Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Om den här bloggen

Syftet med den här bloggen var från början inte alls att skriva en blogg. Jag var på jakt efter ett bra sätt att bokmärka artiklar som hade med ÖSK Fotboll att göra. Dessutom skulle det vara möjligt att tagga artiklarna så att det senare skulle vara någorlunda lätt att hitta i materialet. När jag sedan efter den del mindre lyckade försök landade här på WordPress var steget trots allt inte så långt till att även kommentera en del av nyhetsflödet.

Men huvudsyftet är trots allt fortfarande att försöka samla ihop länkar till vad som skrivs om ÖSK Fotboll (i en vid bemärkelse) på olika ställen på nätet.

Har du som läser detta något du skulle vilja bidra till bloggen med, t.ex något du skrivit eller kanske en bild med ÖSK-anknytning kan du sända detta till eyravallen@gmail.com


Eyra (från Wikipedia)

Eyra är ett förled som används i namnen Eyravallen, Eyrabadet och Eyragatan i södra Örebro. Området mellan Sörby och Södermalm kallas ofta för Eyra.

Enligt en äldre uppfattning, som framfördes av Erik Gustaf Geijer,[1] var Eyrarsundsbro eller Eyrarsund (jfr Ör), senare Öresund, det ursprungliga namnet på Örebro. Geijer hade inga källor till sitt påstående, men ändå fördes denna obestyrkta uppfattning fram även i den äldsta upplagan (år 1894) av Nordisk familjebok.[2] Något sund finns inte i eller i närheten av Örebro och bland annat därför lär inte något Eyrarsundsbro eller Eyrarsund ha gett namn åt Örebro. Eyra- är en felaktig och missuppfattad form för Öra- i Örabro[3][4]. När i modern tid namnet Eyravallen år 1923 gavs åt en idrottsanläggning i Örebro har detta sin bakgrund i Geijers övergivna etymologi.