Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Alla på en gång

Under gårdagen skrev Kevin Walker i ett inlägg på sina sociala medier att han fått lämna ÖSK men han beskrev också att ”klubben har beslutat att inte förlänga några avtal som går ut efter denna säsongen”.

Det satte igång en snabbt eskalerande serie av händelser som den här bloggen inte riktigt tror var ÖSKs avsikt.

Bloggen tror istället att ÖSK hade planerat att pytsa ut dessa nyheter en-efter-en i ett mer kontrollerat tempo. Men på grund av Walkers inlägg på sociala medier blev det något helt annat som följde.


NA: Klart: ÖSK släpper åtta spelare
Fotbollskanalen: ÖSK rensar – åtta spelare lämnar: ”Inte så stor dramatik”


Förutom Kevin Walker rör det sig alltså om William Eskelinen, Nasiru Moro, Jake Larsson, Daniel Björnquist, Johannes Danho, Amar Dževlan och Rasmus Bonde som inte får förlängda avtal med ÖSK efter det att deras respektive kontrakt går ut efter den nu avslutade säsongen.

William Eskelinen.
Eskelinen kom till ÖSK som en prestigevärvning för dåvarande tränaren Joel Cedergren som haft honom tidigare i GIF Sundsvall. Nu kom han från frysboxen i danska AGF Århus vilket gjorde Bobby Allain så rosenrasande att han valde att lämna ÖSK med orden ”allt är förstört och det är omöjligt för mig att stanna” och lämnade för Dalkurd FF. Eskelinen i sin tur klev in som given förstemålvakt och höll den positionen i två säsonger trots en hel del kritik på grund av missar som gav förluster och missade poäng, men också med tio hållna nollor bara den senaste säsongen. Till NA säger Christian Järlder att ”sen har han gjort några några svagare ingripanden som tyvärr har kostat poäng. Det får man räkna med från alla målvakter. Nu känner vi att vi vill byta på den posten”.
ÖSK: Tack William Eskelinen

Nasiru Moro.
Moro kom till ÖSK under sommaren 2021 från kroatiska HNK Gorica (samma klubb som Jiloan Hamad en gång representerade) och ryktet sa att ÖSK och dåvarande tränaren Axel Kjäll betalade så mycket som 3 miljoner kronor för den ghananske mittbacken. Efter både höga toppar och djupa dalar lämnar nu Moro ÖSK och till NA säger Christian Järlder ”Nasiru Moro vill vidare. Han vill spela i en förstaliga, vill tjäna mer pengar. Det har jag förståelse för och räknade med”. Nasiru Moro är en sån där spelare som bloggen inte riktigt vet hur eftermälet kommer att se ut om ett par år. Kommer man att minnas det huvudlösa röda kortet hemma mot Varberg 2021 eller kommer man att minnas den höga kvalitet han visade kanske främst under våren 2023 då han med stor sannolikhet var Superettans kanske bästa mittback?
ÖSK: Tack Nasiru Moro

Jake Larsson.
Larsson är talangen som kom till ÖSK 2019 efter att först ha kommit fram i Karlslund och sedan spelat för Hammarbys U19 och U21-lag. Väl i ÖSK tog det snabbt fart och det blev hela 8 mål hans första säsong i svartvitt. Livet lekte och det ryktades om att italienska Inter ville köpa Jake Larsson för 18 miljoner. Men något år senare drabbades Larsson av en personlig tragedi då hans bror gick bort alldeles för tidigt vilket naturligtvis kom att påverka Larssons karriär men kanske ännu mer honom som människa vilket han själv berättat om i bland annat NA. Jake Larsson är en enorm publikfavorit bland många ÖSK-supportrar och efter det som hände har han tagit sig tillbaka och visade bland annat under årets säsong på en spännande formkurva. Nu väntar nya äventyr för Larsson och till NA säger Christian Järlder att ”det var ett ganska enkelt samtal med Jake där var vi helt överens. Både vi och Jake känner att det kan vara bra för honom att testa en ny miljö nu. Han har varit här länge. När jag satt med Jake så hade han ett leende på läpparna och att han har andra grejer på gång. Jag tror att om hade jag erbjudit Jake att vara kvar så hade han inte tagit det. Han känner nog att det är dags, både som människa och som spelare, att testa något nytt”.
ÖSK: Tack Jake Larsson

