Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Pode till femman

Det blir en ny klubbdress för Marcus Pode, då årets fotbollssäsong drar igång.


Marcus Pode har nu lämnat elitfotbollen bakom sig. Trots en del erbjudanden (enligt honom själv) har han valt att i fortsättningen representera div 5-laget IFK Klagshamn. Pode blir nu spelande assisterande tränare i ett lag där hans bror Daniel är huvudtränare.

IFK Klagshamn: Allsvensk spelare klar för IFK Klagshamns A-lag!
Kvällsposten: Pode om konflikten i TFF: ”Framförde synpunkter”


Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com.

Pode får lämna Trelleborg

Marcus Pode i ÖSKs matchdress på Grenadjärsvallen (juli 2013)

ÖSKs föredetting Marcus Pode har fått det trista beskedet, att hans nuvarande klubb Trelleborgs FF inte avser att förnya/förlänga hans kontrakt. Han är den namnkunnigaste av fem spelare som får lämna klubben efter den här säsongen.

Pode kom till ÖSK på lån från Mjällby sommaren 2013. ÖSK spelade det året i Superettan och tanken var väl, att han skulle spetsa anfallet i jakten på ett allsvenskt kontrakt.

ÖSK tog sig tillbaka till Allsvenskan, men bidraget från Podes del var minimalt. Därför väckte det en hel del överraskning när den nu kontraktslöse spelaren skrev ett tvåårskontrakt med Sportklubben. Förklaringen till detta lär vara, att det fanns en option enligt vilken spelaren kunde förlänga med ÖSK om laget gick upp till Allsvenskan igen.

Året därpå blev dock ett gyllene år för skåningen. 26 spelade matcher, 10 mål och 4 assist blev poängskörden det året. Frågan är väl om det inte var hans bästa år i karriären. År 2015 blev inte alls lika framgångsrikt och det var väl ingen som saknade honom (som spelare) när han inte fick någon ny förlängning. Men det verkar ha varit en trevlig person och på det sättet lämnade han säkert ett tomrum efter sig då han återvände till Trelleborg.

Trelleborgs FF: Fem spelare lämnar Trelleborgs FF

Marcus Pode. Karriärstatistik från Fotbolltransfers.com

Pode till Trelleborg

Marcus Pode återvänder till Trelleborgs FF.

Marcus Pode återvänder till Trelleborgs FF.


Valet föll till slut på Trelleborg. Halmstads BK och kanske även Kalmar FF har tidigare rapporterats vara intresserade av att knyta Marcus Pode till sig. (Fast om det låg något i ryktet om ett verkligt intresse från Kalmar FF vill jag låta vara osagt – deras huvudproblem verkar ju vara att ”bli av med” Pär Ericsson, inte att knyta ytterligare halvbra anfallare till sin trupp).

Idag meddelade alltså Trelleborgs FF, att man kommit överens med Marcus Pode om att han återvänder till den klubb som han representerade från 2009 till 2011.

Trelleborgs FF: Marcus Pode tillbaka i TFF!

Ett inte direkt oväntat klubbval. Återvändare verkar ju nästan alltid ha en extraordinär attraktionskraft oberoende av vad de presterat under frånvaron.

Silly Winter 2015/16: ÖSK utnyttjar inte optionen för Ericsson

Webbsiten 24Kalmar skriver, att ÖSK inte kommer att utnyttja optionen de har att köpa loss Pär Ericsson från Kalmar FF.
– Det stämmer, det har Örebro meddelat oss. Men med det sagt så har de inte avfärdat “Pärlan”, säger KFF:s sportchef Thomas Andersson Borstam till siten.

Inte så förvånande. Det har framstått som rätt klart att ÖSK ville förhandla fram bättre (billigare) villkor. Hade de accepterat optionen med dess villkor hade Pärlan redan varit hos ÖSK på en permanent basis. Nu har de uppenbarligen sagt att de inte tänker utnyttja optionen, men att de vill fortsätta att diskutera villkoren för en eventuell övergång.

Av artikeln framgår också att Kalmar har gott om anfallare och egentligen inte behöver Ericsson med nuvarande anfallsbesättning. ÖSKs förhandlingsposition är alltså klart starkare än Kalmars.

Nu förstår jag dessutom varifrån Kalmars påstådda intresse för Marcus Pode kommer. Kalmars sportchef Thomas Andersson Borstam var sportchef/tränare hos Mjällby då Pode spelade där. Fast vad skall de ha Pode till när de redan har en Pärla för mycket kan man tycka.

Pode har alternativ

Pode check
När ryktet om Marcus Pode och Halmstads BK dök upp verkade en övergång vara nära förestående. HBKs tränare Jan Jönsson var i alla fall säker på, att Pode har den profil klubben söker. Hallandsposten har dock grävt lite djupare än Expressen och då visar det sig att en övergång till HBK inte alls ser lika självklar ut.

Enligt tidningen finns det intresse även från Trelleborg, där han spelat tidigare, samt från Kalmar FF. Dessutom vill Pode se en paketlösning som även inkluderar att det fungerar för fru och barn. Hallandsposten skriver att parterna för närvarande står en bra bit från varandra. Lönemässigt, antar jag.

Intressant för övrigt att tidningen skriver att han förhandlat med ÖSK om en förlängning.
– Vi kom helt enkelt inte överens om en bra lösning, enligt Pode. Lönemässigt, antar jag.

