Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: David Seger valde Östers IF

I mitten av december valde ÖSKs lagkapten David Seger att bryta sitt avtal med ÖSK. Det var ett så kallat 1+1 avtal där båda parter hade den möjligheten efter det första året och Seger valde att ta den.

Till NA berättade han då att han hade ”en ambition att spela på en högre nivå” och att den möjligheten skulle öka när han inte hade ett avtal med en annan klubb att ta hänsyn till. Vidare berättade Seger att han ”inte gjorde detta för att byta klubb i Superettan”, men att man ju aldrig kunde veta hur det skulle gå till slut.

NA: ”Jag gör inte det här för att byta klubb i superettan”

Nu, en månad senare, vet vi svaret. Det blev Östers IF för Seger som därmed byter klubb i Superettan trots allt och på en hel del sätt påminner den här situationen om när Oscar Jansson gick till IFK Norrköping. På samma sätt hade spelaren då en uppenbar ambition att ta sig uppåt i hierarkin men det slutade med att att det snarare blev ett steg åt sidan jämfört med det där målet om ”högre upp”.

Att David Seger, som var lagkapten tillsammans med Kevin Walker under 2023, nu alltså bröt sitt kontrakt för en seriekonkurrent svider såklart. Speciellt med tanke på att hans val att säga upp sitt kontrakt satte ÖSK, huvudtränaren och sportchefen Christian Järdler samt sina tidigare lagkamrater i en svår sits när man nu behövde ändra fokus och leta efter en ny offensiv mittfältare istället för den defensiva diton som tidigare var planerad. Det ställer en del frågor och funderingar kring det där med klubblojalitet (finns det någon sådan alls kvar i den moderna fotbollen?) och det hela blir till slut ett rätt märkligt val när bloggen försöker zooma ut och se det utifrån (så gott det nu går att göra).

Östers IF må vara ett halvt trappsteg upp i nuläget och det är möjligt att dem kommer att vara med i kampen om uppflyttning till Allsvenskan 2024, men ser vi till föregående säsong så var det till slut rätt många lag (hälften?) som man kunde sätta den stämpeln på eftersom att Superettan är en sådan konstigt och oförutsägbar serie där lag som får flyt och hamnar i en positiv spiral (läs exempelvis Utsikten) kan vara med och slåss ända in i det sista samtidigt som lag som hamnar i en negativ spiral (läs exempelvis ÖSK, Helsingborg, Sundsvall, Jönköping Södra, Örgryte osv) lätt kan bli indragna i den direkta bottenstriden och till och med ramla ur. Betänk att Jönköpings Södra låg 6a i serien vid sommaruppehållet men lyckades ändå åka ur Superettan när serien tog slut.

Hur det blir 2024 återstår än att se men visst vore det lite ironiskt om det slutade med att ÖSK kommer före Öster i tabellen när vi summerar ihop säsongen 2024. Kan ÖSK hitta en ersättare till David Seger (gärna kvickare och med lite mer jämnhet i sitt spel) samt en bra vänsterback (något säger undertecknad att Sebastian Nilsson som nu är på provträning med klubben inte är ÖSKs egentliga förstahandsval) så ser ÖSKs lag (åtminstone på förhand) kanske till och med bättre ut nu än vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Bloggen kan också tillåta sig att fundera över om de spelare som lämnat ÖSK för att söka lyckan annorstädes kanske övervärderat sig egen dragningskraft. David Seger siktade på Allsvenskan och hamnar i Växjö samtidigt som Nasiru Moro, Jake Larsson och William Eskelinen fortfarande står utan kontrakt. Det kanske är svårare att hitta en bättre deal än vad man kanske vill tro? Eller är det månne spelarnas agenter som vill få dem att tro det?

Sen har vi ytterligare en faktor som den här bloggen vill lyfta fram och det är den om att få nya vyer. Ta David Seger som ett exempel; nej Östers IF kanske inte är det han verkligen siktade mot, men han får nu komma till en ny klubb med helt nya infallsvinklar, lagkamrater och tränare och bara det kan ge en fin skjuts för Segers fortsatta utvecklingen och karriär.

Men att lagkapten David Seger säger att han inte skulle bryta sitt kontrakt för att välja en annan klubb i Superettan för att sedan en knapp månad senare ändå göra just det valet medför en rätt dålig eftersmak ur ÖSK-perspektiv sett och det blir intressant att se hur ÖSK-publiken väljer att möta sin forma lagkapten när Östers IF kommer till Behrn Arena i slutet av oktober 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.