Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Truppbygget 2022: Gerzic avslutar karriären

För någon vecka sedan lät det som om Nordin Gerzic trots allt skulle kunna tänka sig att fortsätta fotbollskarriären ett år till. Men igår kom vad som väl är ett definitivt besked. De tre återstående matcherna i årets Allsvenska kommer att bli hans sista. Fotbollssuget finns inte kvar. Dessutom måste han väl komma till skott beträffande vad han skall syssla med under resten av sitt yrkesverksamma liv.

ÖSK: Nordin Gerzic avslutar karriären efter säsongen
ÖSK: Tack för allt, Nordin Gerzic! (video)
NA: Nordin Gerzic avslutar karriären – med ett svårslaget ÖSK-rekord
NA: Axel Kjäll om Nordin Gerzics unika karriär – öppnar för ÖSK-roll
Lasse Wirström (NA): ”Sjukt att just jag har ett rekord som ingen kommer att slå”
NA: Axén om Nordin Gerzics ÖSK-avsked
210524. Lasse Wirström (NA): Stolt Gerzic slår alla tiders svartvita rekord: ”Då var jag inget för ÖSK – jag skulle bort”


Spelarprofil från Soccerway.com

Omtag 2022: Gerzic fortsätter gärna

NA talade för några dagar sedan med Nordin Gerzic om läget efter det att det blev definitivt klart att ÖSK får lämna Allsvenskan för att spela i Superettan nästa år.

Gerzic säger att han egentligen hade tänkt att avsluta karriären efter det här året, men att han nu funderar på att fortsätta ett år till – om det behövs.

Inte någon bra idé tycker jag. Inte för att jag på något sätt missunnar Gerzic ett svartvitt år till. Utan för att ÖSK nu måste bryta sitt beroende av Gerzic som speluppläggare på mittfältet.

En av orsakerna till att det gått så dåligt i år, tror jag, är att Gerzic mer eller mindre försvunnit ur bilden utan att ÖSK gjort klart för sig hur man vill ersätta honom.

Man har inte tagit in någon ersättare med samma eller i alla fall liknande egenskaper. Kanske var Simon Amin ett försök i den riktningen, men han fick ju nästan aldrig spela utan tröttnade och bytte klubb. Inte heller förberedde sig klubben genom att etablera ett alternativ spelsätt. Resultatet såg vi under året som var.

NA: Hade bestämt sig för att sluta – nu öppnar Gerzic för fortsatt spel

Omgång 8: Örebro SK – Malmö FF 1-2 (0-1)

Plats: Behrn Arena
Tid: Måndagen den 24 maj kl. 18:30
Domare: Kristoffer Karlsson
På TV: Ja, om man har sitt abonnemang via Telia eller Comhem
Web-TV: Discovery Plus
Twitter: @oskfotboll, @Malmo_FF
Publik: 8 (Jag var en av dem).


Tidigare Möten.

2011 2012 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ÖSK – Malmö FF 1-2 2-1 1-2 1-1 0-3 2-1 1-2 0-5 3-2
Malmö FF – ÖSK 2-1 1-1 3-2 2-2 1-0 2-1 4-0 2-1 2-1
Match i Svenska Cupen MFF – ÖSK 0-1

Matchfakta.
03. 0 – 1 Adi Nalić (Veljko Birmančević)
24. Varning Veljko Birmančević
26. Varning Adi Nalić
64. 1 – 1 Deniz Hümmet (Hussein Ali)
67. Spelarbyte: Jake Larsson (in), Romail Gall (ut)
67. Spelarbyte: Erik Bjorndahl (in), Kevin Walker (ut)
68. Spelarbyte: Sebastian Nanasi (in), Veljko Birmančević (ut)
76. 1 – 2 Erdal Rakip (Pavel Vagić)
78. Varning Michael Almeback
80. Varning Erik Bjorndahl
84. Spelarbyte: Taha Abdi Ali (in), Daniel Björnkvist (ut)
84. Spelarbyte: Agon Mehmeti (in), Michael Almebäck (ut)
88. Spelarbyte: Franz Brorsson (in), Adi Nalić (ut)
90+3. Varning Erdal Rakip
90+4. Slut


Laguppställningar och spelarbetyg (SofaScore).


