Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Viktorsson till Strömtorp

Han är en av ÖSKs föredettingar, men framför allt förknippas hans namn med Degerfors. Christoffer Viktorsson gjorde förvisso en fyra år lång avstickare öster ut om de Blå Bergen, men det var i Degerfors han gjorde sitt namn och det var där han avslutade sin karriär som elitspelare. Av sammanlagt 280 matcher spelades 59 i ÖSKs svartvita fotbollsdress – resten var rödvita.

I ÖSK klickade det aldrig hundraprocentigt för den sympatiske mittbacken. Under sina sista två år i klubben var han väl i första hand ett tredjehandsalternativ, men han verkar ha accepterat sin roll och klagade aldrig över att han inte fick mer speltid – i alla fall inte så att det hördes utåt.

Nu går han vidare från Degerfors till Strömtorps IK, klubben där många före detta Degerforsspelare avslutat sin fotbollskarriärer. Frågan är dock om det i Viktorssons fall handlar om att avsluta karriären. Han får nämligen en roll som spelande assisterande tränare, så det kanske är en fortsättning på tränarsidan som han siktar på.

Fotbollskanalen: Wiktorsson lämnar allsvenskan för division tre

Fotbolltransfers.com: Spelarstatistik Christoffer Viktorsson
Lagstatistik: Spelade matcher 2008 – 2021
NA: Här fortsätter karriären för förre Degerfors- och ÖSK-backen

Anm. Stavar han sitt namn med V eller W? Jag har alltid trott att det varit med W, men nu verkar det vara så att skrivningen med V tagit över.

Wiktorsson får bindeln


ÖSKs mittback och föredetting Christoffer Wiktorsson återvände inför förra säsongen till Degerfors efter sin tid i ÖSK. Efter det att Degens tidigare lagkapten Tobias Solberg abdikerat för att i stället träna laget blir det nu Christoffer som får ta över som lagets främsta företrädare på spelplan och i omklädningsrum. Säkert ett bra val av en spelare som lämnade ÖSK med mycket good-will med sig hem till Degerfors.

NWT: Han blir lagkapten i DIF

Wiktorsson flyttar hem

Christoffer Wiktorsson återvänder till Degerfors.

Christoffer Wiktorsson återvänder till Degerfors.

Christoffer Wiktorsson har gjort sitt val. Trots erbjudanden från allsvenska lag inklusive en förlängning med ÖSK väljer han att återvända till sin moderklubb Degerfors IF. Ett val som känns naturligt med tanke på att han egentligen aldrig framstått som en startspelare hos ÖSK under de fyra år han representerat klubben. Istället har han fått ta rollen som den pålitlige truppspelaren som alltid fanns tillgänglig, då det behövde lappas i laguppställningen. Vilket han gjort på ett förtjänstfullt sett och utan trumpna miner trots begränsat med speltid.

Eftersom det väl verkar som om även Eidur Sigurbjörnsson kan komma att lämna Sportklubben så finns det nu en del hål att täppa till i ÖSKs backlinje.

Degerfors IF: Christoffer Wiktorsson klar för DIF
NA: Lämnar ÖSK – för Degerfors: ”Folk kommer ifrågasätta”

Statistik från SvFF.

Statistik från SvFF.

Wiktorsson spelklar trots allt?

Jag var rätt säker på att Christoffer Wiktorsson skulle bli avstängd två matcher efter sin frilägesutvisning mot Hammarby. Det brukar man nämligen bli när man får ett direkt rött kort. Nu är jag inte längre lika säker eftersom han inte finns med på SvFF:s lista över avstängda till nästa omgång. Den listan uppdaterades den 27 augusti och på den finns inte hans namn med.

Tillägg: Eyra Vallén fick några kommentarer till den här artikeln. Jag lägger in dem här eftersom de klargör läget.

Avstängning

Fortfarande en bit kvar för Wiktorsson

Christoffer Wiktorsson: Fortfarande en bit kvar

NA har inför säsongspremiären intervjuat en spelare som borde ha varit med i dagens matchtrupp, men som inte är det. Christoffer Wiktorsson fick en boll i bakhuvudet på en träning för en och en halv månad sedan. Vad som till att börja med såg ut som en bagatell, men sedan visade sig vara en hjärnskakning har visat sig ta betydligt längre tid att komma till rätta med än vad någon räknat med.

Skadeläget bra inför säsongspremiären

ÖSKs Web-TV team aka. Erik Wärlegård har intervjuat sjukgymnasten Martin Magnusson beträffande skadeläget i truppen nu när Superettan skall dra igång. Glädjande nog rapporterar Martin att alla är friska även om alla ännu inte har nått sin matchform. Till den senare kategorin räknas William Atashkadeh och Christoffer Wiktorsson som sinkats av sina respektive skador tidigare under försäsongen och nu i första hand tränar för att komma ikapp formmässigt.

