Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Wirtanen och Ibrahim finska mästare

Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen: Kulturbärare och nu finsk mästare i IFK Mariehamn.

IFK Mariehamn med de före detta ÖSKarna Tommy Wirtanen och Josef Ibrahim i truppen blev idag finska mästare. I seriens avslutande omgång besegrades Ilves med 2-1 och därmed var seriesegern säkrad.

Mariehamns serieseger har väl något av en Leicester-saga över sig. Det kan inte ha funnits många om en någon ”expert” som såg att detta skulle kunna hända då serien drog igång i våras.

Jag har för mig att de båda föredettingarna har haft en hel del skadeproblem under den gångna säsongen. Tommy Wirtanen, som nu hunnit bli 33 år gammal, har förekommit på plan i 12 av årets 33 matcher. Sex gånger har han startat och sex gånger har han blivit inbytt. Genomsnittlig speltid är 48 minuter. Josef Ibrahim, som nu är 25 år, har spelat 15 matcher, men bara fyra från start.Hans genomsnittliga speltid är 34 minuter.

I dagens match började båda på bänken. Tommy blev inbytt i den 72:a minuten då han ersatte Bobbie Friberg da Cruz, en av matchens målgörare .

Ytterligare ett Örebro-inslag i IFK Mariehamns organisation är att en av lagets två huvudansvariga tränare är Rynninges anfallare och fruktade målgörare Peter Lundberg.

NA: Historiskt guldjubel för örebroarna i Mariehamn

Tommy Wirtanen fortsätter säkert ytterligare något år i Mariehamn om fram- och baksidor håller. För Josefs del verkar det som om han kommer att flytta hem. Han har inte lyckats etablera sig som startspelare och hans kontrakt går ut senare i höst.

Nya Åland: Josef Ibrahim öppnar för flytt

Från vårt östra grannland

NA skrev igår om Josef Ibrahim, som fått sitt kontrakt med IFK Mariehamn med två år. Något som föranledde Bloggen till att kolla hur det gått för ÖSKs föredettingar i Finland under det gångna året.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim.
Josef anlände till den åländska klubben genom sommarfönstret år 2013. Han fick en minst sagt flygande start med 10 matcher från start och fem mål på sitt pluskonto. Förhoppningarna inför årets säsong var nog högt ställda, men olyckan var framme redan i den första matchen som han fick lov att avbryta redan efter 20 minuter på grund av ett nyckelbensbrott. Åter på plan var han den 13 juli. Under hösten blev det sedan 5 matcher från start och 6 som avbytare. Inbytena skedde oftast med ungefär en halvtimme kvar att spela, så det handlade inte om taktiska byten med någon minut kvar att spela. Målskörden i år begränsades dock till ett enda.

IFK Mariehamn: Två mittfältare förlänger avtalen med IFK.


Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen.
Tommy fick aldrig riktigt fotfäste i ÖSKs startelva, även om det blev 59 matcher under 4 säsonger för Tommys del. Det kom därför inte som någon större överraskning när hans kontrakt avslutades ett halvt år i förtid då han återvände till sin moderklubb IFK Mariehamn.

I Mariehamn har han varit ordinarie i startelvorna ända fram tills den 8 augusti i år då han utgick i en match mot FC Honka efter 25 minuter. Det lär ha varit en ljumsskada som satte stopp för vidare spel. Tommys kontrakt gick ut i år och IFK Mariehamn gick nyligen ut med att det förlängts med två nya fotbollsår. (Tommy fyller 32 i januari). Att Tommy är en uppskattad spelare på Åland råder det ingen tvekan om. Han nominerades nyligen för andra året i rad som en av tre spelare till utmärkelsen Guldbollen.

Nya Åland: IFK:s kulturbärare förlänger kontrakten
Nya Åland: De här kan prisas av ÅFF


Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme.
Inte heller IFK Mariehams tredje fd. ÖSKare kunde undgås att drabbas av diverse skador. Frisk och kry var Simon Mariehamns förstaval i målet. I år blev det 14 matcher för hans del. Efter säsongen har Simon bestämt sig för att lägga undan sina målvaktshandskar. Alldeles för tidigt tycker Bloggen, som hoppas att få se honom i någon tränarroll så småningom.

