Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2021/22: Ny fystränare

ÖSK meddelade idag, att man kommit överens med Jimmy Högberg om att inte förlänga dennes kontrakt över säsongen 2022. Samtidigt meddelar klubben att Amir Razak har anställts som huvudansvarig fystränare för ÖSK Fotboll.

Man kan väl inte undgå misstanken att Högberg fick lämna klubben i förtid efter ett mindre lyckat år 2021. Förra året gick ÖSK ut med att man skrivit ett tvåårigt kontrakt med Högberg och det fanns väl därför ingen anledning att redan i år förlänga detta. Det är möjligt att det faktum att spelarnas ork inte varit så bra under det gångna året bidrog till att han fick lämna i vad som verkar vara i förtid.

Amir Razak är inte helt okänd för ÖSK. Han kom till Örebro som en individuell tränare för Ahmed Yasin under dennes rehabträning och har i samband med detta även hjälpt till med uppgifter för A-truppens räkning.

ÖSK: Tack för din tid i klubben, Jimmy Högberg
ÖSK: Amir Razak ny ansvarig fystränare för herrlaget
razzfitness.com: Amir Razak – strength & conditioning specialist NSCA

Silly Winter 2021/22: Oklart om tränarna

När ÖSKs nyanställde huvudtränare Joel Cedergren påbörjade sitt uppdrag i förrgår hade han bara en assisterande tränare till hjälp. Det var Rickard Torstensson, huvudansvarig tränare för akademins P19-trupp samt dessutom med uppgifter i gränssnittet mellan akademi och A-trupp. Övriga tränare var någon annanstans – Paul Olausson hemma i Karlstad medan fystränaren Jimmy Högberg och målvaktstränaren Jonas Bohlin i alla fall inte var på Behrn Arena.

Axel Kjäll förklarade idag frånvaron med att man först vill sätta en ny tränarorganisation innan man tar in tränarna i verksamheten igen. Olausson har två år kvar på det kontrakt han skrev med ÖSK i somras och Jimmy Högberg borde ha ett på det kontrakt han skrev för cirka ett år sedan. Beträffande Jonas Bohlin har han i allmänhet förlängt kontraktet ett år i taget. Han har nog vissa problem att få tiden att räcka till för både ÖSK och för sitt jobb som polis.

– Innan alla de bitarna är på plats så valde vi den här konstellationen som är på träningen just nu. Det handlar om att utvärdera så vi har rätt personer på rätt ställe, säger Kjäll till tidningen.

Jag kan väl inte låta bli att tycka, att det är lite väl sent att komma igång med utformningen av tränarstaben när försäsongen redan körts igång. Fast man ville kanske invänta den nye huvudtränarens ankomst så att denne får en möjlighet att lägga sina synpunkter på hur han vill se den sportliga organisationens utformning.

Att inte kalla in Olausson med två år kvar på kontraktet kan väl inte förstås på något annat sätt att han är på väg bort. Även om kontraktet sträcker sig fram till och med 2023 så kan det finnas klausuler/optioner som möjliggör att avtalet avslutas tidigare. Min känsla (utan att veta något om saken) är att Olausson inte kommer tillbaka. Annars hade man väl inte varit så drastisk att man lät honom stanna hemma i Karlstad i stället för att komma till Örebro för att bekanta sig med Cedergren, dennes fotbollsfilosofi och träningsmetoder.

NA: Därför är Paul Olausson inte med på ÖSK-träningarna – trots gällande kontrakt
ÖSK (210112): ÖSK Fotboll förlänger med Högberg och Bohlin

Silly Winter 2020/21: Högberg och Bohlin förlänger

ÖSK meddelade nu på kvällen att man kommit överens med Jimmy Högberg och Jonas Bohlin om kontraktsförlängningar. Fystränarens kontrakt förlängs med två år och målvaktstränarens med ett.

Jonas Bohlin har tidigare i något sammanhang sagt att han tar ett år i taget så jag tror inte att man skall läsa in speciellt mycket i att hans kontrakt bara är ettårigt.

Jag kan inte låta bli att undra varför det tog så här lång tid att få fram information om dessa förlängningar. De borde väl ha varit klara sedan en tid tillbaka.

