Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2022/23: David Seger förlänger sitt kontrakt med ÖSK

Idag kom den rätt oväntade nyheten (åtminstone om du frågar den här bloggen) att David Seger och ÖSK är överens om en förlängning av mittfältarens kontrakt över säsongen 2024.

Oväntad därför att bloggen inte riktigt tyckte att Segers prestationer på planen under Superettan-säsongen 2022 var tillräckligt bra för att förtjäna ett nytt kontrakt. Det var väl egentligen bara i en enda match under säsongen, den hemma mot Landskrona i oktober, där Seger varit en av lagets bästa spelare. I just den matchen gjorde Seger två mål då han utgick från en mer framskjuten offensivare position och det är möjligen det som tränaren Christian Järdler nu vill se mer av.

Men bloggen tycker samtidigt att kontraktsförlängningen var oväntad därför att man kanske kunde tänka sig att Seger skulle få möjligheten att ta klivet vidare till något annat lag högre upp i seriesystemet eller kanske utomlands i en annan skandinavisk serie. Bloggen har exempelvis fått starka indikationer på att IK Sirius var väldigt intresserade av Seger och hörde sig för om spelarens tillgänglighet under föregående sommar. Den gången blev det ingenting, kanske på grund av att ÖSK då ville ha betalt för sin spelare, men nu var han ute gratis på marknaden och det borde gjort att klubbar liknande Sirius då var mer benägna att slå till.

Nu blev det alltså inte så utan istället stannar den nu 23-årige mittfältaren i ÖSK i ytterligare två säsonger. Till ÖSKs hemsida säger David Seger:

”- Det känns fantastiskt kul att förlänga med ÖSK som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har utvecklats mycket både som spelare och person under mina tre år här och det ska jag försöka ta med mig för att hjälpa laget till en framgångsrik säsong. Jag tror att vi håller på att bygga något bra här med en ung och hungrig trupp som alla vill nå framgång med ÖSK. Jag ser fram emot att se supportrarna igen på Behrn Arena.”

Enligt uppgifter till bloggen var en förlängning av Segers kontrakt prio nummer Ett på huvudtränaren Järdlers lista inför 2023. Och visst, om Järlder väljer att ställa upp med Seger i en mer offensiv position, likt den mot Landskrona, så ska det bli spännande se om utväxlingen kan bli bättre än under 2022.

ÖSK: David Seger förlänger med ÖSK
NA: Klart: Mittfältaren kvar i ÖSK
NA: Därför stannade Seger i ÖSK


Örebro SK Herr: Årets spelare 2022

I omröstningen för årets spelare på herr-sidan röstades Samuel Dahl fram till Årets Spelare. Ett betydligt mer givet val än det för damerna. 19-årige Dahl har av många ansetts vara kanske den enda herr-spelare som i match efter match levererat under året.

Dahl kom till ÖSK inför säsongen från AIKs akademi efter att först ha varit på provspel i klubben tidigt under försäsongen. Han har tidigare även spelat för Västerås SK i Superettan.

Motivering.
Samuels första säsong i ÖSK blev en succé där han direkt blev en given startspelare och publikfavorit. Nu röstas han fram som årets spelare av lagkamrater och supportrar.


Även Jiloan Hamad uppmärksammades som årets bästa målskytt (6 mål) och David Seger fick priset för årets mål efter sitt långskott hemma mot Landskrona Bois mot slutet av säsongen.

Silly Winter 2020/21: Omgjort mittfält?

Av allt att döma kommer vi att få se ett nytt mittfält nästa år. Visserligen har Nordin Gerzic förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år, men det verkar inte som om ÖSK räknar med honom som en lika given startspelare som han varit under hela sin tid i ÖSK (300 plus allsvenska matcher).

Hans ersättare kan mycket väl bli Kevin Walker. Att döma av Axel Kjälls något irriterade kommentar till Daniel Rönnbergs ”avslöjande” att Walker och Kjäll träffats så finns nog Walker rätt högt upp på Kjälls/ÖSKs prioriteringslista.

