Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Sofascore: Tre ÖSKare i Veckans lag

Sofascore tar varje vecka ut omgångens bästa lag. Uttagningarna verkar helt baseras på de poäng som deras AI-system räknar fram för varje match och spelare. Inga mänskliga åsikter påverkar uttagningarna (tror jag).

I det senaste veckolaget hittar vi faktiskt tre spelare från ÖSK. (Det är förvisso lättare att få bra poäng mot en svag motståndare).

De tre är Nahir Besara (9.2), Oscar Jansson (8.7) och rookien David Seger (8.3).
Nahirs betyg 9,2 är det högsta som utdelades i den här omgången.


I Twelves poängsättning som inte tar fram fram ett genomsnittsbetyg utan värderar och poängsätter varje aktion under matchen och sedan räknar ihop en sammanlagd poäng placerade sig de tre ÖSKarna också väldigt bra.

Flest poäng av de 215 spelare som deltog under omgången fick IFK Norrköpings målnickande mittback Rasmus Lauritsen med 3.193. Nahir var 2:a av alla spelare i omgången med 3.085 poäng, David Seger 7:a med 2.474 poäng och Oscar Janssson tog placering 20 med 1650.

Det skall väl tilläggas att målvakter brukar ha väldigt stora problem att få bra poäng med Twelves beräkningsalgoritm. Dels eftersom de sällan får några offensiva poäng, dels därför att insläppta mål bestraffas hårt oberoende av om målvakten var ”skyldig” eller ej.

Bra jobbat alla tre!!!

Silly Winter 2020: ÖSK värvar provspelare


Det är inte speciellt ofta som provspelen med ÖSK leder till något. Spelare kommer till Örebro för några dagar, visar upp sig och försvinner sedan ur fotbollsmedvetandet. Ibland dyker de upp någon annanstans och man erinrar sig, att han tränade ju med ÖSK för några dagar.

Men nu har det faktiskt hänt. David Seger provtränade med ÖSK i november förra året. Axel tyckte som vanligt att provspelaren hade gjort ett bra intryck – (det säger tränare alltid efter ett provspel). Varpå Seger kunde läggas till i kartoteket över testade provspelare. Trodde väl alla. Men idag så uppenbarade sig Seger igen. Som nybliven A-lagsspelare med ett nyskrivet treårskontrakt.  Vem hade kunnat tro det?

ÖSK tar alltså in en yngre (född 1999) offensivt inriktad central mittfältare. Delad skyttekung i Sollentuna FK med 9 mål förra säsongen. Av vilka fem faktiskt gjordes i Örebro mot Rynninge, Karlslund och Forward.

Seger med sina fotbollsrötter på Sportfältet i Edsberg på den östra sidan av Edsviken har tagit en rätt krokig väg till A-lagskontraktet med ÖSK. Det var ju inte så att han tog klivet över till till Sollentunavallen på den västra sidan av ”sjön” på en gång. Efter ett akademiår som sjuttonåring i Täby FK (2015) hamnade han av någon outgrundlig anledning i div 4-laget IFK Osby. Han kanske kände någon skåning – vad vet jag. Men det var onekligen något av ett snedsteg för en akademispelare från Täby, kan man tycka.

Fotbollsresan gick sedan vidare via ett år i Norrtälje, med cupmatchen mot ÖSK som en höjdpunkt (Seger varnad), ett år nästan hemmavid hos IFK Stocksund innan det äntligen blev dags att ta det där steget till div 1-spel på Sollentunavallen. Där blev det inte heller mer än ett år innan ÖSK kom med ett kontraktsförlag.

Onekligen en intressant karriär vid sidan av de vanliga spåren för talangutveckling. Nästan inget spel på akademinivå. Ingenting av vad jag hittat tyder på deltagande i något som SvFF arrangerat. Första året i div 4 långt hemifrån. Därefter upp en serienivå per år tills dess att ÖSK plockade upp honom från div 1-klubben i Sollentuna.

NA (november 2019): ÖSK:s provspelares unika recept – från division 4 till allsvenskan
ÖSK: David Seger klar för ÖSK Fotboll
NA: Gick under radarn i Stockholm – nu är mittfältaren klar för ÖSK

Statistik från lagstatistik.se

Silly Winter 2019/20: Provspelarna

NA har intervjuat de flesta av de provspelare som varit här under de senaste två veckorna.

Linus Lamu: Målsprutan om klivet från Örebro Syrianska till ÖSK
Victor Edvardsen: Carlos förre anfallspartner provspelar för ÖSK – sju kilo lättare
Jake McGuire: Målvakten hoppas på ÖSK-kontrakt – inspirerades av förra stjärnan
David Olsson: Provträningen avslutades med knock
David Seger: ÖSK:s provspelares unika recept – från division 4 till allsvenskan
Oscar Jonsson: Här är nya namnet i ÖSK:s målvaktsjakt

Silly Winter 2019/20: Ny vecka – nya provspelare

ÖSK skriver på sin webbplats, att två nya spelare kommer att träna med klubben den här veckan. Det är målvakten David Olsson och mittfältaren David Seger.

ÖSK. Nya provspelare under veckan.
NA: Här är de två spelarna som provtränar med ÖSK


Daniel Olsson.
Den 22-årige målvakten har haft kontrakt med IF Elfsborg men varit utlånad till IK Oddevold under det senaste året. Av allt att döma har hans kontrakt nu gått ut även om han fortfarande finns kvar i Elfsborgs lagsammanställning på deras webbplats. Det är en väl utvuxen målvakt som kommer att testa med ÖSK den här veckan. Enligt elitefootball.com är han 197 cm lång och väger 95 kg.

Elfsborg skriver följande om sin (före detta ?) målvakt.
Svensk fotbolls kanske störste målvaktstalang med fina meriter från pojklandslagen. Uppflyttad till vår A-trupp så sent som den 11 augusti 2016. Som infödd boråsare och fostrad i IF Elfsborg har han aldrig representerat någon annan klubb. Välkänd supporterprofil som tillbringat många matcher i klacken på Elfsborgsläktaren.

2014 blev han utsedd till Sveriges största målvaktstalang av FotbollDirekt. Stark i luftrummet, mycket reaktionssnabb vid närskott och frilägen. Känd för att kommunicera mycket och bra med sina medspelare. En mycket spännande målvakt med framtiden för sig. F.r.om i år är David vår andremålvakt jämte Kevin Stuhr Ellegaard.

Men sedan dess har utvecklingen uppenbarligen dippat en del. Elfsborg satsade på Tim Rönning – en annan ung målvakt – efter det att de hamnat i konflikt med Kevin Stuhr – Ellegaard. Om Rönning går före och om Elfsborg dessutom värvar en ny förstemålvakt så tycker kanske Olsson att möjligheterna i Elfsborg känns rätt begränsade.

På sätt och vis känns han väl redan som klart överkvalificerad som andremålvakt. Hans möjligheter i ÖSK är begränsade så länge som Oscar Jansson är tillgänglig, men han kanske räknar med/hoppas på att han skall kunna ta platsen om/när Oscar lämnar.

Spelarstatistik från elitefootball.com


David Seger.
Seger är en yngre mittfältare född 1999 som tillhör(t) Sollentuna FK. Han har trots sin låga ålder redan tre seniorsäsonger bakom sig. År 2017 som artonårig spelade han 25 matcher för BKV Norrtälje (div 2), året därpå 26 för IFK Stocksund (också div 2). I år har han spelat 23 matcher och gjort 7 mål för Sollentuna FK (div 1).