Jag tror att ÖSKs förhoppning i det längsta var att kunna ge en komplett sammanställning över det sportsliga organisationen för det kommande året. Men efter att det kommit grus i anställningsmaskineriet fick man nöja sig med att bekräfta att man i alla fall gjort klart med fys- och målvaktstränarna.

ÖSK: ÖSK Fotboll förlänger med Högberg och Bohlin

Silly Winter 2020/21: Ännu inget klart med tränarna

NA skrev igår om kontraktssituationen för ÖSKs tränarteam. Att Axel Kjäll stannar kvar i ÖSK verkar väl vara klart vid det här laget. Frågan är bara vad han skall göra. Eller kanske snarare hut mycket han skall göra. Kanske har svaret på denna fråga någonting att göra med vad som händer med övriga tränare. Alla tre har kontrakt som löper ut i år och det är inte givet att de kan/vill fortsätta med ÖSK.

Av Axels uttalande till NA att döma vill han/man nog i första hand behålla den nuvarande tränartrion. Enligt Kjäll diskuteras detta tillsammans med Simon Åström. Förhoppningen är att oavsett hur förhandlingarna går, ska de vara avklarade till årsskiftet.

Vitor Gazimba.
Axel Kjäll och ÖSK verkar vara väldigt nöjda med Gazimba som helt oplanerat kom in i verksamheten, då Daniel Bäckström lika oplanerat hoppade av för ett jobb hos Malmö FF. Gazimba verkar ha fått ett större ansvar än vad som väl normalt brukar läggas på en assisterande tränare. Frågan är om han är nöjd med detta eller om han vill ta steget fullt ut till en roll som huvudansvarig tränare igen. I Kongsvinger, som han kom från, var han ju huvudtränare. Anställningen hos ÖSK kom lägligt rent tidsmässigt för honom men innebar ändå ett steg bakåt i tränarkarriären. Ett annat problem – eller vad man skall kalla det – är att han har sin hustru i Portugal. Något som givetvis är väldigt svårt att hantera över en längre tidsperiod.

Kjäll: Jag vet att han har trivts i den rollen men han har fortfarande sin fru i Portugal och har bara varit här ett år. Det är klart att han funderar långsiktigt vad som är bäst för honom. Jag hoppas och tror att vi kan hitta en lösning med honom inför nästa år. Det är vår ambition att han ska jobba med ÖSK fotboll nästa år.

Jimmy Höglund.
ÖSKs fystränare delar sin tid mellan ÖSK och Svenska Fotbollförbundet. Han är sedan många år etablerad i Örebro med sin familj. Jag har en känsla av att han egentligen är lite överkvalificerad för en klubb som ÖSK, som väl inte kan betala honom lika mycket som en klubb med mer resurser skulle kunna göra. Men han verkar att trivas i Örebro, så han blir kanske kvar trots allt.

Kjäll: Min känsla är att han vill vara kvar, det är så diskussionerna går och där sitter vi i diskussioner kring avtal och förutsättningar för att han ska vara kvar.

Jonas Bohlin.
Även ÖSKs målvaktstränare delar sin tid mellan två arbetsgivare. För Bohlin handlar det dels om tränarjobbet hos ÖSK och dels jobbet som polis. För hans del gäller det i första hand att finna former som gör att han kan fortsätta med båda uppgifterna.

Kjäll: Jag hoppas och tror att han ska vara kvar. Sen gäller det att hitta en balans för hur mycket han ska vara här och hur mycket han ska vara hos polisen. Om vi kan landa in i någonting som varit liknande i år hoppas jag vi kan fortsätta jobba tillsammans.

NA: ÖSK riskerar att tappa tränarteamet – samtliga med utgående kontrakt

Slut i Estland för Jimmy Högberg

Jimmy Högberg

Jimmy Högberg


ÖSKs fystränare har hittills jobbat med ÖSK på halvtid. Den andra halvan har han ägnat först åt Svenska Fotbollsförbundet och sedan åt det estniska ditot. Jobbet i Estland var nog hårt knutet till Magnus Persson, som varit estländsk förbundskapten sedan december 2013. Högberg kom in som fystränare till det estländska landslaget för rätt precis ett år sedan.

Efter det att Persson misslyckats med jobbet som estnisk förbundskapten och nu fått sparken kommer det inte som någon större överraskning att även Jimmys uppdrag avslutats. Det brukar ju gå till på det sättet i fotbollssammanhang. Någon egen direkt koppling till estländsk fotboll har han knappast.