I och för sig har jag svårt att förstå att det skulle finnas någon egentlig anledning att hålla intresset hemligt. Att Walker finns tillgänglig är ingen hemlighet och att ÖSK är intresserad av hemvändande örebroare är något klubben ofta brukar ge uttryck för. So what? Om det avslöjades att ÖSK inte träffat och talat med Walker skulle man väl förstå en viss irritation, men inte i det här fallet.

Därmed inte sagt att parterna kommer att komma överens. Walker vill väl ha bra betalt och dessutom mint ett treårskontrakt.

Dessutom verkar ÖSK vara intresserad av att ta in ytterligare en central mittfältare. Efter Simon Amin då? Det är möjligt att man räknar med/tror att Dennis Collander kommer att kunna säljas och/eller att Nordin Gerzic mattas och inte blir lika spelbar som han varit i år.

Fast egentligen finns väl den spelaren redan i truppen. Dels i form av David Seger som ju egentligen inte är en kantspelare. Detsamma gäller även Robin Book, som även han hamnade på kanten på grund av att det var upptaget i mitten. (Mittfältsduon Gerzic-Mårtensson lyckades inte ens Filip Rogic spränga – även han hamnade ju oftast på vänsterkanten).

Beträffande Book vet vi inte vad som eventuellt kan vara sagt mellan ÖSK och Varberg. Spelaren själv verkar ju inte ha något emot att fortsätta att spela för västkustlaget, som väl använder honom på ett sätt som passar honom bättre. ÖSK lär väl i så fall inte kunna få något mer än en symbolisk summa som betalning för honom, men de kanske tycker att det är värt att bli av med en spelare som ändå inte verkade att trivas i ÖSK/Örebro och i stället låta någon annan ta hans plats och löneutrymme i anspråk.

NA: ÖSK kan värva fler mittfältare

Årets utmärkelser

ÖSK delade som brukligt är ut ett antal priser i samband med säsongsavslutningen, som det här året genomfördes digitalt.

Här kan du se hela ÖSK-Galan 2020 i efterhand.

För att göra det enkelt för mig själv och för att bevara utmärkelserna till eftervärlden har jag den här gången kopierat ÖSKs text rakt av. ÖSKs artiklar har ju en tendens att försvinna i samband med att de byter webbverktyg eller genomför andra förändringar på sin sajt.


Årets målskytt
Nahir Besara tilldelades priset som Årets målskytt med sina 12 mål under säsongen 2020.

Årets genombrott
David Seger tog hem kategorin Årets genombrott som utsågs av Nerikes Allehanda. På plats för att dela ut priset var journalisterna Elena Lövholm och Fredrik Carlsson.

Årets akademispelare
Anton Ingves utsågs till vinnare utav en jury bestående av akademitränarna och manager Axel Kjäll.

Årets supporter
Martin Eriksson utsågs genom omröstning av Kubanerna.

Årets Kuban
Oscar Jansson
Supportrarna hade röstat fram den spelare som de tycker bidragit lite extra under året och som de ville hylla under kvällen.

Årets lagkamrat
Martin Broberg
Alla spelare fick rösta på den lagkamrat som varit bäst utanför planen. Det var en jämn omröstning med flera nomineringar men spelarna hade sagt sitt och vinnaren blev Martin Broberg.

Årets mål
Nahir Besara (2-0 mot IK Sirius)
För att utse vinnaren hade vi en omröstning på sociala medier där supportrarna fick rösta på det mål de tycker var snyggast under 2020.
Med 48% av rösterna tog Nahir Besara hem Årets mål.

Årets damspelare
Matilda Wennberg
För första gången delade vi ut ett pris till Årets damspelare i ÖSK Fotboll. För att få fram en vinnare gjordes en omröstning bland spelarna och vinnaren blev Matilda Wennberg.

