Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: En första titt

Så var tävlingssäsongen slut och fokus kan flyttas mot 2024 och däremellan kommer den så kallade löjliga säsongen där nästa säsongs truppbygge ska bli till. Vem lämnar och vem blir kvar och vilka nya ansikten får vi bekanta oss med under 2024? Och vad tycker bloggen borde ske och varför?

Här kommer en första genomgång av läget i ÖSKs herr-trupp.

Målvakter.
William Eskelinen (-96) har utgående kontrakt
Amar Dževlan (-03) har utgående kontrakt, är utlånad till Örebro Syrianska
Daniel Strindholm (-01) har ett flerårigt kontrakt med ÖSK som gäller även över 2024
Buster Runheim (-06) har utvecklingskontrakt med ÖSK fram till sommaren 2025

27-årige Eskelinen har av och till varit ifrågasatt under säsongen, kanske främst beroende på ett antal mindre bra ingripanden som kostat dyrbara poäng. Han har släppt in 42 mål men också höll nollan i tio av de 29 matcher han spelade vilket sammantaget ger 1,45 insläppta mål/match (men räknar vi bort de tio nollorna så blir snittet 2,2 insläppta mål/match i de matcher där laget inte hållit nollan). Samtidigt har Eskelinen varit ohotad etta i ÖSKs mål sedan dess att han kom från danska AGF Århus inför förra säsongen och om ÖSK och Eskelinen nu väljer att gå skilda vägar innebär det med allra största sannolikhet att man måste ge sig ut på jakt efter en ny förstemålvakt.

Bakom Eskelinen finns oprövade, 22-årige, Daniel Strindholm som fick stora delar av årets säsong förstörd av en axelskada och som därutöver fått väldigt sparsamt med chanser att visa vad han går för. Strindholm kom inför förra säsongen från spanska Málaga CF akademiverksamhet. Utöver Stindholm finns Amar Dževlan som kom in som ersättare till Strindholm när han skadade axeln, men som därefter blivit utlånad till Örebro Syrianska och som med stor sannolikhet inte kommer att få förlängt kontrakt med ÖSK nu när kontraktet går ut efter säsongen. På tillväxt finns också 17-årige Buster Runheim som har ett utvecklingskontrakt med ÖSK.

Det finns såklart en möjlighet att ÖSK nu ger Daniel Strindholm en rejäl chans, han fick ju trots allt chansen i den avslutande omgången borta mot AFC, men under Christian Järdlers ledarskap har inte Strindholm fått speltid ens i svenska cupen vilket ändå måste vara en signal om att förtroendet inte riktigt finns där.

Bloggen gissar därför att ÖSK siktar på att ta in en ny förstemålvakt om man inte ämnar försöka förlänga med William Eskelinen. För oavsett vad en del kritiker tyckt om Eskelinen under säsongen så har Järdler fortsatt att ge honom full förtroende och tio hållna nollor är inget man bara kastar överbord. Eskelinen besitter också en rutin som ingen av ÖSKs övriga målvakter har och bloggen blir inte förvånade om ÖSK vill behålla Eskelinen. Frågan blir väl då vad Eskelinen själv vill?

Försvarare.
Daniel Björnquist (-89) har utgående kontrakt
Nasiru Moro (-96) har utgående kontrakt
Johannes Dahno (-04) har utgående kontrakt
Rasmus Bonde (-03) inlånad från AIK över 2023
Daniel Hultqvist (-98) har kontrakt med ÖSK över 2024
Niclas Bergmark (-02) har kontrakt med ÖSK över 2024
Axel Óskar Andrésson (-98) har kontrakt med ÖSK över 2024
Valgeir Valgeirsson (-02) har ett flerårigt kontrakt med ÖSK
Ludvig Nicklasson (-03) har ett flerårigt kontrakt med ÖSK

Läget bland försvararna är blandat och beroende på hur man väljer att se på lagdelen kan man utläsa olika svar. Ett exempel hänger ihop med målvaktsfrågan. ÖSK har släppt in 45 mål och det är långt ifrån bara målvaktens ”fel” utan självklart en kombination av hela lagets defensiva insatser och en faktor som fått stor betydelse under säsongen är skador på nyckelspelare i försvaret. Om ÖSK hade kunnat ställa upp med en och samma backlinje i betydligt fler matcher så hade sannolikt försvarsspelet sett mer stabilt ut.

