Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Poddtips: Oscar Jansson intervjuas i The Kepr

En längre intervju med Örebro SKs tidigare målvakt Oscar Jansson finns att lyssna på i The Kepr Podcast.

The Kepr drivs av bland andra John Alvbåge (även han tidigare ÖSK-målvakt med 150+ matcher för Svartvitt för den som inte var med på den tiden) och i det nästan 2 timmar långa samtalet berörs ÖSK många gånger både i både stort och smått.

Bland annat ger Jansson en lite djupare beskrivning av vad som hände när han bytte ÖSK mot IFK Norrköping men också en hel del om hans tidigare karriär i England och Tottenham Hotspur. Jansson beskriver i en passage att det var nära att det blev Helsingborg istället för ÖSK när han valde att flytta hem från England inför säsongen 2013. Han beskriver också konkurrenssituationen med Jacob Rinne under 2015-2016. I intervjun framkommer det att om inte Rinne blivit såld till Gent så hade det istället varit Jansson som lämnade sommaren 2016. Men Jansson stannade och stod sedan i 138 raka Allsvenska matcher för ÖSK. Totalt blev det drygt 200 matcher för Jansson i ÖSK.

Intervjun är mycket lyssningsvärd och ger inte bara en inblick i spelaren och målvakten Oscar Jansson utan kanske ännu mer människan Oscar Jansson.

Bloggen må fortfarande tycka att spelaren Oscar Jansson valde ”fel” klubb när han gick till IFK Norrköping, men bloggen har den största respekt för människan Oscar Janssons val.

När det begav sig med flytten till IFK Norrköping skrev jag en text som publicerades på SvenskaFans. När jag nu läser den texten igen så hugger det till i magen och känslorna flyter upp till ytan igen. Det är fortfarande så sorgligt och ledsamt att Jansson gick till Peking.

SvenskaFans: Den totala chocken – Oscar Jansson går till Peking

Årets utmärkelser

ÖSK delade som brukligt är ut ett antal priser i samband med säsongsavslutningen, som det här året genomfördes digitalt.

Här kan du se hela ÖSK-Galan 2020 i efterhand.

För att göra det enkelt för mig själv och för att bevara utmärkelserna till eftervärlden har jag den här gången kopierat ÖSKs text rakt av. ÖSKs artiklar har ju en tendens att försvinna i samband med att de byter webbverktyg eller genomför andra förändringar på sin sajt.


Årets målskytt
Nahir Besara tilldelades priset som Årets målskytt med sina 12 mål under säsongen 2020.

Årets genombrott
David Seger tog hem kategorin Årets genombrott som utsågs av Nerikes Allehanda. På plats för att dela ut priset var journalisterna Elena Lövholm och Fredrik Carlsson.

Årets akademispelare
Anton Ingves utsågs till vinnare utav en jury bestående av akademitränarna och manager Axel Kjäll.

Årets supporter
Martin Eriksson utsågs genom omröstning av Kubanerna.

Årets Kuban
Oscar Jansson
Supportrarna hade röstat fram den spelare som de tycker bidragit lite extra under året och som de ville hylla under kvällen.

Årets lagkamrat
Martin Broberg
Alla spelare fick rösta på den lagkamrat som varit bäst utanför planen. Det var en jämn omröstning med flera nomineringar men spelarna hade sagt sitt och vinnaren blev Martin Broberg.

Årets mål
Nahir Besara (2-0 mot IK Sirius)
För att utse vinnaren hade vi en omröstning på sociala medier där supportrarna fick rösta på det mål de tycker var snyggast under 2020.
Med 48% av rösterna tog Nahir Besara hem Årets mål.

Årets damspelare
Matilda Wennberg
För första gången delade vi ut ett pris till Årets damspelare i ÖSK Fotboll. För att få fram en vinnare gjordes en omröstning bland spelarna och vinnaren blev Matilda Wennberg.

