Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSKare på tränarkurs

Henrik Rydström skrev i morse i sin blogg hos Aftonbladet om den tränarkurs han just genomgår. Det handlar om en BAS-utbildning för före detta elitspelare. Det var en hel del före detta elitspelare med som kände sig för om tränarskapet skulle kunna bli en framtidssysselsättning. Bland de deltagande fanns Magnus Wikström samt ÖSKs föredetting Emra Tahirovic.

Det hela inspirerade NA till att skriva några rader om saken och det blev på Emra som tidningen satte sin fokus. Trots att det väl egentligen hade varit betydligt intressantare att se vad Magnus Wikström tyckte om utbildningen och på vilket sätt den ingår i hans framtidsplaner.

Men Emra är ju en sådan där personlighet som drar till sig de flesta journalisters intresse. Det är väl något speciellt med supertalangen som aldrig lyckades leva upp till sin potential.

Att Emra satsar på en tränarutbildning kan väl tyckas rätt märkligt med tanke på att träningarna aldrig verkade vara hans favoritsysselsättning på en fotbollsplan.

NA: Emras oväntade återkomst

Var Emra för otränad?

NA redovisar idag orsaken till att ÖSKs föredetting Emra Tahirovic fick lov att lämna sin FC Wil bara någon månad före den schweiziska säsongens slut. NA hänvisar till en artikel i lokaltidningen Thurgauer Zeitung. Enligt denna var orsaken att Emra inte var tillräckligt tränad. Han skall ha kommit överens med klubben om ett tränings- och viktminskningsprogram och sedan inte hållet vad man kommit överens om.

NA: Därför sparkades Emra: ”Inte tillräckligt tränad”
Thurgauer Zeitung: Tahirovics Kampf gegen die Kilos

Emra lämnar FC Wil

Inte helt överraskande kommer nyheten om att ÖSKs föredetting Emra Tahirovic lämnat ytterligare en klubb i förtid. Den här gången är med den schweiziska andranivåklubben FC Wil som han kommit överens om att bryta kontraktet. Orsaken till det avslutade förhållandet nämns inte utan man nöjer sig från FC Wils sida att säga att man var överens med Emra om att kontraktet skulle avslutas.

Det fanns tidigare tecken på att Emra var på väg att få fotfäste i fotbollsvärlden igen. För Wil spelade han 16 matcher av vilka de flesta dock var so inhoppare. Dessutom gjorde han tre mål. Knappast profilen på en spelare som man gör sig av med några månader innan säsongen ändå skall avslutas.

NA: Emra bröt kontraktet – klubblös
Thurgauer Zeitung: Vertrag mit Emra Tahirovic aufgelöst
Jonas Hanssons Frankrikeblogg (Fotbollskanalen): Floppsvensken – felscoutad och bortglömd

En liten kommentar kring NA:s rubriksättning. När NA skriver ”Emra bröt kontraktet – klubblös” får man närmast intrycket att separationen skedde på intiativ från Emras sida. Nu är det väl så att väldigt få fotbollsspelare bryter sina kontrakt med någon månad kvar att spela av säsongen. Om inte annat så missar de ju en del inkomster. Nej snarare var det nog i det här fallet så, att det var FC Wil som gav Emra sparken. En något sanningsenligare rubrik hade nog varit något i stil med : ”Emras kontrakt bröts – nu är han klubblös igen”.

Emra målskytt för FC Wil

ÖSKs föredetting Emra Tahirovic gjorde för någon dag sedan sitt andra säsongsmål för den schweiziska nivå-två klubben FC Wil. Emra fick för ovanlighetens skull – på grund av att många ordinarie spelare saknades – en plats i lagets startelva. Emra tackade för förtroendet genom att lobba in det viktiga 4-2 målet, när motståndarlaget FC Wohlen verkade vara på väg att komma i kapp genom en reducering till 3-2. Dessförinnan hade han även en målgivande passning till det mål som utökade Wils ledning till 3-1.

Emra, som brukar ha sin tveksamma fysiska status emot sig, fick 90 minuters speltid, vilket kanske är ett tecken på att han insett att fysisk träning faktiskt är en nödvändighet.

FC Wil: Sturmlauf an die Tabellenspitze

NA skriver för övrigt följande om matchen: Emra från start – gjorde mål direkt. Det gjorde han nu inte eftersom det dröjde ända till den 65:e minuten innan han gjorde sitt mål.