Men på grund av skadorna på främst Nasiru Moro, Axel Óskar Andrésson och Valgeir Valgeirsson samt försäljningen av Samuel Dahl har Järdler tvingats laborera med en ny försvarslinje i stort sett varje match. Under inledningen av träningssäsongen och i Svenska Cupen bestod en tänkt försvarslinje av Andrésson-Moro-Bergmark med Dahl och Valgeirsson som wingbackar men efter att just nämnda Valgeirsson gick sönder i cupen-matchen mot Djurgården fick vi inte se den tänkta uppställningen igen innan ÖSK tog emot Östers IF hemma på Behrn Arena den 7 juli och strax därefter såldes Samuel Dahl.

Istället fick framförallt Daniel Björnquist men också Adam Bark figurera på högerkanten och senare (efter försäljningen av Dahl) Jake Larsson och Valgeir Valgeirsson på vänsterkanten vilket gjorde att mycket av den fläkt och intensitet som Dahl och Valgeirsson bidrog med under försäsongen delvis försvann och förändrades när andra fick de rollerna istället. Där tror undertecknad att mycket av ÖSKs intensiva höga presspel fick sig en törn vilket i sin tur gjorde att första halvan av säsongen hackade rätt rejält.

Frågan är nu hur klubben tänker sig hantera försvaret inför nästa år?

Ska man försöka förlänga kontraktet med Nasiru Moro? En spelare som blandar och ger och som i sina bästa stunder kanske är seriens bäste mittback, men som i sina djupaste dalar är en spelare man inte vet om man kan lita på. Moro har dock visat, framförallt under våren och fram till sin nyckelbensskada, att han är en riktigt bra spelare och skulle ÖSK kunna få till ett nytt avtal och därmed bygga en försvarslinje som kanske består av Bergmark-Moro-Hultqvist och få den linjen att spela kontinuerligt så kanske det är att föredra jämfört med att bygga ihop något helt nytt?

Andrésson tänker du då kanske, han har ju kontrakt. Ja, det har han men undertecknad tycker inte riktigt att den store islänningens sätt att spela passar in i den typ av fotboll som Järdler vill spela. Andrésson skulle passa betydligt bättre i ett lag som vill stå lågt och försvara med mer än halva laget. Ungefär så som ÖSK valde att ställa upp i den avslutande hemmamatchen mot Landskrona BoIS. Men den typen av spel har inte Järlder ställt upp med särskilt ofta under säsongen. Istället har han velat ställa backlinjen högre upp och låta mittbackarna ha stor del i uppspelsfasen. En roll som inte riktigt passar Andrésson. Därför tror bloggen att ÖSK skulle vara mer än villiga till att försöka hitta en ny arbetsgivare för Andrésson. Lyckas man med det frigörs sannolikt ett visst löneutrymme som kan läggas på någon annan. Kanske på en kontraktsförlängning med Nasiru Moro.

Även den andre islänningen, Valgeir Valgeirsson, ryktas vara på väg bort. Den isländske U21-landslagsmannen sades i somras vara aktuell för Valur hemma på Island men det har även funnits rykten om både Allsvenskt och danskt intresse och det skulle kunna innebära att den isländske konklaven i Svartvitt helt försvinner till nästa säsong.

Daniel Björnquist tror bloggen att ÖSK kommer försöka förlänga ett år till. Dajje visade under säsongen att han fortfarande har i en ÖSK-trupp att göra. Han är ingen startspelare längre, men en bra ersättare vid skador och som inhoppare. Hans ÖSK-hjärta är också värt sin vikt i guld. Samtidigt avtackades Dajje efter sista matchen borta mot AFC på ett sätt som gör bloggen tveksam till om Dajje blir kvar.

