Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Wikström lämnar ÖSK

En vältränad Magnus Wikström då han avslutade sin karriär hos ÖSK.


ÖSK har idag på sin webbplats meddelat att Magnus Wikström kommer att lämna ÖSKs organisation i höst. Han har fått ett jobb hos ÖSKs partner Mercuri Urval – ett företag som väl främst gjort sig kända som ett personalrekryteringsföretag men som även erbjuder andra typer av tjänster inom området verksamhetsutveckling. Bland annat har de varit involverade i ÖSKs egna målsättningsarbete.

Magnus fotbollskarriär tog fart på allvar först då han blivit 26 år gammal. Då (år 2003) spelade han med BK Forward under deras år i Superettan. Forward åkte ur och Magnus åkte till Gefle som han spelade med i 3 år. Det första året tog de till de flestas överraskning steget från Superettan till Allsvenskan. Därefter följde två allsvenska år i Gefle innan flyttlasset gick hem till Örebro igen. Familjeskäl har jag för mig att klubbytet motiverades med. I ÖSK blev han snabbt en av lagets viktigaste spelare och har representerade klubben under 7 år innan han avslutade fotbollskarriären (hos ÖSK) och flyttade upp på kontoret som marknadsförare.

Med Forward blev det för hans del 28 matcher i Superettan, Gefle representerade han 77 gånger i Superettan och Allsvenskan innan han avrundade karriären med 187 matcher för Sportklubben. Den aktiva karriären som fotbollsspelare avvecklades sedan år 2015 i Nora BK. I Nora är han möjligen fortfarande aktiv som tränare. I alla fall finns han upptagen som en sådan på lagets webbplats.

Det här är nog en tung förlust för ÖSK av en populär representant för klubben. Det hör ju inte direkt till vanligheterna att ÖSK talar om när det sker en förändring av personalen på ”kontoret”.

Hur Magnus skall ersättas verkar inte vara helt klart än. Simon Åström säger att ”i samband med det(ta) gör vi en översyn över hur vi ska fördela roller och ansvar för att organisationen ska vara så bra anpassad som möjligt utifrån vad vi vill åstadkomma de kommande åren”.

ÖSK: Magnus Wikström tar nästa steg i karriären

Wikström plockar fram fotbollsskorna igen

Fotbollen lockar fortfarande Magnus Wikström.

Fotbollen lockar fortfarande Magnus Wikström.


Från Sveriges allsvenska till Närkes.
Magnus Wikström verkar efter några månaders frånvaro från sporten ha känt att det här med fotboll nog var rätt roligt ändå. Efter att ha letat reda på sina fotbollsskor igen har han nu bestämt sig för / blivit överatalad att hjälpa Nora-Pershyttans BK i deras kamp om div 4-poängen. Att det blev just Nora-Pershyttan verkar hänga ihop med att Magnus har en bra kontakt med Noras tränare Mårten Eriksson. Så det är tydligen på den vägen som kontakten tagits. Dessutom erbjuder spel på div 4-nivån en match- och träningsmiljö som inte kräver lika mycket som om han gått till en klubb högre upp i seriesystemet.

Magnus nya klubb (fyra i div 4 förra året) har även gjort klart med några andra intressanta nyförvärv. FC Assyriskas duktiga playmaker Marcelo Barbosa Silva har skrivit på för klubben, vilket även Adam Johansson (tidigare i bland annat ÖSKs duktiga 97-trupp) gjort.

Om allt går enligt plan och Magnus är spelbar kommer han väl att tävlingsdebutera för sin nya klubb den 11 mars i en kvalmatch till Svenska Cupen. Nora-Pershyttan möter då som hemmalag IK Sturehov i en match som skall spelas på Ekäng (!).

Seriedebuten sker på Fredriksberg (Vretstorp) den 24 april och hemmapremiär blir det den 28 april då NPBK möter Latorp på Norvalla. Övriga motståndare i div 4 blir Adolfsbergs IK, FC Assyriska, Grythyttans IF, HOIF, IFK Örebro, IK Sturehov, Latorps IF, Laxå IF, Pars FC Örebro och Öfvre Adolfsberg FC.

Nora-Pershyttans BK: Bomben! Wikström klar för NPBK!
NASkrällen: Wikström till Nora
NA: Sportchefen: ”Ett lyft för hela länsdelen”

 

ÖSKare på tränarkurs

Henrik Rydström skrev i morse i sin blogg hos Aftonbladet om den tränarkurs han just genomgår. Det handlar om en BAS-utbildning för före detta elitspelare. Det var en hel del före detta elitspelare med som kände sig för om tränarskapet skulle kunna bli en framtidssysselsättning. Bland de deltagande fanns Magnus Wikström samt ÖSKs föredetting Emra Tahirovic.

