Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Alhassan Kamara till Halmstad


ÖSKs föredetting Alhassan Kamara har gjort klar med en ny klubb efter det att hans kontrakt med grekiska Panetolikos avslutades i förtid. Kamaras tid i Grekland verkar ha sett ut på samma sätt som den gjort vid många andra tillfällen under hans karriär. Först en lovande start och sedan en långtidsskada. Den här gången var det en av hans knäskålssenor som gick av.

Den klubb som nu chansar på att han skall komma i spelbart skick igen och kunna fortsätta sin karriär utan avbrott är Halmstads BK som numera tränas av Magnus Haglund.

På sätt och vis är det väl talande att ingen allsvensk klubb var villiga att ta den chansen. Skadefri skulle han onekligen vara en tillgång för de flesta allsvenska klubbar.

Sedan jag sist såg något om honom har han hunnit med att bli svensk medborgare och gifta sig med Pernilla Haestad Eriksson. Numera är därför hans namn Alhassan Haestad Kamara. Fast i fotbollskretsar är han fortfarande mer känd under sitt artistnamn Crespo.

Efter det att han färdigrehabiliterad lämnade ÖSK för den högre lön som BK Häcken kunde erbjuda har min entusiasm för spelaren svalnat betydligt.

Halmstads BK: Crespo klar för HBK
NA: Tidigare ÖSK-spelaren klar för ny klubb

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Alhassan Kamara tillbaka i Sverige

ÖSKs föredetting Alhassan Crespo” Kamara är tillbaka i Sverige, skriver FotbollDirekt. Hans kontrakt med den grekiska klubben Panetolikos har avslutats och han är tillbaka i Sverige för att slutrehabba den knäskada han drabbades av i Grekland.

Crepos knäskador har ju onekligen blivit något av en följetong. Frågan är om han inte tillbringat mer tid i rehab på grund av knäproblem än han varit tillgänglig för spel. Den här gången verkar det dock som om problemet inte var hans vanliga utan skadan berodde på en avsliten knäskålssena. Hans återhämtningsperiod beräknades till ungefär ett halvt år, men nu har det gått drygt ett år och han är ännu inte spelklar.

Crespo kan dock kommit så pass långt att han nu kan träna fotboll igen och han tror själv att han ska kunna spela match inom två månader.

På frågan om han tror att allsvenskan kan vara ett alternativ för come-backen, svarar han.
– Just nu vill jag inte stänga någon dörr alls. Samtidigt har jag bra kontakt med klubben i Grekland. Och jag har sagt: ”Om jag blir frisk är jag öppen för er”. Men först måste jag komma tillbaka till 100 procent.

Enligt spelaren har han haft kontakt med några allsvenska lag som har velat kolla läget, men längre än så verkar det inte ha gått.

Någonting för ÖSK?
Jag är mycket tveksam på grund av hans tidigare skadeproblematik. Jag undrar om han någonsin spelat en hel säsong utan att få ett återfall av sina knäproblem. Med tanke på de problem som Mehmeti och Broberg har haft är det tveksamt om det är så bra att ta in ytterligare en spelare med en besvärlig skadehistoria.

FotbollDirekt: Tillbaka i Sverige – öppnar för allsvensk underskrift

Alhassan Kamaras statistik från fotbolltransfers.com

Kamara klar för ny klubb

ÖSKs föredetting Alhassan Kamara, som för inte så länge sedan kom överens med BK Häcken om att deras vägar inte längre ledde mot samma (fotbolls)mål, har nu gjort klart med en ny klubb. Det blir i fortsättningen grekisk fotboll för Kamara för den grekiska superligaklubben FC Panetolikos.

Vi får väl se hur länge detta håller. Grekiska klubbar är väl inte direkt kända för att göra rätt för sig. Med Kamaras skadehistorik är nog risken överhängande att lönebetalningarna uteblir om speltillgängligheten går ner.