Emra gör mål igen

Emra Tahirovic verkar ha plockat ner sina fotbollsskor från hyllan igen och har på nytt provspelat för den schweiziska andranivåklubben FC Wil. NA har snappat upp detta (via Cabrera förmodligen) och rapporterar att han gjort två mål i en testmatch och har inlett sitt nya provspel lysande. Två mål gjorde han förvisso men hur mycket det lös om provspelet vill jag låta vara osagt. FC Wil vann nämligen matchen med 8-1, så motståndet verkar inte ha varit det allra skarpaste. Emra spelade från start, men blev utbytt redan efter 56 minuter.

Jag är för övrigt lite osäker på Emras kontraktuella status. Helt klart är att han inte ingår i FC Wils professionella spelartrupp. Å andra sidan dyker han nu för andra gången på ett halvår upp hos FC Wil i en testmatch. Anmärkningsvärt är det också att han i FC Wils egen artikel om matchen inte omnämns som en av tre provspelare. Det är möjligt att han representerar klubben på något sätt som amatörspelare.

FC Wil: Testspiel: FC Altstätten (2.) – FC Wil 1:8

Inget kontrakt för Emra

Emra Tahirovics namn dök plötsligt upp i rubrikerna för ett tag sedan. Anledningen var att han provtränade och -spelade med den schweiziska nivå-2 klubben FC Wil. Han var en av deltagarna på lagets träningsläger i Spanien. Ett mål blev det för hans del i en träningsmatch mot ett portugisiskt lag från de lägre divisonerna. Ytterligare ett mål kunde han sedan tillskriva sig vid en träningsmatch efter återkomsten till Wil.

Emras två mål verkar dock inte ha räckt till för att övertyga klubbledningen om att han kunde vara värd ett kontrakt. Igår stängde det schweiziska transferfönstret och det finns inga noteringar om Emra som en nytillgång i laget. Nu spelar kanske transferfönster inte så stor roll i Emras fall. Jag misstänker att han är kontraktslös och han kan i så fall ansluta till en klubb även utanför de ordinarie registreringsperioderna. Å andra sidan börjar FC Wil nu sitt seriespel igen och hade man velat få in Emra i truppen hade man säkert redan gjort klart med honom.

Man kan ju fråga sig varför inte hans två mål räckte till ett kontrakt för i alla fall säsongen ut. Målgörare är ju alltid eftertraktade och Wil verkar inte ha så många anfallare att välja bland. Förklaringen verkar tyvärr vara densamma som tidigare när det gäller Emra. Det finns frågetecken kring hans fysiska kapacitet. I alla de tre träningsmatcher han deltog i för FC Wil blev han inbytt sent i matcherna. Normalt brukar ju testspelare få mer tid på sig, men det verkar som om man från Wils sida inte ansåg att hans fysika kapacitet räckte till för att han skulle kunna komma med i en startelva.

Emra spelar igen

NA har snappat upp att ÖSKs föredetting Emra Tahirovic gör mål igen. Emra har just, tillsammans med sina eventuellt framtida lagkamrater i FC Wil, avslutat ett veckolångt träningsläger  i södra Spanien. I matchen mot det spanska nivå-fyra laget Racing Club Portuense blev Emra inbytt med en kvart kvar att spela och hann med att göra lagets sista mål till 4-2 med några minuter kvar. Emra medverkade redan tidigare i veckan i en träningsmatch mot det kinesiska landslaget, men fick då vänta till den 86:e minuten innan han blev inbytt.

Emras problem har ju alltid varit att den fysiska kapaciteten inte motsvarat han fotbollstekniska kunnande. Därför är det väl inte så positivt att se, att han inte fick så värst många minuter att visa upp sig på. Återstår att se om han visat tillräckligt på träningslägret för att motivera ett kontrakt med den schwiziska div 2-klubben.

Ingen Emra för ÖSK

FotbollDirekt har ”för säkerhets skull” frågat Lennart Sjögren om ÖSK har något intresse av att återuppliva Emra Tahirovics karriär. Det har ÖSK inte och åberopar Emras fysiska status som anledning till det bristande intresset. Jag antar att man vid det förra gästspelet lärde sig hur svårt det är för Emra att träna sig i form.

Enligt Sjögren så jobbar man nu med flera parallella anfallsspår och honduranen Eddie Hernandez har trots det senaste dygnets uppgifter från Honduras ännu inte strukits från listan.