Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Jiloan Hamad klar för klubb i Saudiarabien

Jiloan Hamad har gjort klart med ny klubb i Al-Kohoold i den saudiska andraligan. Det är samma klubb som Ahmed Yasin gick till precis innan årsskiftet.

Bloggen kan skriva mycket och länge om Hamads tid i ÖSK, men idag nöjer vi oss med att säga att det inte blev som någon av de inblandade hade hoppats på.

Bloggen noterar också det lite anmärkningsvärda i att Hamads nya klubb väljer att endast visa klipp från tiden i Hammarby när de lägger upp sin presentationsvideo av deras senaste nyförvärv.

Det säger kanske en del om hur 2022 såg ut.

NA: Här blir Jiloan Hamad presenterad av ny klubb

Örebro SK Herr: Årets spelare 2022

I omröstningen för årets spelare på herr-sidan röstades Samuel Dahl fram till Årets Spelare. Ett betydligt mer givet val än det för damerna. 19-årige Dahl har av många ansetts vara kanske den enda herr-spelare som i match efter match levererat under året.

Dahl kom till ÖSK inför säsongen från AIKs akademi efter att först ha varit på provspel i klubben tidigt under försäsongen. Han har tidigare även spelat för Västerås SK i Superettan.

Motivering.
Samuels första säsong i ÖSK blev en succé där han direkt blev en given startspelare och publikfavorit. Nu röstas han fram som årets spelare av lagkamrater och supportrar.


Även Jiloan Hamad uppmärksammades som årets bästa målskytt (6 mål) och David Seger fick priset för årets mål efter sitt långskott hemma mot Landskrona Bois mot slutet av säsongen.

Silly Winter 2022/23: Moses och Hamad lämnar ÖSK

Efter att ha gått i en ofrivillig höstdvala under knappa två veckor är bloggen on-line igen med en del hel att komma ikapp med.
Som till exempel förändringar i spelartruppen. Än så länge handlar det bara om spelare som av en eller annan anledning lämnar ÖSK.

Christian Moses
Att Christian Moses skulle lämna ÖSK kom inte som någon överraskning. Det hade ju ordförande Persson redan hintat om i ett twitterinlägg.

Moses anslöt i somras till truppen finansierad av en sponsor (hävdade Persson). Han gjorde inte något större väsen av sig och fick lämna efter en halv säsong.

Till hans “försvar” bör kanske anföras, att han bara fick starta i två av de tio matcherna han spelade för ÖSK. Rätt svårt att göra sig själv rättvisa då den mesta tiden tillbringas av avbytarbänken.

ÖSK: Christian Moses lämnar ÖSK
NA: ÖSK släpper Christian Moses
Lagstatistik: Christian Moses.


Jiloan Hamad.
Inte lika väntad var den andra avgången. Lagkaptenen Jiloan Hamad fick det aldrig att stämma under de ett och ett halv åren som han hann avverka i ÖSK innan det blev dags att lämna truppen.

Av rapporteringen efter beskedet att döma var detta något som båda parter var överens om. Hamad för att ett kampfyllt spel i Superettan inte alls passade honom. ÖSK därför en spelare med hans profil nog kostade betydligt mer än det smakade.

När ÖSK nu kommer närmare Superettans ekonomiska realiteter så har de inte råd med en spelare som Hamad som inte förmår prestera i nivå med vad han kostar. Så det var nog bra för båda parter att kontraktet kunde avslutas två år i förtid. Frågan är bara hur uppgörelsen ser ut ekonomiskt.

ÖSK: ÖSK och Jiloan Hamad går skilda vägar
NA: Jiloan Hamad och ÖSK går skilda vägar
NA: Christian Järdler om att Jiloan Hamad lämnar ÖSK.
NA: ÖSK-chefen om Hamads sorti: ”Ett steg på vägen”
Lagstatistik: Jiloan Hamad

Jiloan Hamad utagen till irakiska landslaget

För några veckor deklarerade Jiloan Hamad, att det var färdigspelat för hans del i det irakiska fotbollslandslaget. Detta eftersom han inte fått spela när han blivit uttagen till landslagstruppen eller ens blivit uttagen.

Men hans landslagsbojkott varade bara några veckor. Nu har han blivit uttagen igen och kommer därför att resa till Doha i Qatar för VM-kvalmatcher mot Syrien den 11 november och Sydkorea den 16 november.

Med tanke på hans sviktande form hade det kanske varit bättre om han stannat hemma tills dess att formen kommit tillbaka.