Ersättare: Mergim Krasniqi (mv), Jake Larsson (67 6.5), Erik Björndahl (67 6.3), Agon Mehmeti (84 6.5), Taha Ali (84 6.6), Kevin Wright och Dennis Collander.

Förändringar i startelvan sedan matchen mot Degerfors: Benjamin Hjertstrand, Agon mehmeti och Dennis Collander fick lämna plats för Hussein Ali, Agon Mehmeti och Romain Gall.
Förändringar i matchtruppen sedan matchen mot Degerfors: Jake Larsson och Kevin Wright fick en plats i truppen på bekostnad av Benjamin Hjertstrand och Noel Milleskog.

Spelare som saknades hos ÖSK: Rasmus Karjalainen (har lämnat truppen), Martin Broberg (rehab/lår), Benjamin Hjertstrand (ljumske). Gustav Leijon (mv), Noel Milleskog (19:e man), Alfred Ajdarevic, Anton Ingves och Niclas Bergmark var ej uttagna.


Matchstatistik från SofaScore.com

Örebro SK – Malmö FF Live Score

Spelarpoäng enligt Twelve.football.
Andreas Skovgaard 2.238, Deniz Hümmet 1.585, Bobby Allain 1.319, Johan Mårtensson 1.198, Hussein Ali 788, Daniel Björnqvist 673, Michael Almebäck 665, David Seger 645, Nordin Gerzic 645, Kevin Walker 604, Romain Gall 510, Erik Björndahl 177, Jake Larsson 58, Agon Mehmeti 58 och Taha Ali 23.
Örebro SK, totalt: 11.186
Malmö FF, totalt: 14.903


210525. Svenska Fans (Malmö FF): Örebro SK – Malmö FF 1-2
210525. Svenska Fans (Malmö FF): 5 snabba Örebro – Malmö FF: Serieledning
210525. NA: Spelarbetyg
210524. SR P4 Örebro: Intervju med Nordin Gerzic
210524. M.A.V.Foto (Martin Avedal): Matchbilder
210524. allsvenskan.se: Matchklipp
210524. NA: Höjdpunkter
210524. Fredrik Carlsson (NA): När ÖSK har släckt branden måste klubben tända elden
210524. NA: Nordin Gerzic firades i rekordmatchen
210524. NA: Nordic Gerzics milstolpe i ÖSK – hyllas av fansen: ”Evigt legend”
210524. Malmö FF: Vårsäsongen avslutades med en bortaseger
210524. ÖSK: Presskonferensen
210524. ÖSK: Uddamålsförlust mot Malmö


210524. Fotbollskanalen: Nalic redo att starta i favoritpositionen mot ÖSK
210524. FotbollDirekt: Tunga namn saknas i MFF:s sista startelva innan EM
210524. Kvällsposten: ”Vi ska behandla dem med respekt”
210524. NA: Stolt Gerzic slår alla tiders svartvita rekord
210523. Svenska Fans (Malmö FF): Inför Örebro vs Malmö FF: Gå in med rätt inställning
210523. ÖSK: Axel Kjäll inför ÖSK – MFF
210523. Fotboll Skåne: Innocent tillbaka i MFF-truppen – hoppet kvar om AC
210523. Malmö FF: Inför vårsäsongens sista match
210522. NA: Flera frågetecken i ÖSK inför tunga matchen mot Malmö

Fotbollskanalen: Tjurig Gerzic vill spela

Fotbollskanalen har intervjuat Nordin Gerzic. ÖSKs lagkapten verkar inte alls vara nöjd med att ha blivit relegerad till andrauppställningen i den gångna helgens dubbelmöte med AIK. Det är klart, han har varit given i startelvorna under de senaste sju åren så att se någon annan ta hans plats där känns nog ovant och annorlunda. Även om han accepterar att det är Kjäll som bestämmer.

Beträffande Dennis Collander är han mycket positiv. Han inser förmodligen att det inte är med Collander han konkurrerar utan att det är Kevin Walker och Johan Mårtensson, de andra två i gubbtrion, som han i första skall utmana om en plats på plan.

Fotbollskanalen: Gerzic besviken över petning

Silly Winter 2020/21: Omgjort mittfält?

