Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Söder: Lumbana förstärker truppen

NA avslöjade idag, att den tidigare ÖSK-spelaren Boris Lumbana återkommer till Örebro-fotbollen.

Efter två träningspass med ÖSK Söder har han skrivit på registreringshandlignarna och kommer alltså i fortsättningen att representera klubben.

Hur mycket spel det sedan blir är väl inte klart än. Boris har ju även – eller kanske framför allt – sin artistkarriär att tänka på och den lär väl få företräde om det blir krockar i kalendern.

Kul hur som helst att en återvändare hittat hem till rätt klubb för en gångs skull.

Om man läser mellan raderna i NA:s artikel är det väl en möjlighet, att även  Patrik Sucurovic Hedström ansluter till truppen. En tung anfallare som nog kan göra en hel del mål då han är i matchform.

NA: Skrällen: Boris Lumbana gör comeback – i ÖSK Söder
Lagstatistik: Boris Lumbana
Lagstatistik: Patrik Sucurovic Hedström

Överraskningar i kvalet till Superettan

Kvalet till Superettan har av kända anledningar blivit intressant denna höst/vinter. Idag spelades den första kvalomgången och överraskande nog var det lagen från Ettan som besegrade sina motståndare från Superettan.

Skövde AIK gjorde processen kort med sina motståndare från Akropolis. Västgötarna vann med 3-0 och borde i praktiken redan vara mer eller mindre klara för Superettan nästa år. Den andra kvalmatchen mellan Dalkurd och GAIS såg ut att sluta oavgjord 1-1, men den avgjordes till Dalkurds fördel på övertid genom ett självmål av en GAIS-försvarare.

En intressant (tycker jag) notering är att i all fyra kvallagen fanns det spelare med en viss ÖSK-anknytning. I Skövde spelade Oscar Lennerskog mittback från start och fram till den 86:e minuten. Han spelade ett (eller om det var två ) år i ÖSKs akademi och U21-lag. För motståndarna från Akropolis var det John Alvbåge som stod i mål.

Dalkurd hade som vanligt (är jag böjd att skriva) sitt ÖSK-lån Fabio de Souza Silva på bänken hela matchen. Även GAIS ÖSK-föredetting Boris Lumbana startade på bänken – det brukar han inte göra. Boris blev sedan inbytt i den 73:e minuten.

Lumbana trivs som mittback

Göteborgs-Posten skriver i en artikel som verkar ha hamnat utanför betalväggen om Boris Lumbanas utveckling i GAIS. På ”gamla” dagar har han under de senaste matcherna spelat mittback i en trebackslinje. En uppgift som han tycker att han trivs med.

Jag är inte förvånad. Under sin tid i Talangtruppen/ÖSK Ungdom var det oftast som ytterback han spelade. Sedan upptäckte man att han var ett konditionsfenomen i klass med Daniel Björnqvist, varpå man placerade honom på mittfältet. En plats som han av någon anledning inte riktigt passade lika bra för honom. Men jobbet som högermittback borde passa honom som handen i handsken. Därifrån kan han ju även stöta framåt om det behövs.

Kul tycker jag, som alltid gillat Boris.

Göteborgs-Posten: Lumbana trivs i nya rollen

Lumbana förlängde med GAIS

Boris Lumbana (juli 2012)


Boris Lumbana, tidigare i ÖSK och Degerfors samt på diverse underhållningsscener, återuppstod under hösten som fotbollsspelare. Detta efter det att han för tre års sedan lagt av med fotbollen för att koncentrera sig på sin karriär som artist.

Men i augusti i år skrev Boris ett korttidskontrakt med GAIS (av alla klubbar). Varför det just blev göteborgsklubben är oklart (för mig). Han kanske kände någon där eller så var det bara en slump att det blev som det blev.

Om återuppståndelsen berodde på han tycker att det roligare att spela fotboll än att sjunga framgår inte. Men att spela fotboll var uppenbarligen tillräckligt roligt för att han skulle förlänga sitt kontrakt (med GAIS).

Klubben skriver på sin webbplats, att kontraktet förlängts med ett år.

Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i GAIS styrelse kommenterar förlängningen.
Boris har varit en stor positiv överraskning sedan han anslöt till klubben. Det gick snabbt för honom att komma upp i matchtempo och därefter har han verkligen visat att han håller på elitnivå. I flera matcher har han haft en bärande roll i laget och det ska bli spännande att se honom med en försäsong i benen.

