Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Podd-tips

På måndag är det premiär för ÖSK i årets Superettan med match hemma mot Skövde AIK, men innan dess är det en lång påskhelg som väntar och vad passar då inte bättre än att lyssna på ÖSK-relaterade poddar?

Och det finns sannerligen en rejäl hög att gå igenom.


Vallens Gatukök.
David Flatbacke-Karlsson och Elias Tinfors är tillbaka efter ett års uppehåll och pratar igenom försäsongen och läget inför premiären. David och Elias är båda pålästa och har stora ÖSK-hjärtan.


GFÖ-podden.
Supporterfalangen Gamla Fina Örebro sim håller till på Sektion K driver också den kanske mest högkvalitativa podden av alla för den ÖSK-intresserade. Erik Wärlegård programleder och har alltid bra samtal med de som intervjuas. ÖSKs huvudtränare Christian Järlder är en flitigt förekommande gäst och i det senaste avsnittet var det en supporterpanel som pratade upp inför premiären.

GFÖ-podden går att hitta via Patreon och om du är betalande prenumerant får du alltid tillgång till innehållet lite före alla andra.

GFÖ-podden: #68: Supporterpanelen


Hemmaborgen.
Nerikes Allehandas ÖSK-podd har släppt två avsnitt på relativt kort tid.

Dels är det den ”vanliga” podden som oftast kommer ut en gång i veckan och som tar upp det mest aktuella i ÖSK-sammanhang men denna vecka har de också släppt ett ”premiärspecial”-avsnitt som finns att se via video på NAs hemsida.

Fredrik Carlsson och Elena Lövholm gör, som vanligt, ett bra jobb med att täcka allt som händer kring ÖSK vecka ut och vecka in. Som ÖSK-intresserad är det nästan ett måste att stötta den journalistik som NA ger sina prenumeranter.

NA: Betygsätter matchtröjan: ”Kunde ha skippat…”


Geflepodden.
Geflepodden, som drivs av supportrar till Gefle IF har gått igenom och tippar alla Superettans lag. Till sin hjälp att beskriva ÖSK har podden ringt upp GFÖs Erik Wärlegård som beskriver läget inför seriestarten.


Superettanpodden.
Superettanpodden är den enda podd som täcker Superettan som helhet och även om ljudkvaliteten i vissa avsnitt har lite mer att önska så går det inte att prata bort innehållet som allt som oftast håller en bra och informativ nivå för den som är intresserad av Superettan som helhet.

Det senaste avsnittet berör just det sista inför seriepremiären och panelen diskuterar hur tabellens toppskikt kan komma att se ut när serien tar slut. Man pratar också om den match som på förhand kanske kan ses som den ”hetaste” i premiäromgången då den på förhand utsedda toppkandidaterna Östers IF och Degerfors IF möts i Växjö i den första omgångens sista match på tisdag i nästa vecka.

Förra veckans avsnitt handlade till största delen om Superettans Upptaktsträff och avsnittet innan dess tog mer fokus på Örgryte IS.


Alltid Rött, Alltid Rätt.
Är en podd om Sandvikens IF som ÖSK möter på bortaplan i omgång två. I detta avsnitt tar podden avstamp mot Sandvikens premiärmatch borta mot Landskrona BoIS.

Christian Järdler om läget i A-laget

I två mycket intressanta publikationer går det att få ut en hel del matnyttigt om läget i ÖSKs herrtrupp.

Dels är det en artikel som NAs Fredrik Carlsson skrivit och dels är det GFÖ-podden som fått förnyad energi och släppt ett drygt timmeslångt avsnitt.

I båda fallen är det ÖSKs huvudtränare Christian Järdler som svarar på frågor och ger fylliga och intressanta svar.


NA: Kravet i mittfältsjakten – lyfta Kalle Holmberg: ”Har en dialog”

I Fredrik Carlssons artikel för NA framstår tre delar förhållandevis tydligt:

  1. När David Seger valde att säga upp sitt kontrakt med ÖSK förändrades Järdlers truppbygge och fokus tvingades från en defensiv till en offensiv mittfältare.
  2. Den offensiva mittfältaren ska ha en profil som kompletterar och gör Kalle Holmberg ännu bättre. Järdler verkar vara villig att avvakta eller vänta tills rätt spelare dyker upp till den positionen.
  3. För att ändå hantera det defensiva mittfältet ämnar Järdler skola om Niclas Bergmark från mittback till defensiv mittfältare. Järdler ser också Sebastian Crona som ett givet alternativ på den positionen. Lucas Shlimon å sin sida verkar Järdler se som lite mer åt det offensivare hållet utan att han för den skull konkurrerar om den mest framskjutna offensiva mittfältsrollen. Snarare som åtta än sexa, men alltså inte som 10a.

Kommentar: om bloggen förstår Järdlers resonemang så verkar det alltså som att ÖSK mittfält kommer att bli någon form av variant där det finns en tydlig defensiv mittfältare (en sexa), en mer central mittfältare (en åtta) samt en mer offensiv mittfältare (kanske en 10a eller åtminstone en mer offensiv åtta).

