Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kvist lämnar Landskrona

Nyuppflyttade Landskrona BoIS avslutar sitt kontrakt med William Kvist.

ÖSKs föredetting lånades inför säsongen ut av Varbergs BoIS till skåneklubben, som efter återkomsten till Superettan inte ansåg att de hade någon plats för honom i spelartruppen.

Som tack för året vid Sundet och för de tre målen han gjorde får han några vänliga ord, men förmodligen inte så mycket mer. På sin webbplats skriver klubben:

TACK WILLIAM KVIST
Detta innebär att det inte blir någon fortsättning för William Kvist i den randiga tröjan.

William anlände på lån Varberg inför säsongen och har verkligen spelat en roll i klubbens avancemang till Superettan. I division 1 blev det 14 matcher och i dessa tillställningar lyckades ytteranfallaren producera tre mål framåt. Bland annat det sista målet i division, hemma mot Motala i epilogen, på hela säsongen. Vi hoppas att det var BoIS sista mål i den serien någonsin.

William har bidragit med energi, både på träningar och i match, och ska ha ett stort tack för sina insatser i Landskrona BoIS. Vi önskar honom också stort lycka till med framtida uppgifter.

Vilken Kvists status är nu framgår inte. Han kan möjligen ha ett år kvar på sitt kontrakt med Varberg eller inte. Något spel med/för Varberg lär det dock inte bli. Platsar han inte för Landskrona i Superettan lär han inte göra det hos Varberg en division högre upp.

Sitt bästa år under sin karriär gjorde Kvist år 2018 i Oskarshamns AIK. Då spelade han 29 matcher och gjorde 14 mål. Dessutom gjorde han två mål då Oskarshamn mötte Varberg i en kvalmatch om en plats i Superettan. Två mål som några år senare motiverade ett kontrakt efter det att hans kontrakt med Mjällby avslutats.

ÖSKs A-trupp tillhörde han år 2013, då ÖSK spelade i Superettan. Seriespeltid blev det bara vid ett tillfälle. Ett inhopp på sammanlagt 9 minuter i ÖSKs hemmamatch mot Assyriska FF. Dessutom spelade han i den hemska matchen i Svenska Cupen på Grenadjärvallen.

Frågan är nu om Kvist fortsätter med den elfte klubben i sin karriär (han är bara 26 år) eller om han inriktar sig på resten av livet.

William Kvist – statistik från fotbolltransfers.com

Kvist byter klubb igen


Siktar William Kvist månne på att sätta svenskt rekord i klubbyten. Antingen det eller så är det något som inte stämmer oberoende av var han hamnar (om det inte är i Oskarshamn). I somras lämnade han dock på eget bevåg klubben där han faktiskt lyckats någorlunda. Han värvades kort därefter av Mjällby, som trodde att han skulle kunna bli en förstärkning i deras jakt på en plats i Allsvenskan. Sejouren på Listerlandet blev dock kort – en halv säsong med sammanlagt 45 minuters speltid fördelade på tre matcher. Inte så konstigt att det kontraktet inte förlängdes.

Men tiden som elitspelare var inte över. Till mångas förvåning (i alla fall min) plockades han upp av de nypromoverade allsvenskingarna från Varbergs BoIS. Karriären räddad, eller? Det återstår att se.

Nu har han nämligen just blivit utlånad till div 1-laget Landskrona BoIS – en klubb han för övrigt tillhört tidigare utan någon nämnvärd framgång. Hur det kommer att gå den här gången återstår att se. Vi får väl önska honom lycka till i alla fall. I Oskarshamn som också spelade i Ettan gick det ju trots allt rätt så bra.

Landskrona BoIS: William Kvist ansluter till Landskrona BoIS


Tillägg två dagar senare.
FotbollDirekt har lite mer om utlåningen: Nyförvärvet lämnar efter en dryg månad

Kvist i Varberg

William Kvist (Foto Varbergs BoIS)


William Kvist, för en halv säsong då året var 2013 ÖSKare, har ånyo gjort klart med en ny klubb. Det blev bara två matcher för Kvists del i ÖSKs matchställ. Han spelade från start i den olycksaliga cupmatchen mot Rynninge på Grenadjärvallen. Dessutom hade han en inhopp i Superettan på 7 minuter.

William Kvist på Grenadjärsvallen.

I somras (alltså sommaren 2019) bytte Kvist från Oskarshamns AIK till Mjällby AIF. Klubben från Listerlandet gick bragdartat upp till Allsvenskan igen, men till den triumfen bidrog Kvist inte speciellt mycket. Han fick nöja sig med tre inhopp på sammanlagt 45 minuter. Efter säsongen lämnade han Mjällby i vad som i alla fall jag antog var slutet på hans karriär som elitfotbollsspelare.

Men så var det inte alls. En månad senare presenteras han av Varbergs BoIS, den andra allsvenska nykomlingen, som ett av deras nyförvärv inför den allsvenska premiärsäsongen.

