Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: ÖSK testar trio

ÖSK meddelade idag att man kommer att ha med tre provspelare när träningarna drar igång igen på måndag i nästa vecka.

Martin Springfeldt.
Bloggen har tidigare skrivit om Martin Springfeldt och nu är han en av de tre som är inbjuden på provspel. Springfeldt kan spela på hela högerkanten men kanske framförallt som höger wingback och till NA säger Christian Järdler att man hade koll på honom redan inför den nyss avslutade säsongen, men att man då kände sig trygga med Valgeir Valgeirsson och Daniel Björnquist på den positionen. Nu när Dajje lämnat finns den öppningen i kombination med att Springfeldt gjort en ypperlig säsong med Sandvikens IF i Ettan Norra.
Lagstatistik: Martin Springfeldt

Sebastian Nilsson.
Vänsterbacken Sebastian Nilsson är född 2003 och kommer senast från Kalmar FF men har öländska Persnäs AIF som moderklubb. Till KFF verkar Nilsson ha flyttat 2018 och sedan dess representerat deras U16, P17, P19 och U21-lag. För Kalmar FFs A-trupp står Nilsson uppsatt på 5 minuters speltid i den sista omgången av Allsvenskan 2022. Under 2023 har han i det närmaste inte spelat alls. Detta beroende på en knäskada (knäskålen hoppade ur led) som krävde operation. I en artikel på FotbollDirekt går det att utläsa att Nilsson är under rehabilitering, men den artikeln är daterad till mitten av maj och vad som hänt sedan dess hittar inte bloggen några uppgifter om. NA skriver i sin artikel att de hittat information från i höstas i Ölandsbladet att Nilsson ska vara tillbaka från skada. Något nytt kontrakt med Kalmar FF verkar dock inte vara aktuellt.
Lagstatistik: Sebastian Nilsson

Jacob Haahr.
Den 21-årige danske mittbacken Jacob Haahr är kanske den mest meriterade fast ändå mest okände spelaren av de tre. Haahr har fått sin skolning i FC Köpenhamn där han varit lagkapten för FCKs U19-lag men också för det danska landslaget på U19 och U20-nivå. Det borgar för att det finns goda ledaregenskaper i den unge dansken. I FCK tog Haahr ingen A-lagsplats utan han har istället tillbringat de tre senaste säsongerna i Fremad Amager i först den danska andra- och sedan tredjeligan efter det att hans klubb åkt ur den näst högsta serien. Om bloggen hittar rätt information så har Haahr varit i det närmaste att betrakta som ordinarie bortsett från en sju matcher lång frånvaro under september/oktober tidigare i höstas. I övrigt har han spelat i samtliga matcher och i alla utom en startat och blivit kvar på planen hela matchen.
Transfermarkt: Jacob Haahr


ÖSK: Tre provspelare tränar med herrlaget
NA: Klart: ÖSK testar tre spelare

Silly Vinter 2023/24: Martin Springfeldt på väg in?

Det är Fredrik Carlsson på NA som skriver att han har ”uppgifter” som tyder på att Martin Springfeldt kan vara på väg till Örebro SK.

Springfeldt är 27 år och har de senaste tre säsongerna tillhört Sandvikens IF där han främst spelat på högerkanten. Antingen som högerback eller högre upp som högerytter. Under säsongen som gick mäktade Springfeldt med imponerande 7 mål och 17 assist när Sandviken klev upp från Ettan Norra till Superettan.

Den officiella statistiken säger dock att det bara var 6 assists, men i Ettan är det klubbarna själva som ansvarar för att föra in statistik till SvFF och när Gefle Dagblad synat alla Sandvikens IFs mål för säsongen blir siffrorna alltså betydligt bättre än vad de officiella siffrorna säger.

Martin Springfeldt är ursprungligen från Köping där han debuterade 2012 för Köpings FF i division 3. Efter det har han sedan hunnit med att representera ÖSK Ungdom, Rynninge och Karlslund innan han gick till Sandvikens IF inför säsongen 2021.

Det också värt att notera att Springfeldt är skriven tillsammans med sin sambo på en adress i södra delarna av Örebro och vad bloggen förstår så har familjen nyligen fått sitt första barn vilket kan tyda på att familjeförhållandena talar för att Örebro SK skulle kunna ha ett visst försprång gentemot andra alternativ.

