Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Jonas Sandqvist har spelat klart

2012-07-18_DSC_0030_Jonas Sandqvist
Jonas Sandqvist som aldrig lyckades slå igenom hos ÖSK när han tillhörde truppen år 2012 har nu spelat klart. Han har meddelat Asker, hans senaste klubb, att han slutar med fotbollen för att i stället koncentrera sig på sitt civila jobb hos en norsk laxuppfödare. Ett jobb som Asker fixade åt honom då han värvades från Landskrona.

Sandqvist kan se tillbaka på en målvaktskarriär med både höjdpunkter och djupa dalar. Han ansågs en gång i tiden som en mycket lovande målvakt och värvades av Malmö FF från Landskrona som då spelade allsvenskt och var den klubb han slog igenom i. Hos MFF blev det 68 matcher innan han tog steget till att bli utlandsproffs i Grekland. Där tog väl den positiva delen av karriären slut. Hos Atrimitos FC som han tillhörde i två säsonger blev det bara en match. Flytten till Ålesund i Norge år 2011 blev inte heller den lyckad. Som andramålvakt fick han tillbringa hela säsongen på avbytarbänken.

Klubbytet till ÖSK år 2012 var därför något av en chansning från ÖSKs sida. Man hoppades väl att han skulle kunna hitta tillbaka till den form som gjorde honom till en så duktig målvakt under inledningen av hans karriär. Så gick det dock inte utan han fick lämna ÖSK redan efter ett år. Karriären fortsatte sedan i en nedåtsluttning med spel på Island hos Keflavik, Landskrona (nu i div 1) år 2015 innan Asker lockade över honom inför årets säsong.

I ÖSKs historia kommer han kanske mest av allt att vara ihågkommen för det nickmål, som Richard Richardsson gjorde på honom, då Jonas vaktade målet för MFF.

Asker Fotball: Jonas Sandquist legger opp
NA: Förre ÖSK-målvakten lägger av – satsar på jobbet: ”Måste göra ett val”
SvFF: Spelarstatstik

Nya klubbar för Sandqvist och Berisha

Två av ÖSKs föredettingar har i dagarna gjort klart med nya klubbar. Jonas Sandqvist som lämnat Landskrona (för kärlekens skull) har snabbt gjort klart med en ny klubb. Det blir den norska tredjenivåklubben Asker Fotboll som han kommer att representera under de närmaste två åren (om han stannar så länge). Hos Asker verkar man nöjda och förväntansfulla.

Budstikka: Asker henter den svenske veteranmålvakten Jonas Sandqvist


Ilir Berisha fick lite överraskande lämna Gefle IF efter en säsong. Ännu mer överraskande för mig är att inte någon annan klubb i Allsvenskan eller Superettan tog in honom i sin trupp. I stället kommer han att spela för FC Flamurtari i den albanska ligan.

NA: Här är förre ÖSK-spelarens nya klubb

Sandqvist drar vidare

Landskrona BoIS, för tillfället ett div 1-lag, har kommit överens med Jonas Sandqvist om att avsluta det kontrakt som egentligen hade ett år kvar.
– Ja, jag har precis pratat med Jonas och vi har kommit överens om en lösning. Vi skiljs åt i bästa samförstånd och nu önskar vi honom lycka till i Norge, säger Mikael Hjelte, ordförande i BoIS fotbollsutskott.

Ungefär så brukar det låta när någon har blivit utköpt från sitt kontrakt, men i Sandqvists fall verkar det inte ha varit så. I alla fall tidigare har man sagt från klubbens sida att man gärna ville ha honom kvar. Sandqvist fortsätter nu sin ambulerande tillvaro som fotbollsmålvakt i Norge. Någon ny klubb verkar inte vara klar utan han flyttar till Norge eftersom hans flickvän bor där.

