Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2021: Yasin har fått ett kontraktsförslag

NA skriver idag, att ÖSKs diskussioner med Ahmed Yasin har avancerat så pass långt att klubben har lämnat honom ett kontraktsförslag. Något som den just nu knäskadade kantspelaren funderar på och tror att han kan lämna ett besked på mot slutet av den här veckan. Nära förestående i så fall eftersom det är torsdag kväll då jag skriver detta.

Hur ett kontrakt skall utformas i det här fallet är givetvis känsligt. Ingen vet om/hur/när knäskadan kommer att vara överstånden och spelaren tillgänglig för allsvenskt matchspel. Yasin själv har tydligen sagt att han räknar med oktober. Något som givetvis varken han eller någon annan kan ha en välgrundad uppfattning om. Man kan bara hoppas.

Enligt NA sträcker sig det föreslagna kontraktet det här året ut och det kan förlängas beroende på hur det gått med rehabiliteringen.

NA: Stjärnyttern bekräftar kontraktsförslag

Fotbolls-CV från fotbolltransfers.com

Yasin till Turkiet


Ja, varför inte – i Turkiet har han väl aldrig spelat förut.

Det blir en ny klubbadress för ÖSKs föredetting Ahmed Yasin. BK Häcken meddelar idag, att de sålt Yasin till det turkiska ligalaget Denizlispor.

Yasin hade två år kvar på sitt kontrakt med BK Häcken, men ”får” bara ett halvt år plus ett optionsår från sin nya klubb. Hur det blir med den optionen är nog högst osäkert. Denizlispor ligger sist i den turkiska ligan. Åker de ut lär det bli omfattande förändringar i spelartruppen.

Häcken å sin sida verkar att tycka att det var en bra affär även för dem. Antingen fick de bra betalt eller så tyckte de att de inte hade så stor användning av Yasin längre.

BK Häcken: BK Häcken säljer Yasin

Statistik från Flashscore.com

Yasin till Hisingen

Ahmed Yasin i försäsongsträning på Universitetets gräsplan (2014).


Ahmed Yasin har haft en minst sagt omväxlande tid sedan han kom till AIK år 2016. AIK-tränaren Rickard Norling verkar inte ha haft något större förtroende för honom utan man har lånat ut honom så fort en möjlighet till detta erbjudits. Bäst lyckades han i Häcken hösten 2017 då han gjorde sju mål och tre assists på 15 matcher. Helt ok med andra ord. Många trodde nog då att utlåningen skulle bli permanent.

Så blav det dock inte utan Yasin återvände återigen till AIK utan att lyckas etablera sig på allvar. Efter en vända till Qatar har nu äntligen flytten till Häcken på Hisingen blivit definitiv. Klubben skriver på sin webbplats att man skrivit ett treårigt avtal med ÖSKs föredetting. Vi får se om han den här gången lyckas stanna kvar så pass länge hos en och samma klubb.

BK Häcken: Ahmed Yasin återvänder till Hisingen

Spelardata från Fotbolltransfers.com.

Yasin lämnar Qatar

Ahmed Yasin i försäsongsträning på Universitetets gräsplan (2014).


Ahmed Yasin lämnar sin hittillsvarande klubb Al-Khor i Qatar. Det är Fotbollskanalen som kommer med nyheten. Enligt Yasin är det han själv som tagit initiativet till det i förtid avslutade kontraktet. Samtidigt kan jag inte låta bli att tro, att man i Al-Khor inte var så värst ledsen över att samarbetet avslutas i förtid.

Yasin har bara spelat tre matcher från start och dessutom gjort ett inhopp utan ha fått några mål eller målgivande passningar noterat på sitt namn. Al-Khor ligger näst sist i ligan och skulle nog må bra av att få in en bättre målgörare i truppen.

Närmast på programmet för Yasin står deltagande i Asiatiska mästerskapen med Iraks landslag. Turneringen spelas i de Förenade Arabemiraten under januari månad. Därefter hoppas han att få kontrakt med någon europeisk klubb.