Eyravallen: Simon Nurme drar av sig målvaktshandskarna


Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi.
Denis kom till ÖSK år 2010, när Sixten Boström just tillträtt som tränare. Han hade spel med det finländska U21-landslaget med sig på meritlistan och de flesta såg nog honom som något av en framtidsman på Sportklubbens mittfält. Så blev det dock inte – han startade bara sju matcher för ÖSK och vid samtliga tillfällen var det som inbytt. Under år 2011 var han halva året utlånad till isländska Vikingur och år 2012 spelade han hela säsongen med VPS från Vasa.

I VPS gjorde han bra ifrån sig och spelade 30 av 33 matcher. Av någon anledning blev det dock inte någon fortsättning där för honom hos dem. I stället upplöstes hans kontrakt med ÖSK året därpå ett år i förtid. Efter mindre lyckade provspel i Rumänien och hos Swindon återvände han till Finland och sin moderförening Viikingit, som spelar i Finlands motsvarighet till Superettan.

Inför innevarande säsong värvades han till MYPA (Myllykosken Pallo -47) och hos dem har han av allt att döma gjort sin bästa säsong. Spel i 31 matcher (avstängd i en match) och med sex mål och 3 målgivande passningar i den finska högstaligan är ett bra resultat för vilken mittfältare som helst.


Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara.
Roni var under sin tid i ÖSK en av lagets tongivande spelare. Tillräckligt bra för att skaffa sig ett kontrakt med belgiska Germinal Beerschot. Där gick det väl i bästa fall sådär och han växlade över till israeliska Hapoel Ironi Kiryat Shmona. För dem blev det bara tre matcher och han löstes väl ut. Tillbaka till Finland och FC Honka från vilka han anslöt till ÖSK. I Honka har det gått bra under de två säsonger han spelat med dem – så bra att han värvades av finska topplaget HJK Helsingfors som en förstärkning inför lagets matcher i Europa League.

Veikkausliiga

HJK Helsingfors med Sixten Boström som ansvarig tränare bärgade i helgen klubbens femte ligatitel i rad. HJK är tack vare goda ekonomiska förutsättningar den finländska fotbollens dominant och det var inte någon större överraskning att de bokade upp ytterligare ett nytt mästerskapstecken. Trots framgången verkar alla inte helt nöjda med Boströms första år som tränare i helsingforsklubben. Orsaken är att klubben misslyckades i kvalet till Champions League där de blev utslagna av den estniska klubben Nomme Kalju.

NA: Efter kritiken – Sixten kung i Helsingfors
Hufvudstadsbladet: Femte guldet i följd smakar gott

När Bloggen ändå hade Finlandssidan uppe så passade det bra att kolla hur det går/gått för några andra före detta ÖSK-spelare som nu deltar i Finlands högsta serie. Hos IFK Mariehamn finns det tre.

Simon Nurme (30 år) har fått säsongen mer eller mindre förstörd på grund av en skada och bara spelat tre matcher. Simon har kontrakt även nästa år med klubben.

Till Mariehamns veteraner hör väl numera Tommy Wirtanen (30 år), som tydligen fortsatt som högerback när han kom tillbaka hem till sin moderklubb igen. Tommy har startat i 28 av klubbens 31 matcher denna säsong. Dessutom står han som inbytt vid ett tillfälle medan han fått stanna kvar på bänken vid två tillfällen.

Josef Ibrahim (22 år) kom till Mariehman under sommarfönstret i år och det har av allt att döma gått riktigt bra för honom. Josef har fått starta i nio matcher (alla sedan han kom dit, tror jag). Mål har det blivit vid fyra tillfällen.