Daniel ”Dajje” Björnquist.
Björnquist är spelaren som kanske tagit den längst vägen in i ÖSKs historieböcker. Först som talang i ÖSK Ungdom, men när han inte fick A-lagskontrakt med ÖSK 2011 valde Dajje att ta vägen till BK Forward i Ettan innan han två år senare återvände till ÖSK 2013. Dajje debuterade i en sommar-bortamatch mot Jönköpings Södra (förlust med 0-2) och har sedan dess spelat med ÖSK under tio säsonger (2013-2016 och 2018-2023) samt en säsong med AFC Eskilstuna (2017). Daniel ”Dajje” Björnquist är på många sett en klubblegendar i ÖSK och den här bloggen tycker att han borde avtackats på ett betydligt tydligare sett än vad ÖSK hittills mäktat med. Det senare är också något som Dajje själv beskriver väldigt tydligt för NA efter beskedet att han inte får nytt kontrakt. Det ”känns det lite som att man åker ut med diskvattnet, och det är ingen rolig känsla. Jag har ändå varit i ÖSK i 13 år, och kan tycka att ett tack varit på sin plats, säger han”.
ÖSK: Tack för allt Daniel Björnquist
NA: ”Dajjes” trista avsked: ”Det har ÖSK skött dåligt”

Johannes Danho.
Danho kom till ÖSKs akademi inför säsongen 2021. Innan dess hade han representerat både Örebro Syrianska och BK Forward. Under sommaren 2022 flyttades Danho upp till A-truppen där han som bäst har fått sitta på bänken i Superettan även om han varit ordinarie för ÖSKs PA19-lag och till NA säger Christian Järdler att ”han är för gammal för att spel P19 nästa säsong. Han fattade ju själv också att han måste spela matcher någonstans. Jag önskade honom lycka till och sa till honom att om han behöver min hjälp som referens eller om han vill att jag ska prata med någon tränare så är det bara att säga till”.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Amar Dževlan.
Dževlan kom in till ÖSK i mars 2023 som en nödlösning då den ordinarie reservmålvakten Daniel Strindholm skadat axeln. Dževlans kontrakt var inledningsvis skrivet fram till sommaren, men det förlängdes senare så att det kom att gälla över hela säsongen. När Strindholm kom åter i skick att sitta på bänken i Superettan lånades Dževlan ut till Örebro Syrianska i ett så kallat ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” där han omgående fick plats i startelvan och var med och räddade Örebro Syrianska kvar i Ettan. När nu kontraktet med ÖSK går ut har det kommit fram att Dževlan under hela det här året varit inlånad från sin tidigare klubb Qviding något som varken dem eller ÖSK själva varit tydliga med. Nu förlängs ändå inte avtalet och Dževlan återvänder till sin tidigare klubb.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Rasmus Bonde.
Bonde kom till ÖSK under sommaren 2023 och var tänkt som en möjlig ersättare för den då nyss sålde Samuel Dahl. Någon succé i ÖSK blev det inte för Bonde som bara fick speltid i fyra matcher under hösten och nu återvänder Bonde till sin klubb AIK. Någon förlängning med ÖSK blir det inte trots att det uppgavs finnas en köpeklausul inbakad i låneavtalet.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Silly Vinter 2023/24: Kevin Walker får inte nytt kontrakt – fler att vänta?

Knappt hade den här bloggen hunnit trycka på publiceringsknappen för inlägget om den första titten på Silly Vinter 2023/24 innan Kevin Walker lade upp ett inlägg i sina sociala medier där han lät meddela att han inte fått nytt kontrakt med ÖSK och därmed tackar för sig i Örebro SK.

Något som ÖSK själva också lät meddela på sin officiella hemsida någon halvtimma senare.