Det hela inspirerade NA till att skriva några rader om saken och det blev på Emra som tidningen satte sin fokus. Trots att det väl egentligen hade varit betydligt intressantare att se vad Magnus Wikström tyckte om utbildningen och på vilket sätt den ingår i hans framtidsplaner.

Men Emra är ju en sådan där personlighet som drar till sig de flesta journalisters intresse. Det är väl något speciellt med supertalangen som aldrig lyckades leva upp till sin potential.

Att Emra satsar på en tränarutbildning kan väl tyckas rätt märkligt med tanke på att träningarna aldrig verkade vara hans favoritsysselsättning på en fotbollsplan.

NA: Emras oväntade återkomst

Magnus Wikström avslutar karriären

Magnus Wikström avslutar sin karriär hos ÖSK.

Magnus Wikström avslutar sin karriär hos ÖSK.

Magnus Wikström har tidigare sagt, att han ännu inte bestämt sig för om han vill förlänga sitt kontrakt med ÖSK med ytterligare ett år. Nu har dock ÖSK bestämt den saken åt honom, verkar det som.
”Vi har kommit fram till det här beslutet tillsammans i klubben, och pratat med Magnus om det”, säger Magnus Sköldmark till Nerikes Allehanda.

Tidningen skriver, att Magnus Wikström kommer att göra sin sista match för ÖSK på lördag, då ÖSK möter BK Häcken på Behrn Arena. I samband med matchen kommer Magnus att avtackas för sina åtta år i den svartvita klubbdressen.

ÖSK: Tacka av Magnus Wikström på lördag
ÖSK: Wikström om avslutet (video)
NA: Axén: ”Det svåraste beslut jag tagit”

Wikström

Magnus Wikströms karriär

På websidan elitefotball kan man ofta finna intressanta uppgifter om olika spelares karriärer. När det gäller Magnus Wikström slås man väl framför allt av hur sent han etablerade sig som en ”riktig” elitspelare. Magnus första kontakt med elitfotbollen kom i och för sig redan år 1995, då han arton år gammal representerade BK Forward i en match i den näst högsta serien, som då hette Div 1 Norra.

Men det var en engångsföreteelse. Plats i Forwards backlinje tog han först tre år senare, men då var klubben inte längre något elitlag utan de höll till i div 2. År 2002 kvalade sig Forward upp till Superettan, så det var först år 2003 som Magnus gjorde sin riktiga debut som elitspelare. Han var då 26 år gammal.

Det blev bara ett år i  Superettan för Forward, men Magnus kunde fortsätta i serien eftersom han värvades av Gefle IF. Hans nya klubb gjorde en riktigt bra säsong år 2004 och kvalificerade sig för Allsvenskan. År 2005 gjorde han alltså sin första allsvenska match och han hade då hunnit bli 28 år gammal.

Efter två allsvenska säsongen i Gefle återvände han till Örebro år 2007 och var således ”redan” 30 år då han gjorde sin första match för Sportklubben.

Sex säsonger senare kan man konstatera, att den spelare som många redan år 2007 ansåg var för gammal, skulle få sex väldigt bra år med ÖSK – en given startspelare och sedan några år även lagkapten.

En intressant detalj i hans statistik är att han under sina 11 år som elitspelare bara blivit utvisad vid två tillfällen. En väldigt låg siffra för en mittback.

Wikström vill förlänga

NA har undersökt hur det ser ut med Magnus Wikströms framtidsplaner. Magnus har ett kontrakt som löper fram till den sista december, men vad händer sedan? Jo, det verkar nog som om det blir minst ett år till för ÖSKs mittbacksklippa och lagkapten. Att förlängningen ännu inte är klar beror enbart på att Magnus varit iväg på semester.

Eftersom båda parter verkar vara inställda på att förlänga har det väl inte heller funnits någon anledning att hetsa fram det nya kontraktet.

Sköldmark om förlängningar

NAs pappersedition har talat med Magnus Sköldmark angående läget för de spelare som har utgående kontrakt detta år. Klart är ju redan att klubben förlängt med Marcus Pode medan Samuel Wowoah spelat färdigt – i alla fall i ÖSKs svartvita dress.

Marcus Pode.
Det kommer lite underliga signaler angående Podes förlängning. I samband med att Pode kom till ÖSK i somras skrevs det att det fanns en option på förlängning.
– Det stämmer. Vi lånar honom året ut. Det finns en option mellan oss och spelaren, mer än så vill jag inte gå in på det, sade Sköldmark  till Expressen i samband med lånet.

