Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Omtag 2022: Fortsatt förtroende för Åström och Kjäll

NA har talat med ÖSKs nye ordförande Kent Persson. Denne uttalar sitt stöd för VD Simon Åström och fotbollschef Kjäll. Förmodligen det enda han kan göra i dagsläget om han vill realisera målsättningen att ta steget upp till Allsvenskan på uppstuds.

I den extremt tajta organisation som ÖSK Elitfotboll har går det helt enkelt inte att ersätta nyckelpersonerna på den sportsliga och administrativa sidan med nya krafter (utifrån) och tro att dessa skall klara av att sätta sig in i organisationen, driva utvecklingen och dessutom placera laget på en plats som gör vistelsen i Superettan ettårig. Det hade kanske gått att ersätta fotbollschefen om det funnits en inarbetad tränare med några år bakom sig i organisationen. Men någon sådan person finns det inte. Tvärtom.

NA: ÖSK-basen ger Kjäll och Åström sitt förtroende

Utvärderingen av deras insatser kommer i stället att göras utifrån hur väl de lyckas leva upp till målsättningarna för 2022. Vilka dessa målsättningar är vet vi givetvis inte. Om jag skulle drista mig att sätta vad jag skulle tycka vara bra nog skulle det nog vara.

Sportsligt.
Att ta steget upp till Allsvenskan igen med tillräcklig flexibilitet så att man kan växla upp organisationen för att i första hand återigen säkra platsen som ett överpresterande mittenlag i Allsvenskan..

Administrativt.
Att hålla det egna kapitalet intakt samtidigt som den sportsliga organisationen kan förses med de resurser som behövs för att den skall kunna uppfylla sin målsättning.

Kjäll om sin nya roll och om värvningen av Gazimba

Fotboll Direkt har en halvintressant artikel som dels handlar om Kjälls nya roll som fotbollchef, dels om arbetet med att rekrytera en ny huvudansvarig tränare.

Bland annat kan man läsa, att ÖSK avser att utöka/förstärka backlinjen under det kommande övergångsfönstret.

Jag brukar inte alltid länka till artiklar hos FotbollDirekt eftersom det ofta handlar om rena referat av vad redan skrivits på annat håll, men här fanns det faktiskt en del som tyder på att det var en originalartikel.

Frågan som ännu inte besvarats är varför man väntade ända till juni med att rekrytera en tränare som man redan hade i organisationen ett halvt år tidigare.

FotbollDirekt: Spelet bakom portugisiske Gazimba till ÖSK Lite överambitiös rubriksättning där, men det är oftast så för de som lever klick för klick.

Silly Summer 2021: Ny roll för Kjäll

ÖSK informerade igår om den omorganisation av den sportsliga verksamheten man hummat om under en längre tid, men inte konkretiserat förrän nu. Förändringen innebär att Axel Kjäll förutom den nya titeln fotbollschef även får delvis nya arbetsuppgifter. Han kommer att lämna de dagliga uppgifterna som ansvarig huvudtränare (och coach) för A-laget, men även fortsättningsvis hantera frågor runt herrarnas A-lag som spelarrekrytering, scouting och spelarförsäljning. Dessutom kommer han att vara ytterst ansvarig för damlaget samt ÖSK:s akademi.

Organisationsförändringen innebär också att en ny huvudtränare kommer att rekryteras. Föreningen skriver att rekryteringsarbetet av den nya tränaren har pågått under en tid och klubben bedömer att allt kommer bli att klart under EM-uppehållet.

Man kan ju fråga sig varför ÖSK går ut med detta nu när bara halva paketet är inslaget. Det normala hade väl varit att först göra klart med en ny huvudtränare för att sedan i samband med presentation av denne även informera om förändringen i organisationen. Var det för att avlasta Kjäll som konstant plågades (antar jag) av frågor om sin roll i den framtida sportsliga organisationen eller fanns det andra bevekelsegrunder?

Lite förvånande är det väl att man ännu inte lyckats knyta en ny huvudansvarig tränare till klubben. Det arbetet har ju pågått ända sedan före jul (eller så). Jag kan väl gissa att oklarheter i ansvarsfördelningen mellan fotbollschef och huvudtränare kan ha bidragit. För annars borde väl en rekrytering till en huvudansvarig tränare för ett allsvenskt lag vara klar för länge sedan.