ÖSK: Tack Kevin Walker

Men Walkers inlägg handlar inte enbart om honom själv utan han skriver också att ”Styrelsen i klubben har beslutat att inte förlänga några avtal som går ut efter denna säsongen” vilket då bör tolkas som att även Nasiru Moro, Jake Larsson, Johannes Dahno, Amar Dževlan, Daniel Björnquist och William Eskelinen alla nu lämnar ÖSK.

Dock har ingen av övriga spelare bekräftats göra detta via officiella hemsidan ännu.

Bloggen kan tycka att detta var väldigt snabbt marscherat och sannolikt var detta ett beslut som var taget redan innan den avslutande matchen mot AFC. Man kan då ställa sig frågan varför inte klubben tog tillfället i akt att tacka av dessa spelare efter den sista hemmamatchen mot Landskrona? Man ville sannolikt att alla spelare skulle vara fortsatt på tå, men ändå. Spelare som Daniel Björnquist, Jake Larsson, Kevin Walker och William Eskelinen har varit extremt framträdande under inte bara den här säsongen utan i flera av fallen under många, många år. Att då inte alls bli avtackade kan upplevas som lite märkligt.

I just Kevin Walkers fall är det en spelare som under två perioder av sin karriär figurerat i ÖSK. Först om ung talang i samband med att hans bror Robert Walker spelade och hans pappa Patrick Walker tränade ÖSK för att senare återvända ”hem” efter en lång karriär i bland annat AIK, GIF Sundsvall och Djurgårdens IF.

Totalt blev det 65 tävlingsmatcher för Kevin Walker i Örebro SK varav uppemot hälften var med lagkaptensbindeln runt armen.

Lagstatistik: Kevin Walker

Silly Winter 2020/21: Walker klar för ÖSK

Kevin Walkers kontrakt med Djurgården löpte ut idag och idag blev han också klar för ÖSK. En övergång som faktiskt inte längre känns som någon större överraskning efter all surr om ömsesidiga intressen tidigare under hösten.

Kevin lämnade ÖSK som junior sommaren 2007 för ett kontrakt med AIK. En bidragande orsak till klubbytet kan möjligen ha varit att hans far Patrick ungefär samtidigt fick lov att lämna sitt uppdrag som ÖSKs tränare.

Tiden i AIK blev ingen större succé. År 2009 drabbades av en svårartad blodförgiftning i samband med ett träningsläger i Belgien för U21-landslaget, vilket höll honom från fotbollen i närmare ett år.

Åter i spelbart skick i AIK lyckades han aldrig på allvar ta en plats i deras A-lagstrupp utan lånades ut till Väsby United (som då var AIKs samarbetsklubb), Assyriska FF och slutligen till GIF Sundsvall.

I Sundsvall, staden där hans bana som fotbollsspelare började (Patrick Walker tränade Sundsvall under åren 2000 – 2004), blev han kvar i tre ytterligare år.

År 2015 flyttade han tillbaka till Stockholm, men det var inte AIK som blev hans nya klubbadress utan Djurgården, som han spelade för och framgångsrikt representerade under hela sex år. Tills dess att det skar sig med tränarduon Bergstrand/Lagerlöf.

På fotbollsålderns höst (han blir 32 nästa år)har han kommit överens med ÖSK om ett treårskontrakt. Vi får väl hoppas att han visar sig vara lika slitstark som Nordin Gerzic har varit.

ÖSK: Kevin Walker återvänder till ÖSK Fotboll
ÖSK: Intervju med Kevin Walker (video)
NA: Nyårsknallen från ÖSK – Kevin Walker kommer hem
SvD (2010): Kevin Walker – tillbaka efter ett helvetesår

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2020/21: Omgjort mittfält?

Av allt att döma kommer vi att få se ett nytt mittfält nästa år. Visserligen har Nordin Gerzic förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år, men det verkar inte som om ÖSK räknar med honom som en lika given startspelare som han varit under hela sin tid i ÖSK (300 plus allsvenska matcher).