Problem med ryggar mm.

Påhängd på dagens NA-artikel om Josef Ibrahim finns även en redovisning av vilka skador som höll några spelare borta från fredagens och lördagens träningsmatcher. Både beträffande Daniel Bamberg och Jonas Sandqvist handlar det om ryggproblem. Inga allvarligare skador men oklart hur länge de kommer att saknas för matchspel. Tränar gör de om ej i full omfattning. När det gäller William Atashkadeh så har det på honom låtit som om han var mer eller mindre spelklar. Riktigt lika bra låter det inte när Martin Magnusson uttalar sig om hans status. Även närman kommit så långt att han inte längre besväras av sitt fotproblem verkar man vilja fortsätta hans rehabiliteringsträning för att inte riskera nya bakslag. Christoffer Wiktorsson fick en boll i huvudet under en träning och man valde därför av försiktighetsskäl att låta honom stå över lördagsmatchen. Någon längre träningsfrånvaro verkar det dock inte vara frågan om. När det gäller Denis Abdulahi som också saknades nämns igenting.

Blir Wiktorsson mittback igen?

Det tog inte lång tid för P-O Ljung att inse, att Boris Lumbana inte gör sig bäst som mittback. Frågan är om det nu är dags för nästa omvärdering. Pappers-NA skriver nämligen idag, att Christoffer Wiktorsson under torsdagen spelade bredvid Magnus Wikström på träningen. Två mittbackar som helst vill spela till vänster visserligen, men det kan man nog leva med.

Det kanske är i ljuset av en omvärdering av Wiktorssons roll i truppen som man skall se ÖSKs intresse av att låna ut Eidur Sigurbjörnsson under resten av säsongen. Med Wiktorsson som potentiell mittback, så behövs islänningen egentligen inte längre för att man skall ha uppbackning på den positionen. Då är det bättre att låta honom få regelbunden speltid i Superettan.

Det vore onekligen väldigt bra om Wiktorsson fick en rejäl möjlighet att testas på positionen som mittback. ÖSK kommer inom ett till två år förmodligen att behöva finna ersättare för båda mittbacksplatserna. Magnus Wikström är eller blir 35 i år och spelar kanske ett eller max två år till. Ilir Berisha ser ut att vara för bra för att stanna i allsvenskan mer än ett år till, om han fortsätter att prestera på sin nuvarande nivå och kan hålla sig skadefri. Han är ju inte gammal heller och borde definitivt vara intressant för klubbar från en bättre liga.

Tränare och vänsterbackar

Kapten Blod har intervjuat Degerfors tränare Patrik Werner. Denne tycker att det är underligt att ÖSK försöker göra om Christoffer Wiktorsson till vänsterback trots att det är som mittback Wiktorsson gjort sig ett namn i Degerfors.

Werner berättar vidare att Pontus Jakobsson som gick från ÖSKs nedlagda talangtrupp till Degerfors inför den här säsongen börjar komma igång efter en försäsong som präglats av diverse småskador. En smula överraskande visar det sig att Werner tydligen låtit honom testa som vänsterback, en position han aldrig tidigare i sin fotbollskarriär förekommit på. Innan Pontus fick ta klivet när på mittfältet förekom han oftast som central mittfältare och såvitt jag vet och sett aldrig som en kantspelare.

Wiktorsson spelar gärna mitttback

Kapten Blod har talat med Christoffer Wiktorsson om hur han skulle ställa sig till att spela mittback på måndag. Det verkar Wiktorsson tycka vore väldigt roligt.
– Jag skulle nog klara det bra tror jag, säger den före detta degerforsaren till kaptenens utsände (eller om det nu var en telefon inblandad i kommunikationen).

Av artikeln framgår också, att han bara spelade mittback i en halvlek mot GAIS. Där sprack alltså bloggens spekulationer angående hans mittbackstid i Göteborg. Om han sedan gick av eller fortsatte på någon annan position vet vi inte än. Den slöe domaren från GAIS-matchen har inte brytt sig om att registrera några data från matchen än, så vi får sväva i ovisshet på den punkten ett tag till.

Det verkar alltså ha varit Boris som fick spela hela matchen som mittback och då borde han ligga bättre till. Å andra sidan är Boris högerfotad och det skulle passa betydligt bättre med att ta in en vänsterfotad mittback tillsammans med Haginge så jag vet faktiskt inte vad jag skall tro om detta.