Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Moro till Degerfors

ÖSKs tidigare mittback Nasiru Moro har nu fått klart med en ny klubb efter det att han lämnade klubben vid årsskiftet och det blir lite oväntat Degerfors IF som är nästa anhalt för den reslige ghananen.

Moro kom till ÖSK från kroatiska HNK Gorica under sommaren 2021 och var då en del i försöket att rädda klubben kvar i Allsvenskan. Moro tog omgående en startplats och många supportrar tyckte att det såg bra ut men kanske något oslipat och det var en känsla som förstärktes rätt rejält när Moro fick rött kort i en hemmamatch mot Varberg efter att ha skallat en motståndare. På många sätt blev just den matchen något av spiken i kistan för ÖSKs degradering då Varberg sedan vann med 3-0 och cementerade fast ÖSK på nedflyttningsplats. En vinst där och ÖSK hade haft fortsatt hopp om att lösa nytt kontrakt.

Alexander Axén, som var TV-expert vid den matchen sa ”– En idiotgrej säger jag. I det läget man är i och det har gått 25 minuter… Man har fått en jättebra start, man har ett skott i stolpen, och så gör man en sån här grej. Vad är det här för beslut? – Han sätter sina lagkamrater och ÖSK i en otroligt dålig sits. Så där får man inte göra. Man måste vara professionell spelare. Då kan man inte göra en sån där grej, det går inte.

Under vintern efter degraderingen blev det än struligare och under en period av försäsongen träningsvägrade Nasiru Moro i ett försök att bli såld till norska Odds BK. Av den övergången blev det dock intet och Moro fick krypa till korset, be sina lagkamrater om ursäkt och stanna kvar i ÖSK. I samband med Moros träningsvägran skrev vi här i bloggen att det var ett ”otroligt korkat” beslut av spelaren (eller om det var på inrådan från hans rådgivare) och att det i sig minskade hans attraktivitet och chanser på att faktiskt bli såld. Vem vill liksom ha en spelare som är strulig och som agerar uppenbart oprofessionellt?

När säsongen 2022 väl tog fart fick Moro dock gott om speltid och var helt ordinarie fram till sommaren då nästa huvudlösa röda kort kom. Denna gång i en bortamatch i augusti mot Östers IF där hans stenhårda, aggressiva och överilade satsning renderade i ett direkt rött kort följt av ytterligare en match avstängning och efter det hade Moro svårt att ta sig tillbaka in i startelvan för resten av säsongen.

Och det här är väl rätt synonymt med Nasiru Moros tid i ÖSK. Han har haft extremt höga toppar men varit väldigt ojämn och det som drabbat honom allra mest är hans egen förmåga att ställa till det för sig själv och laget.

Först till säsongen 2023 var Moro åter en startspelare för ÖSK och det är under föregående vår som han visar upp sin kanske allra bästa sida med bra aktioner, uppoffrande spelstil och kraftfullt försvarsspel där han många gånger täcker upp andras misstag med hjälp av sin snabbhet.

Och supportrarna älskar det. ”Moro-Moro-Moro” ekar över Vallen och kärleken tycktes ömsesidig. Det såg nästan ut som att Moro inte riktigt förstod varför han blir så uppskattad. Som att det är något helt oväntat för honom.

Och visst finns det väl något oväntat med de hyllningar han fick. En spelare som ett drygt år tidigare dragit på sig rött kort i en väldigt viktigt match följt av träningsvägran och sedan ytterligare ett rött kort till. Att samma spelare blir hyllad och stöttad så som han blev är ändå lite oväntat. Men det är väl något med Moro som gör honom likeable trots hans många gånger oslipade sätt.

Sen kommer nästa bakslag då han i en sommar-match hemma mot Trelleborgs FF skadar axeln och bryter nyckelbenet. Vid den här punkten är Moro en av lagets absolut bästa spelare.

Nyckelbensbrottet gör att säsongen mer eller mindre är slut för Moros del. Han kommer visserligen tillbaka mot slutet av säsongen men är då inte i närheten av samma slag som under våren och sedan tar säsongen slut, kontraktet går ut och ÖSK låter meddela att ingen med utgående kontrakt får förlängt.

Förutom möjligen Nasiru Moro. När alla andra spelare vars kontrakt gått ut försvinner från ÖSKs hemsida förblir Moros ansikte kvar bland de andra i A-truppen och Christian Järdler upprepar gång efter annan att han har förhållandevis tät kontakt med Moro och checkar av läget. Järdler vill uppenbarligen ha kvar Moro trots allt.

Men Moro vill annat.

Han säger till Järdler att han inte är aktuell för ÖSK och det är då som klubben tar makten över situationen och plockar in Erik McCue och sedan också Jesper Modig.

Sagan är slut. Moro out.

Det ryktas redan här om att Degerfors IF är intresserade men det finns också berättelser bland supportar att Moro hittat kärleken i Örebro och flyttat ihop med någon och bor kvar i stan. Så det kanske finns ett hopp om att han blir kvar i ÖSK trots allt.

Sen kommer nya rykten om att det ändå blir Degerfors till slut.

Följt av ett inlägg på sociala medier där Moro tackar för allt, hyllar fansen och ger en kärleksförklaring till ÖSK och ett ”see you all in the future. ”.

Dagen efter blir Moro officiellt presenterad av Degerfors IF.

Orden ”otroligt korkat” kommer upp i den här bloggens minne ytterligare en gång.

För oavsett vilka val en spelare än väljer att göra så kan man sköta kommunikationen kring det på ett betydligt snyggare sätt. Att först ge en kärleksförklaring för att dagen efter gå till största lokalkonkurrenten som dessutom spelar i samma serie…

I maj vankas det derby mellan ÖSK och Degerfors. Det blir intressant att se hur de supportrar som stöttat och hyllat Moro då kommer att möta sin gamla favorit när han kommer tillbaka till Vallen. I fel färger.

Om det nu inte är så att Moro är avstängd efter något rött kort det vill säga. Det har ju hänt förr.

DIF: Nasiru Moro klar för Degerfors IF
NA: Klart: Moro byter ÖSK mot Degerfors
NA: Moro avslöjar spelet bakom rivalflytten: ”Jag hoppades ÖSK skulle komma med ett bud”
Lagstatistik: Nasiru Moro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.