Hans ersättare kan mycket väl bli Kevin Walker. Att döma av Axel Kjälls något irriterade kommentar till Daniel Rönnbergs ”avslöjande” att Walker och Kjäll träffats så finns nog Walker rätt högt upp på Kjälls/ÖSKs prioriteringslista.

I och för sig har jag svårt att förstå att det skulle finnas någon egentlig anledning att hålla intresset hemligt. Att Walker finns tillgänglig är ingen hemlighet och att ÖSK är intresserad av hemvändande örebroare är något klubben ofta brukar ge uttryck för. So what? Om det avslöjades att ÖSK inte träffat och talat med Walker skulle man väl förstå en viss irritation, men inte i det här fallet.

Därmed inte sagt att parterna kommer att komma överens. Walker vill väl ha bra betalt och dessutom mint ett treårskontrakt.

Dessutom verkar ÖSK vara intresserad av att ta in ytterligare en central mittfältare. Efter Simon Amin då? Det är möjligt att man räknar med/tror att Dennis Collander kommer att kunna säljas och/eller att Nordin Gerzic mattas och inte blir lika spelbar som han varit i år.

Fast egentligen finns väl den spelaren redan i truppen. Dels i form av David Seger som ju egentligen inte är en kantspelare. Detsamma gäller även Robin Book, som även han hamnade på kanten på grund av att det var upptaget i mitten. (Mittfältsduon Gerzic-Mårtensson lyckades inte ens Filip Rogic spränga – även han hamnade ju oftast på vänsterkanten).

Beträffande Book vet vi inte vad som eventuellt kan vara sagt mellan ÖSK och Varberg. Spelaren själv verkar ju inte ha något emot att fortsätta att spela för västkustlaget, som väl använder honom på ett sätt som passar honom bättre. ÖSK lär väl i så fall inte kunna få något mer än en symbolisk summa som betalning för honom, men de kanske tycker att det är värt att bli av med en spelare som ändå inte verkade att trivas i ÖSK/Örebro och i stället låta någon annan ta hans plats och löneutrymme i anspråk.

NA: ÖSK kan värva fler mittfältare

Silly Winter 2020/21: Walker har träffat ÖSK

FotbollDirekt skriver att Kevin Walker har träffat ÖSKs Axel Kjäll. Ingenting nytt med det egentligen, mer än att detta möte nu i alla fall bekräftas av en av parterna. Oberoende av läget i övrigt är det givetvis naturligt att parterna träffas och ”känner på varandra”.

ÖSK har just förlängt med Nordin Gerzic (37 år i år) och Johan Mårtensson (31 år) har ett år kvar. Frågan är om ÖSK verkligen behöver ytterligare en på gränsen till överårig central mittfältare. Walker är liksom Mårtensson född 1989.

Till FD säger Kevin Walkers agent (och pappa Patrics kollega) Daniel Rönnberg att det finns fler klubbar som är intresserade och att det i första hand är ett längre kontrakt man är ute efter. Det brukar ju vara så då 30-årsgränsen passerats.

FotbollDirekt: Det händer efter Djurgården – ”Inte alls orimligt för Kevin”

Silly Winter 2020/21: Kjäll träffar Walker

FotbollDirekt var först med nyheten att Kevin Walker träffat Axel Kjäll för att stämma av läget. Kjäll å sin sida vill som brukligt varken säga bu eller bä.

ÖSKs intresse för halvgamla återvändare är ju välbekant. Så givetvis talar man med och träffar dessa om ett tillfälle skulle erbjudas. Likadant med Kevin Walker – givetvis hör efter med Sportklubben nu när han inte fortsätter hos Djurgården.

