Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Emil Berger flyttar till IF Karlstad Fotboll

Den förre ÖSK-mittfältaren Emil Berger har flyttar hem från sitt utlandsäventyr på Island och Färöarna och kommer under 2024 att representera IF Karlstad Fotboll i Ettan Norra.

Emil Berger gjorde den ”förbjudna” flytten från Degerfors IF till Örebro SK inför säsongen 2011. ÖSKs dåvarande sportchef Lennart Sjögren tyckte vid den tidpunkten att den då 19-årige mittfältaren var redo att ta klivet från Degerfors i Superettan till ÖSK i Allsvenskan och Berger själv höll med. Till ÖSKs hemsida sa han i samband med att nyheten blev officiell sommaren 2010 att ”jag vill ta nästa steg i min utveckling att bli så bra fotbollsspelare som möjligt, säger Emil Berger. ÖSK tillhör nu toppen av Allsvenskan och spelar en attraktiv fotboll som tilltalar mig. Klubben har de förutsättningarna som krävs för att jag ska kunna ta nästa steg. Vidare känns det bra att ändå har närheten till Degerfors och familjen. Degerfors som klubb har fostrat mig till den jag är vilket jag är tacksam för och jag känner mig mycket motiverad att få göra ett bra avslut med Degerfors i Superettan”. Det senare höll dock inte Degerfors IF med om utan lånade istället ut Berger till Carlstad United i dåvarande division 1 norra för återstoden av 2010.

Sedan dess har förutsättningarna för de de tre klubbarna ändrats något och man får väl stillsamt konstatera att det inte är till ÖSKs fördel jämfört med Degerfors men värst kanske det ändå gått för Carlstad United som inte längre existerar i formell mening då man slog sig samman med en annan karlstadklubb i Karlstad BK och bildade IF Karlstad Fotboll som nu är den mest lysande fotbollsföreningen på karlstadshimlen. Den klubb dit Emil Berger nu alltså valt att styra sina steg.

Emil Berger tog aldrig någon fast startplats (29 matcher vara 23 från start på 3 säsonger) i ÖSK men hans karriär hade kanske kunnat ta en annan vändning om han inte drabbats av en efterhängsen körtelfeber under inledningen av 2012 varifrån han hade svårt att återhämta sig och därefter tog aldrig riktigt ÖSK-karriären någon vidare fart. Dessutom slogs Berger ofta om samma position som bland andra den så kallade stjärnvärvningen Tobias Grahn vilket kanske bidrog till att det var svårt att etablera sig i startelvan och Berger och ÖSK beslöt tillsammans att bryta kontraktet i förtid under 2013 då han istället gick gratis till norska Kongsvinger IL i den norska andradivisionen.

Därifrån återvände Berger efter ett år och sedan väntade spel i BK Forward, Rynninge IK och Dalkurd innan det blev dags för två säsonger med isländska Leiknir Reykjavík följt av det senaste året med HB Tórshavn på Färöarna.

I IF Karlstad Fotboll blir Berger, som nu hunnit bli 32 år, lagkamrat med flera före detta ÖSK-spelare i målvakten Mathias Karlsson, mittbacken Illir Berisha, mittfältaren Johan Bertilsson och anfallaren Erik Björndahl. En före detta ÖSKare i varje lagdel med andra ord och Karlstads Fotbolls VD Thomas Andersson verkar mer än nöjd med förstäkningen

– Ja, vi får in en spelare med mycket rutin och stor erfarenhet från spel både i Sverige och utomlands. Dessutom på en position som defensiv central mittfältare där vi letat spelare för att förstärka och bli bättre. Emil visar också en härlig attityd och en stark vilja att representera Karlstad Fotboll, vilket givetvis är mycket viktigt för oss vårt rekryteringsarbete.

