Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK svajar om mittbacksförstärkning

Tidigare under lågsäsongen har det från ÖSK-håll låtit rätt säkert, att ytterligare en mittback har stått högt uppe på Lennart Sjögrens inköpslista. Nu verkar detta inte längre vara lika säkert. På sista tiden har Lennart börjat svaja ordentligt när frågan kommit upp. Till dagens papperstidning utvecklar han ÖSKs resonemang:
– Patrik Haginge spelade mittback förra året, men kan även vara ytterback. Eidur Sigurbjömsson är mittback och har klarat av högerbacksplatsen. Christoffer Wiktorsson är både vänsterback och mittback. Och så har vi unge Boris Lumbana, så tillsammans med Magnus Wikström har vi en stor flexibilitet i backlinjen, säger Sjögren till tidningen.

Inget av de ovannämnda alternativen känns väl riktigt bombsäkert även om Haginge visat, att han till nöds klarar av uppgiften. Det finns några olika tänkbara anledningar till att man ändå avvvaktar från ÖSKs sida.

* För många backar i truppen.
Om Patrik Anttonens rehabilitering går bra och han verkar kunna bli spelklar tills dess att allsvenskan startar har ÖSK plötsligt tre högerbackar – utöver Patrik & Patrik  står även Tommy Wirtanen till förfogande för den platsen. ÖSK har visserligen nekat Tommy/IFK Mariehamn en fri transfer tillbaka till Åland ett år innan Tommys kontrakt går ut. Svårt att förklara om man har tre ytterbackskandidater vilket man får om man skaffar en stark mittback. Lätt att förklara om man bara har två och den ena av dem är den rätt skadebenägna Patrik Anttonen. Så lär resonemanget gå om man ser Haginge som huvudkandidaten till platsen bredvid Magnus Wikström.

* Testa och se.
Utöver Patrik Haginge har klubben som Lennart Sjögren påpekar ytterligare tre spelare som mer eller mindre uttryckligt tagits in i truppen för att spela mittback. Det vore faktiskt rätt dumt både ekonomiskt och spelarutvecklingsmässigt, att redan nu skaffa sig en dyr startelvemittback innan man testat sina nuvarande alternativ ordentligt. Man kanske tycker, att man kan spela halva allsvenskan innan man bestämmer sig för att förkasta de alternativ som man redan har tillgängliga.

* Bättre urval i sommar.
Om man tänker sig att skaffa sin nya mittback utomlands så är sommaren definitivt en bättre period att göra det köpet.  Utbudet av vinterlediga svenska mittbackar verkar vara begränsat till en (Anders Wikström) av säsongens ryktesspridning att döma. Man avvaktar därför och hoppas kanske enligt ovan att någon av de tre alternativ som står till buds skall visa sig tillräckligt bra.

* Förhandlingsfråga.
Det kan ju dessutom vara så, att man redan har identifierat en kontraktsbunden spelare som dock för tillfället är för dyr. När kontraktets sluttidpunkt kommer närmare kommer han att bli billigare. Jag tänker i det fallet specifikt på Sarajevos Sedin Torlak, men det finns givetvis även andra spelare som man skulle kunna resonera på ett liknande sätt om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.