Därmed inte sagt, att det blir något avslut. ÖSK är – som de flesta andra klubbar – ekonomiskt hårt pressade på grund av Coronakrisen. Dessutom måste de väl komma till något slags avslut med Nordin Gerzic innan de tar in någon ny trettioplussare till truppen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: I hemligt möte med ny klubb
NA: Axel Kjäll bemöter Kevin Walker-uppgifterna
FotbollDirekt: Efter FD:s avslöjande – lägger locket på om Walker-möte
NA: ÖSK-ANALYSEN: Walker eller Gerzic men knappast båda

Spelarstatistik från Elitefootball.com

Kevin Wright lanslagsuttagen

För någon månad sedan gjorde Kevin Wright sin landslagsdebut, då Sierra Leone mötte Mauretanien i en vänskapslandskamp. Av någon anledning hade Sierra Leones landslagsledning tidigare inte identifierat Wright som en tänkbar landslagsspelare. Det var kanske tiden i Superettan med Degerfors som man ansåg vara på en för låg nivå för att han skulle vara intressant för landslaget. Eller så hade man inte hittat och identifierat honom som en godkänd representant för landet. Det handlar ju i allmänhet om släktskapsförhållanden, då spelare kvalificerar sig för ett annat lands landslag.

Efter det första besöket i sitt nya ”hemland” har Wright nu kvalificerat sig för fortsatta landslagsuppdrag. Sierra Leone har närmast ett dubbelmöte mot Nigeria i kvalserien inför Afrikanska Mästerskapen nästa år på programmet. Den 13 november möts lagen i Benin City i Nigeria och den 17 november spelas returen på hemmaplan i Freetown.

ÖSK: Kevin Wright uttagen till landslag
NA: ÖSK:aren uttagen till kvalet till Afrikanska mästerskapen
footballsierraleone.net: S/Leone squad: Skipper Bangura out, Kei Kamara, Rodney Strasser in

Walker till Djurgården

Den här veckan har det ryktats en del om att GIF Sundsvalls lagkapten Kevin Walker lämnar medelpadingarna för Djurgårdens IF. FotbollDirekt rapporterar nu, att övergången nu är klar och att det blir ett treårskontrakt för Kevin hos Djurgården.

Kevins fotbollskarriär inleddes i Håkan Juhlins Talangtrupp. Så småningom blev det en plats i A-truppen åcn om hans matchtid i A-laget begränsades till två matcher i Superettan under uppstigningsåret 2006 samt fyra allsvenska året därpå. I samma veva som hans far Patrick Walker fick lov att lämna tränarskapet för ÖSK gick Kevin till AIK, där han dock hade svårt att göra sig gällande. En allvarlig sjukdom (blodförgiftning med bieffekter) gjorde väl att han aldrig kunde göra sig själv rättvisa under de åren. Det var först i GIF Sundsvall dit han gick sommaren 2011, som han kunde realisera sin fulla potential som fotbollsspelare (och sångare).

Kevin Walker med lagkamrater i ÖSKs talangtrupp.

Kevin Walker med lagkamrater i ÖSKs talangtrupp.

Bloggen har tyvärr inga egna foton på Kevin från hans tid i ÖSK, men har ändå lyckats gräva upp ovanstående lagbild från år 2005. Rätt intressant faktiskt med tre spelare som så småningom i större eller mindre omfattning blev allsvenska.

Bakre raden: Ulf Emanuelsson (lagledare), Niklas Anttonen, Viktor Bengtsson, Kevin Walker, Iman Shams, Martin Bengtsson, Joakim Reithe, Philip Öhlund, James Frempong, Moses Reed, Håkan Juhlin.
Mittraden: Tommy Ohlsson (assisterande tränare), Mazdak Sarafsadeh, Gustav Gustavsson, Svante Dahlqvist, Stefan Ehn, Niklas Lönnqvist, Joakim Gren, JSimon Hartman, Mattias Norgren, Lars-Erik Anttonen (målvaktstränare).
Främre raden: Jacob Nilsson, Fedja Jelecak, Anton Ahlén, Jonas Persson, Jonas Olofsson, Daniel Lundberg, Daniel Andersson, Sandro Pavicevic, Pontus Brunzell

Kevin Walker på lån till Sundsvall

110831. Kevin Walker lånas till GIF Sundsvall.
Den förre ÖSK-spelaren har inte haft det lätt i AIK. Trots en förlängning av kontraktet i våras har det blivit ytterst sparsamt med speltid för Kevins del. Bara åtta inhopp har det blivit och han bad därför AIK om att få bli utlånad. Det har han nu blivit och under resten av året kommer han att hjälpa GIF Sundsvall i deras jakt på ett allsvenskt kontrakt.

