Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Axel Kjäll har fått nytt jobb – blir förbundskapten för P15-17-landslagen

Örebro SKs tidigare spelare/assisterande tränare/huvudtränare/manager/fotbollschef uppges vara aktuell för nya jobb.

Dels är det uppgifter som berättar att Kjäll skulle kunna vara aktuellt att ingå i tränarteamet som får ta över i IK Sirius efter ÖSK-bekante Daniel Bäckström som är ny U21-förbundskapten.

Dels är det uppgifter som säger att Kjäll är ett av flera namn som är aktuella som ny assisterande tränare till danske Glen Riddersholm i IFK Norrköping.

SportExpressen: Allsvenska kulisserna: Kan återvända till AIK (22-11-25)
NT: Uppgifter: Han kan vara aktuell i tränarrollen i IFK (22-11-25)


Tillägg 22-12-15: Idag meddelar SvFF att Axel Kjäll, från och med årsskiftet, bli ny förbundskapten för P15-17-landslagen.

Till SvFFs hemsida säger Kjäll: ”– Det känns roligt och inspirerande att få jobba på svenska fotbollförbundet. Jag har jobbat inom klubbmiljön länge, nu är jag nyfiken på landslagsmiljön. Det ska bli kul att jobba som förbundskapten med de bästa spelarna i sin åldersgrupp. Jag ser verkligen fram emot att jobba med mina nya kollegor på SvFF och lära mig av deras erfarenheter och ta del av deras kunskaper.

Till ÖSKs hemsida säger Kjäll: ”– Att som örebroare och ÖSK:are under 10 år få verka för klubben i mitt hjärta och stadens lag har varit en ära. Jag vill tacka alla spelare, ledare och övrig personal som jag jobbat med och som under den här tiden bidragit till att jag har haft en fantastisk arbetsplats. Jag vill även tacka alla supportrar och personer runt klubben som stöttar och engagerar sig i ÖSK.

Bloggen önskar Axel Kjäll lycka till i sitt nya uppdrag.

SvFF: Axel Kjäll ny ungdomsförbundskapten
NA: Axel Kjälls nya jobb – blir förbundskapten
Örebro SK: Lycka till Axel Kjäll

Tränarcirkusen

Marcus Folkö Müntzing har på Svartvitt publicerat en ordentlig genomgång över utvecklingen i ÖSK alltsedan Alexander Axén tackade för sig och meddelade att han inte längre var intresserad av att träna Sportklubben. Folkö Müntzing koncentrerar sig i första hand på de atändiga tränarbyten som präglat ÖSK under de senaste åren.

Mycket läsvärt för alla som följt och intresserat sig för ÖSK under de senaste åren.

Svartvitt: Har ÖSK lyckats stoppa fallet?

Anm. Rubriken är väl lite mer framåtblickande än vad själva artikeln är. Den koncentrerar sig i första hand på att skildra utvecklingen på tränarsidan. Frågan om ÖSK nu lyckats stoppa fallet återstår väl att besvara. Även för oss som hoppas att så faktiskt är fallet.

ÖSK byter tränare (igen)

Igår meddelade ÖSK att man genomför en förändring på posten som huvudtränare för A-truppen. Axel Kjäll lämnar detta uppdrag och Christian Järdler tar över i hans ställe. Närmast på Järdlers agenda står bortamatchen mot Utsikten på söndag och sedan matchen i Svenska Cupen mot Vasalund på onsdag. Hemmadebut i sin nya roll gör han söndagen den 4 september då ÖSK möter Norrby.

Enligt NA är kontraktet ännu inte skrivet med Järdler (det hela har uppenbarligen gått väldigt fort), men enligt tidningen rör det sig för Järdlers del om ett kontrakt på ett och ett halvt år fram till utgången av år 2023 (som är nästa år).

Av allt att döma har förändringen i den sportsliga organisationen inte skett på det normala sättet (bakom ryggen på den hittillsvarande tränaren) utan genom diskussioner mellan Kjäll och styrelsen och då främst Kent Persson. Kjäll lämnar inte heller organisationen utan kommer att jobba vidare med olika uppgifter inom ”kontorsdelen” av organisationen. Enligt Kjäll i enlighet med hans egna önskemål. Med tanke på att ÖSK för närvarande saknar både VD och sportchef så är detta säkert nödvändigt som en avlastning för den deltidsarbetande styrelseordföranden.