Årets herrspelare
Oscar Jansson
Priset gick till den spelaren som har utmärkt sig allra mest under året. Spelarnas och supportrarnas omröstning vägde lika tungt. Det har aldrig varit så jämnt mellan två spelare men efter att alla röster var räknade hade vi tillslut en vinnare. Oscar Jansson tog hem utmärkelsen som Årets ÖSK-spelare 2020.

300 matcher med Nordin Gerzic


Matchen mot Helsingborgs IF var Nordin Gerzics trehundrade allsvenska match för ÖSK, vilket uppmärksammades på flera olika sätt. En liten brasklapp här – Transfermarkt som har koll på en hel del anger att HIF-matchen var hans 299:e och att jubileet alltså inträffade i Göteborg en vecka senare.

Hur som helst med det. Har man spelat 300 matcher så betyder en match hit eller dit inte så mycket.

Däremot undrar jag: Varför bara allsvenska matcher? Även matcher i Superettan och Svenska Cupen borde väl uppmärksammas.
Enligt Transfermarkt ser Gerzics fullständiga statistik nu ut på följande sätt:

Allsvenskan: 301 (inkl. den match Transfermarkt missat)
Superettan: 13
Svenska Cupen: 28
Internationella cuper: 2
Sammanlagt: 344.

Svartvitt: Gerzic firade 300 – nu siktar ikonen på klubbrekordet
Fredrik Carlsson (NA): Nordin Gerzics 300:e allsvenska match: ”Han gjorde den omöjliga resan möjlig”
NA: Hyllningarna till Nordin Gerzic: ”Det enda jag kan säga är att han är den bäste jag spelat med”
NA: ÖSK-ikonen fyller 300 allsvenska – vill jaga klubbrekordet


På ÖSKs webbplats hittar man numera en liten sammanställning över målskyttar mm. Enligt denna ser rankingen av klubbens målskyttar ut på följande sätt.

Flest antal matcher (totalt seriespel samt kval och slutspel). Minst 250 matcher
Anders Karlsson (1984-2002) 413
Tomas Andersson (1988-2006) 380
Olle Sääw (1946-1964) 353
Tommy Ståhl (1980-2000) 316
Fredrik Nordback (1993-2011) 304
Orvar Bergmark (1945-1965) 290
Patrik Anttonen (1995-2012) 277
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 271
Thomas Nordahl (1965-1978) 252
Gösta Lindh (1942-1955)

Flest antal matcher (Allsvenskan). Minst 200 matcher
Tomas Andersson (1988-2006) 312
Anders Karlsson (1984-2002) 294
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 259
Thomas Nordahl (1961-1978) 252
Fredrik Nordback (1993-2011) 245
Patrik Anttonen (1995-2012) 225


Andra spelare i den nuvarande truppen som har många ÖSK-matcher på sitt samvete är Oscar Jansson och Daniel Björnqvist. Enligt Transfermarkt ser deras matchstatistik ut på följande sätt:

Oscar Jansson. Allsvenskan (172), Superettan (30), Svenska Cupen 18
Daniel Björqvist. Allsvenskan (135), Superettan (11), Svenska Cupen (18)

Sofascore: Tre ÖSKare i Veckans lag

Sofascore tar varje vecka ut omgångens bästa lag. Uttagningarna verkar helt baseras på de poäng som deras AI-system räknar fram för varje match och spelare. Inga mänskliga åsikter påverkar uttagningarna (tror jag).

I det senaste veckolaget hittar vi faktiskt tre spelare från ÖSK. (Det är förvisso lättare att få bra poäng mot en svag motståndare).

De tre är Nahir Besara (9.2), Oscar Jansson (8.7) och rookien David Seger (8.3).
Nahirs betyg 9,2 är det högsta som utdelades i den här omgången.


I Twelves poängsättning som inte tar fram fram ett genomsnittsbetyg utan värderar och poängsätter varje aktion under matchen och sedan räknar ihop en sammanlagd poäng placerade sig de tre ÖSKarna också väldigt bra.