Hos FC Honka återfinns Roni Porokara (30 år). Klubben, som ett bra tag utmanade om ligaguldet, tappade greppet för några matcher sedan, men ligger fortfarande på andra plats i ligan, som de redan tycks ha säkrat. Roni tillhör lagets startspelare och har varit med från start vid 24 tillfällen och blev dessutom inbytt vid ytterligare ett tillfälle. Utbytt i förtid har han blivit 14 gånger (vilket väl verkar rätt ofta). Två mål har han gjort i år.

Mariehamn vill ha hem Wirtanen (igen)

Tack för tiden i Örebro och lycka till, Tommy!

120817. Wirtanen återvänder till Mariehamn.
ÖSK medddelar idag, att man kommit överens med IFK Mariehamn om en övergång för Tommy Wirtanen till hans moderklubb. Ålänningarna har ju under året till och ifrån ryckt i Tommy och nu har de således fått napp. Tommy, vars kontrakt går ut i år, väljer alltså att avsluta sin tid hos ÖSK en halv säsong i förtid. Efter det att Patrik Anttonen kom tillbaka efter sin långa skadeperiod har det inte blivit något spel för Tommys del och med Patrik Haginge som förmodad uppbackning på högerbacksplatsen insåg han väl, att det inte skulle bli så mycket spel i A-laget under resten av året heller.

Tommy lyckades aldrig spela till sig en ordinarie plats i ÖSK utan fick finna sig i rollen som inhoppare på ett antal olika positioner på högerkanten. Som glädjespridare och en allmänt mycket trevlig person är jag övertygad att han kommer att vara saknad av spelare och ledare i ÖSK. Tomer Chencinski, en av hans vänner i truppen ,twittrade så sent som igår följande visdomsord från Tommy.

Tommys sista match i ÖSK blev U21-matchen mot Åtvidabergs FF för någon vecka sedan, då han passande nog fick bära kaptensbandet under andra halvlek.

Hans nya klubb IFK Mariehamn skriver en del om övergången. Av artikeln framgår bland annat att han skrivit ett kontrakt på två och ett halvt år och att ÖSK (faktiskt) fick en ersättning i samband med övergången.

IFK Mariehamn: Tommy Wirtanen återvänder till IFK – skrev på för 2,5 år
ÖSK: Tommy Wirtanen om sin tid i ÖSK (videointervju)

Tommy Wirtanen återvänder till sin grönvita moderförening. (Foto: IFK Mariehamn)

120815.
Ålandstidningen konstaterar, att det nog inte är så troligt att Tommy Wirtanen återvänder till Åland och IFK Mariehamn i förtid. Tidningen har noterat att Tommy för tillfället verkar stå rätt långt från en plats i A-laget, men tror ändå inte att det räcker för en ”sommar”övergång. Vem som har initiativet i ”övergångsförhandlingarna” verkar det råda delade meningar om. IFK Mariehman anser att bollen ligger hos ÖSK, medan Lennart Sjögren menar att han inte sett till någon boll ännu. Positivt för ÖSKs del skulle vara att man fick ner sina lönekostnader en del. Negativt vore det att det utöver Tommy itne finns någon självklar uppbackning på högerbacksplatsen.

Bloggen tror för egen del att avgörandet nog i första hand ligger hos Tommy själv. Vill han byta klubb redan nu går det nog att ordna på ett eller annat sätt. En sak som kanske skulle kunna locka är att IFKs tabellplacering är bättre än vad den varit på bra många år (om ens någonsin). Laget som brukar sladda i seriens botten ligger i år på andra plats en poäng efter FC Inter från Åbo.

Vinterfönstret 2012

Allmänt

121204. ÖSK svajar om mittbacksförstärkning
120202. Stabil mittfältare sökes
120201Ingen mittback, eller…?
120117. Sjögren hoppas på nyförvärv i januari
111229. Inget nytt från kansliet (eller NA-borgen)
111215
. Sjögren hoppas på nyförvärv före jul
111212. ÖSK rensar i truppen
111206. Mittback och mittfältare återstår
111109. Aftonbladets silly season
111023. Lennart Sjögren om planerna för 2012


Spelare med kontrakt över detta år.

