Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bedoya byter klubb

ÖSKs föredetting Alejandro Bedoya verkar ha gjort sitt i europeisk fotboll. Han kommer att lämna sin hittillsvarande klubb FC Nantes och kommer fortsättningsvis att representera MLS-klubben Philadelphia Union. I en radiointervju har han sagt, att han visserligen skulle föredra att fortsätta i Europa, men att han vill att hans son skall växa upp i USA.

ESPN FC: Alejandro Bedoya seals MLS move to join Philadelphia Union from Nantes

Garza i USAs landslag

Greg Garza testade örebroplasten i autgusti 2011.

Greg Garza testade örebroplasten i augusti 2011.

Vänsterbacken Greg Garza provtränade med ÖSK i augusti år 2011. Något kontrakt med ÖSK blev det dock inte utan han hamnade i stället i Mexico hos Tijuana. Där har det tydligen gått så pass bra för honom att han numera representerar sitt land i landskamper. Idag när USA besegrades av Danmark (3-2) fanns han på planen tillsammans med bland annat ÖSKs föredetting Alejandro Bedoya.

När Garza var i Sverige hade man från ÖSKs sida lite svårt att bestämma sig (verkar det som). Till slut blev det dock ett nej tack, vilket Lennart Sjögren motiverade att man inte tyckte att han stack ut tillräckligt mycket.

Bloggen kan så här i efterhand glädja sig över att det omdömet ifrågasattes.

The Guardian: Nicklas Bendtner’s hat-trick seals victory for Denmark over USA
Eyravallen: Nej, nej och nja för provspelarna

 

Bedoya i bruttotrupp

Alejandro Bedoya siktar på VM i Brasilien.

Alejandro Bedoya siktar på VM i Brasilien.

En av Bloggens absoluta favoriter bland de spelare som lämnat ÖSK under senare år är Alejandro Bedoya. Den hårt arbetande mittfältaren representerar efter sina skotsk-skånska irrfärder franska Nantes.

Idag presenterade den amerikanske förbundskaptenen Jurgen Klinsmann sin bruttotrupp inför årets fotbolls-VM och Bedoya är (givetvis) en av de uttagna.

Förhoppningsvis kommer han även att ingå i den slutliga truppen och sedan få speltid i VM. Vem kunde väl tro det när han anslöt till ÖSK som en okänd och oprövad amerikansk college-spelare.

The Guardian: USA World Cup 30-man squad

Bedoya till FC Nantes

Alejandro Bedoya: En av Bloggens absoluta favoriter kommer under den kommande säsongen att synas i TV 4 Sport - dock ej som målvakt.

Alejandro Bedoya: En av Bloggens absoluta favoriter kommer under den kommande säsongen att synas i TV 4 Sport – dock ej som målvakt.

Tidigare har det ryktats om att ÖSKs föredetting Alejandro Bedoya mer eller mindre var klar för holländska Twente. Det kanske han var också, men så blev det inte. I dagarna har han i stället gjort klart med den franska klubben FC Nantes, som han skrivit ett treårskontrakt med. Ett lite märkligt klubbval, tycker Bloggen. FC Nantes är i och för sig historiskt sett en fransk elitklubb med 45 säsonger i högsta ligan bakom sig. Så sent som år 2001 blev de franska mästare för åttonde gången. De övriga sju mästerskapstitlarna ligger längre tillbaka i tiden (1965, 1966, 1973, 1977, 1980, 1983 och 1995). (Lite IFK Norrköpingsvibbar måhända).

De senaste åren har dock varit besvärliga. År 2007 relegerades klubben och inte förrän i våras lyckades laget som tredjelag i andraligan ta steget tillbaka till eliten. Om laget är slagkraftigt nog att hålla sig kvar där återstår att se.

FC Nantes: Alejandro Bedoya s’engage au FC Nantes
FC Nantes: Alejandro Bedoya: ”Je dois prouver”
NA: Klart: Bedoya får möta Zlatan (Jag hoppas att man på NA skäms över den rubriken).

Tittar Helsingborg på Saeid?

Fotbolltransfers.com skriver idag, att Helsingborgs IF skulle kunna vaa intresserade av Mohammed Saeid. Deras centrala mittfält har ju utarmats under sommaren.