Sedan tidigare har vi kunna förstå att ÖSK ska gå över till en fyrbackslinje och i anfallet verkar det rätt tydligt att det blir Kalle Holmberg centralt med Samuel Kroon och Victor Backman på varsin sida om honom.

Sammanfattningsvis lutar det alltså åt att ÖSK kan komma att ställa upp med en form av 4-3-3, 4-1-2-3 eller 4-2-1-3 där diamanten på mittfältet kan peka åt olika håll beroende av vilka spelare som finns tillgängliga eller vilket motstånd man möter.

Om den här bloggen minns rätt så var senaste gången ÖSK spelade med den typen av formation under Sixten Boströms era där Magnus Kihlberg tog den defensiva rollen, Alejandro Bedoya den centrala och Nordin Gerzic den offensivare rollen.


GFÖ-podden: #63 Christian Järdler

I GFÖ-podden med Erik Wärlegård och Robert Larsson fördjupas och breddas samtalet kring läget i truppen på ett sätt som är lättare att göra i podd jämfört med skrivet material och om du inte är betalande medlem (sk ”patron”) så är det hög tid att du blir det. Som patron får du tillgång till alla GFÖ-poddar före alla andra samtidigt som du är med och bidrar till att podden finns och fungerar.

I avsnittet går man igenom i stort sett hela truppen och Järdler får ge sin sin på allt från nye målvakten Malte Påhlsson till anfallets mest givne spelare i Kalle Holmberg. Också i den här delen av podden berörs att Niclas Bergmark och Sebastian Crona anses, i första hand, gå som defensiva mittfältare (åtminstone under försäsongen) i ett spelsystem som Järdler själv benämner som en 4-3-3 eller 4-2-1-3 med lite variation beroende av motstånd.

Järdler beskriver också att han siktar på att försöka få in ytterligare tre spelare till truppen. En vänsterback, en offensiv mittfältare och sedan ytterligare en spelare om det finns ekonomi kvar.

Samtalet i podden är avslappnat men ändå konkret och som alltid är det väldigt bra programlett av maestro Erik Wärlegård.

Intervjuer med Lindegren och Järdler

ÖSK-Play med klubbchef Jonas Lindegren
I en 30 minuter lång intervju med ÖSKs VD och klubbchef Jonas Lindegren beskrivs det aktuella läget för ÖSK med bland annat fokus på det rätt tuffa ekonomiska läget. Ska man tolka det rätt så skulle klubben verkligen må betydligt bättre av att det kom i snitt cirka 500 fler åskådare jämfört med som det är nu. Klubben har satt en ganska tuff minusbudget och då är publiksiffrorna en del som gärna får förbättras för att det ska lyckas.

ÖSK: ÖSK PLAY: Intervju med Klubbchef Jonas Lindegren


GFÖ-podden med Christian Järlder
I detta avsnitt av GFÖ-podden intervjuas (eller samtalas) ÖSKs huvudtränare Christian Järdler om allt från Noel Milleskogs flytt till DIF och sin egen roll som både tränare och sportchef till frågor om uttagningar och spelsätt.

Det mest anmärkningsvärda, i bloggens öron, är att han är väldigt tydlig med att det är Kalle Holmberg som är Noel Milleskogs ersättare och att man fortsatt jobbar på att lösa Adi Fisic från Atalanta men att den processen går långsamt mest pga att semestertider i Italien men också i förhållande till olika regler om antalet utlånade spelare som italienska klubbar får ha samtidigt.

Men den som förväntat sig att ÖSK ska plocka in någon ny anfallare i truppen kan helt slå bort den, åtminstone om man ska tro det som Järdler säger i samtalet med Erik Wärlegård. Det är en ut och en in som gäller.

GFÖ-podden: #62: Christian Järdler

Lyssningsvärda poddar med ÖSK-tema

Här kommer tips på veckans poddar som antingen direkt handlar om, eller som indirekt berör, ÖSK.

Hemmaborgen.
NAs podd om ÖSK där det för dagen är Hugo Levinsson (Elena och Fredrik som brukar hålla i podden verkar ha semester) som tillsammans med sommarvikarien Erik Karlsson går igenom det senaste kring ÖSK. I detta avsnitt redogör man också för en hel del statistik och siffror som visar på positiva kurvor för Järdlers sätt att spela.

GFÖ-podden.
Gamla Fina Örebro har släppt ett nytt supporteravsnitt som än så länge bara är tillgängligt för prenumeranter. Men om du inte redan är det, så är det högt tid att du blir det. GFÖ-podden är alltid – alltid – hög kvalitet.

GFÖ-podden #60: Supporterpanelen | Gamla Fina Örebro on Patreon

Superettanpodden.
Podden har hela Superettan som som fokus och det senaste avsnittet handlar till stor del om vad som kan hända i seriens klubbar under det kommande transferfönstret.