Denis Abdulahi.
120302Abdulahi lånas ut till VPS
120228Fortsatt oklart för Saeid
120217Abdulahi provtränar med Vasa
120214Abdulahi tillgänglig
120131Abdulahi vill bli utlånad
111013Läget på mitten

Boris Lumbana.
120228Fortsatt oklart för Saeid
111229. Inget nytt från kansliet (eller NA-borgen)
111025Boris och Simon till U21

Andreas Haddad.
111106Haddad kvar i Örebro
111010Intresse för Haddad?


U21-truppen

Albert Bunjaki.
111202. Bunjaki tränar U21

Simon Leonidsson.
111229. Inget nytt från kansliet (eller NA-borgen)
111025. Boris och Simon till U21

Peder Ståhl.
120104. Ståhl tränar och leder


Ryktas/spekuleras på väg in.

Mika Ojala.
111207
. Ojala intresserar många
111122. ÖSK har sett Ojala
111117. Ojala till ÖSK?

Sedin Torlak.
120116
Torlak-bud förkastat
120113. Torlak – nytt ÖSK-mål?


Nya kontrakt.

Armend Alimi (3 år).
120120. 
ÖSK kontrakterar Alimi
120118
Bråk om pengar bakom rivet kontrakt
120117
Alimi ingen videovärvning
120116
Mittfältare känner sig för i Örebro

Daniel Bamberg (4 år).
120131Bamberg klar (enligt ÖSK)
120131Bamberg klar (enligt Aftonbladet)
120130
Bamberg nära Örebro
120126
För låga bud på Bamberg
120120
Bamberg vill till ÖSK
120112
Dags för Bamberg(sryktet) igen

Ilir Berisha.
120219. Berisha nu helt helt klar
120217Mittbackshålet tätat
120215Plats saknas på mittfältet
120207Berisha ingen Bunjaki-värvning
120206. Berisha åker med till Finland
120205
ÖSK testar ung mittback

Tomer Chencinski (2 år)
111205. Två år
111205. Chencinski klar för ÖSK
111205. Chencinski på ingång
111202. Chencinski – kvar i bilden?
111123Ingen Chencinski till ÖSK
111122Chencinski – the video
111120Chencinski väntar på besked
111108Nordamerikanskt besked i veckan
111025Vasabladet om Chencinski
111024ÖSK kollar Tomer Chencinski

Tobias Grahn (2år).
120203. Grahn till ÖSK
120202Grahn ytterst nära Örebro: Vi behöver en ledare
120130Grahn till MSL?
120130Beslutsångest hos Grahn?
120126ÖSK tiger om Grahn
120119Expressen: Grahn ersätter Gerzic
120118.Grahn mot ÖSK?
120110Inställd julgrahnsplundring i Mjällby?
120109. Åker Grahn ut till tjugondaknut?
120107. Oklart läge för Grahn och Osiako
111227Grahn mot beslut
111226Nya Grahn-rykten
111217. Inget hot från Grahn
111214Barrar Grahnen redan?
111110. Grahn siktad?
111102. Grahn vet inte vad han skall göra
111101. Sportchefen om ditt och datt.
110831. En Grahn till nyår?

Lars Mosander (2 år).
111003. Mosander förlängd.

Mohammed Saeid (3 år).
120302. Saeid mot kontrakt 2
120301. Saeid mot kontrakt 1
120228Fortsatt oklart för Saeid
120220Sjögren öppnar (möjligen) för Saeid
120215Plats saknas på mittfältet
120214Saeid till Åland
120211. Saeid prövar nytt
120207Berisha ingen Bunjaki-värvning
120205Saeid med till Finland
120201Saeid nära kontrakt
120117Förlängt för Saeid
120101Saeid tränar med ÖSK
111215. Staaf och Saeid till Norge
111214Inget nytt om Saeid
111206Provspelare även i januari

Peter Samuelsson (3 år).
111129. Samuelsson kommer
111129. Samuelsson kommer nog.
111128. Samuelsson snart i Örebro?
111115. Inget konkret för Peter Samuelsson
111018. Samuelsson har klausul
111017. Samuelsson villig att lyssna
110922. ÖSK har tittat på Samuelsson

Jonas Sandqvist (3år).
111114. Sandqvist och Wiktorsson klara
111021. På jakt efter nya mål (att stå i)
111013ÖSK vill se Wicks
111006. Oklart om Sandqvist
111004. Jonas Sandqvist ”prov”tränar.

