Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Upphittad på nätet: Eiður Sigurbjörnsson

Jag råkade se, att ÖSKs föredetting Eiður Sigurbjörnsson bytt klubb. Efter det att det tyska spelåret 2016/2017 avslutats lämnade han sin klubb Holstein Kiel och flyttade hem till Island. Där representerar han nu Valur – en av de isländska toppklubbarna.

Såvitt jag kan se hade Eiður fortsatta skadeproblem under sin tid i Tyskland. Han tillhörde Holstein Kiel under en och en halvsäsong och borde ha spelat närmare 60 matcher. Men han deltog bara i 19 seriematcher med förstalaget samt vid 2 ytterligare tillfällen med detta lag. För klubbens andralag spelade han endast 10 gånger. Han lämnade Kiel när det att hans kontrakt var på väg att gå ut.

Sport.de: Sigurbjörnsson kehrt Kiel den Rücken

Skadekänningar för Nordmark

Daniel Normark - frågetecken för framsida.

Daniel Nordmark – frågetecken för framsida.

En av de mer svårbegripliga händelserna i ÖSKs match mot IFK Göteborg har nu fått sin förklaring. Med knappt 10 minuter kvar byttes den lågpresterande Nordin Gerzic ut och i hans ställe (om ej plats) kom Logi Valgardsson in. Logi tog över som vänsterback och Patrik Haginge fick en möjlighet att återuppleva rollen som mittfältare. Frågetecknen var nog många eftersom Daniel Normark, som mycket väl skulle kunna ersätta Gerzic, fick sitta kvar på bänken.

Nu visar det sig, att Nordmark var om inte skadad så i alla fall drabbad av skadekänningar. NA skriver, att man inte ville chansa, vilket man uppenbarligen inte vill göra inför matchen mot IFK Norrköping heller. Nordmark har problem med krampkänningar i en framsida och vill det sig illa skulle detta kunna utveckla sig till en muskelbristning. Knappast spelbar mot Norrköping alltså. Det är nog inte Eidur Sigurbjörnsson heller. Han tränade enligt NA tillsammans med Nordmark under uppseende av Jimmy Högberg på onsdagen, vilket aldrig är ett bra tecken. Om man har ett lag att ta ut.

Samuel Mensah deltog inte heller på träningen. Enligt tidningen beroende på en knäskada.

NA: Nordmark skadad: ”Kommer inte chansa”

Inte så farligt med Eidur

Eidur tror på snabb rehabilitering.

Eidur tror på snabb rehabilitering.

Efter det att Eidur Sigurbjörnsson fått lov att gå av i halvtidpausen i matchen mot Djurgården lät det som om det skulle kunna röra sig om en revbensfraktur. Nu verkar det inte vara så farligt och Eidur hoppas till och med att kunna vara med och träna i morgon (fredag).

NA: Eidur om skadan: ”Det känns bättre”

Aktuell för spel mot IFK Göteborg lär han väl knappast vara, tror Bloggen.

Sigurbjörnsson in i truppen

När Eidur Sigurbjörnsson rätt oväntat dök upp i december månad tillsammans med några provspelare sades det från ÖSKs sida, att man ville få en möjlighet att titta lite närmare på en spelare som man haft utlånad under de två senaste åren. Att det dessutom fanns (påstods finnas) ett norskt intresse från lag i Tippeligan för honom bidrog nog till intresset.

När de övriga provspelarna sedan försvann efter att ha visat upp sig under december blev Eidur kvar. Jo, man ville titta lite mer på honom. Eftersom ÖSK i alla fall hade hans lön att betala var det kanske inte så konstigt med det.

Januari månad gick och februari kom – Eidur var fortfarande kvar och reste med till matchlägret i Portugal. En bra möjlighet att få se honom i matchsituationer.

I Portugal stod han för bra insatser och numera talar man från ÖSKs sida om Eidur som om han alltid var en del av truppen. Inget officiellt besked från klubbens sida att han tagits till nåder, men tillräckligt många indicier för att jag skall flytta in honom i den ordinarie truppen i Bloggens truppsammanställning.

Fortsatt test för Eidur

Eidur Sigurbjörnsson tränar med ÖSK även i januari.

Eidur Sigurbjörnsson tränar med ÖSK även i januari.

ÖSK låter Eidur Sigurdbjörnsson träna med klubben även under januari månad.
Han kommer att vara med även när vi drar igång träningen i januari. Det är tydligt att han har utvecklats och tränarna vill se mer av honom, säger Magnus Sköldmark till NA.