Positivt tycker jag att det är att fotbollschefen får huvudansvaret för akademiverksamheten. Det bör väl innebära att den verksamheten får mindre av karaktären ”fotbollsskola för duktiga fotbollsungdomar” och i större utsträckning blir en integrerad del av spelarförsörjningen. (Kan man hoppas)

Jag har lite svårare att se kopplingen till damverksamheten och vad han kan åstadkomma i det häradet. Med det är klart – är man fotbollschef, som han numera är, skall han väl ansvara för all fotbollsverksamhet i klubben. Den uppgift som borde ha högst prioritet för damsidan borde väl vara att etablera en attraktiv akademiverksamhet som gör skäl för namnet. Det som fanns tidigare kollapsade ju i praktiken efter KIF Örebros vinterraid, då de lockade över ett drygt halvdussin av de största talangerna till sin egna verksamhet.

ÖSK: ÖSK stärker den sportsliga ledningen – Axel KJäll befordras till fotbollschef och en ny huvudtränare rekryteras

NA: Axel NA: Kjäll får en ny roll i ÖSK – huvudtränare ska rekryterasÖSK:s nya besked • Första reaktionerna • Hetaste kandidaterna till tränarposten • NA sände direkt
NA: Axel Kjälls första ord efter att han kliver av som ÖSK-manager: ”Ledsamma miner” • Om framtiden som tränare • Nya rollen
NA: Åström leder ÖSK:s tränarjakt – här är kraven på kandidaterna
NA: ÖSK letar ny tränare – då vill lagkapten ha tillbaka Vitor Gazimba

Silly Summer 2021: Kjälls framtid – det är inte fråga om om utan om när

NA tog (givetvis) pulsen på Axel Kjäll angående tränar/sportchefsjobbet efter gårdagens match mot Malmö FF. Axel Kjäll varken ville (eller kunde) bekräfta mer än att man fortsätter att jobba med organisationen. När en eventuell utlösning kommer ville han dock inte gå in närmare på.

Att man jobbar med organisationen i det här läget betyder väl inte något annat än att man försöker knyta en ny huvudtränare till organisationen. Kanske inte så lätt. ÖSK har väl rimligen samma problem vid rekrytering till den sportsliga sidan som man har på spelarsidan. Ekonomin räcker inte till för mer än någon bättre begagnad eller någon som anses ung och lovande, men ännu oprövad på den högsta nivån.

Dessutom är väl frågan om hur attraktivt det är att ta jobbet i skuggan av Kjäll som ju haft jobbet och som minst sagt är väl inarbetad i organisationen. En tränare som vill sätta sin egen prägel på lag och spelsätt måste rimligen fråga sig hur mycket sportchefen kommer att lägga sig i det arbetet.

Vill ÖSK genomföra ändringen under säsongen är tillfället nu. EM-uppehållet ger en ny tränare lite tid att etablera sig och att skaffa sig en uppfattning om läget i laget innan allvaret återvänder om en dryg månad.

NA: Uppges byta tränare – Axel Kjäll om sin framtid i ÖSK

Silly Summer 2021: Kjäll bli sportchef?

Igår gick Expressen ut med uppgiften om en förestående omorganisation av ÖSKs sportsliga ledning. Enligt tidningen kommer Axel Kjäll fortsättningsvis att enbart ägna sig åt sportchefsrollen och en ny huvudansvarig tränare tas in. ÖSK verkar varken vilja bekräfta eller dementera uppgiften.

Redan före årets säsong verkade det som om en förändring av den här typen var på gång. Men då rann eventuella omorganisationer ut i sanden eftersom ÖSK inte kunde knyta någon av de tränare man siktade mot till klubben.

Nu kan – några månader senare – förändringen vara på gång att realiseras. Om det beror på de dåliga resultaten (och spelet) eller på att man äntligen fått slag på en ny tränare vill jag låta vara osagt. Troligast är kanske att det en kombination.

Att återgå till en funktion med en renodlad sportchef utan alltför många bisysslor tycker jag verkar helt logiskt med tanke på ÖSKs framtidsvisioner. Om klubben skall kunna realisera sina förhoppningar om att avancera i omsättningstabellen så kan detta bara ske genom lyckade spelarförsäljningar. Något som klubben hittillsdags inte varit i närheten av att kunna realisera. För att uppnå detta krävs det en sportchef som inte är uppbunden av det allsvenska lagets prestationer under större delen av året.

