Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tobias Nilsson valde Nora

Dagens värvningsbomb i Örebrodistriktet är väl utan tvivel Nora BKs senaste nyförvärv. Tobias Nilsson med mängder av matcher i Superettan och inte fullt lika många i Allsvenskan har bestämt sig för att spela med klubben från den norra länsdelen.

Det blev ingen förlängning av Nilssons utgående kontrakt med Jönköpings Södra som valde att flytta till Örebro där han hade en sambo och ett IT-jobb som väntade på honom. De flesta (och jag med) trodde nog att Degerfors skulle bli nästa klubbadress. Så blev det dock inte, förmodligen för att Nilsson hellre vill satsa på sitt nya jobb. Eller så ville Degerfors inte ha honom. Fast det har jag iofs. svårt att tro. Nilsson är ju en mångsidig spelare som både kan ta jobbet på mittfältet eller spela som mittback. Dessutom har han en bra frisparksfot. Egenskaper som en klubb som Degerfors borde ha svårt att tacka nej till.

I stället valde han alltså Nora BK före Örebros div 2- och 3-klubbar. Nora under Peter Palmqvists sportsliga ledning har visat sig vara väldigt aggressiva på värvningssidan.

Nora BK: VILKEN SEN NYÅRSSMÄLL! ALLSVENSK SPELARE KLAR FÖR NBK!

I Nora-laget hittar vi förutom Tobias Nilsson ytterligare ett antal spelare med bakgrund i ÖSK-organisationen. I truppen ingår för tillfället Anton Westerlund, David Johansson och Jacob Nilsson. Däremot verkar Magnus Wikström och Herish Kuhi ha lämnat klubben som har en rätt ordentlig omsättning på spelarsidan.

Nilsson och Ibrahim testas av Degerfors

Nya Wermlandstidningen skriver att ÖSK låter två före detta ÖSK-spelare provträna med klubben. Det är Tobias Nilsson, som inte fick förlängt av Jönköping Södra efter årets säsong samt den nybakade finske mästaren Josef Ibrahim, som väl inte heller fick förlängt kontrakt. Degerfors ser Nilsson som en tänkbar mittback och Ibrahim som offensiv mittfältare. Rent spontant känns det väl som om båda skulle kunna tillföra Degerfors en del.

NWT: Fyra provspelare hos DIF
NWT: Josef Ibrahim: ”Jag har alltid gillat Degerfors”

statistik-tobias-nilsson

statistik-josef-ibrahim

Tobias Nilsson återvänder till Örebro

2013-05-09_DSC_0073_Tobias Nilsson2


Jönköpings Södra skriver på sin hemsida, att man avslutar kontraktet med Tobias Nilsson, som representerade ÖSK under det senaste året i Superettan. ”Föreningen och Tobias har blivit eniga om att inte utnyttja optionen på 2017 som finns i avtalet”, skriver föreningen. Varför man skall behöva bli enig om att inte utnyttja en option undgår mig. Om det inte var så att det var Tobias som hade optionen att förlänga och föreningen som därför måste köpa ut honom. Tobias håller tillräckligt bra klass för Superettan, men i Allsvenskan har det inte riktigt räckt till. Något som både Åtvidaberg, ÖSK och nu J-Södra tvingats konstatera.

Slut är det i alla fall och nu återvänder Tobias till Örebro, där han har en sambo samt ett jobb på ett IT-företag som väntar på honom (i alla fall sambon lär väl göra det).

Om det blir någon fortsättning på fotbollsspelandet verkar vara högst oklart. Tobias har hunnit bli 30 år och tiden då han kunde försörja sig som fotbollsspelare är nog förbi. För Forward eller något av Örebros div 2-lag skulle han förmodligen vara ett kanonförvärv. Frågan är dock om han tycker att det är tillräckligt roligt med fotboll för att han skall lägga det mesta av sin fritid på sporten som hobby.

Jönköpings Södra: Tobias Nilsson lämnar Jönköpings Södra IF.

statistik-tobias-nilsson

Tobias Nilsson: JSödra bekräftar värvningen

Jönköping Södra har idag hållit en presskonferens och vid den meddelat, att man knutit Tobias Nilsson till sig genom ett tvåårskontrakt. Dessutom finns det en option för ett tredje år.

Under förra säsongens låneperiod hos Husqvarna FF spelades Tobias inte bara på mittfältet utan även som mittback. En kombination som uppskattas av JSödra.
Tobias kan spelar på flera positioner på planen, vilket är en styrka, säger klubbens tränare Jimmy Thelin.

