Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2021: Ahmed Yasin åter i ÖSK

ÖSK meddelade idag, att Ahmed Yasin återvänder till Örebros sportklubb. Klubben som han lämnade år 2015. Kontraktet för den korsbandsrehabbande Yasin sträcker sig dock bara fram tills årsskiftet.

Vad som händer sedan lär väl bero på om han då åter är i spelbart skick (eller näst intill) samt om det finns någon förlängningsklausul i kontraktet som gör det möjligt för ÖSK att infoga honom i truppen ”på riktigt”.

Några större kostnader verkar inte drabba ÖSK förrän skadan är övervunnen – tills dess är han sjukskriven. En obesvarad fråga i sammanhanget (utöver förekomsten av eventuella förlängningsoptioner) är hur man nu kan ta in honom i truppen och hoppas kunna utnyttja honom redan i år trots att sommarfönstret nu är stängt.

ÖSK: Ahmed Yasin tillbaka i ÖSK Fotboll
NA: Kort kontrakt för Yasin – men ÖSK hoppas på mer

Ahmed Yasins spelarprofil från fotbolltransfers.com

Silly Summer 2021: Hümmet, Yasin och Migrationsverket

Det svenska transferfönstret är förvisso stängt, men efterdyningarna gör sig fortfarande påminda.

Deniz Hümmet.
ÖSKs inlånade anfallare var inte med och tränade idag. Av personliga skäl, enligt ÖSK. Ett besked som numera nästan kan likställas med att en spelarövergång kan vara nära förestående. Hur nära den eventuellt kan vara säger sig dock Axel Kjäll inte vet något om. Han hänvisar till det faktum att det är Elfsborg som ”äger” spelaren och att de inte har någon informationsplikt gentemot ÖSK.

Det låter väl lite ihåligt att Elfsborg inte informerar ÖSK ifall de är på väg att ta tillbaka en utlånad spelare. Men det är klart. Axel Kjäll kan inte gärna kommentera en annan klubbs pågående spelarförsäljningar oberoende av hur mycket han vet om saken. Så vi kan inte förvänta oss någon typ av besked från ÖSK förrän allt är packat och klart.

En positiv sak (i det lilla) med försäljningen om den blir av är att jag i fortsättningen inte kommer att behöva leta efter ett ”ü” varje gång jag skall skriva något om honom.

Att Hümmet kommer att lämna verkar vid det här laget rätt klart om inte något oväntat skulle tillstöta vid förhandlingsbordet. Inte helt omöjligt att det gör det – turkiska sportchefer är inte de lättaste att ha att göra med.

Ahmed Yasin.
Beträffande Yasin har ännu inte alla bitar fallit på rätt plats. Kjäll säger att man fortfarande väntar på resultatet av en medicinsk utvärdering. Dessutom finns det tydligen fortfarande en del dokumentation som måste klaras ut. För ÖSK gäller det väl att se till att man inte behöver få några större kostnader under den period som rehabilitering fortgår och innan man vet när han kommer att kunna spela igen. Jag har för egen del – utan att veta något om saken – tyckt att Yasin egen prognos om att han skall kunna spela i slutet av den här säsongen varit resultatet av ett önsketänkande från honom. Saken är nog att ingen vet och att ÖSK därför är extremt försiktiga innan de eventuellt skrivet ett kontrakt med honom.

Samtidigt skriver NA att Yasin lagt ut en bild på Instagram där han tränar med Halmstads BK. Därmed inte sagt att en övergång till Halmstad står högst på hans prioriteringslista. Men han vill givetvis har alternativ om det inte skulle bli något med ÖSK.

Migrationsverket.
Inget är ännu klart beträffande arbetstillståndet för de två sent inlånade offensiva spelarna Richard Friday och Patrick Luan. Kjäll verkar dock att hoppas att det möjligen skulle kunna bli klart i morgon (som är en fredag). I så fall är de spelbara mot Sirius på söndag. Frågan är dock hur pass inspelade i laget de hunnit bli. Om de redan hunnit anpassa sig till spelidé och lagkamrater.

NA: ÖSK:s luriga sits i Hümmet-frågan

Silly Summer 2021: Yasin har fått ett kontraktsförslag

NA skriver idag, att ÖSKs diskussioner med Ahmed Yasin har avancerat så pass långt att klubben har lämnat honom ett kontraktsförslag. Något som den just nu knäskadade kantspelaren funderar på och tror att han kan lämna ett besked på mot slutet av den här veckan. Nära förestående i så fall eftersom det är torsdag kväll då jag skriver detta.