NA: Efter landslagsschismen – ÖSK-stjärnan uttagen igen

Silly Summer 2021: Lennart Larsson namnet bakom värvningarna

NA kunde igår ge lite klarhet i hur det var möjligt att knyta både Nahir Besara och Jiloan Hamad (och tidigare även Andreas Skovgaard) till klubben på överraskande långa kontrakt. ÖSK har tidigare hintat om att det var tack vare ett externt initiativ som värvningarna möjliggjorts.

Det visar sig nu, att bakom värvningarna ligger den tidigare styrelsemedlemmen Lennart Larsson. Larsson, som under en femårsperiod fram till år 2017 ingick i styrelsen, var tidigare ägare till Oppboga bruk utanför Fellingsbro. Det innehavet avvecklades genom en försäljning år 2019 och då blev det väl efter affärens genomförande en del ”pengar över” .

Av NA:s artikel att döma är Larsson inte ensam finansiär bakom affärerna, men han har stått för huvuddelen av pengarna.

Exakt hur finansieringen gått till framgår inte, men det verkar i alla fall inte vara fråga om ett traditionellt ”sponsorskap” eller en nyemission i ÖSK Elitfotboll.

NA skriver.
Exakt hur upplägget ser ut mellan finansiär och klubb vill han ogärna gå in på.
– Inte hur det ser ut i detalj. Men som jag sa, det handlar inte om allmosor, du får ingen att gå in med miljontals kronor utan en affärsmässighet. Och jag tycker att vi löst det här på ett sätt som är bra för alla parter.

Det mesta lutar väl åt att det handlar om någon slags lösning där investerarna hoppas på en framtida återbetalning. Eftersom ingen av de tre spelare man varit med och finansierat lär generera några övergångssummor (att tala om) så måste det väl handla om andelar i eventuella försäljningar av andra spelare.

ÖSK Elitfotboll är ett publikt aktiebolag och lär väl vara tvungna att till sina aktieägare lämna någon form av information om hur avtalet mellan bolaget och investerarna ser ut.

NA: Han är mannen bakom ÖSK:s supervärvningar

Silly Summer 2021: Hemma igen (2)

Igår var det Nahir Besara som kom hem till klubben han helst spelar för. Idag meddelade så ÖSK att Jiloan Hamad återvänder till den stad han vuxit upp i för att spela med den klubb han hittills aldrig representerat.
Precis som fallet var med Besara har ÖSK och Hamad kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig fram till utgången av 2024 – tre och ett halvt år alltså.

Om värvningen av Besara var en prestigevärvning är den av Hamad Prestigevärvningen med stort P. Detta för att den tar bort den tagg som alla (eller i alla fall de flesta) ÖSK-supportrar haft för att Hamad aldrig spelat med ÖSK. Dessutom är det en väldigt duktig och sympatisk spelare. Kul är bara förnamnet.

ÖSK: Jiloan Hamad klar för Örebro SK
ÖSK: Intervju med Jiloan Hamad (video)
NA: Nästa stjärnvärvning i hamn – Jiloan Hamad klar för ÖSK • Skriver flerårskontrakt
NA: Efter 13 år – Hamad tillbaka i Örebro • Kjälls första värvningar i nya rollen
NA: Jiloan Hamad i stor intervju om ÖSK, framtiden och familjen
FotbollDirekt: Avslöjar spelet bakom övergångarna
Fotbollskanalen: Hamad om återkomsten och lärdomarna från tiden i Bajen
Fotbollskanalen: Edman: ÖSK kommer ha samma problem nästa år


Jiloan Hamad har ett digert fotbolls-CV (fotbolltransfers.com)

Silly Summer 2021: Det kommer mera/(flera)

Trots att Nahir Besara tagits in och knutits till ÖSK fram till och med år 2024 är det inte slut på Axel Kjälls sommaruppgifter.

Närmast handlar det väl i första hand om Jiloan Hamad. Hamad har ju även han varit föremål för spekulationer om en återkomst till Örebro för spel i ÖSK. Nahir Besara har vid flera tillfällen droppat hintar om att han gärna skull spela tillsammans med Hamad. Något han väl knappast skulle göra om han inte trodde att det är en rätt god chans att han kommer att få spela med Hamad.

Ryktesspridningen förstärks nu av Expressens Daniel Kristoffersson. Kristoffersson är ofta(st) välinformerad, men inte alltid. Nu skriver han i alla fall att även ett kontrakt för Jiloan Hamad är nära förestående.
Enligt SportExpressens uppgifter slutförhandlar klubben med Jiloan Hamad och är muntligt överens om ett kontrakt. Går allt som planerat hoppas Örebro SK presentera mittfältaren inom den närmsta veckan skriver Kristoffersson.

