Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Åtvidaberg värvar Bergström

Ludwig Bergström går till Åtvidaberg som andremålvakt för resten av säsongen.

Ludwig Bergström går till Åtvidaberg som andremålvakt för resten av säsongen.


ÖSKs föredetting Ludwig Bergström verkar ha funnit en egen nisch i fotbollsvärlden. Den som korttidsanställd andremålvakt. Idag meddelar Åtvidabergs FF att de tar in Bergström för resten av säsongen som en uppbackning på grund av den skada som deras förstemålvakt Henrik Gustavsson råkat ut för. Under sina två sejourer i ÖSK utmärkte sig Bergström framför allt för sitt positiva sätt och engagemang. Han visste sin plats i truppen, klagade aldrig över sin plats på bänken och ställde alltid upp då han behövdes. Som målvakt blandade han bra insatser med sådana som var mindre bra.

Åtvidabergs FF: Ludwig Bergström förstärker på målvaktssidan

Bergström har lämnat

2014-06-24_DSC_0010_Ludwig Bergström2


NA skriver i anslutning till sin artikel om ÖSKs Cup-trupp, att Ludwig Bergström nu har avslutat sitt engagemang hos ÖSK (för den här gången?) och återgått till sitt civila jobb i Västerås. (Tillsammans med Peter Markstedt driver han P Markstedts fastighetsskötsel).

Obesvarad av NA och ÖSK är frågan om det nu finns någon tredje målvakt i truppen som kan ta plats på bänken ifall Oscar Jansson eller Jacob Rinne skulle få förhinder av något slag (avstängning, skada, sjukdom o.dyl).

Bergström snabbinkallas

Tillbaka med gamla bekanta. Ludwig Bergström är redan inkörd med ÖSKs trupp och rutiner.

Tillbaka med gamla bekanta. Ludwig Bergström är redan inkörd med ÖSKs trupp och rutiner.

Det tog mindre än ett dygn efter Oscar Jansson skada för ÖSK att få en ny (andre)målvakt på plats. Klubben skriver på sin hemsida, att man kommit överens med Ludwig Bergström om att denne skall ansluta till truppen på ett korttidskontrakt. Bergström är till och med spelklar för söndagsmatchen mot IFK Göteborg. Pappersexercisen underlättades av att ÖSK är den sista klubb Bergström var registrerad hos och därför kunde övergången ske snabbt.

ÖSK: Ludwig Bergström kallas in

Jansson skadad

Oscar Jansson skadad - dags att ringa Ludwig Bergström?

Oscar Jansson skadad – dags att ringa Ludwig Bergström?


Oscar Jansson fick vid gårdagens match mot Falkenberg lov att lämna planen tidigt i andra halvlek. Orsaken var en sammanstötning med FFF:s David Svenssson som tog så illa att Jansson drabbades av en fraktur i höger underarm. ÖSK meddelar fakta i en kort notis på klubbens hemsida. NA i en något längre. Skadan innebär att Jansson tidigast kan vara aktuell för spel (i bästa fall) när allsvenskan återstartar efter fotbolls-VM i början av juli månad. Innan dess har ÖSK ytterligare fyra matcher som skall spelas (IFK Göteborg borta, Gefle IF hemma, IF Elfsborg borta och Djurgården hemma).

Det största problemet är nog inte att Jacob Rinne får lov att ta över i ÖSK-målet – han bör klara uppgiften tillräckligt bra. Problemet är i stället att klubben i dagsläget – såvitt jag vet – saknar en tredjemålvakt. Alltså någon som kan sitta på bänken när Rinne står i mål.

Tankarna går onekligen till fjolårets reservmålvakt Ludwig Bergström. Ludwig står utan lag och testades nyligen av IFK Göteborg efter det att John Alvbåge skadades. Det blev inget kontrakt för honom vid det tillfället, men ÖSK gör nog bäst i att ta in honom. Eftersom han är kontraktslös går det att ordna trots att transferfönstret är stängt. Bergström var såvitt jag vet omtyckt av sina lagkamrater och det lär inte kosta någon onödig energi att ta in honom i truppen. Bor gör han i Västerås och under fjolåret pendlade han till Örebro i samband med träning och matcher.