När man nu tar del av informationen kring förlängningen får man intrycket av att Pode automatiskt blivit ÖSKare i och med att ÖSK gått upp i allsvenskan. Men så kan det väl gärna inte förhålla sig, tycker Bloggen. Det är ju en skrivning som varken var bra för Pode (om han hade lyckats väldigt bra) eller för ÖSK (om han hade misslyckats). Pode, som mer eller mindre hade droppats av Mjällby kan väl inte gärna haft en så stark förhandlingsposition att han fått igenom ett sådant villkor.

Bloggen tror därför, att den option som ÖSK hade att förlänga avtalet var villkorat av att ÖSK gick upp i allsvenskan. Utan avancemang skulle optionen i så fall inte ha varit värt någonting, eftersom Pode inte ville binda upp sig för fortsatt spel i Superettan.

Kontaktsförlängningen med Pode ser hur som helst lite ”skum” ut med tanke på hur pass lite han spelat för ÖSK under hösten.

Magnus Wikström.
Kontraktet med Wikström har gått ut och ÖSK ser gärna en förlängning.
– Vi ser gärna att han fortsätter hos oss. Vi har påbörjat en diskussion där vi har uttryckt det till honom, säger Sköldmark.

Eftersom Wikström själv väl indikerat att han nog gärna fortsätter ett år till verkar det sannolikt att det blir fortsatt spel för ÖSK.

Daniel Gustavsson.
Det verkar helt klart att ÖSK gärna vill behålla Gustavsson. Det finns en köpoption, men ÖSK hävdar ändå att bollen ligger hos AIK.
– I utgångsläget så känner vi att Daniel har gjort det bra hos oss och passar in för framtiden. Men där är det en dialog med AIK.

Men kära Sköldmark, tänker Bloggen. Finns det en option eller gör det inte det? Med en option vore ju saken redan klar så när som beträffande de personliga villkoren. Bloggen får intrycket, att ÖSK försöker att få loss Gustavsson till ett lägre pris än vad som förutses i köpoptionen. Sköldmark lär ju kunna vara väldigt tuff i förhandlingarna och han vet givetvis att AIK egentligen inte vill ha tillbaka spelaren. Det är dessutom möjligt att Alhassan Kamara skulle kunna vara en del i en eventuell paketaffär med AIK. Annrs förstår jag inte vad det finns att snacka om.

William Kvist.
Även i fallet William Kvist finns det en option att köpa loss spelaren. I det här fallet från IFK Hässleholm. Av tongångarna från ÖSKs sida verkar det dock som om man inte är så sugna på att ta in spelaren i truppen  för gott.
– Där kommer vi att fatta beslut längre fram. Nu när vi tar klivet upp tittar vi på att ha en så hög nivå som möjligt i spetsgruppen, säger Sköldmark.

Lite förbryllande är det väl att Sköldmark indikerar att Kvist kanske inte platsar i spetsgruppen, trots att han efter inlåningen tillhörde A-truppen.  Det är lite så man undrar om de spelare som tillhört spetstruppen i år kanske inte heller anses tillräckligt bra.

Ludwig Bergström.
För Bergströms del verkar det som om det bara blir/blev ett år med ÖSK.
– I utgångsläget finns han inte med i våra planer för 2014. Vi har sagt att om han hittar en ny klubb så skall han hoppa på det.

Klarare än så kan det väl egentligen inte sägas.

 

 

Vinterfönstret 2013

Allmänt.

130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
120831. Fyra utgående kontrakt

A-trupp 2012.


Marcus Astvald (2013).
121107
. Allsvenskt intresse för Astvald?


William Atashkadeh (2014).
121119. Atashkadeh har inte hört något


Emil Berger (2014).


Ilir Berisha (2014).


Patrik Haginge (2014).


Shpetim Hasani (2014).


Kalle Holmberg (2014).


Josef Ibrahim (?).
130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna


Mohammed Saeid (2014).


Peter Samuelsson (2014).
121105: Samuelsson: ÖSK vill behålla mig


Jonas Sandqvist (2014).
130326. Inget provspel för Sandqvist
130301. Sandqvist i vägen för Bergström
130215. Sköldmark om truppen
130125. Sandqvist kvar i allsvenskan?
121227. Sandqvist fortsatt i utkorgen
121124. Sandqvist oönskad
121123. ÖSK söker jobb åt Sandqvist
121102. Vill Sandqvist bort?
121029. ÖSK vill ha ny målvakt


Christoffer Wiktorsson (2015).


Samuel Wowoah (2013).
130109. Wowoah: Håller ett år till
121220. Wowoah: I stort sett klart
121119. Wowoah mot kontrakt


Ahmed Yasin (2014).
130205. Yasin kvar i ÖSK
130121. Yasin: Fokus på ÖSK – just nu
121228. Yasin har skaffat agent
121226.Yasin flyttar gärna


Lämnar truppen.


