Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Två tidigare ÖSK-talanger byter klubb

Bloggen har noterat att de två tidigare ÖSK-talangerna Oliver Kåhed och Anton Ingves har bytt sina respektive klubbar.

Oliver Kåhed.
Värmlänningen Kåhed (-98) kom till ÖSKs akademi 2014 från Säffle FF och mittfältaren representerade ÖSK i U17, U19 och U21 fram till dess att han lämnade klubben 2018. Han hade då också hunnit med att sitta på bänken i Allsvenskan vid tre tillfällen, även om han aldrig blev inbytt i någon av dessa matcher.

Kåhed lämnade ÖSK och fortsatte sin karriär i först IFK Kumla för att så småningom återvända till sin hemmahamn i Säffle där han under den senaste säsongen hjälpte Säffle SK att ta klivet upp till division två.

Nu står det klart att Kåhed byter klubb igen och denna gång bär det av till seriekonkurrenten FBK Karlstad.

Totalt sett har den nu 24-årige Kåhed hunnit samla på sig spel i samtliga divisioner från 3an upp till Ettan under dessa fyra år som gått sedan han lämnade ÖSK och om vi räknar in tiden i ÖSK så är det nu bara Superettan som saknas för att Kåhed ska kunna säga att han representerat klubbar på alla nivåer från 3an till Allsvenskan.

Säffle SK: Oliver Kåhed spelar för FBK 2023
Lagstatistik: Oliver Kåhed

Anton Ingves.
Även Anton Ingves (-01) kom till ÖSKs akademi från värmländska Säffle, i detta fall SK Sifhälla.

Ingves anslöt till ÖSK 2017 och också Ingves har representerat ÖSK på U17, U19 och U21-nivå innan det blev dags även för honom att sitta på bänken i Allsvenskan med ÖSK under, i hans fall, 2021. Ingves fick 8 matcher för ÖSK varav två som inbytt med totalt 10 minuters registrerad allsvensk speltid.

Efter ÖSKs degradering valde klubben att inte förlänga med Ingves som istället gick vidare till BK Forward där han varit ordinarie i Ettan under säsongen som nu avslutats.

Nu står det klart att den nu 21-årige mittfältaren fortsätter sin karriär i örebrofotbollen men nu i Örebro Syrianskas färger.

Ett Syrianska som för övrigt värvat ytterligare en annan tidigare ÖSK-talang i Josef Ibrahim från BK Forward. Ibrahim representerade ÖSK under åren 2011-2013 och har sedan dess gjort sig ett välkänt namn i örebrofotbollen.

Örebro Syrianska: Örebro Syrianska värvar Anton Ingves
Lagstatistik: Anton Ingves

Ibrahim till Degen

Josef Ibrahim. (Bilden från 2013).


Josef Ibrahim, en gång ett Forward-förvärv och lovande talang hos ÖSK, har gjort klart med en ny klubb. Efter en hel del irrfärder i den nordiska fotbollsgeografin har han nu nått målet för sin förmodligen högsta fotbollsönskan.
”Jag har alltid velat spela för Degerfors” förklarar han på Degerfors webbplats, där han motiverar övergången. Jag antar att man i BK Forward inte är så glada över just den formuleringen.
Återkomsten till BK Forward har onekligen inneburit något av ett lyft för den tekniskt drivna före detta talangen. Om tekniken sedan även räcker till i Superettan återstår att se. Hittills har hans försök på den nivån inte fallit så väl ut.

Degerfors IF: Josef Ibrahim har skrivit på för Degerfors IF
NA (Betalvägg): Forwards stjärna ersätter skyttekungen i Degerfors


Josef Ibrahim: Statistik från Fotbolltransfers.com.

Ibrahim sluter cirkeln

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn (2011).


Redan när det blev klart att ÖSK-föredettingen Josef Ibrahim lämnar Syrianska FC i förtid så hintade han om att han nog var på väg mot en Örebroklubb. Nu har han bestämt sig (eller förhandlat klart). Det blir hans moderklubb BK Forward som kommer att bli hans nya klubbadress.

Förmodligen en ordentlig injektion för Forward i deras toppstrid i norra Svealandstvåan. Om han lyckats bevara någon slags form trots begränsat med speltid i Södertälje.

