Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Boström fick sparken igen


Det blev inte något längre tränaruppdrag för Sixten Boström hos finska SJK Seinäjoki. Han fick jobbet i februari efter återkomsten från USA och redan lite drygt tre månader senare är han arbets- och klubblös igen. Inte så mycket Boströms fel den här gången, tror jag. Positionen i SJK var utsatt från början. När inte resultaten riktigt gick i den riktning klubben starka man och ordförande Raimo Sarajärvi så blev det dags för det tredje tränarbytet den här säsongen. Visserligen hade SJK väl inte startat som ett topplag. Avståndet till toppen var dock inte mer än några poäng. Möjligt är väl att uppsägningen hade mer med personkemi än fotbollsresultat att göra. Sarajärvi verkar inte vara någon lätt person att samarbeta med och det var ju inte Sixten heller.

Inför säsongen kunde man läsa det här om Boström och hans nya tränarjobb: Sixten Boström leder ett SJK med stående order på medalj

Några månader senare var det hela över: Sparkade Sixten Boström till Yle Sporten: SJK motiverade inte beslutet

Sixten Boström har lämnat Columbus Crew

Sixten Boström


ÖSKs före detta tränare Sixten Boström har avslutat sitt uppdrag hos MLS-klubben Columbus Crew. Detta uppmärksammas idag av NA. Nyheten har dock redan några veckor på nacken. Finska YLE skrev om detta redan för några veckor sedan och det är nog från den artikeln som NA huvudsakligen hämtat sina uppgifter.

Boström hade ett tvåårigt uppdrag som assisterande tränare under hammarbybekantingen Greg Beerhalter. Det kontraktet förlängdes inte, oklart vem det var som inte ville fortsätta. Jag skulle kunna tänka att för Boström som varit huvudtränare i ett antal klubbar så var rollen som assisterande åt Beerhalter inte den lättaste. Intrycket han efterlämnade efter sin tid i ÖSK var att han var den som ville bestämma, vilket han också gjorde. Samarbetet med Richard Nilsson och de svenska tränarna i talangutvecklingslagen verkar inte ha fungerat så bra.

Att jobba i skuggan av Beerhalter var väl inte så inspirerande medan huvudtränaren kan ha tyckt att han hade en överkvalificerad assisterande med en kritisk inställning. Vad vet jag. Nu har han i alla fall lämnat MLS och befinner sig för tillfället arbetslös i Hangö.

YLE: Sixten Boström slappnar av i Hangö efter USA-äventyr: ”Hela resan var helt otrolig”
NA: Sixten Boström lämnar sin amerikanska klubb: ”Funderar vad man ska göra när man blir stor”

Saeid förlängde kontraktet

Mohammed Saeid (Foto: Columbus Crew)

Mohammed Saeid (Foto: Columbus Crew)


ÖSKs föredetting Mohammed Saeid har fått sitt kontrakt med den amerikanska MLS-laget Columbus Crew förlängt. Detta efter det att Columbus beslutat sig för att utnyttja den option som fanns knuten till det tvåårskontrakt som just gått ut.

NA: Örebrosonen Saeid stannar i USA – har skrivit på nytt kontrakt med Columbus

Columbus tränas av den tidigare Hammarbytränaren Gregg Beerhalter som till sin hjälp bland annat har Sixten Boström.

Columbus Crew: Mohammed Saeid
The Columbus Dispatch: Broken bones in back didn’t stop Mohammed Saeid
Fotbolltransfers: Så mycket tjänar svenskarna i MLS

Mohammed Said i vinterträning med ÖSK.

Mohammed Said i vinterträning med ÖSK.

Förlust för Columbus i MLS-final

De två före detta ÖSKarna Mohammed Saeid och Sixten Boström fick nöja sig med silvermedaljer, då den amerikanska finalen avgjordes i går kväll. Utmanarna från Portland Timbers vann nämligen matchen med 2-1. Mohammed Saeid fick precis som i semifinalerna börja matchen på bänken. Inbytt blev han i den 78:e minuten utan att dock sätta något större avtryck på matchen.

