Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Fotbollskanalen: Tjurig Gerzic vill spela

Fotbollskanalen har intervjuat Nordin Gerzic. ÖSKs lagkapten verkar inte alls vara nöjd med att ha blivit relegerad till andrauppställningen i den gångna helgens dubbelmöte med AIK. Det är klart, han har varit given i startelvorna under de senaste sju åren så att se någon annan ta hans plats där känns nog ovant och annorlunda. Även om han accepterar att det är Kjäll som bestämmer.

Beträffande Dennis Collander är han mycket positiv. Han inser förmodligen att det inte är med Collander han konkurrerar utan att det är Kevin Walker och Johan Mårtensson, de andra två i gubbtrion, som han i första skall utmana om en plats på plan.

Fotbollskanalen: Gerzic besviken över petning

Silly Winter 2020/21: Omgjort mittfält?

Av allt att döma kommer vi att få se ett nytt mittfält nästa år. Visserligen har Nordin Gerzic förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år, men det verkar inte som om ÖSK räknar med honom som en lika given startspelare som han varit under hela sin tid i ÖSK (300 plus allsvenska matcher).

Hans ersättare kan mycket väl bli Kevin Walker. Att döma av Axel Kjälls något irriterade kommentar till Daniel Rönnbergs ”avslöjande” att Walker och Kjäll träffats så finns nog Walker rätt högt upp på Kjälls/ÖSKs prioriteringslista.

I och för sig har jag svårt att förstå att det skulle finnas någon egentlig anledning att hålla intresset hemligt. Att Walker finns tillgänglig är ingen hemlighet och att ÖSK är intresserad av hemvändande örebroare är något klubben ofta brukar ge uttryck för. So what? Om det avslöjades att ÖSK inte träffat och talat med Walker skulle man väl förstå en viss irritation, men inte i det här fallet.

Därmed inte sagt att parterna kommer att komma överens. Walker vill väl ha bra betalt och dessutom mint ett treårskontrakt.

Dessutom verkar ÖSK vara intresserad av att ta in ytterligare en central mittfältare. Efter Simon Amin då? Det är möjligt att man räknar med/tror att Dennis Collander kommer att kunna säljas och/eller att Nordin Gerzic mattas och inte blir lika spelbar som han varit i år.

Fast egentligen finns väl den spelaren redan i truppen. Dels i form av David Seger som ju egentligen inte är en kantspelare. Detsamma gäller även Robin Book, som även han hamnade på kanten på grund av att det var upptaget i mitten. (Mittfältsduon Gerzic-Mårtensson lyckades inte ens Filip Rogic spränga – även han hamnade ju oftast på vänsterkanten).

Beträffande Book vet vi inte vad som eventuellt kan vara sagt mellan ÖSK och Varberg. Spelaren själv verkar ju inte ha något emot att fortsätta att spela för västkustlaget, som väl använder honom på ett sätt som passar honom bättre. ÖSK lär väl i så fall inte kunna få något mer än en symbolisk summa som betalning för honom, men de kanske tycker att det är värt att bli av med en spelare som ändå inte verkade att trivas i ÖSK/Örebro och i stället låta någon annan ta hans plats och löneutrymme i anspråk.

NA: ÖSK kan värva fler mittfältare

Silly Winter 2020/21: ÖSK förlänger med Gerzic

ÖSK meddelade nyss, att de kommit överens med sin lagkapten Nordin Gerzic om en ettårig kontraktsförlängning. Tanken verkar vara, att detta kommer att bli något av ett nedtrappningsår för ÖSKs lagkapten.

Överenskommelsen med ÖSK innebär att han även kommer att arbeta på marknadssidan i ÖSKs organisation.

I NA:s intervju med Gerzic nämner denne, att han accepterat att gå ned i lön för att kunna fortsätta i ÖSK. Något som nog övriga spelare med förlängningsförhoppningar nog bör ta till sig.

ÖSK: ÖSK förlänger med lagkapten Nordin Gerzic
NA: Gerzic kvar i ÖSK – går ned i lön och får ny roll
NA: Efter Nordin Gerzics ÖSK-kontrakt – Simon Åström om nya rollen

Silly Winter 2020/21: Kjäll träffar Walker

FotbollDirekt var först med nyheten att Kevin Walker träffat Axel Kjäll för att stämma av läget. Kjäll å sin sida vill som brukligt varken säga bu eller bä.

ÖSKs intresse för halvgamla återvändare är ju välbekant. Så givetvis talar man med och träffar dessa om ett tillfälle skulle erbjudas. Likadant med Kevin Walker – givetvis hör efter med Sportklubben nu när han inte fortsätter hos Djurgården.