IF Karlstad Fotboll: Vi hälsar Emil Berger välkommen till Karlstad Fotboll


Emil Berger på en arkivbild från 2011

Emil Berger till Island


ÖSKs föredetting Emil Berger lämnade Dalkurd , som han spelat för under två år, efter årets säsong. Sedan dess har han tränat med BK Forward. Men när ett intresse från isländska Leiknir Reykavik dök upp slog han till direkt.
– När min agent sa att Leiknir tagit kontakt var det ett enkelt beslut för mig, säger Berger till klubbens hemsida.

Lite enklare att ta det beslutet kan det möjligen ha varit eftersom han redan en gång tidigare spelat fotboll på Island. Hösten år 2013 var han nämligen utlånad av ÖSK till Fylkir, ett annat isländskt lag. Han har väl därför en viss uppfattning om vad han ger sig in på.

NA: Förre ÖSK-mittfältaren klar för isländsk klubb

Leiknir Reykavik: Emil Berger í Leikni

Statistik för Emil Berger från Fotbolltransfers.com

Föredettingar hos Forward

NA skrev igår om de före detta ÖSK-spelarna Daniel Björkman och Emil Berger. Båda är för tillfället kontrakts- och klubblösa, men håller formen genom att träna med BK Forward. En klubb de båda tillhört tidigare.

Samtidigt är det väl så att de helst skulle vilja vara någon annanstans. Ingen av dem sticker under stol med att de helst vill till någon klubb högre upp i seriepyramiden. En klubb som kan erbjuda bättre fotboll och även mer betalt (det sistnämnda säger de dock inte).

”Vi vet var vi har varandra” som det brukar heta på Silly Season-språket. Vi får väl se hur det går för dem. Daniel Björkman tror jag mycket väl skulle kunna försvara en plats i ett lag i Superettan även om det väl finns ett visst frågetecken för hans skadebenägenhet. Det var lite väl många skavanker på honom under de två åren med ÖSK. Emil Bergers nuvarande kapacitet är okänd, men han är i grund och botten en så bra spelare att han inte skall behöva harva i ett lag i div 2. Sedan kan det ju förstås finnas andra anledningar som binder dem till Örebro.

NA: Lämnade ÖSK och Dalkurd – nu tränar meriterade duon med Forward


Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com.


Berger till Dalkurd

Förra veckan provtränade och -spelade Emil Berger med Dalkurd FF. Idag blev det så klart, att han kommer att representera dem under de kommande två åren. Om inget oförutsett inträffar är det kanske säkrast att tillfoga både med tanke på klubb och spelare.

Berger, som fyller 28 i maj, har hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär. År 2014 skrev jag följande efter det att hans kontrakt med Kongsvinger av någon anledning brutits (han trivdes visst inte där) och han återvänt till Örebro.

Emil Berger i sin senaste klubbdress (Fotomontage: Dalkurd FF)


Den nu 23-årige Berger har hunnit med mer än de flesta under sin fotbollskarriär. År 2007 (som 16-åring) deltog han i sin första match i Superettan. Fast då blev det bra 7 minuter. Året därpå värvades han av AIK och lånades ut till Väsby United. Där fick han dock ingen speltid. Året därpå var han tillbaka i Degerfors för spel i div 1. I Degerfors blev han ett etablerat mittfältsnamn och tog platsen av Sebastian Henriksson.

När hans kontrakt var på väg att löpa ut skrev han som Bosman på för ÖSK. Något som inte uppskattades i Degerfors som ansåg att man hade en muntlig överenskommelse om att han skulle förlänga kontraktet med dem. Resultatet blev att han hamnade i karantän innan han lånades ut till Carlstad United för resten av den säsongen.

År 2011 började han spela för ÖSK och till att börja med såg det riktigt bra ut. Efter att ha drabbats av körtelfeber tappade han mycket formmässigt. År 2012 lånades han ut till isländska Fylkir eftersom man inte ansåg att hans form motiverade spel med ÖSK. I år spelade han sedan 4 försäsongsmatcher för ÖSK innan hans kontrakt avslutades i förtid i samband med att han gick till Kongsvinger.