J-Södra vill även passa på att tacka Magnus Sköldmark och Örebro SK, som har möjliggjort den här övergången, skriver man i sitt pressmeddelande. Tacket kan väl knappast avse att ÖSK gjorde sig av med en spelare man ändå inte ville ha kvar, utan är nog snarare en indikation på att ÖSK får fortsätta att betala en del av Nilssons lön under det första året. Eller på att man på något annat sätt kompenserat Nilsson för att förmå honom att avsluta ÖSK-kontraktet i förtid.

JSödra: Tobias Nilsson och Sebastian Holmqvist klara för J-Södra
JNytt: Han blir J-Södras första nyförvärv

Redan dagen efter säsongsavslutningen med HFF hörde J-Södra av sig för att förhöra sig om hur Nilsson ställde sig till att spela fotboll i J-Södra.
Jnytt: Ny spelare till J-Södra
Jönköpingsposten: ”J-Södra tilltalade mig väldigt mycket”

Nilsson lämnar

Tobias Nilsson går till Jönköping.

Tobias Nilsson går till Jönköping.

Örebro SK och Tobias Nilsson går skilda vägar. ÖSK skriver på sin hemsida, att man är överens om att Tobias lämnar klubben med omedelbar verkan. Vart Tobias skall ta vägen skriver klubben inte något om, men en inte alltför vild gissning är att han kommer att ansluta till Jönköping Södra. Deras intresse för Tobias är ju väldokumenterat (eller i alla fall dokumenterat).

Av ÖSKs formulering att döma så handlar det här inte om ett köp från JSödras sida utan om vad som brukar kallas ”ett rivet kontrakt”. Förmodligen har ÖSK dessutom fått lov att skicka med några kronor, eftersom JSödra näppeligen har råd att betala löner på allsvensk nivå.

ÖSK: Tobias Nilsson lämnar ÖSK
NA: NA erfar: Klar för Jönköping (Plus i kanten för NA som för en gångs skull lyckades undvika ”avslöjar” i sin rubriksättning).

Tobias Nilsson

Svenssons flytt öppnar för Nilsson

Jnytt rapporterar, att JSödras mittback Kalle Svensson lämnar klubben. Svensson skall ha fått ett kontraktserbjudande, som han uppenbarligen inte tyckte var bra nog. Han har tackat nej och lämnar därför.

Det här innebär att Jsödra för tillfället bara förfogar över två tillgängliga och en skadad mittback. Något som borde göra det sannolikare, att Tobias Nilsson på ett eller annat sätt går till jönköpingsklubben. Tobias avslutade förra årets utlåning till Husqvarna FF som just mittback och verkar att ha klarat den uppgiften på ett tillfredsställande sätt. JNytt anser i alla fall, att han är den hetaste kandidaten.

Nilsson till Jsödra?

Tobias Nilsson på väg bort?

Tobias Nilsson på väg bort?


Det verkar som om Tobias Nilsson kanske återvänder till fotbollsplanerna vid Vätterns södra spets. Under årets säsong var han utlånad till Husqvarna FF. Det lånet är avslutat men nu verkar det som om Jönköping Södra skulle vilja ta över. Det tror i alla fall nätsiten JNytt.

Jnytt: J-Södra är nära att värva Husqvarnas nyckelspelare

Om det bara rör sig om ett lån eller en regelrätt övergång framgår inte. Jag antar att Tobias helst skulle vilja se ett nytt kontrakt som säkrar inkomsterna under några år framöver. Några större pengar (om ens några) lär det inte finnas för ÖSK oberoende av vilken typ av övergång det handlar om. För Sportklubbens del handlar det nog mest av allt om att rensa i truppen.

Jönköpings-Posten: ”Det är smickrande att J-Södra visar intresse”

Fortsatt test för Eidur

Eidur Sigurbjörnsson tränar med ÖSK även i januari.

Eidur Sigurbjörnsson tränar med ÖSK även i januari.

ÖSK låter Eidur Sigurdbjörnsson träna med klubben även under januari månad.
Han kommer att vara med även när vi drar igång träningen i januari. Det är tydligt att han har utvecklats och tränarna vill se mer av honom, säger Magnus Sköldmark till NA.

Däremot tycks tiden hos ÖSK vara på väg att ta slut för Tobias Nilsson. För honom verkar ÖSK inte se någon möjlig framtid i truppen och räknar med att han kommer att träna med någon annan klubb redan i januari. Enligt Sköldmark finns det intressenter.