Av allt att döma kommer vi att få se ett nytt mittfält nästa år. Visserligen har Nordin Gerzic förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år, men det verkar inte som om ÖSK räknar med honom som en lika given startspelare som han varit under hela sin tid i ÖSK (300 plus allsvenska matcher).

Hans ersättare kan mycket väl bli Kevin Walker. Att döma av Axel Kjälls något irriterade kommentar till Daniel Rönnbergs ”avslöjande” att Walker och Kjäll träffats så finns nog Walker rätt högt upp på Kjälls/ÖSKs prioriteringslista.

I och för sig har jag svårt att förstå att det skulle finnas någon egentlig anledning att hålla intresset hemligt. Att Walker finns tillgänglig är ingen hemlighet och att ÖSK är intresserad av hemvändande örebroare är något klubben ofta brukar ge uttryck för. So what? Om det avslöjades att ÖSK inte träffat och talat med Walker skulle man väl förstå en viss irritation, men inte i det här fallet.

Därmed inte sagt att parterna kommer att komma överens. Walker vill väl ha bra betalt och dessutom mint ett treårskontrakt.

Dessutom verkar ÖSK vara intresserad av att ta in ytterligare en central mittfältare. Efter Simon Amin då? Det är möjligt att man räknar med/tror att Dennis Collander kommer att kunna säljas och/eller att Nordin Gerzic mattas och inte blir lika spelbar som han varit i år.

Fast egentligen finns väl den spelaren redan i truppen. Dels i form av David Seger som ju egentligen inte är en kantspelare. Detsamma gäller även Robin Book, som även han hamnade på kanten på grund av att det var upptaget i mitten. (Mittfältsduon Gerzic-Mårtensson lyckades inte ens Filip Rogic spränga – även han hamnade ju oftast på vänsterkanten).

Beträffande Book vet vi inte vad som eventuellt kan vara sagt mellan ÖSK och Varberg. Spelaren själv verkar ju inte ha något emot att fortsätta att spela för västkustlaget, som väl använder honom på ett sätt som passar honom bättre. ÖSK lär väl i så fall inte kunna få något mer än en symbolisk summa som betalning för honom, men de kanske tycker att det är värt att bli av med en spelare som ändå inte verkade att trivas i ÖSK/Örebro och i stället låta någon annan ta hans plats och löneutrymme i anspråk.

NA: ÖSK kan värva fler mittfältare

Silly Winter 2020/21: ÖSK förlänger med Gerzic

ÖSK meddelade nyss, att de kommit överens med sin lagkapten Nordin Gerzic om en ettårig kontraktsförlängning. Tanken verkar vara, att detta kommer att bli något av ett nedtrappningsår för ÖSKs lagkapten.

Överenskommelsen med ÖSK innebär att han även kommer att arbeta på marknadssidan i ÖSKs organisation.

I NA:s intervju med Gerzic nämner denne, att han accepterat att gå ned i lön för att kunna fortsätta i ÖSK. Något som nog övriga spelare med förlängningsförhoppningar nog bör ta till sig.

ÖSK: ÖSK förlänger med lagkapten Nordin Gerzic
NA: Gerzic kvar i ÖSK – går ned i lön och får ny roll
NA: Efter Nordin Gerzics ÖSK-kontrakt – Simon Åström om nya rollen

Silly Winter 2020/21: Kjäll träffar Walker

FotbollDirekt var först med nyheten att Kevin Walker träffat Axel Kjäll för att stämma av läget. Kjäll å sin sida vill som brukligt varken säga bu eller bä.

ÖSKs intresse för halvgamla återvändare är ju välbekant. Så givetvis talar man med och träffar dessa om ett tillfälle skulle erbjudas. Likadant med Kevin Walker – givetvis hör efter med Sportklubben nu när han inte fortsätter hos Djurgården.