Varbergs BoIS: William Kvist ny spelare i Varbergs BoIS

Hur gick det till frågar man sig. Jo, det verkar vara ett fall av den klassiska fotbollstränartanken ”Gör han mål på oss är han nog bra”. Hösten 2018 spelade Varberg faktiskt kval för att få vara kvar i Superettan. De började med ett bortamöte mot Oskarshamn som Varberg förlorade med 4-2. Kvist gjorde då två av Oskarshamns mål. (Hemmakvalmatchen vanns sedan av Varberg med 2-0 och de hängde alltså kvar på fler gjorda bortamål). Bilden av målgöraren Kvist etsade sig allt att döma fast någonstans i tränare Perssons järnbark och när Kvist blev tillgänglig som Bosman slog man till.

Det här med att kvala sig kvar i Superettan för att året därpå ta sig upp i Allsvenskan verkar för övrigt vara något av en halländsk specialitet. År 2012 klarade sig Falkenbergs FF kvar då de mötte BK Forward där en plats i Superettan stod på spel. Bortamatchen i Örebro slutade mållös (för båda lagen). I Falkenberg stod det 1-1 ända till den 69:e minuten, då Johan Svahns mål säkrade fortsatt spel i Superettan på Forwards bekostnad. Året därpå gick Falkenberg som seriesegrare tillsammans med ÖSK upp till Allsvenskan. I Superettan kan nästan allt hända. Mjällby som återkommer till Allsvenskan (och som inte ville behålla Kvist) var ju nyuppflyttade från div 1 inför det här året.

Kvists spelarstatistik från elitefootball.com

Omoh till Sydkorea samt Kvist lämnar Mjällby

Michael Omoh i sin ÖSKs klubbdress (Foto: Örebro SK)


NA skrev häromdagen, att Michael Omohs tid hos Mjällby verkar vara över.

Hans besök på Listerlandet med tre gjorda mål och två assist på tretton matcher var rätt lyckosam och bidrog nog till att Mjällby kunde boka biljetten till nästa års Allsvenska. Han gjorde faktiskt lika många mål på sina matcher i Mjällby som han gjorde på sina sjuttiosex med ÖSK.

Men nu kan han vara på väg till Korea. Tidningen skriver, att hans nästa klubbadress skulle kunna bli Suwon FC som just spelat klart sina matcher i andradivisionen med placeringen trea från slutet.

Seriespelet i Korea börjar på nytt i början av mars så om han byter klubb redan nu är han onekligen ute i god tid. Men hellre en koreansk försäsong än en svensk kanske han resonerar.

Omohs övergång till Mjällby var väl inte glasklar till sin karaktär. Medan ÖSK hävdade att han sålts ansåg Mjällby att de bara lånat honom. Eftersom hans kontrakt med ÖSK går ut efter den här säsongen blir skillnaden mellan de två överlåtelsemetoderna ändå inte så stor.

NA skriver vidare, att det fanns en del prestationsberoende utbetalningar inbyggda i kontraktet, bland annat ett belopp som skulle falla ut om Mjällby lyckades ta steget till Allsvenskan. Och det gjorde de ju, vilket innebär att ytterligare några kronor lär ha hamnat på ÖSKs bankkonto. Säkert inga stora belopp, men ändå.

NA: Uppgifter: Ex-ÖSK:aren på väg till Sydkorea – allsvensk klausul gav ÖSK pengar

Michael OmohSpelarstatistik från Fotbolltransfers.comWilliam Kvist.

William Kvist på Grenadjärsvallen.


En annan före detta ÖSKare som nu lämnat Mjällby är William Kvist. Rätt överraskande lämnade han i somras div 1 klubben Oskarshamn AIK (ÖSKs blivande cupmotståndare) för Mjällby. Men han lyckades aldrig slå sig in i laget på allvar. Det blev bara tre inbyten för hans del – sammanlagd speltid 45 minuter.

Kvist som faktiskt bara är 25 år har redan hunnit med en hel del under sin karriär. Oskarshamn – den enda klubb han verkade ha fått fotfäste i lämnade han på eget initiativ.

Statistik William Kvist från elitefootboll.com

Kvist till Mjällby

William Kvist på Grenadjärsvallen.


William Kvist har, trots att han ”bara” är 25 år har han redan hunnit med att representera 8 olika klubbar. Bland annat ÖSK under en mindre lyckad sejour under hösten 2013. Kvist lånades då in från IFK Hässleholm, tillhörde ÖSK under hösten, men fick lov att lämna i februari året därpå med Landskrona Bois som ny klubbadress.

Efter att därefter ha representerat ett antal danska klubbar hamnade han 2018 i Oskarshamn. Där gick det för en gångs skull väldigt bra. Första säsongen i OAIK spelade han 29 matcher och gjorde 14 mål. I år har det gått sämre med målfabrikationen med bara 2 mål på 12 matcher.