Hallandsposten: HBK ett av många alternativ för Pode

Silly Winter 2015/16: Oklart i anfallet

ÖSK behöver för tillfället, enligt egen utsago, i första hand en mittback samt en anfallare/kantspelare. När det gäller den offensiva sidan av anskaffningsplanen har man haft den före detta djurgårdaren Tim Söderström på provspel under några veckor. Söderström, som under den gångna säsongen var utlånad till JSödra, blev inte erbjudan en fortsättning hos smålänningarna trots att hans kontrakt med Djurgården löper ut vid årsskiftet (eller annan tillämpligt månadsskifte under det andra halvåret).

Inte heller hos ÖSK verkar man ha blivit tillräckligt övertygande om att han är rätt person. Söderströmn skickas nu ”hem” med beskedet att ”han var väl bra, men inte riktigt vad vi tänkt oss – i alla fall inte just nu”. Så brukar det ju låta efter inte helt lyckade provspel. Det är sällan som man från klubbens sida är negativ till sina provspelare. Det ingår väl så att säga i provspelets oskrivna regler att man skall uttala sig positivt oberoende av vad man egentligen tyckte.

– Tim är inte avskriven. Men vi tittar även på andra spår. Därför kommer vi inte att lämna något besked just nu, säger Magnus Sköldmark till NA:s Anders Uddling.

NA: ÖSK avvaktar med anfallare

Jag undrar om det här andra spåret kan ha något med Pär Ericssons framtid att göra. Ericssons låneperiod går mot sitt slut, men ÖSK och Kalmar FF/Pär Ericsson verkar inte ha kommit överens om hur fortsättningen skall se ut. I normala fall borde han väl ha skickats tillbaka till Kalmar när ÖSKarna återvände från sin novembersemester. Men han har fortsatt att träna med truppen, vilket känns lite onödigt om han ändå skall lämna den inom kort.

Att det sker någon slag förhandling eller om man skall kalla det för diskussion tyder Sköldmarks: ”Lite senare i veckan kan jag kanske veta mer i den frågan” på.

Ericsson själv verkar dock inte säker på att det blir vare sig Kalmar FF eller ÖSK han kommer att representera nästa säsong. Han rapporteras nämligen just nu vara i Jönköping för att bekanta sig med den stadens nypromoverade allsvenska lag. JSödra är ju i akut behov av en målgörare efter det att Fredrik Olsson som var deras bästa målgörare (17 mål!) under uppflyttningssäsongen valt att stanna kvar i Superettan i Halmstad BKs klubbdress.

JNytt: Meriterad anfallare besökte J-Södra

Med två intressenter för Ericsson förbättras rimligen både Kalmars och Pärlans förhandlingsposition. Fast Kalmar vill kanske helst av allt bara bli av med hans lönekostnader och har inte så mycket att sätta emot. Har man en gång lånat ut en spelare blir förhandlingspositionen automatiskt mycket svagare. Utan att veta så mycket om JSödras ekonomiska sits har jag en känsla av att de borde vara mer intresserade än vad ÖSK är och därför också kunna erbjuda bättre villkor till spelaren.

Under tiden i Halmstad.
HBK verkar inte vara nöjda med att enbart ha knutit Fredrik Olsson till sig. Expressens sydligaste utgåva Kvällsposten rapporterar nämligen, att hallänningarna nog skulle vilja dra nytta av Marcus Podes tjänster. Det säger i alla fall deras tränare Jan Jönsson till tidningen.
– Det är en bra typ som kan vara både anfallare och ytter. Jag vill inte kommentera det så mycket mer än att vi är intresserade av ytterligare folk framåt, enligt HBK-tränaren Jönsson.

Mycket tydligare än så kan man väl inte bli så här i silly-tider. Bra för övrigt för HBK att de redan skaffat sig en riktig målgörare.

Kvällsposten: HBK är intresserat av Marcus Podes tjänster

Ingen fortsättning för Pode

Det blir ingen fortsättning hos ÖSK för Marcus Pode.

Det blir ingen fortsättning hos ÖSK för Marcus Pode.


I förmiddags kunde vi läsa, att Samuel Mensah kommer att lämna ÖSK efter innevarande säsong. Nu på eftermiddagen står det klart att inte heller Marcus Pode kommer att få fortsätta i ÖSK. Inte heller det är någon större överraskning. Sånär som på en fantastisk höst förra året har hans insatser i ÖSK varit av det beskedligare slaget. Laglojal med hyfsad speluppfattning och ett bra tillslag på boll, men tyvärr lite sävlig och omständlig i sin aktion.

Pode lånades in från Mjällby sommaren 2013 till ett ÖSK som då jagade en plats i Allsvenskan men han gjorde väl inte så mycket väsen av sig. Ett viktigt mål i en bortamatch mot Varberg har dock fastnat i minnet. De flesta räknade väl med att han skulle återvända till Mjällby efter säsongen, men ett underligt optionsvillkor gjorde att han kontrakterades för ytterligare två år. ÖSK har väl aldrig riktigt förklarat hur det hela gick till, men många blev förvånade när det stod klart att han skulle få fortsätta.

Nu har dock hans tid hos ÖSK kommit till vägs ände och när han lämnar truppen kommer han inte att lämna något större hål efter sig.

Spelardata för Marcus Pode från elitefootball.com.

Spelardata för Marcus Pode från elitefootball.com.

Pode i sitt livs målform

Målrekord för Pode hos ÖSK.

Målrekord för Pode hos ÖSK.


När Marcus Pode smällde in ÖSKs 3-1 mål i matchen mot IF Elfsborg var det hans nionde mål för ÖSK denna säsong. Målet innebar ett personligt rekord. Han har nämligen aldrig tidigare gjort mer än åtta mål en och samma säsong. Det gjorde han år 2011, då han spelade för Trelleborgs FF. Annars har det varit rätt tunnsått med mål i hans fotbollskarriär.