The Guardian: Portland Timbers hit Columbus Crew SC early to capture their first MLS Cup

Saeid och Boström i MLS-final

I kväll spelas finalen i den amerikanska proffsligan MLS mellan Columbus Crew och Portland Timbers. I Columbus trupp återfinns ÖSKs föredetting Mohammed Saeid och även Sixten Boström. Sixten är assisterande tränare till Gregg Beerhalter som ju var verksam i Hammarby för några år sedan. Det var under den perioden han lärde känna de två före detta ÖSK-profilerna.

Det blir troligen inte så mycket speltid för Mohammed, som visserligen spelat en hel del under säsongen, men i första hand verkar ha statusen av förstahandsalternativ då någon annan saknats. I den första semifinalen fick han sitta oombytt på bänken och i den andra blev det ett kortare inhopp mot slutet av matchen.

Eftersom finalen spelas i Columbus har den en utifrån svenska förhållanden hyfsad avsparkstid. Kl. 22:00 kör man igång och matchen visas på Eurosport 1.

Columbus Crew med Mohammed Saeid till MLS-finalen

Mohammed Saeid har chansen att bli MLS-mästare i fotboll. Det smäller lite högre än en vinst i DM på Sköllervallen.

Mohammed Saeid har chansen att bli MLS-mästare i fotboll. Det smäller lite högre än en vinst i DM på Sköllervallen.


I natt blev det klart att Columbus Crew med ÖSKs föredetting Mohammed Saeid i truppen och med Sixten Boström som assisterande tränare och med Hammarbys förre tränare Gregg Beerhalter som (just) tränare är klara för final i MLS (Major Leauge Soccer). I den andra matchen i konferensfinalen mot New York Bulls blev det visserligen förlust med 1-0, men laget går ändå vidare eftersom de vann sin hemmamatch med 2-0. I den amerikanska finalen väntar nu Portland Timbers.

Mohammed Saeid har väl haft ett hyfsat förstaår i USA. Han har varit på plan vid 25 tillfällen varav 18 gånger från start. Sett till speltid har han varit med på plan under lite drygt hälften av lagets matchminuter. I konferensfinalen var han en oanvänd ersättare i den första matchen och i den natt blev han inbytt i den 86:e minuten och kunde alltså vara med på planen och fira avancemanget efter den 5:e övertidsminuten.

MLS-finalen avgörs i Columbus den 6 december.

Boström till Columbus Crew

Sixten Boström har fått/skaffat sig ett nytt jpbb.

Sixten Boström har fått/skaffat sig ett nytt jpbb.


Det amerikanska MLS-laget meddelar på sin hemsida, att de skrivit kontrakt med Sixten Boström. ÖSKs tidigare tränare kommer att fungera som assisterande tränare till Gregg Beerhalter. De två tränarna känner varandra (en smula), eftersom Beerhalter tidigare ansvarade för Hammarby.

Columbus Crew: Crew SC hires former European head coach Sixten Boström as Assistant Coach
Hufvudstadsbladet: Sixten Boström tränare i USA
The Columbus Dispatch: Soccer: Crew hires Sixten Bostrom as new assistant coach

Ett bekant ansikte – utöver Beerhalters – kommer Sixten Boström att träffa på i sitt nya lag. Columbus Crew är nämligen Mohammed Saeids nya klubb.

Bloggen är nog lite tveksam till Boströms roll som assisterande tränare till Beerhalter. Under Boströms tid som ansvarig för ÖSK tydde mycket på att samarbete med tränarkolleger inte direkt var hans starkaste sida. Frågan är om han i längden kommer att trivas så bra med en underordnad roll som assisterande till en viljestark huvudtränare.

NA: Boström till MLS

Boström fick lämna

Sixten Boström får söka nytt jobb igen.