Därmed inte sagt, att det blir något avslut. ÖSK är – som de flesta andra klubbar – ekonomiskt hårt pressade på grund av Coronakrisen. Dessutom måste de väl komma till något slags avslut med Nordin Gerzic innan de tar in någon ny trettioplussare till truppen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: I hemligt möte med ny klubb
NA: Axel Kjäll bemöter Kevin Walker-uppgifterna
FotbollDirekt: Efter FD:s avslöjande – lägger locket på om Walker-möte
NA: ÖSK-ANALYSEN: Walker eller Gerzic men knappast båda

Spelarstatistik från Elitefootball.com

Silly Winter 2020/21: Gerzic vill ha svar

FotbollDirekt har talat med Nordin Gerzic. ÖSKs slitstarka mittfältare har ett utgående kontrakt och väntar nu på ett besked från ÖSK om en eventuell förlängning. Något sådant besked har dock inte kommit än och Nordin börjar väl bli lite nervös.

Till skillnad mot andra spelare i en liknande situation (utgående kontrakt) så finns det väl ingen naturlig fortsättning på hans fotbollskarriär någon annanstans. När det är slut med fotbollen för ÖSK så är det för hans del även slut med fotboll han kan försörja sig på.

NA har försökt få Axel Kjäll att uttala sig om saken. Det gör han givetvis inte. En sportchef skall ju aldrig tala om vilka spelare han vill skriva kontrakt med. Dels för att det då i allmänhet blir dyrare, dels för att det är väldigt försmädligt om det inte blir något av saken. Frågan är hur väl förberedd han är på ett liv utan fotbollsinkomster. Speciellt om han räknat med en förlängning.

FotbollDirekt: ”Tror både supportrarna och jag känner samma sak”

NA: Axel Kjäll om tystnaden kring Nordin Gerzic: ”Kan säkert finnas en frustration”

300 matcher med Nordin Gerzic


Matchen mot Helsingborgs IF var Nordin Gerzics trehundrade allsvenska match för ÖSK, vilket uppmärksammades på flera olika sätt. En liten brasklapp här – Transfermarkt som har koll på en hel del anger att HIF-matchen var hans 299:e och att jubileet alltså inträffade i Göteborg en vecka senare.

Hur som helst med det. Har man spelat 300 matcher så betyder en match hit eller dit inte så mycket.

Däremot undrar jag: Varför bara allsvenska matcher? Även matcher i Superettan och Svenska Cupen borde väl uppmärksammas.
Enligt Transfermarkt ser Gerzics fullständiga statistik nu ut på följande sätt:

Allsvenskan: 301 (inkl. den match Transfermarkt missat)
Superettan: 13
Svenska Cupen: 28
Internationella cuper: 2
Sammanlagt: 344.

Svartvitt: Gerzic firade 300 – nu siktar ikonen på klubbrekordet
Fredrik Carlsson (NA): Nordin Gerzics 300:e allsvenska match: ”Han gjorde den omöjliga resan möjlig”
NA: Hyllningarna till Nordin Gerzic: ”Det enda jag kan säga är att han är den bäste jag spelat med”
NA: ÖSK-ikonen fyller 300 allsvenska – vill jaga klubbrekordet


På ÖSKs webbplats hittar man numera en liten sammanställning över målskyttar mm. Enligt denna ser rankingen av klubbens målskyttar ut på följande sätt.

Flest antal matcher (totalt seriespel samt kval och slutspel). Minst 250 matcher
Anders Karlsson (1984-2002) 413
Tomas Andersson (1988-2006) 380
Olle Sääw (1946-1964) 353
Tommy Ståhl (1980-2000) 316
Fredrik Nordback (1993-2011) 304
Orvar Bergmark (1945-1965) 290
Patrik Anttonen (1995-2012) 277
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 271
Thomas Nordahl (1965-1978) 252
Gösta Lindh (1942-1955)

Flest antal matcher (Allsvenskan). Minst 200 matcher
Tomas Andersson (1988-2006) 312
Anders Karlsson (1984-2002) 294
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 259
Thomas Nordahl (1961-1978) 252
Fredrik Nordback (1993-2011) 245
Patrik Anttonen (1995-2012) 225


Andra spelare i den nuvarande truppen som har många ÖSK-matcher på sitt samvete är Oscar Jansson och Daniel Björnqvist. Enligt Transfermarkt ser deras matchstatistik ut på följande sätt:

Oscar Jansson. Allsvenskan (172), Superettan (30), Svenska Cupen 18
Daniel Björqvist. Allsvenskan (135), Superettan (11), Svenska Cupen (18)

Silly Winter 2019/20: ÖSK och Gerzic överens om förlängning

Nordin Gerzic styr och ställer på ÖSKs mittfält (2014)


ÖSK meddelade idag, att man kommit överens med Nordin Gerzic om en ettårig kontraktsförlängning. På sin webbplats skriver föreningen:
ÖSK:s mittfältsgeneral och lagkapten är nu klar för ytterligare en säsong med klubben. Gerzic, som spelat för ÖSK större delen av sitt liv, förlänger sitt kontrakt med ett år och är en viktig del i klubbens lagbygge inför 2020.