Denis Abdulahi (2014).
130408. Nygammalt för Abdulahi
130306. Abdulahi lämnar ÖSK
130215. Sköldmark om truppen
130124. Abdulahi i Rumänien
130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
121031. Abdulahi fortsätter inte i VPS


Armend Alimi (2014).
122021. Alimi lämnar
121220. Alimi på väg bort


Patrik Anttonen (utgående).
121211. Anttonen till Degerfors
121118. Får Anttonen lämna?
121001. Anttonen vill fortsätta några år till


Daniel Bamberg (2015).
130331. Haugesund: Förhandlat sedan i höstas
130330. Bamberg – retur Haugesund
130327. Bamberg vill bort
130222. Bamberg: Intresse finns
130215. Sköldmark om truppen
130121. Haugesund vill varken förneka eller bekräfta
130120. Bamberg: Vill tillbaka till Haugesund
130118. Bamberg vill bort (igen)


Albert Bunjaki
121116. Bunjaki får lämna


Tomer Chencinski (2013) .
121226. Chencinski till Maccabi Tel Aviv
121220. Bud på Chencinski
121029. ÖSK vill ha ny målvakt


Tobias Grahn (uppsagd) .
130306.Grahn slår rot i Danmark?
121010. FotbollDirekt: Grahn vill lämna ÖSK
120901. Grahn vill inte spela i Superettan


Andreas Haddad (kontrakt avslutat i förtid).
121203. Andreas Haddad blir brommapojke
121112. Haddad lämnar ÖSK
121109. Haddad till BP?
121107. Haddad på väg bort?


Eidur Sigurbjörnsson (2015).
131011. Eidur lånas ut till IBV
130105. Rama skall provspela


Valdet Rama(juni 2013) .
130131. Rama till Spanien
130125. Intresse för Rama
130116. Rama: Inte bra nog för St. Gallen
130115. Ingen testmatch för Rama med St Gallen
130108. Tuff start för Rama?
130105. Rama skall provspela
130103. Rama till Schweiz?
121101. Rama till Tyskland?
121029. Rama vill lämna Sverige
120921. Rama spelklar
120906. Intresse för Rama?


Nytillkommande


Alexander Axén (2014).
121019. Alexander Axén tillbaka i ÖSK
121018. Axén åter?


Jimmy Högberg.
130103. Ny fystränare till ÖSK


Axel Kjäll (2014).
121120. Axel Kjäll ny tränare hos ÖSK
121119. ÖSK vill ha KjällLudwig Bergström (2013)
130330. Bergström in som andremålvakt
130301. Sandqvist i vägen för Bergström
130214. Provtränande målvakt


Oscar Jansson (2015).
121226. Jansson tar platsen i målet
121208. Jansson väntar
121124. Sandqvist oönskad
121120. ÖSK skall tala med Oscar Jansson


Alhassan Kamara (lån 2013).
130124. Kamara till ÖSK – trots allt!
130124. Kamara till ÖSK – trots allt?


Boris Lumbana (2014).
121105. Nytt kontrakt för Boris


Erik Lund (till 130801)
130330. ÖSK lånar Lund


Tobias Nilsson (2015).
131005. Tobias Nilsson scoutad av P-O Ljung
130104. Tre år för Nilsson
130103. Nilsson nära ÖSK
130103. Ljung inför träningsstarten


Ayanda Nkili (Försvarsspelare).
130214. Nkili på ingång?
130129. Pappersstrul försenar Nkili
130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
121120. Nkili mot kontrakt
121109. Intresse för Nkili?
121023. Provspelare i U21-matchen
121022. Nkili provtränar med ÖSK


Magnus Wikström (2013)
121114. Wikström förlänger
121021. Wikström vill förlänga


Testspelare/Rykten etc.

Oscar Berglund (målvakt).
121101. Berglund vill till Örebro


Tom Bongay. (Anfallare)
121015. Höstträning den 15 oktober


Jacob Ericsson (Vänsterback).
121220. Gefle tackar nej till Ericsson
121115. ÖSK intresserade av Karlstad-back


 

Wikström förlänger

Magnus Wikström förlänger med ÖSK.

121114.
ÖSK Fotboll skriver på sin Facebooksida, att Magnus Wikström har förlängt sitt kontrakt med klubben. Magnus var ju en av försvarsspelarna som hade ett utgående kontrakt. Nu håller bloggen tummarna att han gör som hans företrädare som lagkapten (och mittback) gjorde förra gången ÖSK spelade i Superettan. Alltså leder sitt lag till Allsvenskan igen.

121115.
NA: Wikström förlänger med ÖSK

121115 em.
ÖSK: Wikström förlänger med ÖSK

Bloggen är mycket nöjd över förlängningen och tycker precis som lagets materialförvaltare.