Därmed inte sagt, att det blir något avslut. ÖSK är – som de flesta andra klubbar – ekonomiskt hårt pressade på grund av Coronakrisen. Dessutom måste de väl komma till något slags avslut med Nordin Gerzic innan de tar in någon ny trettioplussare till truppen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: I hemligt möte med ny klubb
NA: Axel Kjäll bemöter Kevin Walker-uppgifterna
FotbollDirekt: Efter FD:s avslöjande – lägger locket på om Walker-möte
NA: ÖSK-ANALYSEN: Walker eller Gerzic men knappast båda

Spelarstatistik från Elitefootball.com

Silly Winter 2020/21: Gerzic vill ha svar

FotbollDirekt har talat med Nordin Gerzic. ÖSKs slitstarka mittfältare har ett utgående kontrakt och väntar nu på ett besked från ÖSK om en eventuell förlängning. Något sådant besked har dock inte kommit än och Nordin börjar väl bli lite nervös.

Till skillnad mot andra spelare i en liknande situation (utgående kontrakt) så finns det väl ingen naturlig fortsättning på hans fotbollskarriär någon annanstans. När det är slut med fotbollen för ÖSK så är det för hans del även slut med fotboll han kan försörja sig på.

NA har försökt få Axel Kjäll att uttala sig om saken. Det gör han givetvis inte. En sportchef skall ju aldrig tala om vilka spelare han vill skriva kontrakt med. Dels för att det då i allmänhet blir dyrare, dels för att det är väldigt försmädligt om det inte blir något av saken. Frågan är hur väl förberedd han är på ett liv utan fotbollsinkomster. Speciellt om han räknat med en förlängning.

FotbollDirekt: ”Tror både supportrarna och jag känner samma sak”

NA: Axel Kjäll om tystnaden kring Nordin Gerzic: ”Kan säkert finnas en frustration”

300 matcher med Nordin Gerzic


Matchen mot Helsingborgs IF var Nordin Gerzics trehundrade allsvenska match för ÖSK, vilket uppmärksammades på flera olika sätt. En liten brasklapp här – Transfermarkt som har koll på en hel del anger att HIF-matchen var hans 299:e och att jubileet alltså inträffade i Göteborg en vecka senare.

Hur som helst med det. Har man spelat 300 matcher så betyder en match hit eller dit inte så mycket.

Däremot undrar jag: Varför bara allsvenska matcher? Även matcher i Superettan och Svenska Cupen borde väl uppmärksammas.
Enligt Transfermarkt ser Gerzics fullständiga statistik nu ut på följande sätt:

Allsvenskan: 301 (inkl. den match Transfermarkt missat)
Superettan: 13
Svenska Cupen: 28
Internationella cuper: 2
Sammanlagt: 344.

Svartvitt: Gerzic firade 300 – nu siktar ikonen på klubbrekordet
Fredrik Carlsson (NA): Nordin Gerzics 300:e allsvenska match: ”Han gjorde den omöjliga resan möjlig”
NA: Hyllningarna till Nordin Gerzic: ”Det enda jag kan säga är att han är den bäste jag spelat med”
NA: ÖSK-ikonen fyller 300 allsvenska – vill jaga klubbrekordet


På ÖSKs webbplats hittar man numera en liten sammanställning över målskyttar mm. Enligt denna ser rankingen av klubbens målskyttar ut på följande sätt.

Flest antal matcher (totalt seriespel samt kval och slutspel). Minst 250 matcher
Anders Karlsson (1984-2002) 413
Tomas Andersson (1988-2006) 380
Olle Sääw (1946-1964) 353
Tommy Ståhl (1980-2000) 316
Fredrik Nordback (1993-2011) 304
Orvar Bergmark (1945-1965) 290
Patrik Anttonen (1995-2012) 277
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 271
Thomas Nordahl (1965-1978) 252
Gösta Lindh (1942-1955)

Flest antal matcher (Allsvenskan). Minst 200 matcher
Tomas Andersson (1988-2006) 312
Anders Karlsson (1984-2002) 294
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 259
Thomas Nordahl (1961-1978) 252
Fredrik Nordback (1993-2011) 245
Patrik Anttonen (1995-2012) 225


Andra spelare i den nuvarande truppen som har många ÖSK-matcher på sitt samvete är Oscar Jansson och Daniel Björnqvist. Enligt Transfermarkt ser deras matchstatistik ut på följande sätt:

Oscar Jansson. Allsvenskan (172), Superettan (30), Svenska Cupen 18
Daniel Björqvist. Allsvenskan (135), Superettan (11), Svenska Cupen (18)