Alejandro Bedoya lär inte komma tillbaka – speciellt inte efter det att han gjort bra ifrån sig i Guldcupen, där USA mötte motståndare från Nord- och Mellanamerika. Alejandro fick börja turneringen som oinbytt bänkspelare och avslutade den med 89 minuters speltid i finalen, som USA vann med 1-0 över Pananma. Amerikanen har ännu inte (officiellt i alla fall) bestämt sig för vilken klubb han skall representera, men innan han reste till landslagssamlingen ryktades det om den holländska klubben Twente.

Som om det inte var nog med att man tappat Bedoya, som många anser var HIFs bästa spelare under vårsäsongen, så har deras mittfältare May Mahlangu slitit av hälsenan. HIF är således i akut behov av förstärkningar för sitt mittfältet och det är väl därför som Saeids namn kommer upp.

Ingen av de berörda parterna (utom Saeids rådgivare Ferhat Cifci) vill egentligen kommentera saken närmare. Jesper Jansson i HIF vill inte säga någonting och Magnus Sköldmark förnekar att man haft någon kontakt med Helsingborg. Förnekanden hör så att säga till spelets regler, men det kan lika gärna vara så att Cifci ”hittat på” ett rykte för att få lite fart på sin business.

Bedoya förlängde

Det blir ett halvt år till i Sverige för den mångsidige Alejandro Bedoya.

Helsingborgs IF meddelar glatt på sin hemsida, att Alejandro Bedoya förlängt sitt kontrakt med klubben. Dock bara för det halvår som tar slut när de europeiska ligorna är slutspelade och transferfönstren öppnade. Eftersom Alejandro har mindre än sex månader kvar på sitt kontrakt kan han redan nu diskutera med eventuella framtida klubbar utan att behöva blanda in HIF i det hela.

Bloggen anser att det här var det smartaste som Bedoya kunde göra i dagsläget. Att gå till en klubb i Europa halvvägs in i säsongen är sällan en bra lösning. För HIF är det en mer tveksam lösning. Jag kan förstå att man gärna vill ha kvar Bedoya i klubben så länge som möjligt, men när ha lämnar i sommar måste han ersättas med någon som förmodligen inte är inspelad på positionen.

Trögt för utlandsexporter

NA refererar idag till en artikel i Helsingborgs Dagblad som skriver, att det intetycks bli något lån av ÖSKs föredetting Astit Ajdarevic för HIFs del. Anledningar verkar vara dels Ajdarevics höga löneanspråk, dels att May Mahlangu trots allt blir kvar i klubben, vilket gör att behovet av en mittfältare inte känns lika stort.

Det verkar som om Astrit prioriterat sin belgiska lön och en plats på bänken framför speltid i Helsingborg och en något beskedligare ersättning (om man skall sätta tilltro till rapporterna från Skåne). Att det inte gått så bra för Astrit som man kanske trodde att det skulle göra när han lämnade Sverige är något han har gemensamt med flera andra spelare som tidigare representerat ÖSK. Så här har det gått:

Astrit Ajdarevic.
Gick till den klassiska belgiska klubben Standard Liege. Även om det så här långt blivit 19 matcher för hans del har det i allmänhet varit som inbytt spelare med typ 20 minuter kvar att spela. Bara vid två tillfällen har han varit på plan i 90 minuter. Han har varit med i truppen vid 22 tillfällen och stått utanför den 4 gånger. En pålitlig bänkspelare men inte mer skulle man väl kunna säga. Astrit har dock fortfarande det mesta av sin fotbollsmässiga framtid framför sig. I år bli han 23 så hans bästa år ligger nog fortfarande en 4-5 år framåt i tiden.

Michael Almebäck.
Iron-Mike gick till hårdsatsande Club Brugge och höll under sin första säsong i klubben väl något som skulle kunna sägas vara en startplats. Under den senaste säsongen har han dock fått maka på sig och bara kommit till insats vid nio tillfällen i den inhemska ligan. Hans klubb verkar ha gjort vissa försök att ”göra sig av med honom” under det kontinentala januarifönstret, men lyckades inte. Den senaste ligamatchen ligger för hans del så pass långt tillbaka i tiden som den 17 november. Problemet för honom i Belgien verkar vara att man inte anser att han är tillräckligt följsam i sitt försvarsspel. Något som man väl märkte hos ÖSK också, men i Allsvenskan kunde han kompensera detta genom sin snabbhet. Mot skickligare anfallare blir det svårare.

