Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vinterfotboll

Med tanke på att vi har en nigeriansk provspelare på plan denna kalla vinterdag, så kunde jag inte låta bli och gräva i bildarkivet för att påminna om att en del afrikaner faktiskt verkar gilla när det är lite kallare.

På den här bilden från januari 2009 demonstrerar Bertin Ze Ndille att han inte har några egentliga problem med vintervädret, medan Erik Nilsson verkar tycka att det nog ändå är rätt kallt.

Det är inte bara kortbyxorna som får mig att höja på ögonbrynen. Även de nerhasade strumporna ser väl rätt ovintriga ut.

Det finns bara en Berra. Medan hans medspelare var påbyltade till max tyckte Bertin att kortbyxor aldrig kan vara fel.

Nilsson till Karlstad

Erik Nilsson valde Carlstad United.


Erik Nilsson lämnade för en knapp månad sedan IK Brage. Efter att ha varit med och tagit upp Dalaklubben till Superettan blev det i år inte speciellt mycket speltid för den före detta ÖSK-talangen.

Nu har han gjort klart med Carlstad United och hoppas väl på att för andra gången kunna hjälpa en klubb att ta steget upp till Superettan. Karlstadslaget tillhörde i år länge utmanarna om seriens kvalplats till Superettan. Riktigt så långt kom de inte utan klubben placerade sig till slut på tredjeplatsen fem poäng efter Syrianska FC (som ju sedan kvalade sig tillbaka till den näst högsta serien på IFK Värnamos bekostnad).

Carlstad United: Erik Nilsson klar för Carlstad United!

Nilsson lämnar Brage

Erik Nilsson får söka ny klubb efter tre år i Borlänge.

Den före detta ÖSK-talangen Erik Nilsson får lov att lämna IK Brage med ett år kvar på kontraktet. Dalarnas Tidningar skriver att han, efter samtal med klubben, meddelar att han lämnar Brage för att gå vidare i karriären. Det verkar väl som om det var Brage som tog initiativet till att avsluta kontraktet.

Efter att under två år i div 1 haft en ordinarie mittfältsroll och varit en bärande kraft i jakten på platsen i Superettan blev det under den gångna säsongen närmast en statistroll för spelaren. Han finns noterad för endast fyra matcher från start samt sjutton inhopp.

Erik, som fyller 30 nästa år, verkar av allt att döma vara inriktad på att fortsätta med fotbollen i ytterligare några år. Var och hur verkar dock vara en fråga som beror på vilka erbjudanden som ”dyker upp”.

Erik har IK Sturehov som moderklubb och kom till ÖSK 16-åring. I ÖSK tillhörde han under flera år en av de drivande krafterna på det centrala mittfältet i det talanglag som spelade i div 3 (och ibland i div 2). År 2009 tog han steget till A-lagstruppen som han tillhörde under tre år. Något genombrott i ÖSK blev det dock aldrig utan det blev faktiskt fler matcher som utlånad till Ljungskile än vad det blev för ÖSK under de tre åren i Sportklubben.

Efter ÖSK tillhörde han under fyra år Degerfors, där han aldrig riktigt lyckades etablera sig som en startspelare, men ändå förkom rätt ofta i laguppställningarna. I Degerfors användes han mest som kantspelare till vänster, vilket väl egentligen inte är hans bästa position även om han har en väldigt bra vänsterfot. Jag antar, att man inte ansåg honom tillräckligt dynamisk för att få speltid på det centrala mittfältet.

NA, som nöjt sig med att kopiera DT:s artikel rakt av, nämner inte alls spelarens bakgrund i ÖSK. Något man väl tycker att man borde ha gjort i en tidning med utgivningsorten Örebro.

NA (Betalvägg): Klart – lämnar Brage efter tre säsonger

IK Brage: Tack för allt Erik!
Spelardata från Fotbolltransfers.com

Fyra ÖSK-talanger i Superettan

När Superettan drog igång i helgen var fyra före detta ÖSK-talanger med. Hos nyuppflyttade IK Brage återfinns målvakten Peter Rosensal samt Marcus Astvald och Erik Nilsson. De två första spelade från start och Erik byttes in i andra halvlek.

