Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Två till på provspel

Under söndagskvällen släppte ÖSK nyheten att det kommer finnas ytterligare två provspelare på plats när träningen drar igång nu idag måndag. Sedan tidigare har ÖSK meddelat om tre andra provspelare.

Sebastian Selin.
Hammarbymålvakten Sebastian Selin är född 2003 och har under det gångna året tillhört Hammarby TFF i Ettan Norra. Selin är en drygt två meter lång målvakt som ursprungligen kommer från Västerås och har Västerås IK som moderklubb där han A-lagsdebuterade som 15-åring.

2019 flyttade Selin över till den större Västeråsklubben, VSK, där han så småningom fick debutera i Superettan i en match mot Ljungskile sommaren 2020 men så fort den ordinarie målvakten Anton Fagerström var tillbaka från skada så blev Selin utan speltid igen och därför blev han 2021 utlånad till den dåvarande Superettan-klubben Akropolis IF. Kort därefter värvade Akropolis bland andra in den förre ÖSK-målvakten John Alvbåge vilket i sin tur gjorde att Selin stannade på 3 matcher i Superettan för den krisande Stockholmsklubben som efter den säsongen flyttades ner till division 2 efter att inte fått sin elitlicens beviljad.

Selin återvände innan dess till VSK och i januari 2022 såldes han till Hammarby efter att först ha tillbringat hösten 2021 i HTFF. Hammarbys dåvarande sportchef Jesper Jansson beskrev då Selin som ”en av landets mest lovande unga målvakter”.

Någon speltid i Hammarbys A-lag har det dock inte blivit (där står ju en annan ung målvakt i Oliver Dovin -02) utan det blev istället HTFF som fått nyttja Selins tjänster under 2022 och 2023.

Nu står det alltså klart att Selin ansluter till ÖSK på ett provspel och till Hammarbys officiella hemsida säger Hammarbys sportchef Mikael Hjelmberg att ”tillsammans med Sebastian och Örebro har vi kommit fram till detta. Sebastian har gjort det bra i HTFF den här säsongen, men det är alltjämt ett kliv att ta till A-laget. Nu får Sebastian känna på en ny miljö, och vad det i slutändan leder till får framtiden utvisa”. I NA går det att läsa att ”om det blir spel i ÖSK för Sebastian Selin under 2024 blir det på lån från Hammarby eftersom hans kontrakt med Stockholmsklubben gäller till och med 2025” men det framgår inte om det är en kvalificerad gissning från NAs sida eller ett uttalande från Christian Järdler.

Bloggen kan väl tycka att det låter lite konstigt att ÖSK ska låna in en målvakt som potentiellt skulle kunna konkurrera ut de målvakter som ÖSK själva har kontrakt med i Daniel Strindholm och Buster Runheim. Samtidigt är målvaktsposten oerhört central i ÖSKs truppbygge för 2024 och om man läser mellan raderna i Hammarbys eget uttalande på sin hemsida så nämns inte lån det mest givna utan där använder man istället termen ”vad det leder till får framtiden utvisa”.

ÖSKs förre fystränare Fredrik Biörs skriver på Twitter (X):

ÖSK: Två provspelare till för herrlaget
Hammarby: Sebastian Selin tränar med Örebro SK
NA: ÖSK testar målvaktsjätte från allsvenskan
Lagstatistik: Sebastian Selin


Emmanuel Adeyemo.
Även om ÖSK själva använder lite olika namn (på hemsidan har de skrivit Adebayo och i sociala medier Adeyemo) så bör det röra sig om mittfältaren Emmanuel Adeyemo (född 2002) som det handlar om. Adeyemo kommer från Nigeria och har Tripple 44 Academy uppsatt som moderklubb.

Det är en akademi som flera svenska klubbar har och har haft samarbete med genom åren. Bland annat Malmö FF, BK Häcken och Trelleborgs FF och Adeyemo var och provspelade med just BK Häcken 2018. Men istället för Sverige så blev det istället den portugisiska klubben FC Vizela som värvade Adeyemo (i konkurrens med FC Porto) i början av 2021. Där har han sedan fått spela med deras U19- och U23-lag samt även hunnit med en utlåning till Juventude de Pedras Salgadas i den portugisiska fjärdeligan.

Till NA säger Christian Järdler att Adeyemo är en defensiv mittfältare, en sexa, som är fri på marknaden (Transfermarkt anger dock att han tillhör FC Vizela fram till sommaren 2024) och att ”han är fostrad i en akademi i Portugal men slog sig inte in i A-laget och är fri nu. Han är också född 2002 och är 21 år gammal. Det är en storvuxen bollvinnartyp som är en bra passningsspelare”.

Adeyemo provspelade i augusti med Skövde AIK och i september med Trelleborgs FF utan att få kontrakt.

ÖSK: Två provspelare till för herrlaget
NA: ÖSK testar målvaktsjätte från allsvenskan
SLA: Skövde AIK tvekar om provspelaren: ”Vill se fler alternativ”
SkåneSport: Mina fem intryck från TFF–BoIS U21 2–0: En provspelare i vardera laget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.