Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Jiloan Hamad utagen till irakiska landslaget

För några veckor deklarerade Jiloan Hamad, att det var färdigspelat för hans del i det irakiska fotbollslandslaget. Detta eftersom han inte fått spela när han blivit uttagen till landslagstruppen eller ens blivit uttagen.

Men hans landslagsbojkott varade bara några veckor. Nu har han blivit uttagen igen och kommer därför att resa till Doha i Qatar för VM-kvalmatcher mot Syrien den 11 november och Sydkorea den 16 november.

Med tanke på hans sviktande form hade det kanske varit bättre om han stannat hemma tills dess att formen kommit tillbaka.

NA: Efter landslagsschismen – ÖSK-stjärnan uttagen igen

Silly Summer 2021: Lennart Larsson namnet bakom värvningarna

NA kunde igår ge lite klarhet i hur det var möjligt att knyta både Nahir Besara och Jiloan Hamad (och tidigare även Andreas Skovgaard) till klubben på överraskande långa kontrakt. ÖSK har tidigare hintat om att det var tack vare ett externt initiativ som värvningarna möjliggjorts.

Det visar sig nu, att bakom värvningarna ligger den tidigare styrelsemedlemmen Lennart Larsson. Larsson, som under en femårsperiod fram till år 2017 ingick i styrelsen, var tidigare ägare till Oppboga bruk utanför Fellingsbro. Det innehavet avvecklades genom en försäljning år 2019 och då blev det väl efter affärens genomförande en del ”pengar över” .

Av NA:s artikel att döma är Larsson inte ensam finansiär bakom affärerna, men han har stått för huvuddelen av pengarna.

Exakt hur finansieringen gått till framgår inte, men det verkar i alla fall inte vara fråga om ett traditionellt ”sponsorskap” eller en nyemission i ÖSK Elitfotboll.

NA skriver.
Exakt hur upplägget ser ut mellan finansiär och klubb vill han ogärna gå in på.
– Inte hur det ser ut i detalj. Men som jag sa, det handlar inte om allmosor, du får ingen att gå in med miljontals kronor utan en affärsmässighet. Och jag tycker att vi löst det här på ett sätt som är bra för alla parter.

Det mesta lutar väl åt att det handlar om någon slags lösning där investerarna hoppas på en framtida återbetalning. Eftersom ingen av de tre spelare man varit med och finansierat lär generera några övergångssummor (att tala om) så måste det väl handla om andelar i eventuella försäljningar av andra spelare.

ÖSK Elitfotboll är ett publikt aktiebolag och lär väl vara tvungna att till sina aktieägare lämna någon form av information om hur avtalet mellan bolaget och investerarna ser ut.

NA: Han är mannen bakom ÖSK:s supervärvningar

Silly Summer 2021: Hemma igen (2)

Igår var det Nahir Besara som kom hem till klubben han helst spelar för. Idag meddelade så ÖSK att Jiloan Hamad återvänder till den stad han vuxit upp i för att spela med den klubb han hittills aldrig representerat.
Precis som fallet var med Besara har ÖSK och Hamad kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig fram till utgången av 2024 – tre och ett halvt år alltså.

Om värvningen av Besara var en prestigevärvning är den av Hamad Prestigevärvningen med stort P. Detta för att den tar bort den tagg som alla (eller i alla fall de flesta) ÖSK-supportrar haft för att Hamad aldrig spelat med ÖSK. Dessutom är det en väldigt duktig och sympatisk spelare. Kul är bara förnamnet.

ÖSK: Jiloan Hamad klar för Örebro SK
ÖSK: Intervju med Jiloan Hamad (video)
NA: Nästa stjärnvärvning i hamn – Jiloan Hamad klar för ÖSK • Skriver flerårskontrakt
NA: Efter 13 år – Hamad tillbaka i Örebro • Kjälls första värvningar i nya rollen
NA: Jiloan Hamad i stor intervju om ÖSK, framtiden och familjen
FotbollDirekt: Avslöjar spelet bakom övergångarna
Fotbollskanalen: Hamad om återkomsten och lärdomarna från tiden i Bajen
Fotbollskanalen: Edman: ÖSK kommer ha samma problem nästa år


Jiloan Hamad har ett digert fotbolls-CV (fotbolltransfers.com)

Silly Summer 2021: Det kommer mera/(flera)

Trots att Nahir Besara tagits in och knutits till ÖSK fram till och med år 2024 är det inte slut på Axel Kjälls sommaruppgifter.

Närmast handlar det väl i första hand om Jiloan Hamad. Hamad har ju även han varit föremål för spekulationer om en återkomst till Örebro för spel i ÖSK. Nahir Besara har vid flera tillfällen droppat hintar om att han gärna skull spela tillsammans med Hamad. Något han väl knappast skulle göra om han inte trodde att det är en rätt god chans att han kommer att få spela med Hamad.

Ryktesspridningen förstärks nu av Expressens Daniel Kristoffersson. Kristoffersson är ofta(st) välinformerad, men inte alltid. Nu skriver han i alla fall att även ett kontrakt för Jiloan Hamad är nära förestående.
Enligt SportExpressens uppgifter slutförhandlar klubben med Jiloan Hamad och är muntligt överens om ett kontrakt. Går allt som planerat hoppas Örebro SK presentera mittfältaren inom den närmsta veckan skriver Kristoffersson.