Dessutom skulle jag gärna se ett större engagemang från klubbens sida kring den vidare utvecklingen av Akademin. En uppgift som i mångt och mycket förhoppningsvis kommer att kunna bidra till ett bättre utväxling på spelarmarknaden.

Expressen: Är på väg att sluta – för att bli sportchef

NA har än så länge inte så mycket att bidra om detta utan nöjer sig i princip med en omskrivning av Expressens uppgifter. Men de jobbar säkert intensivt med saken. Man kan väl konstatera eller i alla fall gissa att uppgifterna om förändringen inte har sitt ursprung i Örebro utan att den kommer från en eventuell motpart. ÖSKs organisation har på senare år visat sig vara relativt väl läcksäkrad.

NA: Uppgifter: ÖSK:s omorganisation – Axel Kjäll lämnar sin roll för att bli sportchef

Domarna: Kjäll är vår favorit

Axel Kjäll (Fotomontage: dplay)


Örebro SK:s manager, Axel Kjäll, och IFK Göteborgs försvarare, André Calisir, har av Elitdomareklubben utsetts till Årets Ledare respektive årets spelare. Utöver detta så tilldelas Varbergs BoIS Åke Gabrielsson pris som Årets domarvän.

Axel Kjäll tilldelades utmärkelsen Årets Ledare ”i konkurrens med” Hans Eklund, Varbergs BoIS och Nanne Bergstrand, Kalmar FF.

Elitdomareklubbens motivering: ”Genom sin balanserade och sakliga ledarstil bidrar Axel till att underlätta arbetsmiljön för domarkåren. Axels fokus på lagets prestationer framför domarteamets i kombination med en respektfull och sympatisk framtoning, även under kritiska matchsituationer, gör att Axel Kjäll tilldelas Domarnas pris för Årets ledare.”

DPlay

Silly Winter 2020/21: Nytt bud om Kjälls framtid

Frågetecknen kring Axel Kjälls framtid i ÖSK vill inte rätas ut. Även om både Kjäll och klubben tycks vara överens om något (att han skall vara kvar) så kommer man ändå inte till skott.

Vad är den man väntar på?

NAs Fredrik Carlsson tog på nytt upp saken med ÖSKs manager efter dagens träning. Och Kjäll var som vanligt undanglidande positiv.
Min absoluta målsättning och tro är att jag ska fortsätta i ÖSK. Det här perioden på året figurerar det många spekulationer men jag har ett avtal med ÖSK och det är det som jag tror och hoppas att jag kommer att fortsätta med nästa år. Jag har inte fått några andra signaler från klubben, säger Kjäll.

Idag blev det annars klart, att det är den av IFK Göteborg sparkade Poya Asbaghi som utses till ny tränare för U21-landslaget. Ett jobb som Kjäll, enligt NA, var på en anställningsintervju för. Något som ÖSKs manager inte vill kommentera.

Man kan ju fråga sig varför Kjäll ens åker på en anställningsintervju om han mest av allt vill stanna kvar i Örebro. Tyckte han verkligen att uppgiften som förbundskapten för U21-landslaget är bättre än att vara huvudansvarig för hela den sportsliga delen av ÖSK Fotbolls verksamhet?

Jag har svårt att tro det, men däremot fungerar det säkert väldigt bra som påtryckning i en förhandling med ÖSK. Då om inte tidigare borde det ha gått upp för ÖSK-ledningen att de inte kan ta Kjäll som given.

Mest anmärkningsvärt är väl annars ett rykte via Twitter om att Kjäll skall ta jobbet som sportchef men att man inte kan/vill gå ut med detta innan man gjort klart med en ny tränare.

De här Twitterpersonerna som dyker upp till och ifrån vet man aldrig riktigt var man skall placera. En del brukar vara väldigt välinformerade medan andra bara gissar och spekulerar.

Jag har svårt att tro att ÖSK går tillbaka till den gamla organisationen med en sportchef och en tränare. Främst för att det skulle kosta en hel del att anställa ytterligare en kvalificerad sportslig medarbetare. Men även för att jag har svårt att tro att Kjäll vill ge upp tränarsysslan. Den är väl trots allt mer givande att träna, utveckla och coacha ett lag än att ibland köpa och sälja några spelare, men annars bara administrera den sportsliga verksamheten. Kjälls tränarkarriär har ju egentligen knappt börjat på allvar än.

Men någon typ av hybridlösning är givetvis en tänkbar möjlighet. Dvs. att Kjäll lämnar ifrån sig en del av den nuvarande tränarrollens ansvar och uppgifter för att i högre grad kunna ta sig an de uppgifter som en sportchef sysslar med.