Flest poäng av de 215 spelare som deltog under omgången fick IFK Norrköpings målnickande mittback Rasmus Lauritsen med 3.193. Nahir var 2:a av alla spelare i omgången med 3.085 poäng, David Seger 7:a med 2.474 poäng och Oscar Janssson tog placering 20 med 1650.

Det skall väl tilläggas att målvakter brukar ha väldigt stora problem att få bra poäng med Twelves beräkningsalgoritm. Dels eftersom de sällan får några offensiva poäng, dels därför att insläppta mål bestraffas hårt oberoende av om målvakten var ”skyldig” eller ej.

Bra jobbat alla tre!!!

Silly Winter 2019/20: Jansson vill vidare

NA:s Fredrik Carlsson har diskuterat läget med ÖSKs målvakt Oscar Jansson efter matchen mot Elfsborg. En match i vilken Jansson på nytt fick tillfälle att visa vilken bra målvakt han är.

Jansson, som fyller 29 dagen före julafton, har väl insett att om han vill komma iväg på ett bättre betalt (och kanske mer spännande) fotbollsjobb utomlands så börjar tiden bli knapp.

På den raka frågan: Tror du att du är kvar i ÖSK i vår? svarar Jansson
– Ingen aning men helst inte. Det skulle vara bra för alla eftersom klubben i så fall får sin del av kakan.

Plus givetvis kompletterat med ett inlindat ”jag trivs väldigt bra här”. Det hör ju till standardrepertoaren, då en spelare med flyttplaner intervjuas. Ingen vet ju trots allt hur framtiden kommer att gestalta sig. Och då skall man inte bränna några broar i onödan.

För ÖSK gäller det att ta ställning till om man skall släppa Jansson om ett någorlunda bra bud skulle uppenbara sig. Förmodligen gör man det eftersom det trots allt är bättre med en planerad övergång mot en betalning än att han spelar ut det kontrakt som han har ett år kvar på och sedan försvinner utan att lämna någon ersättning efter sig.

NA: Oscar räddade dubbelstraffat ÖSK – öppnar för flytt i vinter
Fredrik Carlsson (NA): ÖSK har inget val – går inte vägra Oscar Jansson att gå vidare

I det här sammanhanget kan man ju undra varför Mathias Karlsson redan bestämt sig för att lämna ÖSK, trots att det verkar troligt att Jansson kan komma att ”försvinna”. Svaret på den frågan kan kanske finnas i ÖSKs formulering, då man meddelade att Karlsson kommer att lämna klubben.

ÖSK skrev: Karlsson, som kom till klubben inför säsongen 2018, har tillsammans med ÖSK valt att gå skilda vägar när kontraktet går ut i slutet av november.

”har tillsammans med ÖSK valt” kan väl inte tydas på något annat sätt än att ÖSK gjorde klart för Karlsson, att han inte kan räkna med att bli förstemålvakt, även om Jansson skulle lämna klubben. Därmed blev givetvis Karlssons karriärval lättare. Det fanns ingen anledning för honom att försöka vänta ut vad som skulle ske med förstamålvakten.

ÖSK: Mathias Karlsson lämnar ÖSK efter säsongen

Silly Summer 2019: Jansson till Bristol?

NA refererade igår till Expressens påstående, att det pågår samtal mellan någon som företräder Bristol City och någon annan som är Jansson-intressent på den svenska sidan.

Axel Kjäll vill dock inte bekräfta för NA, att det finns något konkret att ta fasta på. Inga diskussioner förs och inget bud har lagts, enligt Kjäll. Vilket givetvis inte utesluter att diskussioner förs med till exempel Janssons agent om vilka villkor som skulle vara tillräckligt attraktiva för Jansson. Eller något åt det hållet.

Jag har för egen del svårt att tänka mig, att ÖSK skulle släppa iväg Jansson nu under sommaren – speciellt inte med tanke på lagets utsatta läge. Om Jansson lämnar måste en ersättare av samma kvalitet in och var hittar man en sådan på någon eller några vecka i sommarens fotbollsverige?

