Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Erik McCue klar för ÖSK

Född i Göteborg och till stora delar uppväxt i Asien samt fått sin fotbollsskolning i USA. Så kan man sammanfatta ÖSKs senaste nyförvärv, den 22-årige mittbacken Erik McCue.

Att ÖSK jagat efter nya spelare till försvaret efter det att Nasiru Moro, Daniel Hultqvist och Daniel Björnquist lämnat ÖSK är ingen hemlighet. Under november och december har ÖSK haft flera sådana på provspel i bland annat danske Jacob Haahr och det har gått rykten om att AFC Eskilstunas lagkapten Jesper Modig skulle ha erbjudits kontrakt.

Men istället för någon av dem så blev det den svensk-amerikanske mittbacken Erik McCue som under gårdagen presenterades som ny förvarare i ÖSK. ÖSKs huvudtränare Christian Järdler säger dock till NA att det mycket väl kan komma fler försvarare till truppen och om vi tillåter oss att titta på truppbygget så saknar ÖSK i dagsläget minst en vänsterback och säkerligen ytterligare någon eller några spelare som kan spela i de bakre regionerna.

22-årige McCue är alltså född i Göteborg och bodde i sina tidiga år i Onsala i norra Halland. Hans mamma är från Sverige och hans pappa är amerikan och det var genom sin pappas arbete som flytten tidigt gick till Asien där familjen bodde både i Kina och i Thailand tills dess att McCue, som 14-åring, tog steget till amerikansk akademifotboll. Först i DC United och sedan i Houston Dynamo. Båda klubbarnas respektive A-lag håller till i den amerikanske högstaligan MLS.

Om bloggen förstår rätt så prisades McCue tidigt för sina ledarskapsegenskaper vilket verkar vara något som han bibehållit och utvecklat genom åren. Till NA säger Järdler att ”– Det är en kille med ledaregenskaper och det är en medveten strategi. Vi har varit lite för tysta och jag vill ha in fler spelare som har det naturligt, för det är något som är svårt att ändra på och tvinga fram”.

2019 fick McCue MLS-kontrakt med A-laget i Houston men någon speltid blev det inte tal om utan istället blev han utlånad till den amerikanska andraligan, USL Championship och klubben Rio Grande Valley FC där han tillbringade hela 2019 och 2020 (även om den senare säsongen förstördes av pandemin). 2021 väntade ytterligare en utlåning till Chartleston Battery som även dem spelar i USL.

Inför 2022 valde Houston Dynamo att inte förlänga McCues kontrakt utan han valde då den kanske lite udda vägen att istället flytta till Färöarna och AB Argir. Valet föll antagligen rätt väl ut då han fick mycket speltid och ett år senare återvände McCue till den amerikanske andraligan och laget El Paso Locomotive där han spelade under den senaste säsongen och belönades bland annat med priset som lagets bäste defensive spelare.

Och nu är McCue alltså klar för ÖSK.

Bloggen måste ändå förundras lite över den resa som Erik McCue hunnit med och det ska bli intressant att se vilken kvalitet han håller då bloggen egentligen har rätt lite koll på hur väl den amerikanske andraligan står sig i förhållande till svensk fotboll i allmänhet och Superettan i synnerhet.

De uppgifter som nått bloggen säger att Erik McCue är tänkt som en startspelare och att Christian Järdler beskriver sig själv som trygg i värvningen.

Avtalet med McCue uppger ÖSK som ”flerårigt” men McCue själv säger i en video-intervju på ÖSKs hemsida att han ser fram emot ”de kommande två åren” och om bloggen får vara lite syrlig så har väl de senaste som kommit ut kring David Segers och Daniel Hultqvists brutna kontrakt snarare sagt att det sannolikt rör sig om ett så kallat 1+1-avtal. Men det är bara spekulationer från bloggens sida.

För övrigt går det att notera att Erik McCue talar god svenska och han beskriver själv i video-intervjun på ÖSKs hemsida att det beror på att hans mamma och mormor alltid pratat svenska med honom hemma.

ÖSK: Välkommen Erik McCue!
ÖSK: ÖSK PLAY: Erik McCue: ”Det har varit en stor dröm att spela fotboll i Sverige”
NA: Här är ÖSK:s nya mittback – hämtas från USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.