ÖSK: ÖSK gör förändringar i organisationen
NA: Efter tränarbytet – Kjälls besked om framtiden
NA: Persson motiverar beslutet
NA: Jiloan Hamad om tränarbytet

Tränarbyte igen!

Så var det klart. Det är snabba puckar och raka bollar när det är Kent Persson som håller i ordförandeklubban.

ÖSK meddelar nu, att Joel Cedergren fått lämna uppgiften som huvudtränare med omedelbar verkan. Huvudanledningen verkar inte ha varit de svaga resultaten sedan han tillträdde utan mer det faktum att han inte lyckats få med sig spelartruppen på sina tränings- och matchupplägg.

Till Cedergrens efterträdare som huvudtränare har ÖSK utsett Axel Kjäll. Motiveringen att det blir Kjäll som får ta över uppges vara, att med en tränare som redan känner klubb och spelare så blir det inte någon större tempoförlust på grund av tränarbytet.

I samband med Kjälls nya roll som huvudansvarig tränare kommer han att lämna uppgiften som fotbollsansvarig/sportchef. Denna befattning kommer tills vidare att vara vakant och inte besättas. De uppgifter som legat på Kjäll som fotbollschef kommer i stället att fördelas på övriga personer i organisationen.


ÖSK: Joel Cedergren och ÖSK går skilda vägar
ÖSK: Axel Kjäll åter huvudansvarig tränare i ÖSK fotboll
NA: KLART: Axel Kjäll tillbaka som huvudtränare – efter NA:s avslöjande. (Video från den improviserade presskonferensen, där enbart NA var närvarande).
Fotbollskanalen: Cedergren talar ut om tidiga uppbrottet med ÖSK
NA: Axel Kjäll om tränarbytet
NA: Kent Persson om tränarbytet
Fotbollskanalen: Hamad: ”Vi spelare har inte känt oss trygga”

Tränarbyte igen?

Starka rykten idag om att det blir ett nytt tränarbyte i ÖSK. Joel Cedergren har inte ha lyckats att få med sig vare sig spelarna eller resultat.

Expressen skriver att Cedergren skall ha fått beskedet igår (som var en torsdag). NA fyller på och säger att det blir Axel Kjäll som tar över tränaruppgiften. Förmodligen, gissar jag, på en temporär basis.

Expressen: Avslöjar: Örebro sparkar tränaren Joel Cedergren
NA: Uppgifter: Cedergren får sparken – han blir ny ÖSK-tränare

GFÖ-podden #45: Axel Kjäll

Ett nytt avsnitt av GFÖ-podden såg dagens ljus igår eller om det var i förrgår. Ett väldigt intressant avsnitt med Erik Wärlegård och Axel Kjäll. Erik tar som vanligt upp ett antal intressanta spörsmål. Axel är ovanligt öppen (för att vara sportchef, vilket han bland annat är).

Jag fastnade för två saker.

Silly Season – försvarare.
AK. Det är ingen hemlighet att vi letar efter en försvarare. De försvarare som vi är ganska långt fram med just nu – ingen av dem hade varit möjliga för fyra veckor sedan och de är på en högre nivå än de spelare som fanns tillgängliga då.
EW. Hur många sådan dialoger har ni på gång?
AK. Tre. Inte så att vi kommer att ta in tre spelare, men vi skall förhoppningsvis kunna ta in någon av dem.
EW. Hur specad är den försvararen. Är det en mittback eller?
AK. En försvarare.

Silly Season – Skovgaard och Besara.
EW. Skovgaard och Besara lämnade klubben utan betalning och många höjer på ögonbrynen. Var det en god affär trots att det inte vart övergångssummor?
AK. Vi fick betalt för båda två. Det är väl som nummer ett. Sen så öhhh….
EW. På annorlunda sätt än som en transfersumma?
AK. Det finns olika sätt. Utan att gå in för mycket på detalj så har man rätt till pengar den dagen spelaren skriver på för en annan klubb. Eller en spelare kan få köpa ut sig från ett avtal. Det är väl de två möjligheterna som finns.
AK. Jag tror att alla förstår att om man tittar på lönestrukturen så var det två spelare som låg absolut i toppen på vår lönestruktur. Så det är klart att det frigjorde ju möjligheter att ta in spelare som DG, Yasin och Mpindi, absolut.