Kevin gjorde sig skyldig till det klassiska talangmisstaget då han lämnade ÖSK – han gick till en klubb som hellre köper färdiga spelare än utvecklar sina egna talanger.

GIF Sundsvall: GIF lånar Kevin Walker

110311.
Kevin Walker, som förra säsongen verkade att vara på väg att få lov att lämna AIK, har trots allt fått förnyat förtroende från AIKs sportsliga ledning. Den relativt korta förlängningen på 18 månader indikerar möjligen, att man trots allt inte är helt övertygade beträffande Kevins förmåga.

100826. Walker till Assyriska.
AIK lånar ut ÖSKs föredetting Kevin Walker till Assyriska. Det rör sig här om en utlåning utan övergångsanmälan, vilket i princip innebär att han kan representera båda föreningarna. Riktigt hur AIK tänker i detta fall är oklart. Kevin har ju redan sedan tidigare varit utlånad på samma premisser till AIKs samarbetsklubb Väsby United, som också spelar i Superettan. Det kan ju knappast vara så att bottenlaget Väsby har så många kvalificerade mittfältare att Kevin inte tar en startplats. Speciellt inte efter det att Fredrik Holster – i vintras testspelaren hos ÖSK – gått till Giffarna i Sundsvall. Hur som helst med det – för Kevins del blir det säkert mer inspirerande att vara inblandad i uppflyttningsstriden i Superettan än vad det skulle vara att försöka undvika nedflyttning med Väsby.

Länstidningen: Assyriska värvar från AIK

James hoppas på startplats

Bloggen känner starkt även för ÖSKs föredettingar och speciellt för de som kommit fram inom de egna leden. Det finns ju en hel del fd. ÖSK-talanger som spelar elitfotboll i andra föreningar, speciellt om man inkluderar div 1-klubbarna i begreppet elit. På rak arm kan bloggen komma på följande spelare som inte representerar ÖSK men som har en bakgrund i ÖSKs ungdomsverksamhet.

Allsvenskan: James Frempong, Gefle IF; Kevin Walker, AIK
Superettan: Niklas Klingberg, Degerfors; Jonathan Ring, IFK Värnamo, Robert Walker, Jönköpings Södra
Div 1: Joakim Gren, Robin Ingvarsson och Kristoffer Näfver, alla tre i BK Forward, vars unga tränare Axel Kjäll också också kom fram genom ÖSKs ungdomsverksamhet; Mirza Jelecak, Dalkurd.

Dessutom finns ju den evigt kringflyttande Emra Tahirovic någonstans i bakgrunden.

De två största talangerna i samlingen är nog James Frempong och Kevin Walker. Kevin lämnade ÖSK i samma veva som hans far Patrick fick ge upp tränaruppdraget för ÖSKs A-lag. James tillhörde ÖSKs A-trupp under några år och gjorde sin A-lagsdebut som 18-åring. Hård konkurrens till vänster i anfallet från Roni Porokara och Kristoffer Näfver kombinerat med återkommande skadeproblem gjorde, att han aldrig fick en rejäl möjlighet att visa utvecklas som allsvensk spelare.

När hans kontrakt efter säsongen år 2009 gick ut valde man från ÖSKs sida att inte förlänga – hans ständiga skadeproblem lär ha varit den huvudsakliga orsaken till att det inte blev någon fortsättning. James handplockades i stället av Urban Hammar till Gefle IF, där han nu efter en del ytterligare skadeproblem under sin första säsong verkar vara på väg att etablera sig på allvar. Gefle Dagblad har videointervjuat honom och han säger till tidningen att han i första hand siktar på att ta en plats i startelvan. Bloggen tycker, att han i stället skulle ha önskat sig att få vara fortsatt hel och frisk för är han det finns det ingen i Gefles trupp, som tar platsen på vänsterkanten ifrån honom.