Årets herrspelare
Oscar Jansson
Priset gick till den spelaren som har utmärkt sig allra mest under året. Spelarnas och supportrarnas omröstning vägde lika tungt. Det har aldrig varit så jämnt mellan två spelare men efter att alla röster var räknade hade vi tillslut en vinnare. Oscar Jansson tog hem utmärkelsen som Årets ÖSK-spelare 2020.

Sofascore: Tre ÖSKare i Veckans lag

Sofascore tar varje vecka ut omgångens bästa lag. Uttagningarna verkar helt baseras på de poäng som deras AI-system räknar fram för varje match och spelare. Inga mänskliga åsikter påverkar uttagningarna (tror jag).

I det senaste veckolaget hittar vi faktiskt tre spelare från ÖSK. (Det är förvisso lättare att få bra poäng mot en svag motståndare).

De tre är Nahir Besara (9.2), Oscar Jansson (8.7) och rookien David Seger (8.3).
Nahirs betyg 9,2 är det högsta som utdelades i den här omgången.


I Twelves poängsättning som inte tar fram fram ett genomsnittsbetyg utan värderar och poängsätter varje aktion under matchen och sedan räknar ihop en sammanlagd poäng placerade sig de tre ÖSKarna också väldigt bra.

Flest poäng av de 215 spelare som deltog under omgången fick IFK Norrköpings målnickande mittback Rasmus Lauritsen med 3.193. Nahir var 2:a av alla spelare i omgången med 3.085 poäng, David Seger 7:a med 2.474 poäng och Oscar Janssson tog placering 20 med 1650.

Det skall väl tilläggas att målvakter brukar ha väldigt stora problem att få bra poäng med Twelves beräkningsalgoritm. Dels eftersom de sällan får några offensiva poäng, dels därför att insläppta mål bestraffas hårt oberoende av om målvakten var ”skyldig” eller ej.

Bra jobbat alla tre!!!

Silly Winter 2020: ÖSK värvar provspelare


Det är inte speciellt ofta som provspelen med ÖSK leder till något. Spelare kommer till Örebro för några dagar, visar upp sig och försvinner sedan ur fotbollsmedvetandet. Ibland dyker de upp någon annanstans och man erinrar sig, att han tränade ju med ÖSK för några dagar.

Men nu har det faktiskt hänt. David Seger provtränade med ÖSK i november förra året. Axel tyckte som vanligt att provspelaren hade gjort ett bra intryck – (det säger tränare alltid efter ett provspel). Varpå Seger kunde läggas till i kartoteket över testade provspelare. Trodde väl alla. Men idag så uppenbarade sig Seger igen. Som nybliven A-lagsspelare med ett nyskrivet treårskontrakt.  Vem hade kunnat tro det?

ÖSK tar alltså in en yngre (född 1999) offensivt inriktad central mittfältare. Delad skyttekung i Sollentuna FK med 9 mål förra säsongen. Av vilka fem faktiskt gjordes i Örebro mot Rynninge, Karlslund och Forward.

Seger med sina fotbollsrötter på Sportfältet i Edsberg på den östra sidan av Edsviken har tagit en rätt krokig väg till A-lagskontraktet med ÖSK. Det var ju inte så att han tog klivet över till till Sollentunavallen på den västra sidan av ”sjön” på en gång. Efter ett akademiår som sjuttonåring i Täby FK (2015) hamnade han av någon outgrundlig anledning i div 4-laget IFK Osby. Han kanske kände någon skåning – vad vet jag. Men det var onekligen något av ett snedsteg för en akademispelare från Täby, kan man tycka.

Fotbollsresan gick sedan vidare via ett år i Norrtälje, med cupmatchen mot ÖSK som en höjdpunkt (Seger varnad), ett år nästan hemmavid hos IFK Stocksund innan det äntligen blev dags att ta det där steget till div 1-spel på Sollentunavallen. Där blev det inte heller mer än ett år innan ÖSK kom med ett kontraktsförlag.