Adam Eriksson har redan hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär. Han lämnade ÖSK i samband med att den så kallade Talangtruppen upplöstes och gick då till Karlslund. Därefter följde tre säsonger i GAIS. Därpå spel i div 1-lagen Utsiktens BK och FK Karlskrona innan han inför den här säsongen skrev på för Boråslaget Norrby IF. Eftersom han är från Norberg har Västmanlands Läns Tidning uppmärksammat hans återkomst till svensk elitfotboll.

VLT (Mittmedias betalvägg): Ordinarie i Gais som 19-åring – nu är Norbergssonen tillbaka i elitfotbollen

Nilsson fortsätter i Brage

Erik Nilsson fortsätter hos Brage


ÖSKs föredetting Erik Nilsson, som representerat ÖSK både i Talangtrupp och A-lag har förlängt sitt kontrakt med IK Brage. Erik gick till Brage efter två år i Degerfors. Borlängeklubben skriver på sin webbplats att Erik var en starkt bidragande orsak till att Brage vann sin div 1-serie och tog sig upp till Superettan igen. Från sin mittfältsposition stod han för sex mål och förmodligen även för ett knippe målgivande passningar – just passningsspelet var ju något av hans specialitet.

I Brage finns dessutom ytterligare en före detta ÖSKare och talangtruppsspelare. Målvakten Peter Rosendal har varit given i dalamålet men har väl så vitt jag vet inte bestämt sig för om han skall fortsätta i Brage eller göra något annat.

Om allt går enligt plan (för ÖSK och Brage) kommer vi kanske att få en möjlighet att se Erik i aktion på Behrn Arena under försäsongen. Enligt Dalarnas Tidningar finns det en träningsmatch som preliminärt är inbokad mellan de två lagen den 11 mars. Om det blir någon sådan match är dock beroende på hur det går för ÖSK i Svenska Cupen. Helgen den 10/11 mars skall nämligen kvartsfinalerna i Svenska Cupen avgöras.

IK Brage: Erik Nilsson förlänger kontraktet

Erik Nilsson till Brage

Erik Nilsson fortsätter hos Brage

Erik Nilsson fortsätter hos Brage


ÖSK och Talangtruppens föredetting Erik Nilsson har gjort klart med en ny klubb. Efter fyra år i utkanterna av Degerfors matchtrupp blev det inför nästa år ingen förlängning av hans kontrakt. Sedan han lämnade Degen har han hållit igång med BK Forward som nog hoppades att kunna knyta honom till sig. Dessutom har han börjat med futsal i Spartak Örebros färger.

Nu blev det alltså inte BK Forward utan problemklubben (svag ekonomi och alltför många tränarbyten) IK Brage från Borlänge som fick hans signatur på ett spelarkontrakt. Två år har han bundit upp sig för hos dalaklubben.

Förhoppningsvis kommer han i sin nya klubb att få spela centralt till vänster på mittfältet – den plats där han kommer till sin rätta på bästa möjliga sätt, men där han egentligen aldrig fick möjlighet att visa upp sig hos Degerfors. Hos dem fick han i allmänhet ta jobbet någonstans längs vänsterkanten, vilket inte alls passar honom lika bra som uppgiften som spelmotor på mitten.

I Brage kommer han att återförenas med Peter Rosendal och Gustav Källberg som han spelade ihop med under åren i Talangtruppen.

IK Brage: Rutinerat nyförvärv till IK Brage
NA: Nilsson till division 1-klubb

Statistik Erik Nilsson

Nilsson får lämna Degerfors

Det är färdigspelat i Degerfors för Erik Nilsson.

Det är färdigspelat i Degerfors för Erik Nilsson.


Degerfors skriver på sin hemsida, att man inte kommer att förlänga kontraktet med Erik Nilsson. Detta innebär alltså, att Erik får lämna bruksklubben efter fyra år. De nya ettåriga kontrakten efter de inledande två åren verkar inte ha kommit helt automatiskt, så det kommer inte som en överraskning att han befunnit sig i utkanten av spelartruppen. I år har han dock varit med på planen i tjugo matcher av vilka han haft en startplats i tio.

ÖSK representerade han mellan åren 2009 och 2011 – tidvis utlånad till Ljungskile SK. Erik kom till ÖSK som 16-åring från Sturehov och tillhörde under flera år de ledande spelarna i Talangtruppen med seriespel i div 2 och 3. Totalt spelade han arton matcher för ÖSKs A-lag av vilka dock bara tre var från start.