SvFF: Poya Asbaghi näste U21-förbundskapten

NA: ÖSK-managern var på anställningsintervju för heta landslagsjobbet

Silly Winter 2020/21: Varför väntar vi på Kjäll?

Frågan om Axel Kjäll kommer att fortsätta som ÖSKs tränare/manager är av någon anledning ännu inte besvarad.

Båda parter är påtagligt positiva till en fortsättning, men ändå händer inget. Varför kan man fråga sig.

ÖSK.
För en dryg vecka sedan lämnade ÖSK (via NA) ett klart besked om hur man ser på saken.

Simon Åström citerades av NA:s ÖSK-bevakare (och -expert) Fredrik Carlsson.
– Utifrån hur vi pratar så har Axel Kjäll ett gällande avtal över nästa år. Och klubbens önskan, och det är min bild att det också är Axels önskan, är att han kommer att vara kvar i klubben även nästa år.

Han fortsätter:
Man ska inte vara naiv eftersom saker kan hända snabbt i den här världen men vår planering utgår till hundra procent i att Axel kommer att vara kvar nästa år.

Axel Kjäll.
Kjäll är tydlig med att han vill fortsätta, men det är ändå någonting som skaver. På presskonferensen efter AIK-matchen fick han frågan om han kommer att fortsätta som ÖSKs manager. Hans svar blev då.
”Vi får ser. Om jag skulle gissa nu så tror jag att jag kommer att vara kvar.”
Det låter ju inte helt övertygande att han måste gissa vad han kommer att göra nästa år.

Elias Tinfors/Svartvitt.
Svartvitts Elias Tinfors talade med Kjäll efter matchen (och efter presskonferensen).

På presskonferensen fick Axel frågan om han tror sig träna ÖSK nästa säsong, varpå svaret lät något mer kryptiskt än tidigare. Med anledning av det bad Svartvitt Kjäll svara på när vi kan förvänta oss att det står klart hur den sportsliga organisationen formeras nästa säsong.
– Vi hoppas att så snart som möjligt kunna presentera hur den sportsliga organisationen ska se ut inför nästa år. Vi arbetar hårt med det mer eller mindre dagligen. Vidare har Simon (Åström) och jag sagt i intervjuer att målet är att jag ska vara kvar i ÖSK. Både klubben och jag är positiv och jag har ett avtal som löper på, men sedan finns det alltid om och men.

Och tydliggör ytterligare:
– Min absoluta ambition och målsättning är att jag blir kvar i klubben. Det är något jag tror och hoppas på, betonar ÖSK-managern.

Så någonting verkar det vara som Kjäll och ”ÖSK” inte är överens om än beträffande nästa säsongs sportsliga organisation. Troligtvis (här gissar jag bara) handlar det om Vitor Gazimba. Portugisen halkade in i ÖSKs organisation vid ett väldigt lägligt tillfälle. Både för Gazimba och för ÖSK, där han ersatte Daniel Bäckström som då trodde att han skulle kunna trivas i Malmö. Gazimba hade just fått sparken från Kongsvinger. Inte för att han gjort ett dåligt jobb utan för att han inte var överens med klubbens ledning om den framtida färdriktningen. (Det verkar i alla fall vara den officiella versionen).

Så även om jobbet hos ÖSK kom lägligt känns det nog lite begränsat att bara ha jobbet som assisterande, efter det att han äntligen hade fått chansen att ta det fulla ansvaret i Kongsvinger. Gazimbas kontrakt går ut efter säsongen så det finns säkert en del att diskutera/förhandla om.

En annan möjlighet skulle givetvis kunna vara att Kjäll vill utöka den sportsliga organisationen på något vis. Men en tränarresurs kostar en hel del pengar, som för tillfället är en bristvara. Innan man i så fall är överens på den punkten vill Kjäll inte köra vidare.

Men vad vet jag mer än att det verkar lite konstigt, att man inte är överens om förlängning redan nu, trots att båda parter säger att det just är vad de vill se.

