Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: Walker klar för ÖSK

Kevin Walkers kontrakt med Djurgården löpte ut idag och idag blev han också klar för ÖSK. En övergång som faktiskt inte längre känns som någon större överraskning efter all surr om ömsesidiga intressen tidigare under hösten.

Kevin lämnade ÖSK som junior sommaren 2007 för ett kontrakt med AIK. En bidragande orsak till klubbytet kan möjligen ha varit att hans far Patrick ungefär samtidigt fick lov att lämna sitt uppdrag som ÖSKs tränare.

Tiden i AIK blev ingen större succé. År 2009 drabbades av en svårartad blodförgiftning i samband med ett träningsläger i Belgien för U21-landslaget, vilket höll honom från fotbollen i närmare ett år.

Åter i spelbart skick i AIK lyckades han aldrig på allvar ta en plats i deras A-lagstrupp utan lånades ut till Väsby United (som då var AIKs samarbetsklubb), Assyriska FF och slutligen till GIF Sundsvall.

I Sundsvall, staden där hans bana som fotbollsspelare började (Patrick Walker tränade Sundsvall under åren 2000 – 2004), blev han kvar i tre ytterligare år.

År 2015 flyttade han tillbaka till Stockholm, men det var inte AIK som blev hans nya klubbadress utan Djurgården, som han spelade för och framgångsrikt representerade under hela sex år. Tills dess att det skar sig med tränarduon Bergstrand/Lagerlöf.

På fotbollsålderns höst (han blir 32 nästa år)har han kommit överens med ÖSK om ett treårskontrakt. Vi får väl hoppas att han visar sig vara lika slitstark som Nordin Gerzic har varit.

ÖSK: Kevin Walker återvänder till ÖSK Fotboll
ÖSK: Intervju med Kevin Walker (video)
NA: Nyårsknallen från ÖSK – Kevin Walker kommer hem
SvD (2010): Kevin Walker – tillbaka efter ett helvetesår

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2020/21: Omgjort mittfält?

Av allt att döma kommer vi att få se ett nytt mittfält nästa år. Visserligen har Nordin Gerzic förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år, men det verkar inte som om ÖSK räknar med honom som en lika given startspelare som han varit under hela sin tid i ÖSK (300 plus allsvenska matcher).

Hans ersättare kan mycket väl bli Kevin Walker. Att döma av Axel Kjälls något irriterade kommentar till Daniel Rönnbergs ”avslöjande” att Walker och Kjäll träffats så finns nog Walker rätt högt upp på Kjälls/ÖSKs prioriteringslista.

I och för sig har jag svårt att förstå att det skulle finnas någon egentlig anledning att hålla intresset hemligt. Att Walker finns tillgänglig är ingen hemlighet och att ÖSK är intresserad av hemvändande örebroare är något klubben ofta brukar ge uttryck för. So what? Om det avslöjades att ÖSK inte träffat och talat med Walker skulle man väl förstå en viss irritation, men inte i det här fallet.

Därmed inte sagt att parterna kommer att komma överens. Walker vill väl ha bra betalt och dessutom mint ett treårskontrakt.

Dessutom verkar ÖSK vara intresserad av att ta in ytterligare en central mittfältare. Efter Simon Amin då? Det är möjligt att man räknar med/tror att Dennis Collander kommer att kunna säljas och/eller att Nordin Gerzic mattas och inte blir lika spelbar som han varit i år.

Fast egentligen finns väl den spelaren redan i truppen. Dels i form av David Seger som ju egentligen inte är en kantspelare. Detsamma gäller även Robin Book, som även han hamnade på kanten på grund av att det var upptaget i mitten. (Mittfältsduon Gerzic-Mårtensson lyckades inte ens Filip Rogic spränga – även han hamnade ju oftast på vänsterkanten).

Beträffande Book vet vi inte vad som eventuellt kan vara sagt mellan ÖSK och Varberg. Spelaren själv verkar ju inte ha något emot att fortsätta att spela för västkustlaget, som väl använder honom på ett sätt som passar honom bättre. ÖSK lär väl i så fall inte kunna få något mer än en symbolisk summa som betalning för honom, men de kanske tycker att det är värt att bli av med en spelare som ändå inte verkade att trivas i ÖSK/Örebro och i stället låta någon annan ta hans plats och löneutrymme i anspråk.

NA: ÖSK kan värva fler mittfältare

Silly Winter 2020/21: Walker har träffat ÖSK

FotbollDirekt skriver att Kevin Walker har träffat ÖSKs Axel Kjäll. Ingenting nytt med det egentligen, mer än att detta möte nu i alla fall bekräftas av en av parterna. Oberoende av läget i övrigt är det givetvis naturligt att parterna träffas och ”känner på varandra”.