GFÖ firar 5 år på Kafé National och på sektion K

I samband med ÖSKs hemmamatch mot ÖIS nu på tisdag fyller supporterföreningen Gamla Fina Örebro (GFÖ) fem år och man gör det med ett stort firande på Kafé National och på sektion K där alla platser köpts upp och säljs för det mycket fördelaktiga priset 95kr.

Dörrarna till Kafé National slår upp klockan 16.00 och där kommer det att finnas såväl god mat som bra dryck och dessutom har det utlovats att Alexander Axén dyker upp och spelar skivor tillsammans med Erik Wärlegård.

I det senaste avsnittet av GFÖ-podden går det att höra lite om hur och varför GFÖ kom till liv.

GFÖ-podden #58: Spontanpodd inför tisdagens femårsfirande


Svartvitt, 191001: Intervju med Erik Wärlegård: ”Prioriterar man ÖSK så är man där”
NA, 220211: ”Vi fick idén under en riktig skitmatch”

GFÖ-podden #56 och #57 med Järdler och Järdler

Lagom till helgen släppte Erik Wärlegård avsnitt 57 av GFÖ-podden med en avstämnings-intervju med ÖSKs huvudtränare Christian Järdler.

#57 Avstämning med Järdler

Samtidigt ser bloggen att vi inte länkat till avsnittet innan, vilket också innehåller en intervju med samme Järdler, men den gången precis innan transferfönstret skulle till att stänga och det är lite intressant att lyssna på de båda avsnitten back-to-back dels för att höra skillnader och grånyanser men också för att höra likheter och intressanta färgskalor.

#56 Deadline Day med Christian Järdler

Som vanligt vill bloggen tipsa om att du kan bli Patron (”medlem”) och få tillgång till GFÖ-poddens material före alla andra. Kostar bara en liten slant och är väl värd varenda en av dem.

Gamla Fina Örebro | creating Podcast | Patreon

GFÖ-podden #54 och #55 – Shlimon och supporterpanel

GFÖ-podden med Erik Wärlegård i spetsen verkar ha fått upp flåset i samma anda som Järdler fått upp spelarnas dito. För här liggs det inte på latsidan inte. Bloggen uppskattar verkligen GFÖ-podden och varje avsnitt håller hög nivå.

Under den senaste tiden har det släppts två avsnitt som båda är väldigt lyssningsvärda.

#54 Lucas Shlimon.
Först ut var ett samtal med den något pånyttfödde Lucas Shlimon som bland annat beskriver en del om vad som hänt under försäsongen där han är en av dem som fått mest speltid och fått bäst betyg.
GFÖ-podden: #54: Lucas Shlimon


#55 Supporterpanel.
Det senaste avsnittet var en så kallad supporterpanel där en skara supportar sitter ner och diskuterar bland annat om ÖSKs försäsong, men också om klubben i stort och smått. Denna gång var det Robert Larsson, Alex Lindgren, Olle Jonsson som satt tillsammans med Erik Wärlegård.
GFÖ-podden: #55: SupporterpanelenFotnot.
Som en extra nugget vill bloggen tipsa om att Geflepodden (som har ett delvis liknande upplägg som GFÖ-podden) har släppt ett antal avsnitt där det går igenom alla lag i Superettan. I avsnittet där ÖSK figurerar ringer Geflepodden upp just Erik Wärlegård som ger sin syn på ÖSK. Lyssna från cirka 03.00 in i avsnittet.

GFÖ-podden #53: Intervju med David Seger

Ett nytt fint avsnitt av GFÖ-podden har nu kommit ut och denna gång intervjuar Erik Wärlegård den numera kaptenbindelsbeprydde David Seger.

Man blir lätt bortskämd över den höga nivån på innehållet i GFÖ-podden men detta är inget undantag. Intervjun har mer karaktären av ett samtal och det kommer ofta djupa och intressanta svar på frågorna.

Som vanligt vill bloggen säga att om du inte är prenumerant (patron) av GFÖ-podden så är det hög tid att du blir det. Bloggen skulle vilja påstå att du inte hittar någonting, i ÖSK-sammanhang, som är bättre och med högre kvalitet än GFÖ-podden.

GFÖ-podden: #53: David Seger

GFÖ-podden #52: Intervju med Samuel Dahl

GFÖ-podden har fått upp ångan rätt rejält och redan igår kunde den som är prenumerant (patron) få tillgång till den senaste intervjun där Erik Wärlegård intervjuar ÖSKs vänter-winge Samuel Dahl.

Och som vanligt håller det inspelade materialet hög klass.

GFÖ-podden: #52: Samuel Dahl

GFÖ-podden #51: Supporterpanelen

GFÖ-podden är tillbaka med ett nytt avsnitt där supportrarnas röst lyfts på ett väldigt fint och fördjupande sätt. Denna gång är det Daniel Gustafsson, Erik Wärlegård och Robert Larsson som samtalar om framförallt försäsongen, truppen och preliminära startelvor.

För den som är intresserad av ÖSK är GFÖ-podden i det närmaste ett måste.

GFÖ-podden: #51: Supporterpanelen