Martin Springfeldt, vars kontrakt med Sandviken nu går ut, har själv sagt till Gefle Dagblad att ”det är ju livspusslet som ska gå ihop. Att fortsätta som jag gjort fram till nu skulle inte ens fungera i ettan. Det är en helhet som ska gå ihop med familj och jobb – och fotboll, säger Springfeldt som under tiden i Sandviken blivit pappa och bildat familj med sambon.” och i samma artikel nämner han att en flytt hem till Örebro är ett tydligt alternativ som det inte går att hymla om.

NA: Han kan bli ÖSK:s första drag
GD: Kontraktslöse nyckelspelaren i SIF: ”Mycket att fundera på”
Lagstatistik: Martin Springfeldt Sandvikens IF


Martin Springfeldt på en arkivbild från 2013.

Klubbyten

Bloggen har en del klubbyten för talanger med rötterna i ÖSKs akademiverksamheter att redovisa.

Adam Eriksson.

Adam Eriksson (Foto: Norrby IF)


Adam Eriksson spelade några år i Talangtruppen/ÖSK Ungdom innan ÖSK lade om sitt talangupplägg till en renodlad akademiverksamhet. Han har fört en ambulerande tillvaro som fotbollsspelare med tyngdpunkten i Västsverige. Redan i somras lämnade han Borås-klubben Norrby IF och gick till Utsikten BK (div 1 Södra)

Fotbolltransfers.com anger att han nu är kontraktslös. Kan nog stämma i och med att han bara skrev på för hösten.

Norrby IF: Adam Eriksson klar för Utsikten.
Utsikten BK: Adam Eriksson till Utsikten

Statistik från Fotbolltransfers.com för Adam Eriksson.


Martin Springfeldt.

Martin Springfeldt (Foto: Karlslunds IF)

.

Martin Springfeldt, en snabb kantspelare som jag för några år sedan trodde skulle kunna utmana om en plats i ÖSKs A-trupp, har lämnat Rynninge IK och anslutit till Karlslunds IF. Perfekt för KIF som just sett Simon Gefvert lämna för IK Sirius.

Karlslunds IF: Karlslund värvar Martin Springfeldt!

Statistik för Martin Springfeldt från Fotbolltransfers.com.


Michel Yanez Hernandez.

Michel Yanez Hernandez (Foto: Örebro Syrianska)


Efter två år hos Carlstad United återvänder Michel Yanez Hernandez till Örebro för att återförenas med en del av sina lagkamrater från den tid de spelade som 97:or i ÖSKs akademilag.

Örebro Syrianska: Michel Yanez Hernandez klar för Örebro Syrianska IF

Det börjar bli så många före detta ÖSKare nu hos syrianerna att man nästan kan börja kalla dem för ett mini-ÖSK. I deras trupp hittar jag för tillfället följande spelare med ett förflutet i något svartvitt lag: Kevin Johansson, Viktor Franssila, Mirza Turan, Stefan Hannason, Albin Ödberg, Tobias Nilsson, Ebrima Jaiteh, Marcus Karlsson, Anel Coralic och Michel Yanez Hernandez. Däremot saknas numera Mikael Loöns namn i deras A-trupp.

Statistik Michel Yanez Hernandez från Fotbolltransfers.com

Fyra ÖSKare till elitläger

Svenska Fotbollförbundet har tagit ut en trupp på knappt 70 spelare från åldersgruppen P96 till en sammandragning på Bosön mellan den 29 november och 2 december. En del inkl. SvFF brukar kalla dessa läger för landslagsläger, fast det är det väl egentligen inte. Det är snarare ett breddelitläger med ett deltagaratal som är ungefär fem gånger större än vad som får plats i en landslagstrupp. Men vackert ändå givetvis att få bli uttagen och en chans att visa upp sig.

ÖSK har fått bra ”utdelning” den här gången och inte mindre än fyra spelare ingår bland de uttagna. Det är målvakten Filip Rinne, försvararen Oskar Ålgars samt anfallarna Lukman Murad och Martin Springfeldt. Ändå saknas det kanske någon. Jag tycker att en spelare som mittbacken Carl Ekstrand-Hamrén borde ha fått chansen. Han har genomgående varit mycket bra under året.

ÖSKarna är dessutom inte de enda från Örebro som reser till Lidingö. Kallade är även Karlslundsduon Adam Molin och (givetvis) Christer Lipovac samt slutligen Alexander Gustafsson från BK Forward.

Svenska Fotbollförbundet: P16-läger på Bosön