GAIS: Boris Lumbana förlänger med GAIS

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Boris Lumbana återuppstår i GAIS

Man vet aldrig vart en fotbollskarriär skall ta vägen för ett gäng fotbollsjuniorer. Här ett målgörarfoto från 2009 med Boris, Adam Botvidsson, Kalle Holmberg (IFK Norrköping) och Michael Jidsjö. Bakom dem Peter Rosendal (Brages målvakt) som också väldigt gärna ville vara med på fotot.


ÖSKs föredetting Boris Lumbana avslutade för två år sedan sin fotbollskarriär i Degerfors. Tillvaron som musiker och elitfotbollsspelare var svår att kombinera och Boris valde (då) musiken.  Nu verkar han dock vara på väg att göra ett omtag.

Häromdagen meddelade nämligen GAIS att de kommit överens med Boris om ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut. Han har provtränat ett tag med göteborgsklubben och där tyckte man uppenbarligen att han var tillräckligt bra för att ta en plats i truppen.

Boris Lumbana.
– Jag har själv sökt mig till GAIS och bett att få en chans att visa upp mig och efter hand har det gått allt bättre. Att vi nu är överens om en fortsättning känns riktigt bra och jag tror och hoppas att jag kan tillföra både kvalitet och energi till laget.

GAIS huvudtränare Patrik Ingelsten
– Jag får erkänna att jag var lite skeptisk till att Boris skulle kunna hävda sig efter sitt uppehåll. Men han har på träning visat att han fortfarande håller måttet på elitnivå. Han kan spela på flera positioner och kommer att ge truppen ytterligare bredd. Dessutom är han en glädjespridare och ett energiknippe som tillför mycket även vid sidan av planen.

Om nu huvudanledningen till återkomsten till fotbollsplanerna är att suget efter fotbollen återuppväckts kan man väl tycka att det utan tvekan finns några behövande div 1-klubbar i närområdet som skulle ha kunnat haft stor nytta av Boris. Men han kanske har flyttat till Göteborg. Annars finns det väl ingen anledning att söka sig till GAIS.

Göteborgsklubben, som är indragna i en tuff nedflyttningsstrid i Superettan, tyckte tydligen att ta in Boris itruppen är en chansning som var värd att ta. Speciellt som den ekonomiska sidan av överenskommelsen är bra (för dem).

Vad jag kommer ihåg från den tiden då han spelade med ÖSKs dåvarande talangtrupp i div3 (och ibland i tvåan) hade han en fysisk som matchade Daniel Björnquists. Det har han nog fortfarande. Frågan är bara hur mycket han tappat i fotbollstekniken under de två år han varit borta från fotbollen. Men tekniken finns kanske kvar någonstans i hjärnan och kan återuppväckas. I så fall har GAIS gjort ett verkligt fynd.

GAIS: Boris Lumbana klar för GAIS
NA: Boris René gör fotbollscomeback – värvas in från tv-laget

Boris har spelat klart

Marcus Astvald med Boris Lumbana - lagkamrater både i ÖSK och Degerfors.

Marcus Astvald med Boris Lumbana – lagkamrater både i ÖSK och Degerfors.


Degerfors meddelar idag att man kommit överens med ÖSKs tidigare spelare Boris Lumbana att denne avslutar kontraktet med ögonblicklig verkan. Boris kommer i stället att ägna sig åt sin musik på heltid. Hans sista match för Degen var cupmatchen mot Viken, då han för övrigt skadade sig. Kanske att den skadan bidrog till att det kändes lättare att bryta upp och lägga fotbollslivet bakom sig.

Degerfors IF: Boris Lumbana lägger skorna på hyllan
Värmlands Folkblad: Lumbana bryter med Degerfors
Nya Wermlandstidningen: Artisten lämnar Degerfors IF

Statistik Boris

Under tiden i Degerfors…

Tidigare i år efter Boris Lumbanas framgångar i Melodifestivalen kom han och Degerfors överens om att hans kulle avsluta sitt kontrakt ett halvt år i förtid. Hans engagemang som artist gjorde det svårt att dessutom vara fotbollsspelare på heltid. Nu verkar han dock att ha ändra uppfattning. Till Nya Wermlandstidningen säger han: ”Vi ska sätta oss ner och prata till veckan så får vi se vad som händer. Det är en god ton mellan oss och vi är positiva mot varandra, allt känns bra”.

