Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Saeid byter klubb

ÖSKs föredetting Mohammed Saeid lämnar IK Sirius rätt precis tre år efter det att han anlände (tillsammans med bland annat Robert Åhman Persson) till klubben. Hans nya klubbadress blir Trelleborgs FF.

Efter att ha varit en av klubbens nyckelspelare under sina första år i klubben har Daniel Bäckström inte haft kapacitet att använda den mångsidige mittfältaren på något vettigt sätt. Därför har det i år bara blivit två matcher från start för hans del. Utöver det har han blivit inbytt vid tio tillfällen.

Hos Trelleborg finns redan sedan tidigare en före detta ÖSKare. Simon Amin har haft en halvtrög start på Vångavallens mittfält. Fem matcher från start och fem som inbytt har det blivit för hans del av de 15 som hittills spelat.

Trelleborgs FF: Välkommen Mohammed Saeid!
IK Sirius: Mohammed Saeid lämnar Sirius Fotboll

Spelarprofil från Fotbolltransfers.com

Saeid skrev på för Sirius

ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har gjort klart med IK Sirius. Klubben skriver på sin webbplats, att kontraktet sträcker sig fram till utgången av år 2021. I sin nya klubb kommer han som bekant att kunna återknyta bekantskapen med Robert Åhman Persson.

IK Sirius har under säsongen så här långt kämpat i botten av den allsvenska tabellen. Med deras två sommarförstärkningar på mittfältet bör deras möjligheter att hålla sig kvar ha förbättrats ordentligt.

IK Sirius: Mohammed Saeid klar för Sirius

Jag hade gärna sett en återkomst för Saeid till ÖSK, men har också förståelse att det inte riktigt finns plats för honom där. En spelare som är så pass bra som Saeid skall givetvis vara en startspelare, men det här året verkar det inte finnas någon som rubbar startduon Gerzic – Mårtensson (utom de själva då). Dessutom pockar Filip Rogic på att få spela centralt på mittfältet.

Statistiken från Fotbolltransfers.com

Saeid till Sirius?

ÖSKs föredetting Mohammed Saeid är på jakt efter en ny klubb. Efter åren i USA gick han till danska Lyngby, som dock trillade ur den danska förstaligan. Kontraktet bröts nyligen eftersom Lyngbys ekonomiska ställning försämras på grund av nedflyttningen. De kanske ville att han skulle fortsätta med försämrade villkor och då kunde han bryta kontraktet.

Intresse finns från svenskt håll har det rapporterats och det verkar vara Sirius (minst) som det rör sig om.

UNT: Mittfältare uppges nära Sirius

Något egentligt intresse från ÖSK verkar det den här gången inte finnas i den flinke mittfältarens tjänster. Magnus Sköldmark sade i det studioprogram som ÖSK lade ut igår, att man hade kontakt i samband med att Saeid lämnade USA, men att man inte haft det den här gången. Eftersom spelarens agent med allra största säkerhet har kontaktat alla tänkbara intressenter så får man väl förmoda att ÖSK verkligen inte är intresserade den här gången.

Jag har svårt att se var Saeid skulle kunna ta plats på ÖSKs mittfält för närvarande. Vad ÖSK behöver är en spelare som kan ta över när Gerzics krafter är på upphällningen och riktigt den profilen har inte Saeid.

Saeid till Danmark

Mohammed Saeid på ÖSK-tiden (2012)


ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har bestämt sig. Efter att ha valt (för det var väl han som valde?) att lämna Colorado Rapids i den nordamerikanska MLS-ligan kommer han fram till sommaren 2020 att representera danska Lyngby Boldklub. Eventuella förhoppningar om att han skulle återvända till Örebro kan nu alltså skrinläggas.

Klubhbvalet kan förvåna en del. Lyngby tillhör inte direkt Superligans bättre lag utan ligger tredjen sist i serien under vinteruppehållet. Att det blev Danmark är däremot inte så konstigt. Precis som i Sverige åtnjuter utländska fotbollsspelare en avsevärd skattefördel, vilket gör det svårt för hemlandets klubbar att konkurrera om spelaren.

Det är inte någon topplpöubb Saeid ansluter till. ( Flashscore.se)

Lyngby BK är att gratulera – de får in en konstruktiv mittfältare med god arbetskapacitet och -moral.

Lyngby BK: Lyngby henter midtbaneprofil i Major League Soccer

Mohammed Saeid (Statistiken från Fotbolltransfers.com)

Mohammed Saeid har funnit sin plats i Denver

Colorado’s Mohammed Saeid, left, and Minnesota’s Ibson go after the ball in the first half as Minnesota United played the Colorado Rapids at TCF Bank Stadium in Minneapolis, April 23, 2017. Scott Takushi / Pioneer Press

Mohammed Saeid har fått flytta på sig en hel del den här säsongen. Först draftades han av det nya MLS-laget Minnesota United från Columbus Crew för vilka han spelat i två år. Några månader senare blev han en del av en bytesaffär mellan Minnesota och Colorado Rapids.