I Örebro blev det tre år med BK Forward innan han på oklara grunder bytte till Rynninge, som dock bara kunde glädja sig över att ha honom i laget under ett år. Vi ÖSKare minns väl hans återkomst till Örebro främst genom den frispark han i slutminuterna slog in mot Örebro i en match i Svenska Cupen år 2016.

Men nu blir det alltså Dalkurd för hans del. Laget utan hemmaplan kommer även detta år att spela sina matcher på Gavlevallen i Gävle medan arbetet på att förnya Studenternas i Uppsala fortgår. En intressant match kan Berger utan tvekan se fram emot och det är Dalkurds bortamatch mot Degerfors. Det finns nog många där som ännu inte glömt eller förlåtit honom hur det gick till då han lämnade klubben för ÖSK.

Dalkurd FF: Välkommen till Dalkurd, Emil Berger
NA (Betalvägg): Emil Berger till Dalkurd – klar för två år
Rynninge IK: Emil Berger till Dalkurds FF (Positivt och uppskattande)

Och eftersom ÖSK för en gångs skull fick en rubrikplats hos FotbollDirekt tar jag med även detta.
FotbollDirekt: Forne Örebro-spelaren klar för Dalkurd – ”Varit en krokig väg tillbaka”

Berger till Dalkurd?

Emil Berger på väg mot Dalkurd?


Rynninge skriver lite undanskymt på sin webbplats, att ÖSKs föredetting Emil Berger provtränar med Dalkurd den här veckan. Det har väl visat sig under de senaste åren att han egentligen är ”lite för bra” för att harva i div 1. Frågan är bara om han är tillräckligt bra för att harva i Superettan.

Annars hade man väl kunnat tänka sig att en återgång till Degerfors hade varit ett naturligt steg för den bollsäkre mittfältaren. Men det är möjligt att han brände alla de broarna för tid och evighet i samband med hans kontroversiella övergång till ÖSK.

Rynninge IK: Lucas Özgun – ny i Rynninge IK (längst ner på sidan)

Spelarstatistik från fotbolltransfers.com

Berger till Rynninge

Emil Berger lämnar BK Forward för Rynninge IK.


Rynninge och Emil Berger står för en riktig försäsongsbomb i den lokala fotbollsvärlden. Rynninge meddelar idag på sin webbsida, att man skrivit kontrakt med ÖSKs föredetting Emil Berger. Emil som under de senaste åren varit en stöttepelare på BK Forwards mittfält byter alltså till lokalkonkurrenten och uppstickaren Rynninge, som förbereder sig för sin första säsong någonsin i div 1.

Det är inte utan att man undrar vad som ligger bakom den här övergången. Forward har ju haft en odiskutabel position som Örebros andralag och varit den klubb som de flesta spelare, som inte tagit en plats hos ÖSK, hamnat i. Nu när både Rynninge och Karlslund spelar på samma nivå som Forward verkar det dock att bli en betydligt större kamp om fotbollstalangerna.

I Rynninges trupp finns det gott om spelare med en ÖSK-bakgrund och Emil blir bland annat lagkamrat med Jonathan Lundberg som lämnade ÖSKs A-trupp efter säsongen 2017. Förhoppningsvis kommer vi att få se båda i aktion den 24 januari, då ÖSK möter RIK i en tidig träningsmatch.

Rynninge IK: Emil Berger klar för Rynninge IK
NA: Emil Berger går till konkurrenten


Tillägg.
NA har intervjuat Berger och publicerar resultatet av intervjun bakom sin betalvägg. Enligt Berger var anledningen till klubbytet att han ville prova på något nytt.
– Jag vill testa nåt nytt, det har växt fram under ett tag, och Rynninge känns spännande nu, säger Berger till tidningen.

Han verkar dessutom ha varit rejält trött på Forward, eftersom han även kollade läget med Karlslund. Rynninge lär väl inte ha det bättre ställt ekonomiskt än vad Forward har (båda har det knapert). Så det är väl knappast ha varit de ekonomiska förutsättningarna som gjorde att han valde Rynninge.