Hur ett kontrakt skall utformas i det här fallet är givetvis känsligt. Ingen vet om/hur/när knäskadan kommer att vara överstånden och spelaren tillgänglig för allsvenskt matchspel. Yasin själv har tydligen sagt att han räknar med oktober. Något som givetvis varken han eller någon annan kan ha en välgrundad uppfattning om. Man kan bara hoppas.

Enligt NA sträcker sig det föreslagna kontraktet det här året ut och det kan förlängas beroende på hur det gått med rehabiliteringen.

NA: Stjärnyttern bekräftar kontraktsförslag

Fotbolls-CV från fotbolltransfers.com

Yasin till Turkiet


Ja, varför inte – i Turkiet har han väl aldrig spelat förut.

Det blir en ny klubbadress för ÖSKs föredetting Ahmed Yasin. BK Häcken meddelar idag, att de sålt Yasin till det turkiska ligalaget Denizlispor.

Yasin hade två år kvar på sitt kontrakt med BK Häcken, men ”får” bara ett halvt år plus ett optionsår från sin nya klubb. Hur det blir med den optionen är nog högst osäkert. Denizlispor ligger sist i den turkiska ligan. Åker de ut lär det bli omfattande förändringar i spelartruppen.

Häcken å sin sida verkar att tycka att det var en bra affär även för dem. Antingen fick de bra betalt eller så tyckte de att de inte hade så stor användning av Yasin längre.

BK Häcken: BK Häcken säljer Yasin

Statistik från Flashscore.com

Yasin till Hisingen

Ahmed Yasin i försäsongsträning på Universitetets gräsplan (2014).


Ahmed Yasin har haft en minst sagt omväxlande tid sedan han kom till AIK år 2016. AIK-tränaren Rickard Norling verkar inte ha haft något större förtroende för honom utan man har lånat ut honom så fort en möjlighet till detta erbjudits. Bäst lyckades han i Häcken hösten 2017 då han gjorde sju mål och tre assists på 15 matcher. Helt ok med andra ord. Många trodde nog då att utlåningen skulle bli permanent.

Så blav det dock inte utan Yasin återvände återigen till AIK utan att lyckas etablera sig på allvar. Efter en vända till Qatar har nu äntligen flytten till Häcken på Hisingen blivit definitiv. Klubben skriver på sin webbplats att man skrivit ett treårigt avtal med ÖSKs föredetting. Vi får se om han den här gången lyckas stanna kvar så pass länge hos en och samma klubb.

BK Häcken: Ahmed Yasin återvänder till Hisingen

Spelardata från Fotbolltransfers.com.

Yasin lämnar Qatar

Ahmed Yasin i försäsongsträning på Universitetets gräsplan (2014).


Ahmed Yasin lämnar sin hittillsvarande klubb Al-Khor i Qatar. Det är Fotbollskanalen som kommer med nyheten. Enligt Yasin är det han själv som tagit initiativet till det i förtid avslutade kontraktet. Samtidigt kan jag inte låta bli att tro, att man i Al-Khor inte var så värst ledsen över att samarbetet avslutas i förtid.

Yasin har bara spelat tre matcher från start och dessutom gjort ett inhopp utan ha fått några mål eller målgivande passningar noterat på sitt namn. Al-Khor ligger näst sist i ligan och skulle nog må bra av att få in en bättre målgörare i truppen.

Närmast på programmet för Yasin står deltagande i Asiatiska mästerskapen med Iraks landslag. Turneringen spelas i de Förenade Arabemiraten under januari månad. Därefter hoppas han att få kontrakt med någon europeisk klubb.

Något som inte verkar vara så lätt att genomföra eftersom mästerskapen kommer att avgöras under januari månad. Den månad under vilken de flesta intressanta europeiska transferfönstren är öppna. Så en hel del talar väl för att det blir en återkomst till Sverige, som har ett betydligt längre transferfönster under vintern. Knappast dock en återgång till AIK eftersom Rikard Norling inte verkar uppskatta honom.