Tillägg: Det verkar att bli som jag trodde. NA skriver, att Ludwig redan har anslutit till ÖSK-truppen och att han tränade med dem idag på förmiddagen.

Sköldmark om förlängningar

NAs pappersedition har talat med Magnus Sköldmark angående läget för de spelare som har utgående kontrakt detta år. Klart är ju redan att klubben förlängt med Marcus Pode medan Samuel Wowoah spelat färdigt – i alla fall i ÖSKs svartvita dress.

Marcus Pode.
Det kommer lite underliga signaler angående Podes förlängning. I samband med att Pode kom till ÖSK i somras skrevs det att det fanns en option på förlängning.
– Det stämmer. Vi lånar honom året ut. Det finns en option mellan oss och spelaren, mer än så vill jag inte gå in på det, sade Sköldmark  till Expressen i samband med lånet.

När man nu tar del av informationen kring förlängningen får man intrycket av att Pode automatiskt blivit ÖSKare i och med att ÖSK gått upp i allsvenskan. Men så kan det väl gärna inte förhålla sig, tycker Bloggen. Det är ju en skrivning som varken var bra för Pode (om han hade lyckats väldigt bra) eller för ÖSK (om han hade misslyckats). Pode, som mer eller mindre hade droppats av Mjällby kan väl inte gärna haft en så stark förhandlingsposition att han fått igenom ett sådant villkor.

Bloggen tror därför, att den option som ÖSK hade att förlänga avtalet var villkorat av att ÖSK gick upp i allsvenskan. Utan avancemang skulle optionen i så fall inte ha varit värt någonting, eftersom Pode inte ville binda upp sig för fortsatt spel i Superettan.

Kontaktsförlängningen med Pode ser hur som helst lite ”skum” ut med tanke på hur pass lite han spelat för ÖSK under hösten.

Magnus Wikström.
Kontraktet med Wikström har gått ut och ÖSK ser gärna en förlängning.
– Vi ser gärna att han fortsätter hos oss. Vi har påbörjat en diskussion där vi har uttryckt det till honom, säger Sköldmark.

Eftersom Wikström själv väl indikerat att han nog gärna fortsätter ett år till verkar det sannolikt att det blir fortsatt spel för ÖSK.

Daniel Gustavsson.
Det verkar helt klart att ÖSK gärna vill behålla Gustavsson. Det finns en köpoption, men ÖSK hävdar ändå att bollen ligger hos AIK.
– I utgångsläget så känner vi att Daniel har gjort det bra hos oss och passar in för framtiden. Men där är det en dialog med AIK.

Men kära Sköldmark, tänker Bloggen. Finns det en option eller gör det inte det? Med en option vore ju saken redan klar så när som beträffande de personliga villkoren. Bloggen får intrycket, att ÖSK försöker att få loss Gustavsson till ett lägre pris än vad som förutses i köpoptionen. Sköldmark lär ju kunna vara väldigt tuff i förhandlingarna och han vet givetvis att AIK egentligen inte vill ha tillbaka spelaren. Det är dessutom möjligt att Alhassan Kamara skulle kunna vara en del i en eventuell paketaffär med AIK. Annrs förstår jag inte vad det finns att snacka om.

William Kvist.
Även i fallet William Kvist finns det en option att köpa loss spelaren. I det här fallet från IFK Hässleholm. Av tongångarna från ÖSKs sida verkar det dock som om man inte är så sugna på att ta in spelaren i truppen  för gott.
– Där kommer vi att fatta beslut längre fram. Nu när vi tar klivet upp tittar vi på att ha en så hög nivå som möjligt i spetsgruppen, säger Sköldmark.

Lite förbryllande är det väl att Sköldmark indikerar att Kvist kanske inte platsar i spetsgruppen, trots att han efter inlåningen tillhörde A-truppen.  Det är lite så man undrar om de spelare som tillhört spetstruppen i år kanske inte heller anses tillräckligt bra.

Ludwig Bergström.
För Bergströms del verkar det som om det bara blir/blev ett år med ÖSK.
– I utgångsläget finns han inte med i våra planer för 2014. Vi har sagt att om han hittar en ny klubb så skall han hoppa på det.

Klarare än så kan det väl egentligen inte sägas.