Onekligen en intressant karriär vid sidan av de vanliga spåren för talangutveckling. Nästan inget spel på akademinivå. Ingenting av vad jag hittat tyder på deltagande i något som SvFF arrangerat. Första året i div 4 långt hemifrån. Därefter upp en serienivå per år tills dess att ÖSK plockade upp honom från div 1-klubben i Sollentuna.

NA (november 2019): ÖSK:s provspelares unika recept – från division 4 till allsvenskan
ÖSK: David Seger klar för ÖSK Fotboll
NA: Gick under radarn i Stockholm – nu är mittfältaren klar för ÖSK

Statistik från lagstatistik.se

Silly Winter 2019/20: Provspelarna

NA har intervjuat de flesta av de provspelare som varit här under de senaste två veckorna.

Linus Lamu: Målsprutan om klivet från Örebro Syrianska till ÖSK
Victor Edvardsen: Carlos förre anfallspartner provspelar för ÖSK – sju kilo lättare
Jake McGuire: Målvakten hoppas på ÖSK-kontrakt – inspirerades av förra stjärnan
David Olsson: Provträningen avslutades med knock
David Seger: ÖSK:s provspelares unika recept – från division 4 till allsvenskan
Oscar Jonsson: Här är nya namnet i ÖSK:s målvaktsjakt

Silly Winter 2019/20: Ny vecka – nya provspelare

ÖSK skriver på sin webbplats, att två nya spelare kommer att träna med klubben den här veckan. Det är målvakten David Olsson och mittfältaren David Seger.

ÖSK. Nya provspelare under veckan.
NA: Här är de två spelarna som provtränar med ÖSK


Daniel Olsson.
Den 22-årige målvakten har haft kontrakt med IF Elfsborg men varit utlånad till IK Oddevold under det senaste året. Av allt att döma har hans kontrakt nu gått ut även om han fortfarande finns kvar i Elfsborgs lagsammanställning på deras webbplats. Det är en väl utvuxen målvakt som kommer att testa med ÖSK den här veckan. Enligt elitefootball.com är han 197 cm lång och väger 95 kg.

Elfsborg skriver följande om sin (före detta ?) målvakt.
Svensk fotbolls kanske störste målvaktstalang med fina meriter från pojklandslagen. Uppflyttad till vår A-trupp så sent som den 11 augusti 2016. Som infödd boråsare och fostrad i IF Elfsborg har han aldrig representerat någon annan klubb. Välkänd supporterprofil som tillbringat många matcher i klacken på Elfsborgsläktaren.

2014 blev han utsedd till Sveriges största målvaktstalang av FotbollDirekt. Stark i luftrummet, mycket reaktionssnabb vid närskott och frilägen. Känd för att kommunicera mycket och bra med sina medspelare. En mycket spännande målvakt med framtiden för sig. F.r.om i år är David vår andremålvakt jämte Kevin Stuhr Ellegaard.

Men sedan dess har utvecklingen uppenbarligen dippat en del. Elfsborg satsade på Tim Rönning – en annan ung målvakt – efter det att de hamnat i konflikt med Kevin Stuhr – Ellegaard. Om Rönning går före och om Elfsborg dessutom värvar en ny förstemålvakt så tycker kanske Olsson att möjligheterna i Elfsborg känns rätt begränsade.

På sätt och vis känns han väl redan som klart överkvalificerad som andremålvakt. Hans möjligheter i ÖSK är begränsade så länge som Oscar Jansson är tillgänglig, men han kanske räknar med/hoppas på att han skall kunna ta platsen om/när Oscar lämnar.

Spelarstatistik från elitefootball.com


David Seger.
Seger är en yngre mittfältare född 1999 som tillhör(t) Sollentuna FK. Han har trots sin låga ålder redan tre seniorsäsonger bakom sig. År 2017 som artonårig spelade han 25 matcher för BKV Norrtälje (div 2), året därpå 26 för IFK Stocksund (också div 2). I år har han spelat 23 matcher och gjort 7 mål för Sollentuna FK (div 1).