Bland annat NA rapporterade om detta bakom sin Betalvägg: Proffschecken

Kamara lämnar Häcken

Förre ÖSKaren Alhassan Kamara lämnar BK Häcken.


BK Häcken skriver på sin webbplats, att de kommit överens med ÖSKs föredetting Alhassan ”Crespo” Kamara om att bryta kontraktet. Kamara är därmed fri att gå till en annan klubb. Hans nu avbrutna kontrakt löpte fram till slutet av år 2019.

Det här skulle kunna tydas på flera olika sätt. Antingen har det så att Häcken köpt ut honom från kontraktet – alltså betalat en summa pengar för att ”bli av med” honom. Det är väl oftast vad som sker när kontrakt bryts. Men det kan även vara så, att kontraktet avslutas för att göra en övergång till en annan klubb enklare. För en förvärvande klubb blir ju förfarandet vid en rekryteringen enklare eftersom de i så fall bara behöver förhandla med spelaren och inte med dennes nuvarande klubb.

Jag tror i och för sig inte att han nu är fri att gå till någon annan svensk klubb. Det finns ju möjligheter att ta in icke kontraktsbundna spelare även utanför transferperioderna (har jag för mig). Men det finns också en bestämmelse om en karensperiod som gör att man inte kan sparka en spelare en dag och sedan låta honom skriva på för en annan klubb nästa dag (har jag också för mig).

Det har tidigare ryktats om att det finns intresse för honom från en klubb i Qatar och det är väl där han hamnar. Jag har svårt att tänka mig att han gjort sig så omöjlig hos Häcken att man gör sig av med honom bara för att bli kvitt honom. Både för Kamara och för Häcken borde det ha varit en bättre lösning att låta honom vara kvar tills säsongen är slut för att sedan sälja honom/avsluta samarbetet.

Jag hade ju hoppats att han skulle säljas och att det fanns ett vidareförsäljningsavtal mellan Häcken och ÖSK och att ÖSK skulle kunna få en slant, men så blir det alltså inte.

BK Häcken: Crespo lämnar BK Häcken
Expressen (GT): Bryter kontraktet: ”Missnöjd spelare”

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com.

Alhassan Kamara på väg bort?


Expressen uppger att ÖSKs föredetting och BK Häckens anfallare Alhassan ”Crespo” Kamara kan vara på väg att säljas. GT påstår att göteborgsklubben förhandlar med en klubb från Qatar om en försäljning.

Enligt tidningen kan en övergång vara klar inom några veckor. Vilket möjligen låter lite lång fram i tiden eftersom de flesta sommarfönster stängs ungefär vid månadsskiftet. Dock inte Qatars som hålls öppet till den 13:e september.

Det kan möjligen finnas ett ÖSK-intresse om övergången blir av. Detta om ÖSK och BK Häcken kom överens om en vidareförsäljningsklausul i samband med att han gick från ÖSK till Häcken. Den typen av överenskommelser är väl närmast standard vid den här typen av övergångar.

GT (Expressen): Kan lämna Häcken – en övergång är nära

Kamara skadad igen

Alhassan Kamara (sommaren 2015)


FotbollDirekt skriver idag, att ÖSKs föredetting Alhassan Kamara kommer att missa den allsvenska omstarten – Häckens hemmamatch mot Hammarby. Och vad värre är – vill det sig illa är det färdigspelad för säsongen för målskytten. Orsaken är den gamla vanligt. Kamara har problem med ett av sina knän. Skadan beskrivs som ett så kallat hopparknä.

Hopparknä (Patellarsenetendinos) (skadekompassen.se)
Hopparknä är en överbelastningsskada som ger smärta på framsidan av knät. Skadan uppkommer vid upprepad överbelastning av patellarsenan (senan under knäskålen). Skadan drabbar framförallt idrottare inom sporter där mycket hopp ingår.