Av texten på Forwards webbplats räknar man med att ha honom spelklar redan till örebroderbyt och sexpoängsmatchen mot Karlslund på fredag.

BK Forward: Framgångsrik spelare återvänder till Trängen!


Ring in och Ibrahim ut

Två av ÖSKs föredettingar hittar vi i nyheterna idag.


Jonathan Ring och Boris Lumbana spelade ihop i ÖSK Ungdom. Bilden är från år 2009.


Ring tillbaka på ruta ett.

Jonathan Ring som fått lämna Ankaralaget Genclerbirligi har gjort en mjuklandning i och med att hans tidigare klubb Kalmar FF plockat upp honom.

Kalmar FF: Jonathan Ring tillbaka i Kalmar FF!
Barometern: Ring – räddaren i nöden


Josef Ibrahim. (Bilden från 2013).


Ibrahim klubblös.
Mindre positiva tongångar för Josef Ibrahim. Hans tvåårskontrakt med Syrianska FC avslutades redan efter 6 månader. Nu är han klubblös.

Syrianska FC: Josef Ibrahim lämnar Syrianska FC


Tillägg.
NA eller kanske snarare i det här fallet Länstidningen i Södertälje berättar bakom sina respektive betalväggar om varför Ibrahim lämnar Syrianska.
Den uteblivna speltiden, tillsammans med det faktum att Örebrosonen varit borta från hemstaden en längre tid låg bakom att han i samförstånd med klubben valde att bryta kontraktet, skriver tidningen. Fast det var nog snarare så, att det var klubben som tog initiativet till att avsluta kontraktet.

Ibrahim verkar hur som helst inställd på att fortsätta med fotbollen. Förmodligen i någon av de lokala föreningarna. Det är väl Forward och Syrianska som ligger bäst till. Möjligen skulle även Nora med ambitioner och en till synes välfylld klubbkassa kunna vara ett alternativ.

NA (Betalvägg): Ibrahim ville hem till familjen i Örebro

Nilsson och Ibrahim testas av Degerfors

Nya Wermlandstidningen skriver att ÖSK låter två före detta ÖSK-spelare provträna med klubben. Det är Tobias Nilsson, som inte fick förlängt av Jönköping Södra efter årets säsong samt den nybakade finske mästaren Josef Ibrahim, som väl inte heller fick förlängt kontrakt. Degerfors ser Nilsson som en tänkbar mittback och Ibrahim som offensiv mittfältare. Rent spontant känns det väl som om båda skulle kunna tillföra Degerfors en del.

NWT: Fyra provspelare hos DIF
NWT: Josef Ibrahim: ”Jag har alltid gillat Degerfors”

statistik-tobias-nilsson

statistik-josef-ibrahim

Wirtanen och Ibrahim finska mästare

Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen: Kulturbärare och nu finsk mästare i IFK Mariehamn.

IFK Mariehamn med de före detta ÖSKarna Tommy Wirtanen och Josef Ibrahim i truppen blev idag finska mästare. I seriens avslutande omgång besegrades Ilves med 2-1 och därmed var seriesegern säkrad.

Mariehamns serieseger har väl något av en Leicester-saga över sig. Det kan inte ha funnits många om en någon ”expert” som såg att detta skulle kunna hända då serien drog igång i våras.

Jag har för mig att de båda föredettingarna har haft en hel del skadeproblem under den gångna säsongen. Tommy Wirtanen, som nu hunnit bli 33 år gammal, har förekommit på plan i 12 av årets 33 matcher. Sex gånger har han startat och sex gånger har han blivit inbytt. Genomsnittlig speltid är 48 minuter. Josef Ibrahim, som nu är 25 år, har spelat 15 matcher, men bara fyra från start.Hans genomsnittliga speltid är 34 minuter.

I dagens match började båda på bänken. Tommy blev inbytt i den 72:a minuten då han ersatte Bobbie Friberg da Cruz, en av matchens målgörare .

Ytterligare ett Örebro-inslag i IFK Mariehamns organisation är att en av lagets två huvudansvariga tränare är Rynninges anfallare och fruktade målgörare Peter Lundberg.

NA: Historiskt guldjubel för örebroarna i Mariehamn

Tommy Wirtanen fortsätter säkert ytterligare något år i Mariehamn om fram- och baksidor håller. För Josefs del verkar det som om han kommer att flytta hem. Han har inte lyckats etablera sig som startspelare och hans kontrakt går ut senare i höst.