 

 

Bergström får lämna

Ludwig Bergström: Tiden hos ÖSK är över för Ludwig Bergström

Ludwig Bergström: Tiden hos ÖSK är över för Ludwig Bergström

NA skriver, att ÖSKs andremålvakt Ludwig Bergström får lämna truppen efter en säsong utan spel i Superettan. Något som nog ingick i allas planer då Ludwig togs in som en uppbackning för Oscar Jansson. I somras värvades Jacob Rinne in från BK Forward och han lär väl vara ett givet andraval ifall Oscar Jansson av någon anledning inte kan spela.

Nu är Magnus Sköldmark inte helt klar i sin kommentar kring saken. Man får väl närmast uppfattningen att Bergström uppmanats att söka sig till en ny klubb, utan att man för den sakens skull avslutat kontraktet som väl i och för sig bara sträcker sig året ut. Ett möjligt scenario skulle i och för sig kunna vara att Rinne lånas ut för att få speltid och att Bergström därför kan behålla sin plats som andramålvakt.

Bloggen kommer dock att betrakta det som om han redan nu definitivt har lämnat klubben. (Tills ÖSK säger något annat).

Vinterfönstret 2013

Allmänt.

130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
120831. Fyra utgående kontrakt

A-trupp 2012.


Marcus Astvald (2013).
121107
. Allsvenskt intresse för Astvald?


William Atashkadeh (2014).
121119. Atashkadeh har inte hört något


Emil Berger (2014).


Ilir Berisha (2014).


Patrik Haginge (2014).


Shpetim Hasani (2014).


Kalle Holmberg (2014).


Josef Ibrahim (?).
130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna


Mohammed Saeid (2014).


Peter Samuelsson (2014).
121105: Samuelsson: ÖSK vill behålla mig


Jonas Sandqvist (2014).
130326. Inget provspel för Sandqvist
130301. Sandqvist i vägen för Bergström
130215. Sköldmark om truppen
130125. Sandqvist kvar i allsvenskan?
121227. Sandqvist fortsatt i utkorgen
121124. Sandqvist oönskad
121123. ÖSK söker jobb åt Sandqvist
121102. Vill Sandqvist bort?
121029. ÖSK vill ha ny målvakt


Christoffer Wiktorsson (2015).


Samuel Wowoah (2013).
130109. Wowoah: Håller ett år till
121220. Wowoah: I stort sett klart
121119. Wowoah mot kontrakt


Ahmed Yasin (2014).
130205. Yasin kvar i ÖSK
130121. Yasin: Fokus på ÖSK – just nu
121228. Yasin har skaffat agent
121226.Yasin flyttar gärna


Lämnar truppen.


Denis Abdulahi (2014).
130408. Nygammalt för Abdulahi
130306. Abdulahi lämnar ÖSK
130215. Sköldmark om truppen
130124. Abdulahi i Rumänien
130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
121031. Abdulahi fortsätter inte i VPS


Armend Alimi (2014).
122021. Alimi lämnar
121220. Alimi på väg bort


Patrik Anttonen (utgående).
121211. Anttonen till Degerfors
121118. Får Anttonen lämna?
121001. Anttonen vill fortsätta några år till


Daniel Bamberg (2015).
130331. Haugesund: Förhandlat sedan i höstas
130330. Bamberg – retur Haugesund
130327. Bamberg vill bort
130222. Bamberg: Intresse finns
130215. Sköldmark om truppen
130121. Haugesund vill varken förneka eller bekräfta
130120. Bamberg: Vill tillbaka till Haugesund
130118. Bamberg vill bort (igen)


Albert Bunjaki
121116. Bunjaki får lämna


Tomer Chencinski (2013) .
121226. Chencinski till Maccabi Tel Aviv
121220. Bud på Chencinski
121029. ÖSK vill ha ny målvakt


Tobias Grahn (uppsagd) .
130306.Grahn slår rot i Danmark?
121010. FotbollDirekt: Grahn vill lämna ÖSK
120901. Grahn vill inte spela i Superettan


Andreas Haddad (kontrakt avslutat i förtid).
121203. Andreas Haddad blir brommapojke
121112. Haddad lämnar ÖSK
121109. Haddad till BP?
121107. Haddad på väg bort?