ÖSK har just förlängt med Nordin Gerzic (37 år i år) och Johan Mårtensson (31 år) har ett år kvar. Frågan är om ÖSK verkligen behöver ytterligare en på gränsen till överårig central mittfältare. Walker är liksom Mårtensson född 1989.

Till FD säger Kevin Walkers agent (och pappa Patrics kollega) Daniel Rönnberg att det finns fler klubbar som är intresserade och att det i första hand är ett längre kontrakt man är ute efter. Det brukar ju vara så då 30-årsgränsen passerats.

FotbollDirekt: Det händer efter Djurgården – ”Inte alls orimligt för Kevin”

Silly Winter 2020/21: Kjäll träffar Walker

FotbollDirekt var först med nyheten att Kevin Walker träffat Axel Kjäll för att stämma av läget. Kjäll å sin sida vill som brukligt varken säga bu eller bä.

ÖSKs intresse för halvgamla återvändare är ju välbekant. Så givetvis talar man med och träffar dessa om ett tillfälle skulle erbjudas. Likadant med Kevin Walker – givetvis hör efter med Sportklubben nu när han inte fortsätter hos Djurgården.

Därmed inte sagt, att det blir något avslut. ÖSK är – som de flesta andra klubbar – ekonomiskt hårt pressade på grund av Coronakrisen. Dessutom måste de väl komma till något slags avslut med Nordin Gerzic innan de tar in någon ny trettioplussare till truppen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: I hemligt möte med ny klubb
NA: Axel Kjäll bemöter Kevin Walker-uppgifterna
FotbollDirekt: Efter FD:s avslöjande – lägger locket på om Walker-möte
NA: ÖSK-ANALYSEN: Walker eller Gerzic men knappast båda

Spelarstatistik från Elitefootball.com

Kevin Wright lanslagsuttagen

För någon månad sedan gjorde Kevin Wright sin landslagsdebut, då Sierra Leone mötte Mauretanien i en vänskapslandskamp. Av någon anledning hade Sierra Leones landslagsledning tidigare inte identifierat Wright som en tänkbar landslagsspelare. Det var kanske tiden i Superettan med Degerfors som man ansåg vara på en för låg nivå för att han skulle vara intressant för landslaget. Eller så hade man inte hittat och identifierat honom som en godkänd representant för landet. Det handlar ju i allmänhet om släktskapsförhållanden, då spelare kvalificerar sig för ett annat lands landslag.

Efter det första besöket i sitt nya ”hemland” har Wright nu kvalificerat sig för fortsatta landslagsuppdrag. Sierra Leone har närmast ett dubbelmöte mot Nigeria i kvalserien inför Afrikanska Mästerskapen nästa år på programmet. Den 13 november möts lagen i Benin City i Nigeria och den 17 november spelas returen på hemmaplan i Freetown.

ÖSK: Kevin Wright uttagen till landslag
NA: ÖSK:aren uttagen till kvalet till Afrikanska mästerskapen
footballsierraleone.net: S/Leone squad: Skipper Bangura out, Kei Kamara, Rodney Strasser in

Walker till Djurgården

Den här veckan har det ryktats en del om att GIF Sundsvalls lagkapten Kevin Walker lämnar medelpadingarna för Djurgårdens IF. FotbollDirekt rapporterar nu, att övergången nu är klar och att det blir ett treårskontrakt för Kevin hos Djurgården.

Kevins fotbollskarriär inleddes i Håkan Juhlins Talangtrupp. Så småningom blev det en plats i A-truppen åcn om hans matchtid i A-laget begränsades till två matcher i Superettan under uppstigningsåret 2006 samt fyra allsvenska året därpå. I samma veva som hans far Patrick Walker fick lov att lämna tränarskapet för ÖSK gick Kevin till AIK, där han dock hade svårt att göra sig gällande. En allvarlig sjukdom (blodförgiftning med bieffekter) gjorde väl att han aldrig kunde göra sig själv rättvisa under de åren. Det var först i GIF Sundsvall dit han gick sommaren 2011, som han kunde realisera sin fulla potential som fotbollsspelare (och sångare).

Kevin Walker med lagkamrater i ÖSKs talangtrupp.

Kevin Walker med lagkamrater i ÖSKs talangtrupp.