Något som inte verkar vara så lätt att genomföra eftersom mästerskapen kommer att avgöras under januari månad. Den månad under vilken de flesta intressanta europeiska transferfönstren är öppna. Så en hel del talar väl för att det blir en återkomst till Sverige, som har ett betydligt längre transferfönster under vintern. Knappast dock en återgång till AIK eftersom Rikard Norling inte verkar uppskatta honom.

Efter det att han lämnade ÖSK sommaren 2014 har hans karriär varit minst sagt hackig. Aldrig mer än ca. ett halvår i de klubbar han tillhört. Något som knappast inger förtroende hos de klubbar som skulle kunna vara intresserade av honom.

Fotbollskanalen: Yasin bryter kontraktet i Qatar

Statistik för Ahmed Yasin från Fotbolltransfers.com

Ahmed Yasin till klubb i Qatar

Det blir varmare nu för Ahmed Yasin.

Idag (eller om det möjligen var igår) blev det klart att ÖSKs föredetting Ahmed Yasin på nytt byter klubb. Klart verkar det i alla fall vara i Qatar, där Al Khor Sports Club bekräftat signaturen. Mindre klart än så länge i Solna, där AIK ännu inte uttalat sig i frågan. Klubbarna skall väl komma överens om betalningar etc, innan AIK släpper spelarregistreringen.

Yasin, som med jämna mellanrum återvänder till Sverige för att vara närmare familjen i Örebro, känner tydligen starkt för ytterligare ett (fotbolls)miljöombyte. Att AIKs tränare Rickard Norling och Ahmed Yasin inte varit helt kompatibla rent fotbollsmässigt har framstått rätt tydligt.

I AIK går det trögt medan han förra hösten , då han var utlånad till BK Häcken, stod för sju mål och tre målgivande passningar under de femton matcher han spelade för laget från Hisingen.

Förmodligen bra för Norling att det blir en klubb långt borta från Sverige, som blir Yasins nästa adress. Då blir risken för mindre smickrande jämförelser med vad AIK-tränaren fått ut av honom inte så stor.

NA: Officiellt: Ahmed Yasin lämnar AIK – flyttar till Qatar
Wikipedia: Al Khor

Statistiken från Fotbolltransfers.com

Silly Summer 2017: Yasin till Häcken

BK Häcken bekräftar nu, att de kommit överens med AIK om ett lån av Ahmed Yasin för resten av den här säsongen. Yasin, som på sedvanligt sätt, måste förklara och försvara utlåningen kommenterar uppgörelsen på följande sätt:
– Det känns jättebra. Jag har alltid tyckt att Häcken spelat fin fotboll och nu fick jag chansen och möjligheten att vara med på den här resan och det ska bli intressant. Först och främst vill jag lyfta laget och vara en stor vikt för laget. Samtidigt höja dem ännu högre i tabellen och göra bra ifrån mig, säger han.

Återstår nu att se hur Häckens defensivt inställda tränare Michael Stahre kommer att försöka dra nytta av Ahmeds offensiva kvaliteter.

BK Häcken: BK Häcken lånar Ahmed Yasin
AIK: Ahmed Yasin lånas ut

Silly Summer 2017: Yasin till Häcken?

Rykten och spekulationer kring Ahmed Yasins närmsta fotbollsframtid har präglat förmiddagen. I NA:s fotbollspod Press och Panenka omämndes han som en spelare ÖSK skulle kunna vara intresserade av att låna in från AIK. Enligt NA är det dock fler än ÖSK som uppges vara lockade.

Expressens vanligtvis välinformerade Daniel Kristoffersson gick sedan ut med att det är BK Häcken som ligger bäst till att få låna spelaren. Andra intresserade klubbar skall vara IFK Göteborg och Kalmar FF nämns.