The Denver Post har nyligen publicerat en artikel om Saeid med en del om hans bakgrund och om den för honom nya rollen som 10:a på Rapids mittfält.

The Denver Post: Son of African refugees, Swedish-born Mohammed Saeid finds a home with Colorado Rapids

Klubbyte för Saeid


Mohammed Saeids tid hos Minnesota United blev inte särskilt lång. För någon dag sedan blev han en del i en bytesaffär mellan Minnesota och Colorado Rapids.

Förmodligen ett positivt byte för Saeids del. Nyetablerade Minnesota United har startat sin första säsong riktigt uselt och har noterats för tre förluster och ett oavgjort resultat på seriens fyra första matcher.

Colorado Rapids: Colorado Rapids acquire Mohammed Saeid and Josh Gatt from Minnesota United FC
NA: Beskedet: Örebrosonen bortbytt i MLS – blir lagkamrat med svensk mittback
Colorado Rapids: Mohammed Saeid

Saeid fick byta klubb

Tågordningen i MLS är ofta väldigt olik den som råder i de europeiska fotbollsligorna. Här gäller det att etablera ett ekonomiskt och spelmässigt övertag och sedan göra allt för att öka skillnaderna ytterligare. I Nordamerika gör man tvärt om. Där innebär reglerna att man försöker få till så jämna lag som möjligt.

Så när ett nytt lag skall etableras i MLS får de möjlighet att ta över fem spelare från de etablerade lagen. Utan att dessa kan förhindra övergången. Jo, de kan i och för sig skydda vissa av sina spelare vid en draft av den här typen – men inte alla.

Det här är nu något som ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har råkat ut för. Han ansågs tillräckligt bra för att det nya MLS-laget Minnesota United skulle välja honom som den tredje av fem spelare de hade rätten att ta över på detta sätt.

För Saeid var det bara att packa och köpa en biljett till Minneapolis eller möjligen till Saint Paul. Rent fotbollsmässigt kan det mycket väl vara en bra sak för honom. Blir man utvald på det här sätter ligger det nära till hands att man blir en av den nya klubbens startspelare.

Columbus Dispatch: Crew loses Mohammed Saeid in expansion draft
Columbus Crew: Saeid selected by Minnesota United in MLS Expansion Draft 2016
Minnesota United: Five Players Selected In 2016 Expansion Draft
Minnesota United: Mohammed Saeid Med ett foto som hämtats från Eyravallsbloggen. Borde väl ha frågat först.

Saeid förlängde kontraktet

Mohammed Saeid (Foto: Columbus Crew)

Mohammed Saeid (Foto: Columbus Crew)


ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har fått sitt kontrakt med den amerikanska MLS-laget Columbus Crew förlängt. Detta efter det att Columbus beslutat sig för att utnyttja den option som fanns knuten till det tvåårskontrakt som just gått ut.

NA: Örebrosonen Saeid stannar i USA – har skrivit på nytt kontrakt med Columbus

Columbus tränas av den tidigare Hammarbytränaren Gregg Beerhalter som till sin hjälp bland annat har Sixten Boström.

Columbus Crew: Mohammed Saeid
The Columbus Dispatch: Broken bones in back didn’t stop Mohammed Saeid
Fotbolltransfers: Så mycket tjänar svenskarna i MLS

Mohammed Said i vinterträning med ÖSK.

Mohammed Said i vinterträning med ÖSK.

Förlust för Columbus i MLS-final

De två före detta ÖSKarna Mohammed Saeid och Sixten Boström fick nöja sig med silvermedaljer, då den amerikanska finalen avgjordes i går kväll. Utmanarna från Portland Timbers vann nämligen matchen med 2-1. Mohammed Saeid fick precis som i semifinalerna börja matchen på bänken. Inbytt blev han i den 78:e minuten utan att dock sätta något större avtryck på matchen.

The Guardian: Portland Timbers hit Columbus Crew SC early to capture their first MLS Cup

Saeid och Boström i MLS-final

I kväll spelas finalen i den amerikanska proffsligan MLS mellan Columbus Crew och Portland Timbers. I Columbus trupp återfinns ÖSKs föredetting Mohammed Saeid och även Sixten Boström. Sixten är assisterande tränare till Gregg Beerhalter som ju var verksam i Hammarby för några år sedan. Det var under den perioden han lärde känna de två före detta ÖSK-profilerna.

Det blir troligen inte så mycket speltid för Mohammed, som visserligen spelat en hel del under säsongen, men i första hand verkar ha statusen av förstahandsalternativ då någon annan saknats. I den första semifinalen fick han sitta oombytt på bänken och i den andra blev det ett kortare inhopp mot slutet av matchen.

Eftersom finalen spelas i Columbus har den en utifrån svenska förhållanden hyfsad avsparkstid. Kl. 22:00 kör man igång och matchen visas på Eurosport 1.