(Ja, egentligen är det ju aktiebolaget som skriver detta, men det låter så underligt att skriva så).

ÖSKs 35-årige lagkapten (som hinner fylla 36 innan det här året är slut) håller fortfarande väldigt hög klass. Twelve.com, som analyserar insatserna i bland annat Allsvenskan, rankar honom på 4:e plats av samtliga spelare. Nordin är ju den utespelare som spelat flest minuter i årets Allsvenska och det hjälper till en del med den analysmetod som Twelve använder sig av, men ändå.

Sofascore.com, som använder sig av en mer traditionell rankingmetod, har honom på plats 41 av de 406 spelare som förekommit i någon allsvensk match i år.

Båda de här rankingarna är för övrigt algoritmbaserade, så det finns inget mänskligt tyckande inblandat i rankingarna.

En annan, kanske inte helt uppenbar effekt av förlängningen (och spel nästa år), är att det hjälper ÖSK i klubbens akademiranking. ÖSK har ju varit väldigt stolta över att akademin i den senaste rankingen uppgraderats ett snäpp från tre stjärnor till fyra stjärnor.

I den lite märkliga beräkningsmetodik som används då akademierna betygsätts och rankas ingår de spelare som fortsatt från akademierna till elitfotbollen som en väldigt tung delkomponent. Av de spelare som ÖSK kan tillgodoräkna sig i den delen av rankingen väger Gerzic väldigt tungt. Han står nämligen för 96 av de 580 poäng som den här delen av rankingen ger. Som läget är idag kommer ÖSK att åka ner till tre stjärnor igen den dagen som Gerzic avslutar sin karriär som elitfotbollsspelare.

ÖSK: Kapten Nordin Gerzic förlänger med ÖSK
NA: Kaptenen förlänger med ÖSK
ÖSK: Nordin Gerzic: ”Jag brinner för ÖSK” (video)

Silly Summer 2019: Nordin mot kontraktsförlängning

Nordin Gerzic är en av de nio ÖSK-spelare som har ett utgående kontrakt. Förra året kom Gerzic och ÖSK överens om att bara förlänga hans kontrakt med ett år i taget. Helt naturligt med tanke på att han fyller 36 i år. Visserligen sent på året, men ändå.

I år har han tveklöst varit en av ÖSKs bästa spelare. Han är tillsammans med Oscar Jansson den ende av spelarna i ÖSKs trupp som hittills spelat alla minuter.

Prestationsmässigt har han gjort det mycket bra. SofaScores och Twelves datoralgoritmer rankar båda honom som ÖSKs näst bäste spelare den här säsongen efter Filip Rogic och som den bäste rent spelmässigt. Rogic har ju haft en hel del draghjälp av de mål han gjort. Gjorda mål gör kraftigt utslag i datormodellerna.

Helt naturligt då att Gerzic vill förlänga och att ÖSK gärna ser att han gör det. Han har i veckan träffat Simon Åström och båda parter verkar vara inställda på en fortsättning i Sportklubben. Det gäller bara att komma överens om villkoren.

Förra året kom förlängningen i september. I år kan det till och med bli klart tidigare än så.

NA: Så ser Nordin Gerzic på ÖSK-framtiden – har förhandlat i veckan

Eyravallen: Spelartruppen 2019 (190728)

Silly Summer 2019: Nordin vill förlänga

Kanske skulle rubriken härovan ha börjat med Silly Winter, men riktigt så långt har vi inte kommit än. Winter blir det först då alla sommarfönstren stängts.

Hursomhelst om vadsomhelst. Nordin Gerzic vill i alla fall förlänga sitt kontrakt med ÖSK och kommer snart att börja förhandla med ÖSK om saken. Det är Aftonbladet som av någon anledning skriver om detta. De brukar ju liksom all annan storstadspress vara rätt ointresserade av vad som händer på landsbygden.

Gerzic har dominerat på det centrala mittfältet under det här året så det borde väl inte vara några större problem för ÖSK att gå med på det önskemålet. Om nu inte hans löneförväntningar är uppenbart orealistiska.