Hans insatser för ÖSKs representationslag inskränkte sig till sju minuter i Superettan samt en timme i den där olycksaliga cupmatchen på Grenadjärvallen.

Idag meddelade Oskarshamn att man kommit överens med honom om att han skall lämna klubben och Mjällby att han kommer att spela för dem på ett kontrakt som räcker säsongen ut.

Oskarshamns AIK: William Kvist väljer att bryta sitt kontrakt
Mjällby AIF: William Kvist ny bekantskap på Strandvallen
Eyravallen (1914): Kvist fick gå

Spelarstatistik från Fotbolltransfer.com

Ny klubb för Kvist

William Kvist på Grenadjärsvallen.

William Kvist på Grenadjärsvallen.


ÖSKs föredetting William Kvist har gjort klart med en ny klubb. Efter sin misslyckade sejour i Landskrona BOIS, som han av allt att döma lämnade i förtid har han representerat danska Rishöj Boldklub (4:e nivån). Nu har han, skriver Helsingborgs Dagblad (han är ju därifrån) gjort klart med Akademisk Boldklub som återfinns på den tredje liganivån.

Kvist kämpar alltså på trots att hans karriär inte gått som han tänkt sig. Eller så tycker han att fotboll är så roligt att han inte kan låta bli. Åldersmässigt är det inga problem – han skall snart fylla 21 år.

Speciellt mycket speltid fick han inte under sin tid hos ÖSK. Det blev ett kortare inhopp i Superettan, en timme i den snart historiska matchen i Svenska Cupen mot Rynninge samt spel i en träningsmatch.

Helsingborgs Dagblad: Ny klubb klar för William Kvist
Akademisk Boldklub: William Kvist hentes til AB

Kvist fick gå

Det blir ingen fortsättning i Landskrona heller för William Kvist,

Det blir ingen fortsättning i Landskrona heller för William Kvist.

William Kvist tillhörde ÖSKs A-trupp under hösten i fjol. Matchningen begränsades dock till ett sjuminuters inhopp i Superettan samt spel i drygt 60 minuter på Grenadjärvallen i cupmatchen mot Rynninge IK. När sedan truppen för årets säsong skulle sättas fanns det ingen plats för honom, även om han tränade med ÖSK under januari månad.

I stället flyttade han hem till Skåne, där han anslöt till Landskrona BoIS. Någon större succé blev det dock inte för honom hos dem heller. Under året startade han i fyra matcher och blev dessutom inbytt i tre.  Poängskörden inskränkte sig till en passningspoäng och speltiden till 301 minuter.

Landskrona hade en option på förlängning av hans ettårsavtal, men har valt att inte utnyttja denna. Detta skriver klubben på sin hemsida.

Matchstatistik (Eliteprospects.com)

Matchstatistik (Eliteprospects.com)

 

 

Kvist till BoIS

William Kvist behövde inte gå arbetslös speciellt länge. En knapp veckar efter det att han lämnat träningarna på Behrn Arena så har han redan gjort klart med Landskrona BoIS om ett treårigt avtal. Snabba ryck minsann, fast det här var nog på gång redan under tiden hos ÖSK. Så snabbt gör man inte klart ett kontrakt på tre år.

Landskrona BoIS: Två nyförvärv klara i dag

Helsingborgs Dagblad: Duo förstärker BoIS

Inget kontrakt för Kvist

I papperstidningen kan man idag läsa, att det inte blir någon kontraktsförlängning för William Kvist.
– William har fått beskedet att han inte ingår i våra planer för 2014, säger Magnus Sköldmark till tidningen.

Beskedet är väl inte så överraskande. ÖSK jobbar ju på att krympa den nuvarande truppen för att få möjlighet att ta in någon eller några nya spelare. Kvist lyckades aldrig etablera sig på allvar som ett alternativ till de nuvarande startspelarna och hade inte längre något kontrakt med klubben. Att säga tack men nej tack, låg säkert nära till hands med tanke på att det kan finnas mer intressanta spelare man hellre vill ta in i truppen.

Kvist kvar i Sverige

När ÖSK åker till Portugal för att vara med i Atlantic Cup blir det utan William Kvist. Denne åkte i stället hem till Helsingborg. Det mesta tyder väl därmed på att Kvist inte längre ingår i ÖSKs planer för den kommande säsongen. Det har ju varit lite hit och dit beträffande Kvists status. Redan i december sade Magnus Sköldmark, att man inte räknade med honom. Ändå anslöt han till truppen då januariträningen började för att träna med klubben månaden ut.

Nu verkar det väl tveksamt om det blir någon fortsättning. Om ÖSK fortfarande är osäkra på hans kapacitet hade det bästa väl varit att ta med honom till Portugal för att kunna se honom i en riktig matchmiljö. Så sent som i fredags var han dessutom uppsatt som en av reserverna för den inställda träningsmatchen mot BK Forward.

NA: Kvist inte med till Portugal