Att göra kontroversiella klubbyten är inte något som Berger är främmande för. När han ett halvt år i förväg skrev kontraktet med ÖSK i samband med övergången till Sportklubben blev man så sura i Degerfors, att de skickade honom till Carlstad United för den återstående kontraktstiden.

NA (Betalvägg): Bergers oväntade övergång – till seriekonkurrenten

Emil Berger är ”bara” 26 år, men har redan hunnit med en hel del som fotbollsspelare. (Statistiken från Fotbolltransfers.com)

Berger till Forward

BK Forward skriver på sin hemsida, att de kommit överens med Emil Berger om att denne skall spela för dem under innevarande och nästkommande år. Emil och Magnus Kihlberg känner ju varandra sedan tiden i ÖSK så jag skulle tro att båda parter vet vad de gör. Av artikeln att döma har Emil ännu inte klart beträffande ett civilt jobb.

Sammanfattningvis: En drömvärvning för Forward och förhoppningsvis en bra lösning för Emil.

Berger söker nytt jobb

Emil Berger: Vad händer nu?

Emil Berger: Vad händer nu?


NA gick idag ut med att Emil Berger brutit/bryter sitt kontrakt med Kongsvinger IL (eller om det nu är tvärtom). Enligt tidningen kommer Berger att flytta tillbaka till Örebro. Han är nu jobbsökande och ÖSK hjälper honom genom att informera sina samarbetspartners om Bergers situation.

För tidningen bekräftar Magnus Sköldmark att det inte är aktuellt med en återkomst till ÖSK för Bergers del.

En rätt märklig historia som tycks ha kommit mycket överraskande. Så sent som för en vecka sedan spelade Berger en halvlek för Kongsvinger och på klubbens hemsida finna ännu inget om att han lämnar klubben.

Den nu 23-årige Berger har hunnit med mer än de flesta under sin fotbollskarriär. År 2007 (som 16-åring) deltog han i sin första match i Superettan. Fast då blev det bra 7 minuter. Året därpå värvades han av AIK och lånades ut till Väsby United. Där fick han dock ingen speltid. Året därpå var han tillbaka i Degerfors för spel i div 1. I Degerfors blev han ett etablerat mittfältsnamn och tog platsen av Sebastian Henriksson.

När hans kontrakt var på väg att löpa ut skrev han som Bosman på för ÖSK. Något som inte uppskattades i Degerfors som ansåg att man hade en muntlig överenskommelse om att han skulle förlänga kontraktet med dem. Resultatet blev att han hamnade i karantän innan han lånades ut till Karlstad United för resten av den säsongen.

År 2011 började han spela för ÖSK och till att börja med såg det riktigt bra ut. Efter att ha drabbats av körtelfeber tappade han mycket formmässigt. År 2012 lånades han ut till isländska Fylkir eftersom man inte ansåg att hans form inte motiverade spel med ÖSK. I år spelade han sedan 4 försäsongematcher för ÖSK innan hans kontrakt avslutades i förtid i samband med att han gick till Kongsvinger. Som han alltså nu har lämnat.

Lite märkligt är det väl att han nu söker ett ”vanligt” jobb i Örebro. Är han inte sämre än vad han visade under försäsongen borde de flesta lagen i Superettan nog vara frestade att ta in honom i sin trupp under hösten. Degerfors är dock knappast att tänka på efter det att han och pappa Henrik gemensamt gjort sig persona non grata i bruksklubben.

Berger gick gratis till Norge

Emil Berger lämnade ÖSK med ett år kvar på sitt kontrakt för att under de kommande två åren i stället representera Kongsvinger IL Någon direkt ersättning till ÖSK i samband med övergången blir det dock inte. Det kan man läsa i dagens papperstidning. ÖSK får nöja sig med de insparade löne- och omkostnaderna. Däremot har ÖSK förhandlat fram en ersättning om Berger skulle säljas vidare, enligt tidningen.