Christoffer Wiktorsson (4 år).
111114. Sandqvist och Wiktorsson klara
111108. Wiktorsson på väg?


På väg bort?

Paulinho de Oliveira.
120215ÖSK spolar Paulinho
120207Berisha ingen Bunjaki-värvning
120118Knappast någon Paulinho i år
120112Paulinho: det dröjer
120111Paulinho: Indirekt kontakt
120111Paulinho: Ingen kontakt säger ÖSK
120111. Paulinho: Kontakt etablerad.
120108. Paulinho vill inte tillbaka
111206. Vill inte Paulinho komma tillbaka?
110104. Saknad brasse

Valdet Rama.
111119. Rama vill bli såld: ”Många tittar på honom”.

Tommy Wirtanen.
120401. Wirtanen reser hem
120117Mariehamn vill ha hem Wirtanen
120103. Vill Wirtanen hem?


Spelare som lämnar.

John Alvbåge (IFK Göteborg).
111006. Alvbåge lämnar
110923. Fortsatt dödläge beträffande Alvbåge
110906. Alvbåge funderar
110716. Vill Alvbåge flytta?
110527. Alvbåge och Gerzic mot förlängning?

Nordin Gerzic (IFK Göteborg).
120201Nordin klar för IFK Göteborg
120131Nordin till IFK Göteborg…
120128Nordin siktad i Göteborg?
120124GP: Klubbarna inte överens
120123Är Nordins övergång på väg att spricka?
120123Inget nytt om Gerzic
120119Mild om Gerzic-ryktena
120119Sista träningen med gänget?
120119Expressen: Grahn ersätter Gerzic
120119Nordin sågar NA
120118Inga (egentliga) dementier från ÖSK-håll om Nordin och IFK Göteborg
120118Nordin blir blåvit – trots allt?
120105Gerzic – fjäder eller höna?
120103Prislapp på Gerzic
120102ÖSK öppnar för Nordin-försäljning
111231Inget bud på Gerzic
111230Bud på Gerzic?

Brunet Hay (halvårslån).

Per Johansson (BK Forward).
111209. Per Johansson till BK Forward
111205Per i valet och kvalet
111119Per mot Degerfors?
111115Staaf och Johansson till Degen?
111021ÖSK vill förlänga med Per
111013Läget på mitten

Magnus Kihlberg, (slutar).
111017Kihlberg ser slutet
111009Kihlen ser ett slut (på fotbollskarriären)

Erik Nilsson (Degerfors IF).
111130. Erik Nilsson till andra sidan.
111013Läget på mitten
111011. Ingen fortsättning för Erik Nilsson

Fredrik Nordback (slutar).
111018. Fredrik Nordback lämnar ÖSK
111011. Nordback lämnar?

Simon Nurme (IFK Mariehamn).
120310. Nytt jobb för Nurme
120301. Ny målvakt behövs i Mariehamn
120118. Inget nytt om Nurme
120117Nurme mot Superettan
111229. Inget nytt från kansliet (eller NA-borgen)
111116. Nurme avvaktar.
110929ÖSK förlänger gärna med Nurme

Riku Riski (Hönefoss BK).
120105Bröderna Riski till Hönefoss BK
120103Riski mot Norge
111129Inget bud på Riski.
111112Riski: ÖSK har option månaden ut
111013Läget på mitten

Johannes Skoglund (Köping FF).
120326. Skoglund åter i Köping
120127. City sade nej till Skoglund
121011. Skoglund i Västerås
120108.Skoglund mot City
111229. Inget nytt från kansliet (eller NA-borgen)
111212. Skoglund lämnar.
111013Läget på mitten