Sixten Boström får söka nytt jobb igen.

Att Sixten Boström tog HJK till det finska mästerskapet förra året hjälpte inte honom när säsongsinledningen i år lämnade en hel del att önska. Efter två vinster, två förluster och en oavgjord match tvingades han idag att lämna sin plats som huvudansvarig tränare för HJK. Klubben som förra året under Boströms ledning, tog sitt femte mästerskapstecken i rad ställer högre krav än en mittenplacering i ligan.

Hufvudstadsbladet: Boström får gå – Lehkosuo tar över

Veikkausliiga

HJK Helsingfors med Sixten Boström som ansvarig tränare bärgade i helgen klubbens femte ligatitel i rad. HJK är tack vare goda ekonomiska förutsättningar den finländska fotbollens dominant och det var inte någon större överraskning att de bokade upp ytterligare ett nytt mästerskapstecken. Trots framgången verkar alla inte helt nöjda med Boströms första år som tränare i helsingforsklubben. Orsaken är att klubben misslyckades i kvalet till Champions League där de blev utslagna av den estniska klubben Nomme Kalju.

NA: Efter kritiken – Sixten kung i Helsingfors
Hufvudstadsbladet: Femte guldet i följd smakar gott

När Bloggen ändå hade Finlandssidan uppe så passade det bra att kolla hur det går/gått för några andra före detta ÖSK-spelare som nu deltar i Finlands högsta serie. Hos IFK Mariehamn finns det tre.

Simon Nurme (30 år) har fått säsongen mer eller mindre förstörd på grund av en skada och bara spelat tre matcher. Simon har kontrakt även nästa år med klubben.

Till Mariehamns veteraner hör väl numera Tommy Wirtanen (30 år), som tydligen fortsatt som högerback när han kom tillbaka hem till sin moderklubb igen. Tommy har startat i 28 av klubbens 31 matcher denna säsong. Dessutom står han som inbytt vid ett tillfälle medan han fått stanna kvar på bänken vid två tillfällen.

Josef Ibrahim (22 år) kom till Mariehman under sommarfönstret i år och det har av allt att döma gått riktigt bra för honom. Josef har fått starta i nio matcher (alla sedan han kom dit, tror jag). Mål har det blivit vid fyra tillfällen.

Hos FC Honka återfinns Roni Porokara (30 år). Klubben, som ett bra tag utmanade om ligaguldet, tappade greppet för några matcher sedan, men ligger fortfarande på andra plats i ligan, som de redan tycks ha säkrat. Roni tillhör lagets startspelare och har varit med från start vid 24 tillfällen och blev dessutom inbytt vid ytterligare ett tillfälle. Utbytt i förtid har han blivit 14 gånger (vilket väl verkar rätt ofta). Två mål har han gjort i år.

Nya jobb för Boström och Sjögren

NA skriver idag på nätet, att Sixten Boström fått klart med ett nytt tränarjobb. Han kommer att från och med nästa år träna den finska toppklubben HJK. Under sin aktiva tid (som fotbollsspelare) representerade Boström HJK under sammanlagt fem år.

Med tre omgångar kvar av årets Allfinska leder HJK serien med 1 poäng. Det ser därför ut som om ÖSKs förre tränare första uppgift skulle kunna bli att försvara ett ligaguld.

Hufvudstadsbladet: Sixten Boström tränar HJK nästa säsong

På morgonen kunde man läsa i papperstidningen att även Lennart Sjögren har klart med en ny arbetsgivare och ett nytt jobb. Hans sista arbetsdag hos ÖSK blir den sista november. I februari börjar han sitt nya jobb som förvaltare hos det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten. Det är Örebroporten som äger anläggningarna på Behrn Arena, med det är enligt Sjögren inte alls säkert att han kommer att jobba med dessa. Hans nya arbetsgivare äger ju en hel del fastigheter i stan. Dessutom är företaget aktivt med flera nybyggnadsprojekt.