Efter det att han lämnade ÖSK sommaren 2014 har hans karriär varit minst sagt hackig. Aldrig mer än ca. ett halvår i de klubbar han tillhört. Något som knappast inger förtroende hos de klubbar som skulle kunna vara intresserade av honom.

Fotbollskanalen: Yasin bryter kontraktet i Qatar

Statistik för Ahmed Yasin från Fotbolltransfers.com

Ahmed Yasin till klubb i Qatar

Det blir varmare nu för Ahmed Yasin.

Idag (eller om det möjligen var igår) blev det klart att ÖSKs föredetting Ahmed Yasin på nytt byter klubb. Klart verkar det i alla fall vara i Qatar, där Al Khor Sports Club bekräftat signaturen. Mindre klart än så länge i Solna, där AIK ännu inte uttalat sig i frågan. Klubbarna skall väl komma överens om betalningar etc, innan AIK släpper spelarregistreringen.

Yasin, som med jämna mellanrum återvänder till Sverige för att vara närmare familjen i Örebro, känner tydligen starkt för ytterligare ett (fotbolls)miljöombyte. Att AIKs tränare Rickard Norling och Ahmed Yasin inte varit helt kompatibla rent fotbollsmässigt har framstått rätt tydligt.

I AIK går det trögt medan han förra hösten , då han var utlånad till BK Häcken, stod för sju mål och tre målgivande passningar under de femton matcher han spelade för laget från Hisingen.

Förmodligen bra för Norling att det blir en klubb långt borta från Sverige, som blir Yasins nästa adress. Då blir risken för mindre smickrande jämförelser med vad AIK-tränaren fått ut av honom inte så stor.

NA: Officiellt: Ahmed Yasin lämnar AIK – flyttar till Qatar
Wikipedia: Al Khor

Statistiken från Fotbolltransfers.com

Silly Summer 2017: Yasin till Häcken

BK Häcken bekräftar nu, att de kommit överens med AIK om ett lån av Ahmed Yasin för resten av den här säsongen. Yasin, som på sedvanligt sätt, måste förklara och försvara utlåningen kommenterar uppgörelsen på följande sätt:
– Det känns jättebra. Jag har alltid tyckt att Häcken spelat fin fotboll och nu fick jag chansen och möjligheten att vara med på den här resan och det ska bli intressant. Först och främst vill jag lyfta laget och vara en stor vikt för laget. Samtidigt höja dem ännu högre i tabellen och göra bra ifrån mig, säger han.

Återstår nu att se hur Häckens defensivt inställda tränare Michael Stahre kommer att försöka dra nytta av Ahmeds offensiva kvaliteter.

BK Häcken: BK Häcken lånar Ahmed Yasin
AIK: Ahmed Yasin lånas ut

Silly Summer 2017: Yasin till Häcken?

Rykten och spekulationer kring Ahmed Yasins närmsta fotbollsframtid har präglat förmiddagen. I NA:s fotbollspod Press och Panenka omämndes han som en spelare ÖSK skulle kunna vara intresserade av att låna in från AIK. Enligt NA är det dock fler än ÖSK som uppges vara lockade.

Expressens vanligtvis välinformerade Daniel Kristoffersson gick sedan ut med att det är BK Häcken som ligger bäst till att få låna spelaren. Andra intresserade klubbar skall vara IFK Göteborg och Kalmar FF nämns.

Ahmed själv vill inte kommenterar saken närmare utan säger, som man brukar i de här sammanhangen, att han koncentrerar sig på den klubb han för tillfället är registrerad för – alltså AIK.

Fast just i hans fall står det väl klart att Rickard Norling inte ser någon plats för Yasin i sitt lagbygge. Det var ju därför han lånades ut i vintras och därför de nu jobbar på att få honom utlånad.

Å andra sidan har jag lite svårt att se varför Häcken är intresserad av Yasin. Expressen hänvisar till Alhassan Kamaras skadefrånvaro, men det är ju inte så att Yasin kan ses som en ersättare till den förre ÖSKaren.

Hur stort ÖSKs intresse var för lånet är det väl bara klubbledning i ÖSK som vet något om. För egen del tycker jag inte att det känns som någon större förlust om det blir Häcken som blir hans nya klubbadress. I dagens ÖSK finns det trots allt gott om spelare som kan ta jobbet på kanterna medan det finns andra positioner där en förstärkning skulle kännas mera välkommen.

Expressen: Lämnar AIK – klar för allsvensk rival