Robin Staaf (Ängelholms FF).
120124.
 Tvåårskontrakt för Staaf
120116. 
Staaf till Ängelholm
120112
Snart klart för Staaf
111215. Staaf och Saeid till Norge
111123. Staaf om framtiden
111119. De fördömdas legion.
111115. Staaf och Johansson till Degen?
111014. Staaf lämnar efter säsongen

Peter Rosendal (FK Mjölner, Narvik)).
120315. Rosen rotar sig norrut
120124Rosendal provspelar i Norge
111215. Keita mot VSK
111206. Västerås testar Rosendal
111025. Boris och Simon till U21


Avskrivna rykten/provspelare

Jonathan Borrajo.
120105Borrajo till Red Bulls
111111Inget napp för Borrajo
111108Nordamerikanskt besked i veckan
111101Borrajo provtränar med ÖSK

Mattias Bulun.
120201
Saeid nära kontrakt
120122. Inget kontrakt för Greenfield
120121. 
Svartvitt intervjuar Mattias Bulun
120120.
 Förmiddagsträning den 20 januari

Yankuba Ceesay.
120330. Yankuba Ceesay till Nömme
120104. Ceesay provspelar med ÖSK

Louay Chanko
120209. Chanko till Syrianska
120202. Stabil mittfältare sökes
120201. Chanko tackade nej till ÖSK
120125Inga förfrågningar om Chanko
120124Nytt rykte: Chanko

Magnus Eriksson
.
120315Eriksson stannar i Åtvidaberg
120110Åtvidaberg håller i Eriksson
111025. Eriksson till Norge?
111025. Intresse för Eriksson?
111004. ÖSK-intresse för Magnus Eriksson?

Shaun Greenfield.
120122Inget kontrakt för Greenfield
120103Amerikansk mittfältare provtränar med ÖSK

Emad Javanmiri.
111128.
Inget Mjällby för Javanmiri.
111103
. Stort intresse för Emad
110921ÖSK kollar Emad Javanmiri

Alhassan Kamara.
111005. Kamara till AIK.
111004. Kamara intressant, trots allt?
110929. Kamara inte längre intressant
110923. Kamara fortsatt intressant
110920. Kamara provtränar med ÖSK

Aly Keita.
111215. Keita mot VSK
111122. Inget kontrakt för Keita
111116Målvakt provtränade

Stojan Lukic.
111103.  Stojan Lukic?

Patrick Osiako.
120321. Osiako – spelaren som ingen ville ha
120125. Mjällby vill inte ha Osiako
111207. Oklart läge för Grahn och Osiako
111211. Osiako velar vidare
111201. Osiako till Israel?
111104. Osiako – en sillysåpa?
111017. Osiako har bestämt sig
110927. Osiako till ÖSK?

Gabriel Petrovic.
111116. Petrovic stannar
111108. Svalt intresse för Petrovic
111026. ÖSK funderar på Petrovic

Anel Raskaj.
120130. Raskaj till Sandnes Ulf
111025Anel Raskaj intresserad av ÖSK

Martin Rudolfsson.
120130Rudolfsson till Landskrona
111206Provspelare även i januari
111121ÖSK testar försvarsspelare

Ricardo Santos.
120117Santos till Djurgården
111124Santos till Norge?
111017Santos till Örebro?

Brian ”Cobi” Span.
11122. Span till Djurgården
111219Målvideo
111217Span på ingång?

Ari Skúlason.
111111. Skúlason stannar i Sundsvall
111103Skúlasson: Örebro intressant
111103. Fortsatt intresse för Skúlason
111013Läget på mitten

Kevin Walker.
111128. Walker till Sundsvall!
111117. Walker till Sundvall?
111108. Att sno en Walker
 111104Tur och retur för Walker?