Ahmed själv vill inte kommenterar saken närmare utan säger, som man brukar i de här sammanhangen, att han koncentrerar sig på den klubb han för tillfället är registrerad för – alltså AIK.

Fast just i hans fall står det väl klart att Rickard Norling inte ser någon plats för Yasin i sitt lagbygge. Det var ju därför han lånades ut i vintras och därför de nu jobbar på att få honom utlånad.

Å andra sidan har jag lite svårt att se varför Häcken är intresserad av Yasin. Expressen hänvisar till Alhassan Kamaras skadefrånvaro, men det är ju inte så att Yasin kan ses som en ersättare till den förre ÖSKaren.

Hur stort ÖSKs intresse var för lånet är det väl bara klubbledning i ÖSK som vet något om. För egen del tycker jag inte att det känns som någon större förlust om det blir Häcken som blir hans nya klubbadress. I dagens ÖSK finns det trots allt gott om spelare som kan ta jobbet på kanterna medan det finns andra positioner där en förstärkning skulle kännas mera välkommen.

Expressen: Lämnar AIK – klar för allsvensk rival

Yasin åter i Sverige

Ahmed Yasin meddelar via sitt twitterkonto att han nu är tillbaka i Sverige för att ta sig an nya utmaningar. (Som till exempel att återta en plats på AIKs avbytarbänk kan jag förmoda).

När Yasin lånades ut till klubben Muaither SC verkade tanken vara att han skulle spela med dem till slutet av maj. Återkomsten till Sverige kommer alltså en månad tidigare än beräknat. Inget konstigt med det såvitt jag kan se. Ligan i Qatar är färdigspelad (Muaither SC nedflyttade) och hans lag förlorade i den första omgången i cupen. Det fanns väl helt enkelt inga fler matcher som var intressanta för honom och för klubben.

Yasin är alltså tillbaka i AIK och frågan är hur han och klubben kommer att ta sig an situationen. Aktuell för seriespel kommer han inte att vara förrän sommarfönstret öppnar den 15 juli. Speltid hade han i de flesta andra klubbar kunnat få i U21-laget. Men det går inte i AIK eftersom de inte deltar i U21-Allsvenskan.

Ett annat problem för honom är dessutom att han behöver försöka bevara något som liknar en matchform med tanke på att Irak har en VM-kvalmatch den 13 juni.

Mål av Yasin räddade poäng för Irak

Ahmed Yasin tränade med ÖSK som förberedelse inför VM-kvalet mot Australien.


Ahmed Yasins mål i den 77:e minuten räddade en poäng för Irak då de mötte Australien på bortaplan i en VM-kvalificeringsmatch. Ahmed började matchen på bänken och blev inbytt i den 56:e minuten. The Guardian skriver:

Målet på YouTube:

Inte för att målet hade så värst stor betydelse för Irak. De är i praktiken redan avhängda i kampen om platserna i VM. Men för hemmalaget var det utan tvekan en missräkning. De har Japan och UAE jagande efter sig med en match mindre spelad.

Yasin siktad på ÖSKs träning

Ahmed Yasin tränade med ÖSK igen.

Ett oväntat ansikte dök upp då ÖSK genomförde en internmatch vid dagens träning. Ahmed Yasin stod vid sidan av under den första halvleken men hoppade in som vänsterback i den andra. Den qatariska ligan har för tillfället speluppehåll fram till den första april. Ahmed själv är uttagen till den irakiska spelartrupp som skall möta Australien i en VM-kvalmatch den 23 mars. Ahmed har därför kommit överens med ÖSK att han kan träna med dem för att hålla formen uppe tills dess att det blir dags för hans landslag att samlas.

För Al Muaidar, det lag han är utlånad till under våren, har han spelat 10 matcher och gjort två mål. Speciellt bra för hans lag har det inte gått. Han togs in för att försöka rädda laget kvar i den högsta ligan. Den målsättningen verkar nu ouppnåelig. Hans lag ligger näst sist och har 9 poäng upp till säker mark med tre omgångar kvar att spela.