Janssons agent är för övrigt lokalt förankrade WCG (Walker Consulting Group) som drivs av Patrick Walker och Daniel Rönnberg. WCG har en klart lokal förankring med flera spelare från Örebro på klientlistan.

Expressen: Daniel Kristoffersson Expressen hänvisar till Danielssons Podcast, men i den sägs väl inte mycket mer än vad som står i artikeln och det är ju nästan ingenting.

NA: Axel Kjäll bekräftar intresse för Oscar Jansson – men inget konkret från Bristol

Silly Summer 2019: Ingen brådska med målvakterna

Enligt NA:s genom gång av kontraktsläget i ÖSKs trupp verkar målvakterna inte vara en lagdel som man lägger speciellt mycket krut på för tillfället. Oscar Janssons kontrakt g¨år ut efter nästa säsong och en diskussion om en eventuell kontraktsförlängning kommer man inte att ta förrän efter den här säsongen.

Axel Kjäll verkar rätt säker på att det inte är någon risk för att det skall dyka upp någon annan klubb som vill bjuda på Jansson. Enligt artikeln fanns det till och med konkret intresse för Jansson då denne förlängde kontraktet i september 2017. Målvakten valde då att stanna kvar i Örebro.

Ett utgående kontrakt har däremot ÖSKs andremålvakt Mathias Karlsson. Detta verkar dock inte vara något som oroar Kjäll nämnvärt. ÖSK räknar med att ta en diskussion med honom mot slutet av sommaren, då båda parter skall lägga fram sina synpunkter.

Det verkar väl inte som om ÖSK är jätteheta på att få till stånd en förlängning. Karlsson fungerar jättebra som andremålvakt och vill han fortsätta i den rollen förlänger ÖSK säkert kontraktet (tror jag). Vill han å andra sidan pröva sin lycka någon annanstans har verkar klubben inte ha några synpunkter på det. Jag skulle kunna tänka mig att ÖSK vid det har laget (efter Fagerström och Karlsson) vet att det inte kommer att vara några större problem med att få tag på en hyfsad ersättare om Karlsson väljer att gå vidare.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om ÖSK:s målvaktssituation

Veckans lag: Omgång 10

SofaScore.
SofaScore som har en dator som sköter bedömningar och beräkningar har redan tagit ut veckans lag för den 10:e omgången. Inte helt överraskande finns två stycken ÖSKare med bland de uttagna. Filip Rogic för övrigt med den högsta poängen av samtliga 11 spelare.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


FotbollDirekt.
I FotbollDirekts veckolag har Filip Rogic för andra gången den här säsongen fått en plats. Däremot fick Oscar Jansson se sig utkonkurrerad av Kalmars Lucas Hägg Johansson.

FD-ELVAN: De bästa spelarna i omgång 10

Oscar Jansson i veckans lag

Oscar Jansson stod för en riktigt stark insats då ÖSK mötte Kalmar FF på Behrn Arena igår. En insats som gjort avtryck hos de journalister som utser Veckans Lag. Efter omgång 6 finns han med i både SofaScores, FotbollDirekts och Studion Allsvenskans veckolag.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


FotbollDirekt: FD-ELVAN: De bästa spelarna i omgång 6


Silly Winter 2018/19: Intresse för Jansson?

FotbollDirekt skriver, att det kan finnas intresse för Oscar Jansson. Enligt sajten så tycker sig Daniel Rönnberg, spelares agent, ha noterat intresse från klubbar i Belgien och Nederländerna. (Och England, men det skall man nog ta med en nypa salt). Någon förhandlingssituation verkar inte föreligga utan snarare lite mer lösa förfrågningar beträffande hans tillgänglighet.

Nu har ju Oscar två år kvar på sitt kontrakt med ÖSK, så det lär nog kosta en del att köpa loss honom om någon klubb verkligen är intresserad.

FotbollDirekt: Utlandsintresse för Jansson – ”Vi har kontakt med klubbar i Belgien och Holland”