Aftonbladet: Allsvenska veteranen vill skriva nytt kontrakt

Efter Omgång 12: Spelarranking enligt Twelve

Jag har gjort en sammanställning över den spelarranking som analyssajten Twelve har gjort av Allsvenskans spelare efter 12 omgångar.

Hänsyn tas både till offensiva och defensiva insatser, spel utan boll, skott mot mål, misstag etc. Sedan är ju alltid frågan om poängsättningen för olika typer av aktioner är rättvis. Ett mål ger till exempel 1.000 poäng, vilket väger väldigt tungt vid en sammanräkning.

Det verkar som om Twelves beräkningsalgoritm bland annat gynnar anfallare (som gör mål) men missgynnar målvakter (som släpper in mål). Jag är tveksam till om man kan jämföra prestationen mellan spelare från olika lagdelar. Bästa möjligheten att samla poäng har nog de centrala mittfältarna samt mittbackarna vilka tack vare sin position oftast är väldigt aktiva. Sköter de sig bra blir det många poäng. Jag lutar nog mot att Twelve kan vara bra för att jämföra spelare från samma lagdel, men att det blir vanskligare att jämföra spelare som tillhör olika lagdelar.

Twelves beräkning är inte ett sammanvägt betyg på insatsen under en match utan är en ackumulation av de poäng spelaren ”tjänar in” under den tid han är på planen. Så spelare som blir in- eller utbytta hinner inte tjäna in så många poäng som en spelare som är på plan hela matchen.

Poäng enligt Twelve för de spelare ÖSK använt sig av i år.

  Total Snitt per Spelade
  alla matcher minut minuter
Nordin Gerzic 18 950 16,7 1 135
Filip Rogic 18 580 17,4 1 069
Michael Almebäck 12 681 14,6 869
Arvid Brorsson 10 835 13,8 786
Carlos Strandberg 10 529 10,1 1 040
Johan Bertilsson 10 375 10,4 993
Jake Larsson 9 569 13,5 710
Martin Lorentzson 8 953 13,4 667
Albin Granlund 8 278 13,4 616
Kevin Wright 8 002 9,2 873
Oscar Jansson 7 911 7,0 1 135
Daniel Björnqvist 6 610 8,9 745
Viktor Prodell 5 049 7,0 718
Michael Omoh 3 018 10,4 291
Johan Mårtensson 2 742 11,8 233
Daniel Björkman 2 708 9,1 298
Simon Amin 1 161 6,3 185
Martin Broberg 963 8,9 108
Rodin Deprem 20 2,0 10

Men alla spelar inte lika mycket. En del spelare står över på grund av skador, för att de ej blivit uttagna, blivit in- eller utbytta etc. Jag har därför även räknat ut intjänade poäng per spelad minut.

  Total Snitt per Spelade
  alla matcher minut minuter
Filip Rogic 18 580 17,4 1 069
Nordin Gerzic 18 950 16,7 1 135
Michael Almebäck 12 681 14,6 869
Arvid Brorsson 10 835 13,8 786
Jake Larsson 9 569 13,5 710
Albin Granlund 8 278 13,4 616
Martin Lorentzson 8 953 13,4 667
Johan Mårtensson 2 742 11,8 233
Johan Bertilsson 10 375 10,4 993
Michael Omoh 3 018 10,4 291
Carlos Strandberg 10 529 10,1 1 040
Kevin Wright 8 002 9,2 873
Daniel Björkman 2 708 9,1 298
Martin Broberg 963 8,9 108
Daniel Björnqvist 6 610 8,9 745
Viktor Prodell 5 049 7,0 718
Oscar Jansson 7 911 7,0 1 135
Simon Amin 1 161 6,3 185
Rodin Deprem 20 2,0 10

Som referens ser poängen ut så här för de 10 bästa allsvenska spelarna enligt Twelves rankingsystem. Både Nordin Gerzic och Filip Rogic platsar på den listan.

  Total Snitt per Spelade
  alla matcher minut minuter
1 Anders Christiansen, Malmö FF 22 440 20,5 1 096
2 Muamer Tankovic, Hammarby 21 088 20,0 1 055
3 Sebastian Larsson, AIK 21 058 20,8 1 010
4 Noah Sonko Sundberg, Östersund 20 893 18,5 1 131
5 Jeppe Andersen, Hammarby 19 986 19,4 1 030
6 Tarik Elyounoussi, AIK 19 852 18,1 1 097
7 Sören Rieks, Malmö FF 19 249 17,3 1 113
8 Nordin Gerzic, Örebro SK 18 950 16,7 1 135
9 Fredrik Ulvestad, Djurgården 18 588 16,7 1 111
10 Filip Rogic, Örebro SK 18 580 17,4 1 069