Erik fyller 27 nästa år och frågan är väl om det inte är dags nu att börja fundera på vad han skall göra med resten av sitt liv (om han inte redan gjort det).

Statistik Erik Nilsson

Ett år till för Erik Nilsson

Det blir (minst) ett år till för Erik Nilsson i Degerfors.

Det blir (minst) ett år till för Erik Nilsson i Degerfors.


I NA kan man i kväll läsa, att Degerfors IF och Erik Nilsson kommit överens om en kontraktsförlängning på ett år. Han kan således se fram emot en fjärde säsong i brukslaget. I år gick det faktiskt rätt snabbt för Degerfors att komma till skott. Förra året tog det en bra tag in i januari innan allt var klart. Då hade Degen egentligen en annan spelare i sikte, men då den övergången sprack så blev det Eriks tur.

Erik har med tiden ( han fyller 26 i år) hunnit skaffa sig en hel del rutin från Superettan och Allsvenskan. Totalt klockar han nu in med 120 matcher varav 67 från start. Tyvärr har konkurrensen i Degerfors gjort att han väldigt sällan om ens alls får spela vänster innermitt – den position som passar honom bäst. I stället har han under de två senaste åren nyttjats som en truppspelare till vänster, mestadels som vänsterbräddare men ibland även som vänsterback. I och med att Ferhad Ayaz förmodligen lämnar Degerfors under vintern så bör möjligheterna öka för Erik att få speltid från start.

Erik Nilsson statistik. (Källa: SvFF)

Erik Nilsson statistik. (Källa: SvFF)

Erik Nilsson fortsätter i Degerfors

 

Erik Nilsson fortsätter (nog) i Degerfors.

Erik Nilsson fortsätter (nog) i Degerfors.

För några veckor sedan kom det fram information om att ÖSKs föredetting Erik Nilsson inte var säker på om det skulle bli en fortsättning för hans del i Degerfors. Kontraktet hade gått ut och Degerfors hade inte kommit tillräckligt långt i sitt rekryteringsarbete för att kunna avgöra om det fanns plats för Erik i spelartruppen även om Patrik Werner framhöll att han gärna såg en fortsättning.

Nu verkar dock frågetecknen hos Degerfors vara uträtade, enligt NA.  Erik har fått ett kontraktsförslag att ta ställning till.  Allt tyder enligt honom själv på att han skriver för en ettårig förlängning på endera dagen.

Tillägg dagen efter: Jodå, Erik fortsätter i Degerfors efter att ha skrivit på ett ettårskontrakt med klubben. Detta innebär att det även nästa år blir fem före detta ÖSKare som spelar för ÖSK. Och då har jag inte ens räknat med Peter Samuelsson. De fem ÖSKarna är Niklas Klingberg, Patrik Anttonen, Marcus Astvald, Pontus Jakobsson och Erik Nilsson.

Degerfors IF: Erik Nilsson klar för ytterligare en säsong i DIF
NA: Dif-trupp spikad – ger upp sydafrikan

Erik Nilsson osäker på framtiden

Erik Nilsson: Osäker på hur fotbollsframtiden ser ut.

Erik Nilsson: Osäker på hur fotbollsframtiden ser ut.

NA skriver, att Erik Nilsson, som under de två senaste åren tillhört Degerfors IF och dessförinnan ÖSK resp. ÖSK Ungdom, ännu inte vet vilken hans klubbadress blir under årets säsong. Degerfors har valt att avvakta med att erbjuda honom en fortsättning i klubben. De vill väl se om något ”bättre” dyker upp under transferperioden. Under tiden känner sig Erik för genom att träna en vecka med BK Forward.

Efter att ha varit näst intill ordinarie under sitt första år i Degerfors blev det betydligt mindre speltid under det andra, då han bara spelade från start i åtta matcher. Före honom vid uttagningarna har Tobias Solberg, Niklas Klingberg och Erik Jernberg gått. Eriks problem eller vad det skall kallas är att han egentligen inte fått spela som offensiv central mittfältare, vilket är den position han trivs bäst i. I stället har han använts som defensiv mittfältare eller längs vänsterkanten, vilket inte alls passar honom lika bra.