Intressant att notera är att Rynninges (och Forwards) talangfulle målvakt Ismael Diaware nu kommer att provspela med BoIS. Han gör eventuellt den motsatta resan eftersom han under det senaste året representerat norska FK Gjøvik-Lyn.

Helsingborgs Dagblad: Jonas Sandqvist har gjort sitt i Landskrona

Sandqvist till Landskrona

ÖSKs föredetting Jonas Sandqvist har kommit överens med Landskrona BoIS om att spela för dem under det kommande året. Landskrona föll ur Superettan förra året och det blir alltså till omstarten i div 1 som Sandqvist tar hand om platsen mellan stolparna. Det blir lite av den förlorade sonens återkomst för Sandqvists del. Det var nämligen i Landskrona som hans karriär tog fart en gång i tiden.

Landskrona BoIS: Klart i dag: Jonas Sandqvist åter till BoIS
Helsingborgs Dagblad: Två ut – en in i BoIS
NA: Före detta ÖSK-målvakten till division 1

Målvaktsdag hos NA

Det blev till slut hela tre målvaktsnyheter hos NA idag. Det började med Ismael Diawara som just nu provtränar med ÖSK.


Sandqvist sluter cirkeln?
Sedan kom nyheten att ÖSKs föredetting Jonas Sandqvist nog skulle kunna tänka sig att flytta tillbaka till Landskrona BoIS – den klubb som hans målvaktskarriär en gång i tiden tog fart i.
Men det är en hel del som ska klaffa också för att det ska bli verklighet, säger han till Landskronas officiella hemsida.

Bloggen tippar att det som allra mest skall klaffa är lönen. Landskrona åkte ju ur Superettan och har det nog inte så fett inför omstarten i getingboet div 1 Södra.

Landskrona BoIS: Jonas Sandqvist tränade med BoIS

Jag ser för övrigt, att Landskrona ”lånat” ett foto från Bloggen. Det är ok, men nog borde de också ha talat om varifrån bilden kom. Det brukar jag göra.


Ny klubb för Berglund.
Oscar Berglund, med Adolfsberg som moderklubb, har vid några tillfällen under sin karriär låtit förstå, att det nog inte vore så dumt att flytta hem till Örebro igen. En krok som ÖSK dock valt att inte nappa på. Efter två år i GIF Sundsvall vaktade Berglund under den gångna säsongen hos Öster IF (16 matcher). Efter det att Öster fått lämna Superettan bröts kontraktet och han har nu gjort klart med en ny klubb att spela för nästa år. Det blir Ängelholms FF och alltså en fortsättning i Superettan för hans del. Med tanke på att han tidigare under många år varit andremålvakt i Helsingborg vet han i alla fall vart han flyttar.

ÄFF som balanserade på konkursens rand under hösten känns väl som en rätt tveksam arbetsgivare, men jag antar att Berglund inte hade så mycket att välja på.

Helsingborgs Dagblad: Berglund klar för ÄFF

Sandqvist testar med Olhanense

FotbollDirekt skriver, att Jonas Sandqvist för närvarande provspelar med den portugisiska klubben Olhanense. Dock inte i Portugal utan i Hongkong. Sandqvist skall ha bjudits in för att vara med i en vänskapsturnering och har (enligt egna uppgifter) gjort bra ifrån sig.

Möjligheterna för honom att nu spela till sig ett kontrakt verkar dock begränsade. Klubben har redan två målvakter, som är kontrakterade  fram till sommaren och det verkar väl inte så troligt att man tar in en tredje. Olhanense ligger näst sist i den portgisiska ligan (12 poäng efter 16 matcher med 10 gjorda mål och 25 insläppta). Av lagets statistik att döma är verkar det i första hand vara på målgörarsidan det brister, där laget är sämst i ligan. Att byta målvakt lär inte vara en åtgärd som bättrar på den statistiken.