Beskedet kommer väl inte direkt överraskande för oss som följt hans (skade)karriär under årens lopp. Frågan efter övergången till Häcken har väl snarast varit hur länge hans knän skulle hålla – nu vet vi det.

Häcken funderar nu på om man skall försöka komma åt problemet med hjälp av kortisoninjektioner med förhoppningen om en snabbare återkomst eller om man skall operera och redan nu hoppas att han skall vara skadefri till nästa säsong.

FotbollDirekt: Allsvenske stjärnans problem – Häcken nära beslut

Sommarfönstret 2016

Allmänt.

160429. Kontraktsläget inför sommarfönstret
160528. Det kan bli förändringar i spelartruppen


Rykten och spekulationer.


Astrit Ajdarevic.
160803. Silly Summer 2016: Ajdarevic kan lämna redan i sommar.


Robert Åhman Persson.
160711. Silly Summer 2016: RÅP till Japan (eller Danmark)?


Nya i ÖSK.


Alfred Ajdarevic.
160706. Silly Summer 2016: Hur långt är Ajdarevics kontrakt?
160705. Silly Season 2016: Alfred Ajdarevic får kontrakt med ÖSK


Ferhad Ayaz.
160704. Silly Summer 2016: Ferhad Ayaz ansluter till truppen
160629. Silly Summer 2016: Snart klart med Ayaz
160620. ÖSK vill ha Ayaz?
160620. Ayaz säger inte nej


Nahir Besara.
160811. Silly Summer 2016: Besara hann in innan fönstret stängde


Anton Fagerström.
160719. Silly Summer 2016: Fagerström klar som målvakt
160718. Silly Summer 2016: Snart klart med ny målvakt
160707. Silly Summer 2016: Fagerström får besked nästa vecka
160706. Silly Summer 2016: Fagerström – målvaktsnamn för ÖSK?


Martin Lorentzson.
160801. Silly Summer 2016: Lorentzson påskriven och klar
160731. Silly Summer 2016: Lorentzson (så gott som) klar
160725. Silly Summer 2016: Lorentzson tränar med ÖSK


Michel Omoh.
160715. Silly Summer 2016: Omoh klar för ÖSK
160715. Silly Summer 2016: Omoh till ÖSK?


Viktor Sköld.
160727. Silly Summer 2016: Sköld klar för ÖSK
160726. Silly Summer 2016: Sköld ersätter Holmberg?


Lämnat ÖSK.


Daniel Gustavsson.
160811. Silly Summer 2016: Gustavsson nu klar för Elfsborg
160706. Silly Summer 2016: Elfsborg vill ha DG


Karl Holmberg.
160728. Silly Summer 2016: Kalle Holmberg klar för IFK Norrköping
160725. Silly Summer 2016: Holmberg nära flytt
160722. Silly Summer 2016: Holmberg till Peking?


Alhassan Kamara.
160717. Silly Summer 2016: Kamara klar för Häcken
160713. Silly Summer 2016: Kamara klar för Häcken, skriver NA
160619. Kamara till Häcken?
160618. Inga förhandlingar med Kamara
160618. Kamara på väg bort?


Jacob Rinne.
160701. Silly Summer 2016: Jacob Rinne klar för KAA Gent
160630. Silly Summer 2016: Rinne-klart i morgon
160629. Silly Summer 2016: Rinneflytt kommer allt närmare
160628. Rinneflytt kommer närmare?
160604. Rinne till Belgien?


Ogrundade rykten/spekulationer.


Ismael Diawara.
160714. Silly Summer 2016: Ismael Diawara till ÖSK?


Pär Ericsson.
160728. Pärlan till J-Södra
160722. Silly Summer 2016: Pärlan till J-Södra?
160714. En pärla för Degen?
160409. Kalmar släpper ”Pärlan”


Dejan Garaca.
160705. Uppgifter: Han blir Rinnes ersättare
160703. Silly Season 2016: Garaca till ÖSK?