Johannes Dahno behöver få speltid på seniornivå för att få någon slags utveckling på sin karriär. Om inte annat borde Dahno själv vilja söka sig vidare nu när hans kontrakt går ut. Bloggen har svårt att tro att ÖSK väljer att erbjuda nytt kontrakt.

Rasmus Bonde, lånet från AIK, som kom in som en potentiell ersättare för Samuel Dahl har fått väldigt begränsat med speltid och frågan är om han ens vill vara kvar i ÖSK nästa säsong. En köpesklausul ska finnas så helt omöjligt är det såklart inte. Bloggen har sett för lite av Bonde för att egentligen kunna ha en uppfattning men med tanke på ÖSKs begränsade mängd med alternativ på vänster wingback så kanske Bonde ändå kan dra nytta av att nu ha varit i ÖSK i ett halvår vilket ger en kortare startsträcka in i en startelva nästa säsong jämfört med att ta in någon ny på den positionen. Samtidigt fick Bonde inte ens chansen i den avslutande omgången vilket mycket väl kan antyda att det inte blir någon förlängning alls.

Utöver dessa spelare finns också unge Ludvig Nicklasson som varit utlånad till Örebro Syrianska under hösten. Där har han startat 10 matcher och varit en bidragande orsak till att ÖSIF till slut klarade nytt Ettan-kontrakt. Kanske kan han komma åter och vara med i fajten om en av mittbacksplatserna till nästa säsong?

Även Sebastian Crona har figurerat som mittback vid många tillfällen under säsongen. Kanske främst på grund av frånvaro på andra mittbackar men Crona är en pusselbit som definitivt ska hitta sin plats i nästa års truppbygge.

Ska bloggen gissa så tror vi att ÖSK ändå vill försöka behålla Nasiru Moro, men att den senare trots det väljer att lämna. Valgeirsson och Andrésson lämnar också ÖSK. Dahno får inget nytt kontrakt men det kanske Dajje får. Sammanfattningsvis kommer ÖSK att behöva värva in åtminstone en mittback som går direkt in i startelvan samt både en höger och en vänster wingback om nu inte Rasmus Bonde blir kvar. Det finns mycket att göra på ÖSKs försvarssida. Bloggen ställer sig lite frågande till om det pusslet går att få ihop med tanke på ÖSK rätt begränsade ekonomi?

Mittfältare.
Kevin Walker (-89) har utgående kontrakt
Jake Larsson (-99) har utgående kontrakt
Sebastian Crona (-91) har kontrakt med ÖSK över 2024
David Seger (-99) har kontrakt med ÖSK över 2024
Malïk Mokédé (-05) har kontrakt med ÖSK över 2024
Elias Barsoum (-02) har kontrakt med ÖSK över 2024
Lucas Shlimon (-03) har kontrakt med ÖSK över 2024
Victor Backman (-01) har ett flerårigt kontrakt med ÖSK
Adam Bark (-00) har ett flerårigt kontrakt med ÖSK
Samuel Kroon (-96) har kontrakt med ÖSK över 2025
Hamse Shagaxle (-05) har kontrakt med ÖSK över 2026

Bland mittfältarna är det bara två spelare som har utgående kontrakt i Kevin Walker och Jake Larsson. Walker fyller 35 år nästa sommar och han har haft en hel del skadebekymmer de senaste säsongerna. Det är egentligen först den här säsongen som han fått vara tillräckligt skadefri för att göra sig själv rättvisa. Walkers erfarenhet är enormt viktigt i många lägen men ska vi titta på hur Järdler vill att ÖSK ska spela så tror bloggen att det kanske är dags för ÖSK att försöka hitta en lite rappare och yngre förmåga som kan kampera tillsammans med David Seger och Lucas Shlimon. Walker lär med stor sannolikhet också uppbära en med ÖSK-mått mätt rätt hög lön som om man väljer att gå skilda vägar med Walker skulle kunna användas till andra spelare.