Om Gamla fina Örebro (podden). Från GFÖ.
Crowdfundad och oberoende ÖSK-podd av Gamla Fina Örebro
Är du som oss? Sugen på mer ÖSK? Saknar du samtal om ÖSK där folk säger som det är. Eller hur det borde vara. Där klubbkärlek och kritik kan framföras utan censur. Där supportrar får chansen att ventilera Örebro Sportklubb. På riktigt. Då ska du bli en patron till GFÖ-podden. Initiativtagare är Erik Wärlegård och supportergruppen Gamla Fina Örebro. Vi släpper två avsnitt i månaden. Pengarna går till utrustning, omkostnader och ett glas rött till gästerna.

Bindningtid?
Nej. Man säger upp när man vill och stöttar projektet så länge man vill.

Minsta summa?
Nej, man betalar helt valfri summa och den dras i början av varje månad. Beloppet är i dollar – nån betalar 2, de flesta 5-10 och några hjältar mer än så. Vi är tacksamma för varje bidrag.


Jag har för mig att EW släpper inslagen även för icke-betalande efter ett tag. Men alla som är intresserade av att få direkt tillgång till en riktigt bra ÖSK-podd lägger givetvis en slant via Patreon så att podden kan blomstra och leva vidare.

Patreon: GFÖ-podden.

Omtag 2022: Fortsatt förtroende för Åström och Kjäll

NA har talat med ÖSKs nye ordförande Kent Persson. Denne uttalar sitt stöd för VD Simon Åström och fotbollschef Kjäll. Förmodligen det enda han kan göra i dagsläget om han vill realisera målsättningen att ta steget upp till Allsvenskan på uppstuds.

I den extremt tajta organisation som ÖSK Elitfotboll har går det helt enkelt inte att ersätta nyckelpersonerna på den sportsliga och administrativa sidan med nya krafter (utifrån) och tro att dessa skall klara av att sätta sig in i organisationen, driva utvecklingen och dessutom placera laget på en plats som gör vistelsen i Superettan ettårig. Det hade kanske gått att ersätta fotbollschefen om det funnits en inarbetad tränare med några år bakom sig i organisationen. Men någon sådan person finns det inte. Tvärtom.

NA: ÖSK-basen ger Kjäll och Åström sitt förtroende

Utvärderingen av deras insatser kommer i stället att göras utifrån hur väl de lyckas leva upp till målsättningarna för 2022. Vilka dessa målsättningar är vet vi givetvis inte. Om jag skulle drista mig att sätta vad jag skulle tycka vara bra nog skulle det nog vara.

Sportsligt.
Att ta steget upp till Allsvenskan igen med tillräcklig flexibilitet så att man kan växla upp organisationen för att i första hand återigen säkra platsen som ett överpresterande mittenlag i Allsvenskan..

Administrativt.
Att hålla det egna kapitalet intakt samtidigt som den sportsliga organisationen kan förses med de resurser som behövs för att den skall kunna uppfylla sin målsättning.

Kjäll om sin nya roll och om värvningen av Gazimba

Fotboll Direkt har en halvintressant artikel som dels handlar om Kjälls nya roll som fotbollchef, dels om arbetet med att rekrytera en ny huvudansvarig tränare.

Bland annat kan man läsa, att ÖSK avser att utöka/förstärka backlinjen under det kommande övergångsfönstret.

Jag brukar inte alltid länka till artiklar hos FotbollDirekt eftersom det ofta handlar om rena referat av vad redan skrivits på annat håll, men här fanns det faktiskt en del som tyder på att det var en originalartikel.

Frågan som ännu inte besvarats är varför man väntade ända till juni med att rekrytera en tränare som man redan hade i organisationen ett halvt år tidigare.

FotbollDirekt: Spelet bakom portugisiske Gazimba till ÖSK Lite överambitiös rubriksättning där, men det är oftast så för de som lever klick för klick.

Silly Summer 2021: Ny roll för Kjäll

ÖSK informerade igår om den omorganisation av den sportsliga verksamheten man hummat om under en längre tid, men inte konkretiserat förrän nu. Förändringen innebär att Axel Kjäll förutom den nya titeln fotbollschef även får delvis nya arbetsuppgifter. Han kommer att lämna de dagliga uppgifterna som ansvarig huvudtränare (och coach) för A-laget, men även fortsättningsvis hantera frågor runt herrarnas A-lag som spelarrekrytering, scouting och spelarförsäljning. Dessutom kommer han att vara ytterst ansvarig för damlaget samt ÖSK:s akademi.