Silly Summer 2016: Kamara klar för Häcken

Alhassan Kamara klar för BK Häcken.

Alhassan Kamara klar för BK Häcken.

ÖSK och BK Häcken lyckades lite bättre än vad ÖSK och Östersunds FK kunde göra med Michael Omos övergång. De kunde nämligen samtidigt lägga ut nyheten att Alhassan Kamaras övergång nu är klar. Kamara lämnar ÖSK och kommer från och med i morgon (måndag) att vara spelklar för klubben från Hisingen.

ÖSK: Crespo klar för BK Häcken
BK Häcken: ”Crespo” till Häcken!
Fotbollskanalen: Lämnar Örebro för Häcken: ”Känslosamt”
NA: ”ÖSK har gjort mig till den jag är”

Kamara har till och ifrån varit en stor tillgång för ÖSK genom sin genombrottsstryka och målfarlighet. Med med den form han visat i år känns inte övergången som något större avbräck. På sikt kommer förmodligen det faktum att han nu lämnat laget att leda till ett mer varierat anfallsspel för ÖSKs del. Det blev ibland lite väl stereotypt med alltför många långa bollar mot Kamara.

Kamaras har under det här året fått allt mindre utrymme i ÖSKs matchelvor. Fån att ha varit startspelare i de första fem omgångarna fick han mindre och mindre tid på planen. I de sista åtta matcherna blev det bara drygt 10 minuter per match. (En mindre muskelskada påverkade iofs hans speltid under denna period).

Spelarstatistik för Alhassan Kamara (SvFF).

Svenska Fotbollsförbundet har varit extremt snabba med att uppdatera ÖSKs spelartrupp den här gången. Redan någon timme efter det att övergången blev klar hade Kamara fått en ny klubb på SvFF:s webbplats. Hos Häcken till och med med hans nya nummer klart. Så fort går det normalt inte – till exempel är ju inte Michael Omoh eller Alfred Ajdarevic namngivna i ÖSKs A-lagstrupp. Detta tyder väl på att Kamaras övergång till Häcken har varit klar ett tag, men att man av någon anledning väntat med att göra den offentlig.

Spelartrupp 2016

Kamara vill spela

NA skriver,  om Nordin som inte får spela mot Göteborg men även om Alhassan Kamara som är riktigt spelsugen. Han har nu kört två pass med laget och vill i alla fall sitta på bänken. Axel Kjäll verkar dock inte lika övertygad om att tiden redan är mogen för ett inhopp för Kamaras del. Han är definitivt inte aktuell för en plats i truppen mot Falkenberg och förmodligen inte heller mot IFK Göteborg på söndag.

Hopparknä för Kamara

Det tog lite tid för vår lokala tidning, att uppmärksamma att Alhassan Kamara kommer att träna med ÖSK under december månad. ÖSK gick ut med nyheten i förrgår men inte förrän idag nådde den NA:s webläsare.

Hur som helst med det (även om det tog lite lång tid). Den som läser artikeln får i alla fall veta, att den knäskada som Kamara drabbats av är ett så kallat hopparknä. Skadan uppkommer genom en överbelastning av en sena som sitter under knäskålen.

Oklart varför det tagit så lång tid för AIK att komma tillrätta med denna skada. Så lång tid att man nu skickar över Kamara till Örebro för fortsatt behandling (medan AIKarna tar semester).

Men det kan ju vara så, att ÖSK verkligen vill övertyga sig om att det bara rör sig om ett hopparknä och att det går att komma till rätta med problemet. Det gör man säkert bäst genom att han skadan under uppsikt.

Jag har ett vagt minne av att hopparknä även var Micke Jidsjös diagnos för några år sedan då han började få problem med sina knän (eller om det bara var ett av dem). Senare visade det sig dock att hans problem var betydligt allvarligare än så och han återhämtade sig aldrig från sina skadeproblem.

En websida om hopparknän: Hopparknä – irritation i knäskålssenan