Bloggen har tyvärr inga egna foton på Kevin från hans tid i ÖSK, men har ändå lyckats gräva upp ovanstående lagbild från år 2005. Rätt intressant faktiskt med tre spelare som så småningom i större eller mindre omfattning blev allsvenska.

Bakre raden: Ulf Emanuelsson (lagledare), Niklas Anttonen, Viktor Bengtsson, Kevin Walker, Iman Shams, Martin Bengtsson, Joakim Reithe, Philip Öhlund, James Frempong, Moses Reed, Håkan Juhlin.
Mittraden: Tommy Ohlsson (assisterande tränare), Mazdak Sarafsadeh, Gustav Gustavsson, Svante Dahlqvist, Stefan Ehn, Niklas Lönnqvist, Joakim Gren, JSimon Hartman, Mattias Norgren, Lars-Erik Anttonen (målvaktstränare).
Främre raden: Jacob Nilsson, Fedja Jelecak, Anton Ahlén, Jonas Persson, Jonas Olofsson, Daniel Lundberg, Daniel Andersson, Sandro Pavicevic, Pontus Brunzell

Kevin Walker på lån till Sundsvall

110831. Kevin Walker lånas till GIF Sundsvall.
Den förre ÖSK-spelaren har inte haft det lätt i AIK. Trots en förlängning av kontraktet i våras har det blivit ytterst sparsamt med speltid för Kevins del. Bara åtta inhopp har det blivit och han bad därför AIK om att få bli utlånad. Det har han nu blivit och under resten av året kommer han att hjälpa GIF Sundsvall i deras jakt på ett allsvenskt kontrakt.

Kevin gjorde sig skyldig till det klassiska talangmisstaget då han lämnade ÖSK – han gick till en klubb som hellre köper färdiga spelare än utvecklar sina egna talanger.

GIF Sundsvall: GIF lånar Kevin Walker

110311.
Kevin Walker, som förra säsongen verkade att vara på väg att få lov att lämna AIK, har trots allt fått förnyat förtroende från AIKs sportsliga ledning. Den relativt korta förlängningen på 18 månader indikerar möjligen, att man trots allt inte är helt övertygade beträffande Kevins förmåga.

100826. Walker till Assyriska.
AIK lånar ut ÖSKs föredetting Kevin Walker till Assyriska. Det rör sig här om en utlåning utan övergångsanmälan, vilket i princip innebär att han kan representera båda föreningarna. Riktigt hur AIK tänker i detta fall är oklart. Kevin har ju redan sedan tidigare varit utlånad på samma premisser till AIKs samarbetsklubb Väsby United, som också spelar i Superettan. Det kan ju knappast vara så att bottenlaget Väsby har så många kvalificerade mittfältare att Kevin inte tar en startplats. Speciellt inte efter det att Fredrik Holster – i vintras testspelaren hos ÖSK – gått till Giffarna i Sundsvall. Hur som helst med det – för Kevins del blir det säkert mer inspirerande att vara inblandad i uppflyttningsstriden i Superettan än vad det skulle vara att försöka undvika nedflyttning med Väsby.

Länstidningen: Assyriska värvar från AIK

James hoppas på startplats

Bloggen känner starkt även för ÖSKs föredettingar och speciellt för de som kommit fram inom de egna leden. Det finns ju en hel del fd. ÖSK-talanger som spelar elitfotboll i andra föreningar, speciellt om man inkluderar div 1-klubbarna i begreppet elit. På rak arm kan bloggen komma på följande spelare som inte representerar ÖSK men som har en bakgrund i ÖSKs ungdomsverksamhet.

Allsvenskan: James Frempong, Gefle IF; Kevin Walker, AIK
Superettan: Niklas Klingberg, Degerfors; Jonathan Ring, IFK Värnamo, Robert Walker, Jönköpings Södra
Div 1: Joakim Gren, Robin Ingvarsson och Kristoffer Näfver, alla tre i BK Forward, vars unga tränare Axel Kjäll också också kom fram genom ÖSKs ungdomsverksamhet; Mirza Jelecak, Dalkurd.

Dessutom finns ju den evigt kringflyttande Emra Tahirovic någonstans i bakgrunden.

De två största talangerna i samlingen är nog James Frempong och Kevin Walker. Kevin lämnade ÖSK i samma veva som hans far Patrick fick ge upp tränaruppdraget för ÖSKs A-lag. James tillhörde ÖSKs A-trupp under några år och gjorde sin A-lagsdebut som 18-åring. Hård konkurrens till vänster i anfallet från Roni Porokara och Kristoffer Näfver kombinerat med återkommande skadeproblem gjorde, att han aldrig fick en rejäl möjlighet att visa utvecklas som allsvensk spelare.