NA: ÖSK vill se mer av Eidur

Tobias Nilssons tid hos ÖSK går mot sitt slut (verkar det som).

Tobias Nilssons tid hos ÖSK går mot sitt slut (verkar det som).

Provspelare i december

NA skriver idag, att ÖSK kommer att ha fyra provspelare med i träningen under december. Dels återkommer Eidur Sigurbjörnsson och Tobias Nilsson från sina resp. utlåningar, dels tar man hit en vänsterback från Norge och en mittfältare från Borlänge. Utöver detta finns väl fortfarande Gabriel Somi med i träningsupplägget (förmodar jag).


Victor Grodås.

Victor Grodås (Foto: IL Hödd)

Victor Grodås (Foto: IL Hödd)

Den norske vänsterbacken lämnade år 2011 Lilleströms U19-lag och tog steget över till IL Hödd i Adeccoligan (motsvarar Superettan). Därefter har det blivit fyra säsonger med Hödd, som han nu med utgånget kontrakt räknar med att lämna. Grodås provtränade under den gångna veckan med Viking Stavanger, så det tycks finnas intresse även från norskt håll för honom. Victors far är den tidigare norske landslagsmålvakten Frode Grodås.

Vikebladet: Grodås på prøvespel i Viking

Spelarstatistik för Victor Grodås (IK Hödd).

Spelarstatistik för Victor Grodås (IK Hödd).


Smajl Suljevic.

Smajl Suljevic (Foto: Dalkurd FF)

Smajl Suljevic (Foto: Dalkurd FF)

Trots att mittfältaren Smajl Suljevic bara är 20 år har han redan hunnit med en del. Under åren 2011 och 2012 tillhörde han Stokes ungdomsakademi. Där gick det väl inte helt enligt plan och år 2012 återvände han till Sverige. Förhoppningarna verkar ha varit att få ett kontrakt med någon klubb högre upp i seriesystemet, men det blev till slut ändå Dalkurd för hans del, borlängeklubben, som han sedan har representerat under de senaste två åren.

Suljevic har tidigare faktiskt funnit med på ÖSKs intresseradar. Som 15-åring var han inbjuden till och deltog i vad som då kallades ÖSKs sommarproffsvecka. Längre än så kom man dock inte den gången.

Aftonbladet: Jättelöftena väljer bort Sverige – för Stoke
Dalarnas Tidningar: Lämnar Stoke – avfärdar Dalkurd
Dalkurd FF: Smajl Suljevic tillbaka i Dalkurd

Spelardata Smajlj Suljeciv. (Källa: Fotbolltransfers.com)

Spelardata Smajlj Suljeciv. (Källa: Fotbolltransfers.com)

ÖSK: Flera provspelare under december

De utlånade: Åter till ÖSK?

Tobias Nilsson - tillbaka i Örebro.

Tobias Nilsson – tillbaka i Örebro.

Jönköpings Posten skriver, att Tobias Nilssons låneperiod hos Husqvarna FF nu är över. Tobias är tillbaka i Örebro och väntar väl närmast på att få ett snack med ÖSK om sina framtidsutsikter.

Jönköpings Posten: HFF-stjärnan lämnar klubben

Tobias Nilsson statistik i HFF
Tobias Nilsson statistik i HFF_2Eidur Sigurbjörnsson  (Foto: Sandnes Ulf)

Eidur Sigurbjörnsson (Foto: Sandnes Ulf)

Färdigspelat hos sin låneklubb är det antagligen även för Eidur Sigurbjörnsson, som i somras lånades ut till norska Sandnes Ulf. Eidur fick vänta ungefär en månad på att få göra sin debut för Sandnes, men när han väl fått chansen tog han den och spelade därefter i samtliga kvarvarande matcher. Ibland som högerback men oftast i mittförsvaret. Dessutom verkar man ha varit nöjda med hans insatser. Utöver full matchtid hann han även med att göra ett mål för norrmännen.

Precis som Husqvarna får Sandnes lov att flytta ner ett steg i seriesystemet till nästa år. Återstår att se om det innebär att de blir mer eller mindre benägna att utnyttja den option de har att köpa loss Eidur från ÖSK, där han har ett år kvar på sitt kontrakt. Annars kan de mycket väl bli IBV igen för honom, antar jag.

Sandnes Ulf: Jeg har noen fantastiske lagkamerater (video)