Josh Wicks.
120301. Ny målvakt behövs i Mariehamn
111123. Ingen Chencinski till ÖSK
111108. Nordamerikanskt besked i veckan
111013. ÖSK vill se Wicks
110930. Amerikansk målvakt provtränar

Anders Wikström.
120212. Wikström till Mjällby
120207Mjällby vill låna Wikström
120201Ingen mittback, eller…?
120130Vem vill ha Wikström?
120129. Wikström har blivit billigare
120114. Wikström i limbo
111222. Märkliga turer kring Wikström
111216
. Wikström intresserar ÖSK

Berisha nu helt helt klar

Nu skriver till och med ÖSK på sin officiella hemsida, att allt är klart med Ilir Berishas framtida klubbtillhörighet. ÖSK har skrivit ett – som det brukar heta i dessa sammanhag – flerårig avtal med ÖSK.

ÖSK länkar också till en sammanställning av videosekvenser med Berisha i aktion. Man slås av hans spänst i huvudspelet och att han uppenbarligen gillar glidtacklingar som försvarsmetod.

NA:s framskjutna reportageteam Arvidsson & Rådström har intervjuat Berisha (som talar förvånansvärt bra engelska) och Lennart Sjögren (som verkar klart nöjd) på plats under ÖSKs träningsläger i Turkiet.

Frågan är nu om kontrakterandet av Berisha kommer att få några följdeffekter i ÖSK-truppen. Eftersom mittbackfrågan nu verkar definitivt avklarad med fyra tänkbara dedikerade mittbackar (Wikström, Wiktorsson, Berisha och Sigurbjörnsson) så bör Patrik Haginge i fortsättningen kunna inrikta sig på högerbacksplatsen. Innebär detta, att man tycker att man kan släppa iväg Tommy Wirtanen redan nu till IFK Mariehamn? Möjligen väntar man dock med detta till sommaren för att man skall kunna förvissa sig om att Patrik Anttonens skadebekymmer är helt överståndna. Är de det så verkar det i lyxigaste laget med tre högerbackar i truppen.

En annan truppmedlem som nu får något av ett frågetecken över sig är Boris Lumbana. Han skulle ju egentligen ha gått till U21-truppen, men fick stanna kvar i A-truppen som uppbackning för mittbackspositionen (antar jag). Nu behövs inte detta längre och frågan är om ÖSK vill behålla en spelare i truppen som det inte finns någon uttalad uppgift för.

Mariehamn vill ha hem Wirtanen

 

Åt vilket håll lutar det, Tommy?


Tidningen Nya Åland skriver
, att ryktena om att Tommy Wirtanen skulle kunna vara på väg hem inte var helt gripna ur luften. IFK Mariehamn har faktiskt bett ÖSK att få ta tillbaka sin tidigare spelare – dock utan någon ersättning för ÖSKs del. Något som dock ÖSK inte accepterat – utan ersättning släpper man honom inte. Det ser alltså ut som om han blir kvar i Örebro tills vidare.

Av ovanstående kan man väl dra slutsatsen, att i alla fall Tommy inte skulle ha något emot att flytta hem till Mariehamn på en gång. Annars hade det inte ens lönat sig att fråga ÖSK om saken. Enligt artikeln så har klubben och Tommy diskuterat saken rätt ingående.
Jag och Tommy har fört många diskussioner under mellandagarna, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattson till tidningen.

På sätt och vis lite förvånande att den diskussionen har ägt rum och att den omnämns i tidningen. Eftersom Tommy fortfarande har ett knappt år kvar på sitt kontrakt är han fortfarande inte lovligt diskussionsbyte för andra föreningar. Nu tror jag inte att ålänningarna trampat i klaveret utan ÖSK har säkert gett dem lov att tala med Tommy. Vilket i så fall innebär att tanken att låta honom gå inte är helt främmande för ÖSKarna.

Som truppen ser ut idag kan jag förstå, att man inte släpper iväg sin spelare. Han behövs i första hand som uppbackning på högerbacksplatsen. Om Patrik Anttonen blir skadefri kommer saken delvis i ett annat läge. Om ÖSK dessutom värvar ytterligare en mittback, så tror jag att ÖSK kommer att ompröva sitt beslut. Även om man inte får betalning slipper man ju en lön och får en plats ledig i truppen för en spelare på någon position, där behovet är större.