Däremot tycks tiden hos ÖSK vara på väg att ta slut för Tobias Nilsson. För honom verkar ÖSK inte se någon möjlig framtid i truppen och räknar med att han kommer att träna med någon annan klubb redan i januari. Enligt Sköldmark finns det intressenter.

NA: ÖSK vill se mer av Eidur

Tobias Nilssons tid hos ÖSK går mot sitt slut (verkar det som).

Tobias Nilssons tid hos ÖSK går mot sitt slut (verkar det som).

Norskt intresse för Eidur

Detta bildspel kräver JavaScript.

I dagens papperstidning har Jonas Brännmyr bidragit med en artikel om ÖSKs islänning Eidur Sigurbjörnsson. En bra och faktafylld artikel av Brännmyr utan alltför mycket ”flams” som inte har så mycket med fotboll att göra. Artikeln går väl i huvudsak ut  på att Eidur har vuxit till sig ordentligt under de två senaste åren, då han spelat på Island med IBV och i Norge med Sandnes Ulf. Något som i alla fall rent exteriört verkar att stämma.

Sandnes Ulf, som Eidur representerade under hösten, sägs vilja köpa Eidur från ÖSK. Det finns även en option som reglerar villkoren för en sådan övergång. Problemet är bara att Sandnes tycker att det blir för dyrt eller kanske snarare att de inte har råd. Klubben fick ju lov att lämna Tippeligan efter den nu avslutade säsongen med allt vad det innebär av stramare ekonomiska förutsättningar.

Enligt Eidur finns det dock även intresse för honom från andra norska klubbar i den högsta divisionen. Han verkar faktiskt inte så värst orolig över att han inte skall kunna ordna ett nytt norskt kontrakt. Han kan till och med kosta på sig att säga att Sandnes inte är hans första val i Norge om det nu inte blir någon fortsättning hos ÖSK.

Ifall det nu stämmer med intresse för honom från klubbar i den högsta norska ligan är det inte så konstigt att ÖSK passar på att kolla hur han utvecklats sedan han lämnade ÖSK.

Provspelare i december

NA skriver idag, att ÖSK kommer att ha fyra provspelare med i träningen under december. Dels återkommer Eidur Sigurbjörnsson och Tobias Nilsson från sina resp. utlåningar, dels tar man hit en vänsterback från Norge och en mittfältare från Borlänge. Utöver detta finns väl fortfarande Gabriel Somi med i träningsupplägget (förmodar jag).


Victor Grodås.

Victor Grodås (Foto: IL Hödd)

Victor Grodås (Foto: IL Hödd)

Den norske vänsterbacken lämnade år 2011 Lilleströms U19-lag och tog steget över till IL Hödd i Adeccoligan (motsvarar Superettan). Därefter har det blivit fyra säsonger med Hödd, som han nu med utgånget kontrakt räknar med att lämna. Grodås provtränade under den gångna veckan med Viking Stavanger, så det tycks finnas intresse även från norskt håll för honom. Victors far är den tidigare norske landslagsmålvakten Frode Grodås.

Vikebladet: Grodås på prøvespel i Viking

Spelarstatistik för Victor Grodås (IK Hödd).

Spelarstatistik för Victor Grodås (IK Hödd).


Smajl Suljevic.

Smajl Suljevic (Foto: Dalkurd FF)

Smajl Suljevic (Foto: Dalkurd FF)

Trots att mittfältaren Smajl Suljevic bara är 20 år har han redan hunnit med en del. Under åren 2011 och 2012 tillhörde han Stokes ungdomsakademi. Där gick det väl inte helt enligt plan och år 2012 återvände han till Sverige. Förhoppningarna verkar ha varit att få ett kontrakt med någon klubb högre upp i seriesystemet, men det blev till slut ändå Dalkurd för hans del, borlängeklubben, som han sedan har representerat under de senaste två åren.

Suljevic har tidigare faktiskt funnit med på ÖSKs intresseradar. Som 15-åring var han inbjuden till och deltog i vad som då kallades ÖSKs sommarproffsvecka. Längre än så kom man dock inte den gången.

Aftonbladet: Jättelöftena väljer bort Sverige – för Stoke
Dalarnas Tidningar: Lämnar Stoke – avfärdar Dalkurd
Dalkurd FF: Smajl Suljevic tillbaka i Dalkurd

Spelardata Smajlj Suljeciv. (Källa: Fotbolltransfers.com)

Spelardata Smajlj Suljeciv. (Källa: Fotbolltransfers.com)

ÖSK: Flera provspelare under december

De utlånade: Åter till ÖSK?