Intressant för övrigt att notera hur FotbollDirekt återgör Sandqvists uppbrott från ÖSK. ”Efter nedflyttningen till superettan bestämde sig Jonas Sandqvist för att lämna Örebro SK och bröt sitt kontrakt med klubben i april förra året. Sedan dess har den förre Landskrona- och Malmö-målvakten letat en ny klubb”. I själva verket var det väl närmast tvärtom – men det låter ju inte lika bra.

Ingen turnering för Sandqvist

Det verkar inte som om Jonas Sandqvist blev uttagen för deltagande i FIFPros vinterturnering. Fotbolltransfers.com har publicerat truppen och i den finns det bara en målvakt med. Det är den i år 35-årige Kjell Jönsson från Sundbyberg. Nu kan det givetvis finnas fler än en förklaring till att Sandqvist inte reser med. Han kan till exempel själv bestämt sig för att han inte ville det. Det händer varje gång den här turneringen arrangeras att spelare av olika anledningar hoppar av i sista ögonblicket.

Sandqvist i kontraktlösas turnering

Jonas Sandqvist tar nya tag och hoppas på ett nytt kontrakt.

Jonas Sandqvist tar nya tag och hoppas på ett kontrakt.

Det har varit väldigt tyst kring Jonas Sandqvist efter det att han lämnade ÖSK för snart ett år sedan. Men nu har hans namn dykt upp igen. Han är nämligen en av kandidaterna till den 16-mannatrupp som skall delta i FIFPro-turneringen i Oslo, som börjar spelas den 9 januari.

Bland de 20 som kämpar om en plats i 16-mannatruppen finns det några halvkända namn, bland annat två spelare som inte fick fortsätta i Landskrona samt den evigt skadade Andreas Haglund (senast i Degerfors).

Fotbolltransfers.com: Här är spelarna som kan delta i turneringen för kontraktslösa

Tillägg NA: Så ska Sandqvist hitta ny klubb

Sandqvist lämnar

2012-01-20_120120_Jonas Sandqvist

Jonas Sandqvist behöver inte hänga på ÖSKs träningar längre.

ÖSK skriver idag (något kryptiskt) på sin hemsida, att man kommit överens med Jonas Sandqvist, att denne inte längre kommer att ingå i ÖSKs spelartrupp.

”Jonas Sandqvist och ÖSK är överens om att Jonas från och med nu inte kommer ingå i ÖSKs spelartrupp”.

Riktigt vad detta innebär har Bloggen faktiskt lite svårt att dechiffrera, utöver det faktum att han inte längre kommer att ingå i spelartruppen. I ”normala” fall när man kommer överens om att avsluta ett kontrakt i förtid så är man mera rakt på och skriver, att man har kommit överens om att bryta kontraktet.

Det verkar alltså som om Sandqvist fortfarande står i något slakts kontraktuellt förhållande till ÖSK (alltså att han erhåller en lön av något slag). Han hade ju kontrakt med ÖSK fram till utgången av nästa säsong/år och skulle nu till exempel kunna ägna sig åt att förbereda sig för nästa fas i sitt liv, t.ex genom att skaffa sig en utbildning. I så fall skulle ett ”lönebidrag” från ÖSK säkert sitta bra. Men, vilket skall understrykas, här handlar det bara om spekulationer från Bloggens sida på grund av den ovanliga formuleringen i ÖSKs nyhetsmeddelande.

Att ÖSK och Sandqvist på något sätt skulle gå skilda vägar har väl stått klart ända sedan i vintras. Sandqvist har visserligen ibland deltagit på ÖSKs träningar, men han stod aldrig i mål i någon av tränings- eller U21-matcherna. När Ludwig Bergström engagerades som andremålvakt precis innan vinterfönstret stängde var det väl på det hela klart att Sandqvist aldrig mer skulle ses i ett ÖSK-mål. Frågan var bara hur separationen skulle se ut. Det vet vi väl egentligen fortfarande inte mer om än att han inte längre kommer att ta någon plats i omklädningsrummet.

NA: Nu lämnar Sandqvist ÖSK