Nya Åland: Josef Ibrahim öppnar för flytt

Från vårt östra grannland

NA skrev igår om Josef Ibrahim, som fått sitt kontrakt med IFK Mariehamn med två år. Något som föranledde Bloggen till att kolla hur det gått för ÖSKs föredettingar i Finland under det gångna året.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim.
Josef anlände till den åländska klubben genom sommarfönstret år 2013. Han fick en minst sagt flygande start med 10 matcher från start och fem mål på sitt pluskonto. Förhoppningarna inför årets säsong var nog högt ställda, men olyckan var framme redan i den första matchen som han fick lov att avbryta redan efter 20 minuter på grund av ett nyckelbensbrott. Åter på plan var han den 13 juli. Under hösten blev det sedan 5 matcher från start och 6 som avbytare. Inbytena skedde oftast med ungefär en halvtimme kvar att spela, så det handlade inte om taktiska byten med någon minut kvar att spela. Målskörden i år begränsades dock till ett enda.

IFK Mariehamn: Två mittfältare förlänger avtalen med IFK.


Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen.
Tommy fick aldrig riktigt fotfäste i ÖSKs startelva, även om det blev 59 matcher under 4 säsonger för Tommys del. Det kom därför inte som någon större överraskning när hans kontrakt avslutades ett halvt år i förtid då han återvände till sin moderklubb IFK Mariehamn.

I Mariehamn har han varit ordinarie i startelvorna ända fram tills den 8 augusti i år då han utgick i en match mot FC Honka efter 25 minuter. Det lär ha varit en ljumsskada som satte stopp för vidare spel. Tommys kontrakt gick ut i år och IFK Mariehamn gick nyligen ut med att det förlängts med två nya fotbollsår. (Tommy fyller 32 i januari). Att Tommy är en uppskattad spelare på Åland råder det ingen tvekan om. Han nominerades nyligen för andra året i rad som en av tre spelare till utmärkelsen Guldbollen.

Nya Åland: IFK:s kulturbärare förlänger kontrakten
Nya Åland: De här kan prisas av ÅFF


Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme.
Inte heller IFK Mariehams tredje fd. ÖSKare kunde undgås att drabbas av diverse skador. Frisk och kry var Simon Mariehamns förstaval i målet. I år blev det 14 matcher för hans del. Efter säsongen har Simon bestämt sig för att lägga undan sina målvaktshandskar. Alldeles för tidigt tycker Bloggen, som hoppas att få se honom i någon tränarroll så småningom.

Eyravallen: Simon Nurme drar av sig målvaktshandskarna


Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi.
Denis kom till ÖSK år 2010, när Sixten Boström just tillträtt som tränare. Han hade spel med det finländska U21-landslaget med sig på meritlistan och de flesta såg nog honom som något av en framtidsman på Sportklubbens mittfält. Så blev det dock inte – han startade bara sju matcher för ÖSK och vid samtliga tillfällen var det som inbytt. Under år 2011 var han halva året utlånad till isländska Vikingur och år 2012 spelade han hela säsongen med VPS från Vasa.

I VPS gjorde han bra ifrån sig och spelade 30 av 33 matcher. Av någon anledning blev det dock inte någon fortsättning där för honom hos dem. I stället upplöstes hans kontrakt med ÖSK året därpå ett år i förtid. Efter mindre lyckade provspel i Rumänien och hos Swindon återvände han till Finland och sin moderförening Viikingit, som spelar i Finlands motsvarighet till Superettan.

Inför innevarande säsong värvades han till MYPA (Myllykosken Pallo -47) och hos dem har han av allt att döma gjort sin bästa säsong. Spel i 31 matcher (avstängd i en match) och med sex mål och 3 målgivande passningar i den finska högstaligan är ett bra resultat för vilken mittfältare som helst.


Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara.
Roni var under sin tid i ÖSK en av lagets tongivande spelare. Tillräckligt bra för att skaffa sig ett kontrakt med belgiska Germinal Beerschot. Där gick det väl i bästa fall sådär och han växlade över till israeliska Hapoel Ironi Kiryat Shmona. För dem blev det bara tre matcher och han löstes väl ut. Tillbaka till Finland och FC Honka från vilka han anslöt till ÖSK. I Honka har det gått bra under de två säsonger han spelat med dem – så bra att han värvades av finska topplaget HJK Helsingfors som en förstärkning inför lagets matcher i Europa League.

