Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ilir Berisha får lämna Västerås SK

ÖSKs föredetting Ilir Berisha har under de senaste två och en halv åren representerat Västerås SK. Som lagkapten var han med och tog upp VSK i Superettan och försvarade (med en viss möda) i år denna serietillhörighet. (Mödan var VSKs inte Berishas). Totalt har han i år spelat 21 seriematcher för VSK och vilka 18 var från start. I de siffrorna kan man möjligen skymta en del skadeproblem likt de han drabbades av under sin tid i ÖSK.

Berishas kontrakt går ut efter den här säsongen. Det har funnits en option för VSK att förlänga, men klubben har valt att inte göra det. Tråkigt förstås för mittbacken, men han borde väl inte ha några problem att få ett nytt fotbollsjobb hos en annan klubb, tycker jag. Berisha fyllde i somras 28 år, vilket inte är så mycket för en placeringssäker mittback.

Västerås SK: VSK Fotboll och Ilir Berisha går skilda vägar
VSK-bloggen Anno 1904: Tack Ilir Berisha för din tid i VSK Fotboll
SvFF: Spelarstatistik

Berisha förlängde med VSK

Ilir Berisha (maj 2013).

Västerås SK skriver på sin webbplats, att de förlängt kontraktet med sin lagkapten Ilir Berisha. Det handlar om en tvåårig förlängning eller snarare ett 1+1 arrangemang. Som vanligt får man som utomstående ingen inblick i vad som gömmer sig bakom ”+”:et.

Problemet med eller kanske snarare för Berisha har varit hans återkommande skadeproblem. Det har väl främst varit hans knän som varit besvärliga. Under årets säsong gick det trögt att komma igång, men under hösten har det varit skadefritt och flutit på bra. Till slut blev det 20 matcher (varav 19 från start), vilket väl får sägas vara mer än ok utifrån hans förutsättningar.

Ilir Berisha i den grönvita VSK-dressen.

Västerås SK: Lagkaptenen förlänger med VSK Fotboll
Bakom Mittmedias betalvägg kan man även läsa VLT:s rapportering om förlängningen: Grönvitts lagkapten stannar i klubben
Det finns en inbäddad videointervju i artikeln och jag konstaterar, att Ilir numera talar riktigt bra svenska.

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Skadad igen?

ÖSK rapporterade om ett besök av en föredetting vid dagens träning.

Samtidigt som Västerås SK idag spelade en viktig match i toppstriden i div 1 (som de dessutom förlorade). Är inte Berisha spelklar eller är det hans knän som spökar igen?

Nej det är inte hans knän den här gången. I VLT kan man läsa, att han ännu inte fått sitt arbetstillstånd godkänt av migrationsverket.

VLT: Fiaskot i höstpremiären – VSK föll när superettajakten skulle starta

Förlusten innebär att VSK nu har sex poäng upp till kvalplatsen som Umeå håller. Dessutom skall Akropolis som ligger fyra poäng före VSK passeras. Mot Brage i tabelltoppen verkar loppet redan vara kört.

Berisha till Västerås

Ilir Berisha fick lämna ÖSK efter tre rätt skadedrabbade år.


ÖSKs föredetting Ilir Berisha har gjort klart med en ny klubb. Han lämnar Flamutari Vlorë med spel i den albanska högstaligan för Västerås SK och spel på den svenska tredjenivån i div 1 Norra. Västmanlänningarna har ju varit något av en krisklubb så länge jag kan minnas med stökiga supportrar och kass ekonomi. På den sistnämnda punkten har det dock skett en drastisk förändring i och med försäljningen av Victor Lindelöf från Benfica till Manchester United. En flytt som innebar ett miljonregn i Västerås.

Afonbladet: Miljonregn över VSK: ”Fantastiskt”

Berisha har under sin karriär dragits med återkommande knäproblem, vilket torde ha varit anledningen till att ÖSK inte förlängde med honom då hans kontrakt gick ut. En förlängning som han inte heller fick av Gefle IF som tog in honom efter tiden hos Sportklubben.

Det är väl tveksamt om han kommit tillrätta med de problemen fullt ut. För sin albanska klubb har han deltagit i sammanlagt 17 ligamatcher. Lagen i den albanska högstaligan spelar 36 matcher per säsong och på ett och ett halvt år borde han ha spelat lite drygt 50 seriematcher om han varit ordinarie. Han har bara spelat en tredjedel av detta antal matcher, så det verkar onekligen som om han har haft fortsatta skadeproblem.

Transfermarkt: Ilir Berisha

I Västerås är väl tanken att han skall vara med för att ge klubben den boost som i första hand behövs för att de skall ta sig upp till Superettan. Klubben har värvat spelare med allsvensk rutin för samtliga tre lagdelar. För Carl Ekstrand Hamrén som är utlånad till VSK under det här året innebär värvningen av Berisha att det tyvärr blir svårare att få den speltid han behöver.

Ilir Berisha: Statistik från SvFF.

NA: Bekräftat: Förre ÖSK-spelaren klar för Västerås SK: ”En rutinerad och meriterad spelare”
Västerås SK: Utlandsproffset med Allsvenska meriter klar för VSK

Nya klubbar för Sandqvist och Berisha

Två av ÖSKs föredettingar har i dagarna gjort klart med nya klubbar. Jonas Sandqvist som lämnat Landskrona (för kärlekens skull) har snabbt gjort klart med en ny klubb. Det blir den norska tredjenivåklubben Asker Fotboll som han kommer att representera under de närmaste två åren (om han stannar så länge). Hos Asker verkar man nöjda och förväntansfulla.