Hur det går med den saken återstår att se, men en sak är i alla fall säker. ÖSK verkar faktiskt ha de ekonomiska förutsättningarna att även knyta Hamad till sig. I en intervju med NA berättar ÖSK:s vd Simon Åström att man den här gången får ekonomisk draghjälp från ett antal personer och företag.
För att lyckas med det måste vi få vår ekonomi att växa och utvecklas på olika områden. Ett av dom är att knyta kapitalstarka personer, företag och entreprenörer närmare klubben på olika sätt och göra dom involverade och delaktiga i den resa vi vill göra. Utifrån vårt ekonomiska läge har deras tillskott till den här värvningen varit avgörande för att vi ska få det i mål på det här sättet, säger ÖSK:s vd Simon Åström till NA.

Men sommarens värvningskampanj slutar inte där. Dessutom lär en efterlängtad förstärkning på mittbackssidan vara på ingång.

Och kanske någon mer. För egentligen skulle det väl behövas en ordentlig skadefri målgörare. Fast man skall kanske inte bara skylla ÖSKs skrala målskörd på anfallarna. Om mittfältet inte klarar av sina offensiva uppgifter så spelar det liten roll vilka anfallare man har (nästan).

Dessutom rapporteras Martin Broberg vara nära en återkomst. Ytterligare en förstärkning av den tillgängliga truppen (om han håller).

Expressen: Jiloan Hamad är detaljer från ÖSK
NA: Spelet bakom Besara – öppnar för fler värvningar
NA: Nahir Besara om nya tröjnumret • Hamad-flörten • ÖSK:s stora framtidsprojekt: ”Jag kanske är först i raden”

Silly Season 2021: Hamad träffar Kjäll

Jiloan Hamad har just avslutat sitt kontrakt med kroatiska HNK Gorica och är nu i Sverige i avvaktan på ett nytt kontrakt. Vilken klubb han kommer att representera härnäst är i högsta grad oklart. Det lär väl bli för dem som betalar bäst och förhoppningen är att det skall bli ett utlandskontrakt igen.
Annars lär det finnas en uppsjö av svenska intressenter. FotbollDirekt nämner att det finns intresse från klubbar som Hammarby, Malmö FF och IFK Norrköping. Samtliga klubbar med mer välfyllda plånböcker än ÖSKs.

Hamad skall visserligen träffa Axel Kjäll men det verkar mera vara en hövlighetsvisit eftersom han ändå är i sin hemstad. Tiden är nog inte mogen än för att han skall infria sitt ”löfte” att någon gång representera Sportklubben. Han fyller 31 sent under året och kan nog göra en ekonomiskt gynnsam vända till innan det blir dags att börja tänka på hur han skall avsluta karriären på bästa sätt.

NA: Jiloan Hamad har landat i Örebro – utan kontrakt: ”Ska träffa Axel Kjäll och kolla läget”
FotbollDirekt: Hamad ska träffa allsvensk klubb


Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Hamad tränar med ÖSK

NA skriver, att då ÖSK drog igång sin träningsverksamhet idag, så var Jiloan Hamad en av deltagarna. Hamad, med BK Forward som moderklubb, har just avslutat sitt kontrakt med Hammarby, men vill fortsätta att hålla sig i trim. Då passar Örebro (och därmed ÖSK bra) eftersom hans familj fortfarande bor i stan.

Jag satte inte någon Silly Season rubrik på detta eftersom en fortsättning hos ÖSK är osannolik. Hamad vill utomlands igen och han verkar ha en kontraktsförlängning med Hammarby som ett andrahandsalternativ.

NA: Jiloan Hamad tränar med ÖSK

Jiloan om Malmöflytten

100815 Blohm om samarbetsklimatet.

NA: ÖSK:s attityd avgör samarbete med Forward

100811.

Gratistidningen Örebroaren som kom idag har en artikel om samarbetsklimatet mellan ÖSK och Forward. Nu är klimatet bra säger både Lennart Sjögren och Torsten Medin.

En intressant detalj beträffande rekryteringen av Jiloan Hamad till Malmö FF och Jiloans klagomål över att han inte blev kontaktad av ÖSK är att det var Forward som förbjöd ÖSK att tala med Jiloan om ett eventuellt klubbyte.
– När det gäller Jiloan Hamad så fick vi inte okey av Forward att ta kontakt med spelaren tidigare än vad vi gjorde. Så det var av respekt mot klubben som vi väntade, säger Lennart Sjögren till tidningen.

När det gäller Jimmy Durmaz så ligger det till på följande sätt:
– När det gäller Jimmy Touma, som han hette då, så gjorde han ett medvetet val och valde Malmö före oss.

Örebroarn: Dialogen med Forward är bra. Lennart Sjögren om grannklubben.

Läs mer