Dagen-före-Häcken träning den 6 augusti 2011

Inte ser han direkt ut som en mittback den gode Eidur. Men skenet sägs ju kunna bedra – det kanske även gäller för mittbackar. I bakgrunden den engelske provspelande mittfältaren Sam Mantom.

Vill det sig illa (eller bra beroende på hur man ser det) kan det bli så att ÖSKs nye mittback får göra debut redan i morgon. Vid dagens utomhusträning saknades Patrik Haginge och Paulinho. Läktarryktet sade, att det handlar om sjukdom i båda fallen. När sedan både Magnus Wikström och Per Johansson fick lov att avbryta träningen i förtid efter vad som såg ut som fotvrickningar ställs frågan om man ens kan få ihop till en backlinje bestående av försvarsspelare. Nu tror jag iofs. inte att det var så farligt med Magnus och Per. Att de tejpades upp var nog mest av allt en profylaktisk åtgärd för att hålla tillbaka vrickningsblödningen så mycket som möjligt. Med största sannolikhet är de båda tillgängliga i morgon. Av de två verkade det vara Per som fått den värsta ”smällen”.

På plussidan noterades att William Atashkadeh ser matchklar ut igen. Han körde igenom hela programmet utan att behöva stå bredvid vid något tillfälle. På plus får man väl även säga att Denis Abdulahi står, som nu återförenats med truppen efter sin isländska utflykt.

På joggingbanan fanns det två deltagare. Dels Tommy Wirtanen med sedvanligt rappt löpsteg. Tommy tyckte också att rehabiliteringen gått snabbare än väntat. Segare gick det för Josef Ibrahim, som väl inte har riktigt samma löpmässiga förutsättningar som Tommy. För riktigt trögt såg det ut att gå för Josef. Men det kan ju ha berott på var han står rent återhämtningsmässigt också. Vad för typ av skada som drabbat honom har jag ingen aning om. Han har såvitt jag vet eller sett inte skaderapporterats tidigare.

Sin sista träning gjorde väl de två engelsmännen, som tränat med klubben denna vecka. Möjligen att mittbacken Paul Downing skulle kunna vara intressant med tanke på ÖSKs rätt uttunnade backlinje. Men han lär väl knappast vara intresserad av att stanna i Örebro för att kunna rycka in om det skulle behövas.

Sis sista träning med ÖSK gjorde nog mittbacken Paul Downing från West Bromwich Albion.

Rapport från sjukstugan…erm Behrn Arena

Det verkar för tillfället vara rätt utvädrat på ÖSKs sjukstuga. Vid torsdagsträningen medverkade både Magnus Wikström och Alejandro Bedoya fullt ut och inte heller Tommy Wirtanen såg ut att besväras av någon av sina baksidor. Men mest förvånande av allt var Andreas Haddads aktiva medverkan dagen efter det att lokalpressen förklarat att hans säsong är över. Andreas inte bara körde igenom hela träningsprogrammet tillsammans med sina lagkamrater. Han tänjde dessutom ut på passet genom att köra ett antal avslutsövningar tillsammans med två hugade yttrar. Av allt att döma har han trots den långa skadefrånvaron inte helt förlorat sin känsla för var mål och målvakt är belägna. Det skulle inte ens förvåna mig om han dyker upp på en avbytarbänk i Gävle eller något åt det hållet. Även om han givetvis saknar matchtempo efter sin långa frånvaro är han av allt att döma inte sämre än att man skulle kunna kasta in honom i motståndarnas straffområde sista kvarten när man jagar mål.

Frånvarande av mer eller mindre outgrundliga anledningar var Paulinho (fast det bruka han vara till och ifrån), Patrik Haginge (som lär ha gått av under träningen igår) och Emil Berger. William Atashkadeh körde en hel del löpträning tillsammans med Urban Juneholm. Marcus Astvald fick en smäll mot foten och linkade av i förtid. Men yttrar har ju klubben gott om för tillfället.

Alejandro såg för övrigt väldigt spelsugen ut.