Budstikka: Asker henter den svenske veteranmålvakten Jonas Sandqvist


Ilir Berisha fick lite överraskande lämna Gefle IF efter en säsong. Ännu mer överraskande för mig är att inte någon annan klubb i Allsvenskan eller Superettan tog in honom i sin trupp. I stället kommer han att spela för FC Flamurtari i den albanska ligan.

NA: Här är förre ÖSK-spelarens nya klubb

Berisha får lämna Gefle

Det blev bara ett år i Gefle för Ilir Berisha.

Det blev bara ett år i Gefle för Ilir Berisha.


Gefle IF har idag gått ut med vilka spelare som får lämna klubben. En av de som inte får fortsätta är ÖSKs föredetting mittbacken Ilir Berisha. Något förvånande eftersom det hävdades från Gefles sida att det var ett tvåårskontrakt han skrev på i våras. Men det fanns väl någon slags hemlig option där som ingen vetat om.

Berisha togs in till Gefle som en säkerhetslösning på grund av Anders Wikströms sjukdomsproblem. Wikström verkar inte ha blivit bra, men speltiden blev ändå begränsad när klubben föredrog andra alternativ.

Det blev bara sju matcher för Gefle, varav tre från start. Hans sista match med klubben spelades in den sista omgången mot Åtvidaberg. Då var han med från start och med ett nickmål i slutet av den första halvleken kvitterade han ÅFFs ledning.

Det framkom aldrig riktigt varför ÖSK inte ville förlänga Berishas kontrakt, när det gick ut efter säsongen 2014. Möjligen kan det ha varit så att man ansåg, att Berisha var för skadebenägen för att man skulle vilja satsa på honom i en storleksmässigt reducerad trupp, som egentligen inte ”har råd” med några långtidsskador.

Gefle IF: Truppförändringar i Gefle IF
Gefle Dagblad: Åtta spelare lämnar allsvenska Gefle IF

Statistik Berisha

Berisha till Gefle

Ilir Berisha med ny klubbdress.

Ilir Berisha med ny klubbdress.


ÖSKs föredetting Ilir Berisha har gjort klart med en ny klubb. Gefle IF meddelar på sin hemsida, att man skrivit ett tvåårskontrakt med den nickstarke mittbacken. Berisha fick inte sitt kontrakt med ÖSK förlängt och har väl så att säga hängt i luften en del under försäsongen. Riktigt varför det inte blev någon fortsättning hos ÖSK har väl aldrig riktigt blivit klarlagt från klubbens sida, men misstanken är väl att man ansåg honom vara för skadebenägen.

Under vinterpausen har har bland annat provtränat och -spelat med Helsingborg, men där ville man inte gå vidare trots ett mål i en träningsmatch. Nu blev det i stället Gefle, som på sin hemsida skriver att de behöver en back-up för Anders Wikström som är sjukskriven.

Om Berisha kan hålla sig skadefri och komma tillbaka till den form han visade under sina första år hos ÖSK har Gefle verkligen gjort ett fynd. Om inte, så inte.

Bloggen önskar hur som helst den sympatiske Ilir lycka till i hans nya klubb.

ÖSK vill behålla Gerzic och Sobralense

ÖSK vill behålla både Nordin Gerzic och Daniel Sobralense.
–  Vi är klart intresserade av att behålla båda spelarna. Alla som följt oss under året har sett vilken tydlig påverkan de haft på vårt spel och våra resultat, citeras Magnus Sköldmark av NA.

Någon kontakt har dock inte tagits med IFK Göteborg än. Det verkar som om man först vill stämma av med de två spelarna om det finns något intresse av att stanna kvar i Örebro. När det gäller Nordin Gerzic så verkar det av tidigare uttalanden att döma som att han nästan inte kan tänka sig något annat än att spela med ÖSK. Var Daniel Sobralense tycker, vet vi ännu inget om.

Sköldmark berättar dessutom för tidningen att nu återstår bara att för de spelare som har utgående kontrakt i år så återstår det bara att klara ut hur det blir med Ilir Berisha.
– Vi har fört en diskussion men inte kommit till något beslut. Vi kommer att fortsätta den dialogen efter sista matchen, säger Magnus Sköldmark.

Lite förvånande är det att han säger att det bara är Berishas situation som fortfarande är oklar. Enligt mina noteringar har även Patrik Haginge ett kontrakt som går ut efter den här säsongen. Antingen glömde Sköldmark bort det eller så har hans kontrakt med ÖSK förlängts i all tysthet.

NA: ÖSK vill behålla Gerzic och Sobralense

Landslagssvep september 2014

Några av ÖSKs spelare har spelat landskamp under de senaste dagarna. Så här har det gått för dem.

Christer Lipovac kom med i den svenska P18-truppen till trelandskampen mot Danmark och Norge tack vare återbud. I den första matchen som spelades mot Danmark var Christer med från start. Utbytt blev han i den 55:e minuten. Matchen vanns av Danmark med 2-1.
SvFF: Förlust 1-2 mot Danmark


Alhassan Kamara spelade från start då Sierra Leone besegrades av Elfenbenskusten med 2-1 i en kvalificeringsmatch till Afrikanska Mästerskapen.


Ilir Berisha spelade tillsammans med ÖSKs föredetting Shpetim Hasani från start i Kosovos vänskapsmatch mot Oman. Det var Berishas första landskamp. Matchen slutade 1-0 till Kosovo och var landslagets första vinst någonsin. NA hjälteförklarar Berisha efter inhoppet – dock utan att förklara varför. Shpetim Hasani blev utbytt i den 72:a minuten då i stället Kushtrim Lushtaku byttes in.


ÖSKs föredetting Riku Riski blev matchvinnare för Finland i bortamatchen mot Färöarna. Hans två mål vände ett 0-1 underläge till ledning.