NA: ÖSK:s klara besked om Axel Kjälls framtid i klubben
NA: Fredrik Carlsson efter ÖSK-segern mot AIK: ”Senaste exempel på upp-och-ner-vända-världen” – och så det där frågetecknet som vägrar försvinna
Svartvitt: Kjäll efter segern mot AIK på bortaplan

Silly Winter 2020/2021: ÖSK räknar med Kjäll

Axel Kjälls avtal med ÖSK ändrar karaktär vid årsskiftet. Från att ha varit ett tidsbestämt avtal kommer det i fortsättning att bli mer likt ett tillsvidareavtal. Dock med den inskränkningen att båda parter har möjlighet att säga upp avtalet under resans gång, under vissa perioder och med vissa brytpunkter.

Frågan är då hur tränare och klubb ser på fortsättningen nu när den bundna delen av avtalet snart är till ända. Jo, båda parter verkar att räkna med att man kör vidare minst ett år till.

Jag trivs jättebra, har fått ett stort förtroende i rollen jag har och känner att jag under tiden som manager har blivit bättre och bättre, sa Axel Kjäll till NA då frågan om hans kontraktssituation ventilerades.

– Utifrån hur vi pratar så har Axel Kjäll ett gällande avtal över nästa år. Och klubbens önskan, och det är min bild att det också är Axels önskan, är att han kommer att vara kvar i klubben även nästa år. Man ska inte vara naiv eftersom saker kan hända snabbt i den här världen men vår planering utgår till hundra procent i att Axel kommer att vara kvar nästa år, kommenterar Simon Åström läget.

Risken att Kjäll lämnar är väl heller inte så stor. Med den position som manager han har är knappast ett renodlat tränarjobb av intresse för honom om det inte handlar om någon av Sveriges allra största klubbar.

Möjligheten att han skulle kunna vara en kandidat för den nu vakanta positionen som förbundskapten för U21-landslaget har kommit upp under hösten. Han var ju dessutom oförklarligt ”försvunnen” under två dagar tidigare i höst utan att därefter vilja kommentera saken närmare. Men jag tror inte att det trots allt rätt begränsade jobbet som ansvarig för ett U21-landslag är så lockande.

För ÖSK vore det givetvis väldigt besvärligt om Kjäll trots att väljer att lämna klubben. I så fall måste man finna en person som både kan vara huvudansvarig för träning och matchning samt dessutom ta ansvaret som sportchef. En sådan person är nog även under normala förhållanden svår att finna och under nuvarande situation med den ekonomiska ovisshet som Covid-19 orsakar i Princip omöjlig att finna.

NA: AVSLÖJAR: Så ser Axel Kjälls ÖSK-kontrakt ut
NA: ÖSK:s klara besked om Axel Kjälls framtid i klubben

Silly Winter 2020/21: Kjäll till U21-landslaget?

Halvkändisen Erik Edman (tidigare landslagsback och utlandsproffs och numera fotbollskommentator samt tränare för Hittarps IK (div 3) förde tydligen fram Axel Kjälls som en tänkbar efterträdare som U21-förbundskapten efter den till IFK Göteborg flyktade Roland Nilsson. Kjäll passar tydligen bra ihop med SvFF:s tänk enligt Edman. För säkerhets skull garderade han sedan även med Alexander Axén och den av IFK Göteborg sparkade Poya Asbaghi.

Inte för att jag tror att Edman har någon möjlighet att själv avgöra vem som skulle passa i rollen. Men han kan ju ha hört det av någon annan som vet vilka kandidater som finns på SvFF:s kandidatlista.

NA har sedan plikttroget talat med Kjäll om saken. Så värst mycket gick det givetvis inte att få ut av ÖSK-tränaren, men som ÖSK-bevakare måste NA givetvis kolla läget. Kjäll har ju dessutom ett utgående kontrakt som ännu inte förlängts.

För egen de kan jag väl inte tycka annat än att ett byte från managerjobbet hos ÖSK till ett halvskumt jobb som förbundskapten för U21-landslaget vore ett ordentligt nedbyte för Kjälls del. De här jobben brukar ju gå till tränare som fått sparken så många gånger att det inte längre finns någon klubb som vill ha dem.

För en ung ambitiös fotbollstränare har Kjäll som manager mer än vad de flesta andra allsvenska tränare ens kan drömma om. Det enda som saknas är väl pengar.

Jag tycker att SvFF skall ha lite is i magen och vänta för att se hur det går för Nilsson i IFK Göteborg. Åker de ur Allsvenskan kan de kanske ta tillbaka honom.

NA: Axel Kjäll lanseras som ny förbundskapten.
NA: Axel Kjäll om U21-landslagsjobbet och ÖSK-kontraktet