Tobias Nilsson - tillbaka i Örebro.

Tobias Nilsson – tillbaka i Örebro.

Jönköpings Posten skriver, att Tobias Nilssons låneperiod hos Husqvarna FF nu är över. Tobias är tillbaka i Örebro och väntar väl närmast på att få ett snack med ÖSK om sina framtidsutsikter.

Jönköpings Posten: HFF-stjärnan lämnar klubben

Tobias Nilsson statistik i HFF
Tobias Nilsson statistik i HFF_2Eidur Sigurbjörnsson  (Foto: Sandnes Ulf)

Eidur Sigurbjörnsson (Foto: Sandnes Ulf)

Färdigspelat hos sin låneklubb är det antagligen även för Eidur Sigurbjörnsson, som i somras lånades ut till norska Sandnes Ulf. Eidur fick vänta ungefär en månad på att få göra sin debut för Sandnes, men när han väl fått chansen tog han den och spelade därefter i samtliga kvarvarande matcher. Ibland som högerback men oftast i mittförsvaret. Dessutom verkar man ha varit nöjda med hans insatser. Utöver full matchtid hann han även med att göra ett mål för norrmännen.

Precis som Husqvarna får Sandnes lov att flytta ner ett steg i seriesystemet till nästa år. Återstår att se om det innebär att de blir mer eller mindre benägna att utnyttja den option de har att köpa loss Eidur från ÖSK, där han har ett år kvar på sitt kontrakt. Annars kan de mycket väl bli IBV igen för honom, antar jag.

Sandnes Ulf: Jeg har noen fantastiske lagkamerater (video)

Eidur på lån till Sandnes

Eidur i träning med ÖSK

Eidur i träning med ÖSK

ÖSKs ”bortglömde” spelare Eidur Sigurbjörnsson har fått en ny klubbadress. ÖSK skriver idag på sin hemsida, att Eidurs utlåning till moderklubben IBF Vestmannaeyjar avslutats i förtid och att han istället kommer att representera det norska tippeligalaget Sandnes Ulf under resten av året. Sandnes å sin sida skriver på sin hemsida, att man utöver lånet även kommit överens med ÖSK om en köpoption. Eidur har kontrakt med ÖSK även nästa år.

Eidurs klubbyte innebär kanske en ny möjlighet att etablera sig i en skandinavisk liga. Det blir dock knappast någon lätt resa för honom rent fotbollsmässigt. Sandnes ligger klart sist i den norska förstadivisionen och kan nog se fram emot en jobbig höst. De har just nu åtta poäng upp till säker mark.

I Sandnes blir han bland annat klubbkamrat med den förre Degerforsspelaren Emil Johnasson (förmodligen skadad eftersom han inte spelat något ännu) och Anel Raskaj som tidigare spelade med Halmstads BK. Klubben har dessutom just värvat islänningen Hannes Sigurdsson som i Sverige mest gjorde sig känd som tung anfallare i GIF Sundsvall för några år sedan.

ÖSK: Eidur Sigurbjörnsson på lån till norska Sandnes Ulf
Sandnes Ulf: Sigurbjörnsson til Sandnes Ulf
Sandnesposten: Sandnes Ulf låner islandsk midtstopper
433.is: Eiður Aron lánaður til Sandnes Ulf

En något äldre spelare i Sandnes Ulfs klubbdress.

En något äldre spelare i Sandnes Ulfs klubbdress.

Eidur kvar på Island

2011-08-06_Eidur Sigurbjörnsson

Det kom väl inte som någon större överraskning när ÖSK idag meddelade, att Eidur Sigurbjörnsson även denna säsong kommer att representera sin  moderklubb Íþróttabandalag Vestmannaeyja (IBV).  ÖSK skriver på sin hemsida, att man kommit överens med IBV om ett lån även för den kommande säsongen och att klubben därefter har en option på att köpa loss Eidur för det sista av hans kontraktsår.

Eidur hade av allt att döma haft ett lyckat återkomstår hos IBV. Han spelade 21 av 22 ligamatcher (avstängd in den 22:a) och var dessutom lagkapten. För hans klubb verkar det ha varit mycket angeläget att kunna behålla honom även för det här året. Eidur själv verkar vara nöjd med att utlåningen fortsätter och ser fram emot den kommande säsongen.

NA: Floppen lånas ut – igen
IBV: Eidur Aron kvar på IBV (googelöversatt)