Organisationsförändringen innebär också att en ny huvudtränare kommer att rekryteras. Föreningen skriver att rekryteringsarbetet av den nya tränaren har pågått under en tid och klubben bedömer att allt kommer bli att klart under EM-uppehållet.

Man kan ju fråga sig varför ÖSK går ut med detta nu när bara halva paketet är inslaget. Det normala hade väl varit att först göra klart med en ny huvudtränare för att sedan i samband med presentation av denne även informera om förändringen i organisationen. Var det för att avlasta Kjäll som konstant plågades (antar jag) av frågor om sin roll i den framtida sportsliga organisationen eller fanns det andra bevekelsegrunder?

Lite förvånande är det väl att man ännu inte lyckats knyta en ny huvudansvarig tränare till klubben. Det arbetet har ju pågått ända sedan före jul (eller så). Jag kan väl gissa att oklarheter i ansvarsfördelningen mellan fotbollschef och huvudtränare kan ha bidragit. För annars borde väl en rekrytering till en huvudansvarig tränare för ett allsvenskt lag vara klar för länge sedan.

Positivt tycker jag att det är att fotbollschefen får huvudansvaret för akademiverksamheten. Det bör väl innebära att den verksamheten får mindre av karaktären ”fotbollsskola för duktiga fotbollsungdomar” och i större utsträckning blir en integrerad del av spelarförsörjningen. (Kan man hoppas)

Jag har lite svårare att se kopplingen till damverksamheten och vad han kan åstadkomma i det häradet. Med det är klart – är man fotbollschef, som han numera är, skall han väl ansvara för all fotbollsverksamhet i klubben. Den uppgift som borde ha högst prioritet för damsidan borde väl vara att etablera en attraktiv akademiverksamhet som gör skäl för namnet. Det som fanns tidigare kollapsade ju i praktiken efter KIF Örebros vinterraid, då de lockade över ett drygt halvdussin av de största talangerna till sin egna verksamhet.

ÖSK: ÖSK stärker den sportsliga ledningen – Axel KJäll befordras till fotbollschef och en ny huvudtränare rekryteras

NA: Axel NA: Kjäll får en ny roll i ÖSK – huvudtränare ska rekryterasÖSK:s nya besked • Första reaktionerna • Hetaste kandidaterna till tränarposten • NA sände direkt
NA: Axel Kjälls första ord efter att han kliver av som ÖSK-manager: ”Ledsamma miner” • Om framtiden som tränare • Nya rollen
NA: Åström leder ÖSK:s tränarjakt – här är kraven på kandidaterna
NA: ÖSK letar ny tränare – då vill lagkapten ha tillbaka Vitor Gazimba

Silly Summer 2021: Kjälls framtid – det är inte fråga om om utan om när

NA tog (givetvis) pulsen på Axel Kjäll angående tränar/sportchefsjobbet efter gårdagens match mot Malmö FF. Axel Kjäll varken ville (eller kunde) bekräfta mer än att man fortsätter att jobba med organisationen. När en eventuell utlösning kommer ville han dock inte gå in närmare på.

Att man jobbar med organisationen i det här läget betyder väl inte något annat än att man försöker knyta en ny huvudtränare till organisationen. Kanske inte så lätt. ÖSK har väl rimligen samma problem vid rekrytering till den sportsliga sidan som man har på spelarsidan. Ekonomin räcker inte till för mer än någon bättre begagnad eller någon som anses ung och lovande, men ännu oprövad på den högsta nivån.

Dessutom är väl frågan om hur attraktivt det är att ta jobbet i skuggan av Kjäll som ju haft jobbet och som minst sagt är väl inarbetad i organisationen. En tränare som vill sätta sin egen prägel på lag och spelsätt måste rimligen fråga sig hur mycket sportchefen kommer att lägga sig i det arbetet.

Vill ÖSK genomföra ändringen under säsongen är tillfället nu. EM-uppehållet ger en ny tränare lite tid att etablera sig och att skaffa sig en uppfattning om läget i laget innan allvaret återvänder om en dryg månad.

NA: Uppges byta tränare – Axel Kjäll om sin framtid i ÖSK