Från ÖSKs håll hoppas man väl att Högberg skall hitta en anställning som gör det möjligt för honom att fortsätta hos ÖSK. Hans kontrakt med ÖSK sträcker sig liksom för Alexander Axén och Axel Kjäll över nästa år. Får han tag på ett heltidsjobb någon annanstans lär ÖSK knappast kunna eller vilja stoppa honom.

NA: Högberg lämnar Estland: ”Tråkigt att inte fortsätta”

Högberg tränar Estland

Jimmy Högberg.

Jimmy Högberg.


ÖSK meddelade igår, att lagets fystränare fått nya uppgifter. Det är dock ingenting som påverkar hans halvtidsuppdrag hos ÖSK utan det handlar om att han byter bort sin andra del – arbetet hos SvFF – mot en uppgift som fystränare för det estniska landslaget. I den funktionen kommer han att samarbeta med Estlands förbundskapten Magnus Persson.

ÖSK: Jimmy Högberg blir fystränare för Estlands landslag
NA: Här är Högbergs nya utmaning

Två år till för Jimmy Högberg

Förlängt kontrakt för Jimmy Högberg.

Förlängt kontrakt för Jimmy Högberg.


ÖSK meddelade idag, att de förlängt Jimmy Högbergs kontrakt med klubben fram till och med år 2017. Fast frågan är väl egentligen vem som förlängde med vem. Jag har en känsla av, att Högberg som under sina två hittillsvarande två år hos ÖSK etablerat sig som en ansedd ”fotbollsfystränare”, inte saknade alternativ. Att han delar sin tid hos ÖSK med en halvtidstjänst hos SvFF är ett tecken på kunskaper är attraktiva.

Hans kontraktsperiod sammanfaller efter denna förlängning med den som Alexander Axén och Axel Kjäll tidigare i år kom överens med Sportklubben om.

ÖSK: ÖSK Fotboll förlänger med Jimmy Högberg
NA: Han förlänger med ÖSK
ÖSK: Intervju med Jimmy Högberg (video

Örebro SK – FC Slovan Liberec 2-0 (2-0)

Plats: Estádio Albufeira
Tid: Måndagen den 10 februari kl. 17:00
Domare: Pedro Sancho
På TV: Eurosport (1)
Web-TV: Nej
Publik:


Matchfakta:
12. 1-0 Daniel Gustavsson (M Saeid)
24. 2-0 Erik Moberg (M van Heerden)

Startelva: Oscar Jansson – Daniel Björnquist, Magnus Wikström (k), Erik Moberg, Marc van Heerden (46) – Ahmed Yasin (71), Ayanda Nkili, Mohammed Saeid (79), Daniel Gustavsson – Shpetim Hasani (76), Alhassan ”Crespo” Kamara
Ersättare: Jacob Rinne, Kalle Holmberg (71), Christoffer Wiktorsson, Emil Berger, Patrik Haginge (46), Boris Lumbana (79), Christer Lipovac, William Atashkadeh och Markus Pode (76).


140211. NA: Se målen – hör kommentarerna (video)
140211. NA: Kan få pokalen med posten: ”Kan ha värre problem”
140211. NA: Hemligheten bakom målet: Överlägsen spänst
140210. ÖSK: Axel Kjäll efter 2-0 mot Slovan Liberec (video)
140210. ÖSK: Full pott i Atlantic Cup efter 2-0 mot Slovan Liberec
140210. NA: ÖSK chockade storklubben (video med målen)


NA: Direktrapportering


140210. ÖSK: Wikström om lägret och kvällens match
140210. NA: Högberg: Så ska ÖSK palla extrema schemat
140209. ÖSK: Se ÖSK-Slovan Liberec på O’Learys

ÖSK-fys i Örebroar´n

I veckans nummer av gratistidningen Örebroar´n finns en intervju med ÖSKs fystränare Jimmy Högberg. Enligt Högberg så:
– Kör man nu en mer fotbollsanpassad försäsongsträning.
– Truppen är i bättre fysisk form jämfört med hur det såg ut förra året
– Han tycker inte att man skall kunna skylla dåliga försäsongsresultat på att truppen var nedtränad. Det ordet verkar inte finnas i hans försäsongsförberedelser.

Bloggen har hört liknande påståenden tidigare – från Sixten Boström.