Hur det går med den saken återstår att se, men en sak är i alla fall säker. ÖSK verkar faktiskt ha de ekonomiska förutsättningarna att även knyta Hamad till sig. I en intervju med NA berättar ÖSK:s vd Simon Åström att man den här gången får ekonomisk draghjälp från ett antal personer och företag.
För att lyckas med det måste vi få vår ekonomi att växa och utvecklas på olika områden. Ett av dom är att knyta kapitalstarka personer, företag och entreprenörer närmare klubben på olika sätt och göra dom involverade och delaktiga i den resa vi vill göra. Utifrån vårt ekonomiska läge har deras tillskott till den här värvningen varit avgörande för att vi ska få det i mål på det här sättet, säger ÖSK:s vd Simon Åström till NA.

Men sommarens värvningskampanj slutar inte där. Dessutom lär en efterlängtad förstärkning på mittbackssidan vara på ingång.

Och kanske någon mer. För egentligen skulle det väl behövas en ordentlig skadefri målgörare. Fast man skall kanske inte bara skylla ÖSKs skrala målskörd på anfallarna. Om mittfältet inte klarar av sina offensiva uppgifter så spelar det liten roll vilka anfallare man har (nästan).

Dessutom rapporteras Martin Broberg vara nära en återkomst. Ytterligare en förstärkning av den tillgängliga truppen (om han håller).

Expressen: Jiloan Hamad är detaljer från ÖSK
NA: Spelet bakom Besara – öppnar för fler värvningar
NA: Nahir Besara om nya tröjnumret • Hamad-flörten • ÖSK:s stora framtidsprojekt: ”Jag kanske är först i raden”

Silly Season 2021: Hamad träffar Kjäll

Jiloan Hamad har just avslutat sitt kontrakt med kroatiska HNK Gorica och är nu i Sverige i avvaktan på ett nytt kontrakt. Vilken klubb han kommer att representera härnäst är i högsta grad oklart. Det lär väl bli för dem som betalar bäst och förhoppningen är att det skall bli ett utlandskontrakt igen.
Annars lär det finnas en uppsjö av svenska intressenter. FotbollDirekt nämner att det finns intresse från klubbar som Hammarby, Malmö FF och IFK Norrköping. Samtliga klubbar med mer välfyllda plånböcker än ÖSKs.

Hamad skall visserligen träffa Axel Kjäll men det verkar mera vara en hövlighetsvisit eftersom han ändå är i sin hemstad. Tiden är nog inte mogen än för att han skall infria sitt ”löfte” att någon gång representera Sportklubben. Han fyller 31 sent under året och kan nog göra en ekonomiskt gynnsam vända till innan det blir dags att börja tänka på hur han skall avsluta karriären på bästa sätt.

NA: Jiloan Hamad har landat i Örebro – utan kontrakt: ”Ska träffa Axel Kjäll och kolla läget”
FotbollDirekt: Hamad ska träffa allsvensk klubb


Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Hamad tränar med ÖSK

NA skriver, att då ÖSK drog igång sin träningsverksamhet idag, så var Jiloan Hamad en av deltagarna. Hamad, med BK Forward som moderklubb, har just avslutat sitt kontrakt med Hammarby, men vill fortsätta att hålla sig i trim. Då passar Örebro (och därmed ÖSK bra) eftersom hans familj fortfarande bor i stan.

Jag satte inte någon Silly Season rubrik på detta eftersom en fortsättning hos ÖSK är osannolik. Hamad vill utomlands igen och han verkar ha en kontraktsförlängning med Hammarby som ett andrahandsalternativ.

NA: Jiloan Hamad tränar med ÖSK

Jiloan om Malmöflytten

100815 Blohm om samarbetsklimatet.

NA: ÖSK:s attityd avgör samarbete med Forward

100811.

Gratistidningen Örebroaren som kom idag har en artikel om samarbetsklimatet mellan ÖSK och Forward. Nu är klimatet bra säger både Lennart Sjögren och Torsten Medin.

En intressant detalj beträffande rekryteringen av Jiloan Hamad till Malmö FF och Jiloans klagomål över att han inte blev kontaktad av ÖSK är att det var Forward som förbjöd ÖSK att tala med Jiloan om ett eventuellt klubbyte.
– När det gäller Jiloan Hamad så fick vi inte okey av Forward att ta kontakt med spelaren tidigare än vad vi gjorde. Så det var av respekt mot klubben som vi väntade, säger Lennart Sjögren till tidningen.

När det gäller Jimmy Durmaz så ligger det till på följande sätt:
– När det gäller Jimmy Touma, som han hette då, så gjorde han ett medvetet val och valde Malmö före oss.

Örebroarn: Dialogen med Forward är bra. Lennart Sjögren om grannklubben.

Läs mer

Jiloan vill vidare

Det här hamnar väl egentligen på fel sida O-T gränsen, men det verkar ju inte hända så värst mycket idag som man kan skriva om.

Jiloan Hamad, som ÖSK för några år sedan utan framgång försökte värva från BK Forward, gick som bekant till Malmö FF i stället. Där har han lyckats förhållandevis bra och har fått en hel del matchtid denna säsong. Av årets 15 matcher har han figurerat i 13, men bara en gång från start. Bättre var det förra året då han hade 17 matcher från start och 3 som inhoppare.

Enligt NA är Hamad inte nöjd med årets matchning utan har via Sydsvenskan talat om att flytta utomlands. Bland annat Heerenveen verkar vara intresserade.

Jag tycker att han nog borde fundera en stund över sin argumentation. Om han inte anses vara bra nog att få starta för MFF så lär han inte heller vara det för Heerenveen. Misstanken infinner sig rätt osökt om att det snarare handlar om pengar än om speltid för Jiloans del. Om det är speltid han vill ha bör han nog i stället rikta in sig på Trelleborg eller Landskrona.