Ibrahim får förlängt

Fotbolltransfers.com skriver, att IFK Mariehamn avser att utnyttja den option som ger dem möjlighet att förlänga kontraktet med Josef Ibrahim för ytterligare ett år. Den före detta ÖSK- och BK Forwardspelaren har haft en bra höst på Åland och spelat tio matcher samt gjort sex mål för klubben.

Fotbolltransfers.com: IFK Mariehamn förlänger med Josef Ibrahim
Ålandstidningen: IFK-truppen anno 2014 ska formas

Veikkausliiga

HJK Helsingfors med Sixten Boström som ansvarig tränare bärgade i helgen klubbens femte ligatitel i rad. HJK är tack vare goda ekonomiska förutsättningar den finländska fotbollens dominant och det var inte någon större överraskning att de bokade upp ytterligare ett nytt mästerskapstecken. Trots framgången verkar alla inte helt nöjda med Boströms första år som tränare i helsingforsklubben. Orsaken är att klubben misslyckades i kvalet till Champions League där de blev utslagna av den estniska klubben Nomme Kalju.

NA: Efter kritiken – Sixten kung i Helsingfors
Hufvudstadsbladet: Femte guldet i följd smakar gott

När Bloggen ändå hade Finlandssidan uppe så passade det bra att kolla hur det går/gått för några andra före detta ÖSK-spelare som nu deltar i Finlands högsta serie. Hos IFK Mariehamn finns det tre.

Simon Nurme (30 år) har fått säsongen mer eller mindre förstörd på grund av en skada och bara spelat tre matcher. Simon har kontrakt även nästa år med klubben.

Till Mariehamns veteraner hör väl numera Tommy Wirtanen (30 år), som tydligen fortsatt som högerback när han kom tillbaka hem till sin moderklubb igen. Tommy har startat i 28 av klubbens 31 matcher denna säsong. Dessutom står han som inbytt vid ett tillfälle medan han fått stanna kvar på bänken vid två tillfällen.

Josef Ibrahim (22 år) kom till Mariehman under sommarfönstret i år och det har av allt att döma gått riktigt bra för honom. Josef har fått starta i nio matcher (alla sedan han kom dit, tror jag). Mål har det blivit vid fyra tillfällen.

Hos FC Honka återfinns Roni Porokara (30 år). Klubben, som ett bra tag utmanade om ligaguldet, tappade greppet för några matcher sedan, men ligger fortfarande på andra plats i ligan, som de redan tycks ha säkrat. Roni tillhör lagets startspelare och har varit med från start vid 24 tillfällen och blev dessutom inbytt vid ytterligare ett tillfälle. Utbytt i förtid har han blivit 14 gånger (vilket väl verkar rätt ofta). Två mål har han gjort i år.

Transferfönstret sommaren 2013

Marcus Astvald.
130718. Astvald till Degerfors


Emil Berger.
130720. Berger lånas till Fylkir


Daniel Björnquist
130627. Daniel Björnquist till ÖSK
130626. Björnquist snart ÖSKare igen
130604. Björnquist på väg tillbaka?


Nordin Gerzic.
130808. ÖSK lånar Gerzic
130704. Nordin vill spela


Daniel Gustavsson.
130705. ÖSK lånar mittfältare


Josef Ibrahim.
130808. Ibrahim till Mariehamn
130729. Ibrahim tränade med Brage
130718. IFK Mariehamn testar Ibrahim


Alhassan Kamara
130630. Kamara åter till AIK
130621. AIK tar hem Kamara?


Lukman Murad.
120626. Lukman under luppen


Michael Mensah
130630. Nobben för Mensah
130624. Mensah provtränar med ÖSK
130621. ÖSK testar Mensah?


Marcus Pode.
130718. ÖSK lånar Pode
130714. Pode: Inga som helst kommentarer
130713. Pode till Örebro?


Jacob Rinne
130530. Rinne till ÖSK


Mohammed Saeid.
130729. Tittar Helsingborg på Saeid?


Peter Samuelsson.
130701. Hammarby har frågat om Samuelsson