Roni Porokara.
Även Roni Porokara gick till Belgien där han hamnade hos den klassiska problemklubben Beershot från Antwerpen. I somras lämnade han Belgien efter det att hans kontrakt gått ut ochflyttade till israeliska Hapoel Shmona.  I hans nya klubb har det dock bara blivit tre matcher och han har ännu inte varit på plan under en hel match.

Tillägg. Jag fick in följande kommentar, vilken förtjänar att lyftas in i artikeln. (Eftersom jag misstänker att alla inte läser kommentarerna).
Porokara är inte längre med Shmona. Han hade många problem där och i Januari har han blivit en ”fri agent” (jag vet inte vad det är på svenska). Nu söker han en ny klubb. En möjlighet är Sixten Boström’s HJK, men de har en ganska stark ”wingplay” redan nu.

Tomer Chencinski.
Tomer gick till den israeliska storklubben Maccabi Tel Aviv vid årsskiftet. Tanken sades vara, att han i första hand skulle fungera som back-up för den nigerianska landslagsmålvakten Vincent Enyeama, som ju deltagit i och igår vann de afrikanska mästerskapen. Något spel har det dock ännu inte blivit för Tomers del.

Alejandro Bedoya.
Bedoya gick till vad han trodde var en skotsk storklubb med internationell storfotboll på programmet. Det gick väl så där. Alejandro hade till att börja med svårt att ta en plats i laget, delvis på grund av en del irriterande småskador. När han väl verkade att vara på väg in i laget på en mer permanent basis, så fick Glasgow Rangers ställa in betalningarna och starta om från botten av ligasystemet. Alejandro ville inte vara med på den resan utan hamnade i Helsingborg, där han var en av klubbens allra bästa spelare under höst- och europaspel. HIF jobbar på att få ha honom kvar och som det ser nu ut som att han blir det – i alla fall under vårsäsongen. Hans ambition är dock fortsatt att komma ut till Europa på riktigt.

Göteborgarna.
Inte heller för de två spelare som gick till IFK Göteborg har det gått speciellt bra. Från att ha varit givna startspelare hos ÖSK har både John Alvbåge och Nordin Gerzic tidvis fått finna sig i att starta sina matcher på avbytarbänken.

Bedoya har en del att välja på

Alejandro Bedoya har en del att välja bland.

ÖSKs föredetting Alejandro Bedoya är för närvarande en av 25 deltagare i det amerikanska fotbollförbundets månadslånga träningsläger i Carson, Kalifornia. Lägret verkar ha lite samma karaktär som de svenska landslagets vinterutflykter, dvs. man kallar spelare som inte är uppknutna i sin klubblagsfotboll för tillfället. Vilket utesluter de flesta som är baserade i Europa men ger ett tillfälle för hemmaligans spelare samt till spelare i de nordiska ligorna.

Bedoya spelade under hösten för Helsingborg och av vad jag sett så anses han av många ha varit lagets bästa spelare. Helsinborg hoppas givetvis att få se en fortsättning, men eftersom han inte gjort klart med dem, så har han förmodligen andra planer. Möjligheter saknas inte heller. New York Times skriver i en artikel, att han har sammanlagt 15 olika anbud att fundera över från klubbar i Tyskland, Frankrike, Spanen, Nederländerna, Ukraina, Bulgarien, Rryssland, Sverige and Schweiz samt dessutom från klubbar i amerikanska MLS.

Fast tiden börjar gå ut nu. På torsdag stänger de flesta vinterfönster i de stora ligorna i Europa. För övergångar i Europa är vinterfönstret hur som helst inte den bästa tidpunkten för en övergång. I allmänhet är det klubbar som inte ligger så bra till i sina respektive serier som vill ta in förstärkningar under vintern. Dessutom blir det dåligt med tid att spela in sig med lagkamrater och spelsystem, vilket gör att en övergång riskerar att bli optimal. Frågan är om inte det bästa ändå skulle vara att fortsätta en halv säsong i HIF för att sedan ta steget till en ny klubb i sommar.

Bloggen hoppas att det blir en klubb i den tyska ligan. Det skulle passa vår löpstarka föredetting riktigt bra.