När hans kontrakt efter säsongen år 2009 gick ut valde man från ÖSKs sida att inte förlänga – hans ständiga skadeproblem lär ha varit den huvudsakliga orsaken till att det inte blev någon fortsättning. James handplockades i stället av Urban Hammar till Gefle IF, där han nu efter en del ytterligare skadeproblem under sin första säsong verkar vara på väg att etablera sig på allvar. Gefle Dagblad har videointervjuat honom och han säger till tidningen att han i första hand siktar på att ta en plats i startelvan. Bloggen tycker, att han i stället skulle ha önskat sig att få vara fortsatt hel och frisk för är han det finns det ingen i Gefles trupp, som tar platsen på vänsterkanten ifrån honom.

Haginge till ÖSK?

110127. Övergång nära, enligt Sportbladet.
Enligt Aftonbladets sportbilaga, så är affären mellan ÖSK, Djurgården och Patrik Haginge snart i hamn. Ingen av de inblandade parterna vill egentligen uttala sig, men Djurgårdens manager Stefan Alvén kan i alla fall sträcka sig till ett
– Alla parter vill hitta en lösning. Vi håller på och diskuterar..
Inte så konstigt att han tycker så – Djurgården har ju snart i ett års tid försökt att bli av med Haginge.

110123. Pågår det diskussioner?
FotbollDirekt har försökt att bringa klarhet i vad Djurgården tänker sig beträffande Haginge efter det att IFK Norrköping uppenbarligen valt två andra mittbackar. En ”källa” (som väl måste vara från DIF) säger till FD, att diskussioner nu pågår mellan ÖSK och Djurgården.

Stockholmarna är intresserade av att knyta en amerikansk ytterback till sitt lag, men behöver Haginges lön för att kunna göra det. Samtidigt vill de nog gärna få en slant medskickad, eftersom Haginge har ett år kvar på sitt kontrakt. ÖSK å sin sida har inget dragtvång utan försöker nog pressa Djurgården i den längsta. Att betala något för en spelare som Djurgården så tydligt deklarerat att man vill bli av med tycker man nog inte borde vara nödvändigt. Det slutar väl med en symbolisk summa eller kanske något slags lånearrangemang, skulle jag kunna tänka mig.

Lennart Sjögren väljer att inte kommentera, vilket brukar vara en indikation på att ryktet inte är helt gripet ur luften.

Läs mer

Rosendal i målet

Peter Rosendal, som efter en hel del letande fick en plats i Väsby United i våras, vaktar deras mål då laget på hemmaplan i kväll möter jumbolaget FC Trollhättan. Väsby ligger ju själva näst sist så detta är i alla avseenden en riktig jumbofinal. För båda lagen gäller i det här läget att ta sig upp på halvfast mark, alltså till någon av placeringarna 13 (Falkenberg f.n.) eller 14 (Öster f.n.). Upp till riktigt fast mark där man får stanna kvar i Superettan utan att kvala är det riktigt långt för Väsbys del. De har nämligen i dagsläget 10 poäng upp till Brage som ligger på 12:e plats.

Peter hade en del otur när säsongen drog igång. Han var nog tilltänkt som Väsbys förstemålvakt och stod också några matcher i seriens inledning (4 stycken). Men när sedan Peter Westman skadade sig och Peter Rosendal började pendla till ÖSKs matcher för att sitta på ÖSKs bänk verkar man ha ansett att det blev lite för rörigt och man ställde i stället sin målvaktstränare Thomas Thudin mellan stolparna. Så för Peter blev det bänk i Väsby också.

Under sommarfönstret värvade så Väsby den meriterade målvakten Kristoffer ”Poppen” Björklund med ett förflutet som målvakt i både Hammarby och Brommapojkarna. Så Peter fick snällt finna sig i att fortsätta på bänken trots att Simon Nurmes ankomst till ÖSK innebar att pendlingarna kunde upphöra.

Men i kväll står han alltså i mål igen, den gode Peter. Målvaktstränaren Thudin sitter på bänken och Poppen är som försvunnen. Vi får väl hoppas att Peter kan hålla sitt mål rent från påhälsningar så att han kan få förnyat förtroende. Men på planen har Väsby för övrigt ytterligare en föredetting. Det är Kevin Walker som opererar på det inre mittfältet.

Resultat: Det blev 2-2 – något som inget av lagen lär vara speciellt nöjda med. Peter verkar ha gjort en godkänd match trots de två insläppta. Kevin Walker gjorde Väsbys andra.