Eidur Sigurbjörnsson (2015).
131011. Eidur lånas ut till IBV
130105. Rama skall provspela


Valdet Rama(juni 2013) .
130131. Rama till Spanien
130125. Intresse för Rama
130116. Rama: Inte bra nog för St. Gallen
130115. Ingen testmatch för Rama med St Gallen
130108. Tuff start för Rama?
130105. Rama skall provspela
130103. Rama till Schweiz?
121101. Rama till Tyskland?
121029. Rama vill lämna Sverige
120921. Rama spelklar
120906. Intresse för Rama?


Nytillkommande


Alexander Axén (2014).
121019. Alexander Axén tillbaka i ÖSK
121018. Axén åter?


Jimmy Högberg.
130103. Ny fystränare till ÖSK


Axel Kjäll (2014).
121120. Axel Kjäll ny tränare hos ÖSK
121119. ÖSK vill ha KjällLudwig Bergström (2013)
130330. Bergström in som andremålvakt
130301. Sandqvist i vägen för Bergström
130214. Provtränande målvakt


Oscar Jansson (2015).
121226. Jansson tar platsen i målet
121208. Jansson väntar
121124. Sandqvist oönskad
121120. ÖSK skall tala med Oscar Jansson


Alhassan Kamara (lån 2013).
130124. Kamara till ÖSK – trots allt!
130124. Kamara till ÖSK – trots allt?


Boris Lumbana (2014).
121105. Nytt kontrakt för Boris


Erik Lund (till 130801)
130330. ÖSK lånar Lund


Tobias Nilsson (2015).
131005. Tobias Nilsson scoutad av P-O Ljung
130104. Tre år för Nilsson
130103. Nilsson nära ÖSK
130103. Ljung inför träningsstarten


Ayanda Nkili (Försvarsspelare).
130214. Nkili på ingång?
130129. Pappersstrul försenar Nkili
130104. Abdulahi och Ibrahim inte i planerna
121120. Nkili mot kontrakt
121109. Intresse för Nkili?
121023. Provspelare i U21-matchen
121022. Nkili provtränar med ÖSK


Magnus Wikström (2013)
121114. Wikström förlänger
121021. Wikström vill förlänga


Testspelare/Rykten etc.

Oscar Berglund (målvakt).
121101. Berglund vill till Örebro


Tom Bongay. (Anfallare)
121015. Höstträning den 15 oktober


Jacob Ericsson (Vänsterback).
121220. Gefle tackar nej till Ericsson
121115. ÖSK intresserade av Karlstad-back


 

Bergström in som andremålvakt

Ludwig Bergström: Nu kommer han att få vakta ÖSKs mål på riktigt.

Försäljningen av Daniel Bamberg till FK Haugesund verkar ha blivit den utlösande faktorn även för ett par ankomster. I alla fall publiceras de samma dag. Fast Ludwig Bergström hade ÖSK kanske fått lov att värva ändå, även om man inte lyckats bli av med Jonas Sandqvist och fått behålla Daniel Bamberg.

Målvaktssituationen för ÖSK var faktiskt den som oroade mig mest inför seriestarten. Jag tror visserligen att Sandqvist skulle ha kunnat fungera tillräckligt bra som uppbackningsmålvakt för Oscar Jansson, om han själv velat det. Men det vill han uppenbarligen inte, han har ju inte stått i en enda träningsmatch under vårsäsongen. De enda alternativet har därför varit 18-årige  19-årige Jonathan Thuresson och några ännu yngre juniormålvakter. Lite väl osäkert och orutinerat för ett lag i Superettan.

Ludwig Bergström tycker jag är ett bra val. Han har varit med tillräckligt länge för att veta vad det handlar om. Som klubblös, sedan han lämnade IFK Mariehamn efter fjolårssäsongen, bör han vara nöjd och glad över att ha fått en hyfsat lösning till stånd, även om den i första hand innebär bänkvärmning för A-laget och matchning med U21-laget. I de träningsmatcher jag sett honom spela för ÖSK tycker jag att han har har givit ett stabilt och engagerat intryck.

För ÖSKs del innebär värvningen att man inte på något sätt eller i något avseende behöver vara beroende av en klart omotiverad Sandqvist.

elitefootball: Ludwig Bergström
NA: Bergström blir andravalet