Även från Degerfors sida är man förhoppningsfull.
Vi får se vad som händer. Klart man gärna vill hitta en lösning så han kan vara kvar under hösten också. Det är den ingångspunkten som vi har, säger Degerfors tränare Patrik Werner.

Vad är då problemet om båda parter tycker ungefär likadant om en fortsättning? Förmodligen ekonomin. Degerfors vill väl inte betala full lön till en spelare som de sedan inte vet om de kommer att kunna utnyttja fullt ut. Speciellt inte om de har någon annan spelare på gång som skulle kunna ta över om Boris lämnar.


Frågan om Pär ”Pärlan” Ericsson togs också upp i artikeln. Werner ha ännu inte haft någon kontakt med anfallaren visar det sig. Jag skulle tro att man hos Degerfors är medvetna om att spel med Degerfors inte är Pärlans första (eller andra eller tredje) alternativ så länge möjligheten att gå till en allsvensk (eller utländsk) klubb finns kvar. Detta av ekonomiska skäl. Eftersom Pärlans agent uppenbarligen inte haft någon kontakt Degerfors heller så tyder väl mycket på att Pärlan i första hand söker andra lösningar.

NWT: Boris: ”Vill stanna kvar”

Ikväll håller vi tummarna för Boris

Boris_IFK_Orebro

Bloggens första bild på Boris. Efter första matchen som högerback mot IFK Örebro på Brickebackens IP. Året skrevs 2008.

Bloggen har letat i sitt fotoarkiv och funnit detta foto från år 2009 med Daniel Björnqvist och Boris Lumbana. (ÖSK Ungdom - Sköllersta IF (0-1).

Bloggen har letat i sitt fotoarkiv och funnit detta foto från år 2009 med Daniel Björnqvist och Boris Lumbana. (ÖSK Ungdom – Sköllersta IF (0-1).

Boris Lumbana gör sin första match från start efter meniskskadan.

Boris Lumbana gör sin första match från start efter meniskskadan.

Boris Lumbana stod för träningens snyggaste mål med ett hårt högt skott från straffområdeslinjen.

Boris Lumbana stod för träningens snyggaste mål med ett hårt högt skott från straffområdeslinjen.

Boris Lumbana i ryggläge.

Boris Lumbana i ryggläge.

Tredje heatet för Boris

SVT's bild på Boris - passande nog i svartvitt.

SVT’s bild på Boris – passande nog i svartvitt.


SVT har nu släppt informationen beträffande kvalificeringen för nästa års Melodifestival. ÖSK-bekantingen Boris Lumbana uppträder under artistnamnet Boris René och deltar i den tredje kvalificeringsomgången.

SVT presenterar Boris och hans medtävlare på följande sätt: Deltävling 3: Norrköping 20/2 2016

• Oscar Zia – Human
Låtskrivare: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith

• SaRaha – Kizunguzungu
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf

• After Dark – Kom ut som en stjärna
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom

• Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead
Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

• Boris René – Put Your Love on Me
Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson

• SMILO – Weight of the World
Låtskrivare: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson

• Swingfly feat. Helena Gutarra – You Carved Your Name
Låtskrivare: Jocke Åhlund, Andreas Kleerup

SVT: Artisterna i Melodifestivalen 2016: Hela listan – så blir deltävlingarna
Värmlands Folkblad: Boris Lumbana: ”Känns otroligt roligt”
SVT: Boris René – Put Your Love on Me

Boris till melodifestivalen

Bloggen har letat i sitt fotoarkiv och funnit detta foto från år 2009 med Daniel Björnqvist och Boris Lumbana. (ÖSK Ungdom - Sköllersta IF (0-1).

Bloggen har letat i sitt fotoarkiv och funnit detta foto från år 2009 med Daniel Björnqvist och Boris Lumbana. (ÖSK Ungdom – Sköllersta IF 0-1).

Aftonbladet skriver idag, att Boris Lumbana, föredetting hos ÖSK och ÖSK Ungdom, är en av 24 tävlande i årets Melodifestival. Medan hans fotbollskarriär verkar ha gått i stå i Degerfors, där det mest har blivit inhopp och bänkplatser, så kommer kanske nu en möjlighet för honom att etablera sig på en helt annan arena.

NA: Uppgifter: Dif-spelaren klar – för Melodifestivalen
Youtube: I am Boris René