Christian Järdler har tidigare under året sagt i en intervju med NA att med tanke på klubben ekonomi så är det vid utgående spelarkontrakt som han faktiskt har stört möjlighet att ändra sammansättningen i truppen. Kanske är det just i det sammanhanget ett bra läge att inte förlänga med Kevin Walker?

Jake Larsson. Jake-Jake-Jake-Jake Laaaarsson. Man vill ju bara att det ska lossna för Jake. Frågan är om det kommer att göra det i ÖSK? Årets säsong måste ändå betecknas som positiv för Jake Larsson. Hyffsat med speltid och flera mål i kombination med bra spel. Kanske framförallt de matcher då han fått spela som vänster wingback under hösten. Bloggen skulle mer än gärna se att Jake Larsson lyckades i ÖSK. Men bloggen tror på samma gång att det är dags för ÖSK och Jake att gå skilda vägar. Jake skulle behöva komma till en klubb där han får starta som ytteranfallare vecka ut och vecka in. Det har tidigare ryktats som att IFK Göteborg varit intresserade. Varför inte? Jake är värd att lyckas och potentialen finns det, det råder det ingen tvekan om.

Övriga mittfältare i truppen har kontrakt med ÖSK över nästa år och det ska bli väldigt intressant att se om Elias Barsoum och Victor Backman kan, med en hel försäsong utan skadebekymmer, ta kliv under vintern. De båda har så mycket boll i sig och skulle potentiellt kunna vara riktigt värdefulla spelare för ÖSK i Superettan nästa säsong.

Adam Bark är också en spelare som det ska bli intressant att följa utvecklingen på. Nu har han fått ett år i Superettan med speltid (även om det oftast varit som inhoppare) i varje match under hela säsongen. Bark skulle även kunna ta en av platserna som höger wingback, men det är kanske främst längre fram i banan som bloggen tycker att han kommer till sin rätta det syntes om inte annat under inhoppet i sista omgången mot Landskrona när han kom in och gjorde ett mycket fint mål.

Anfallare.
Kalle Holmberg (-93) har kontrakt med ÖSK över 2026

Om inte ÖSK hade lyckats få in Kalle Holmberg under sommaren så tror den här bloggen att ÖSK hade ramlat ur Superettan. Så viktig har Holmberg varit för ÖSK och 13 mål på 17 matcher talar sitt tydliga språk.

Till nästa säsong vore det intressant att se om ÖSK lyckades få in någon yngre förmåga som kan nyttja Holmberg som mentor för att utvecklas under hans vingar. Under hösten har BK Forwards 17-årige anfallare Bilal Fousseni varit på provspel och där kanske det finns just den typen av spelare. Bloggen blir inte förvånad om Fousseni snart presenteras som ny ÖSK-spelare.

Avslutningsvis bör vi också nämna Samuel Kroon i det här sammanhanget. Sommarnyförvärvet från Brommapojkarna har kommit in och oftast spelat till höger, strax snett bakom Kalle Holmberg, i den tia-roll som Järdler ofta använder sig av. Kroon står uppsatt som mittfältare på ÖSKs hemsida, men det är kanske mer åt anfallare eller ytteranfallare som hans reella posiotion under hösten har varit. Kroon kom in som en riktigt frisk fläkt men har också blandat och gett lite för mycket. Höga toppar med fina prestationer som lett till mål och poäng men också dippar som bland annat gjorde att han blev utbytt i paus i den avslutande omgången borta mot AFC. Kroons utveckling ska ändå bli mycket spännande att följa under vintern och om han kan hitta en jämnare nivå i sina prestationer så kommer ÖSK få stor nytta av honom under 2024.

Sammanfattningsvis tror bloggen att den kommande silly vintern kan bli rätt intensiv då det finns många bitar som måste hittas för att få ihop pusslet inför nästa säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.