Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

GFÖ-podden #45: Axel Kjäll

Ett nytt avsnitt av GFÖ-podden såg dagens ljus igår eller om det var i förrgår. Ett väldigt intressant avsnitt med Erik Wärlegård och Axel Kjäll. Erik tar som vanligt upp ett antal intressanta spörsmål. Axel är ovanligt öppen (för att vara sportchef, vilket han bland annat är).

Jag fastnade för två saker.

Silly Season – försvarare.
AK. Det är ingen hemlighet att vi letar efter en försvarare. De försvarare som vi är ganska långt fram med just nu – ingen av dem hade varit möjliga för fyra veckor sedan och de är på en högre nivå än de spelare som fanns tillgängliga då.
EW. Hur många sådan dialoger har ni på gång?
AK. Tre. Inte så att vi kommer att ta in tre spelare, men vi skall förhoppningsvis kunna ta in någon av dem.
EW. Hur specad är den försvararen. Är det en mittback eller?
AK. En försvarare.

Silly Season – Skovgaard och Besara.
EW. Skovgaard och Besara lämnade klubben utan betalning och många höjer på ögonbrynen. Var det en god affär trots att det inte vart övergångssummor?
AK. Vi fick betalt för båda två. Det är väl som nummer ett. Sen så öhhh….
EW. På annorlunda sätt än som en transfersumma?
AK. Det finns olika sätt. Utan att gå in för mycket på detalj så har man rätt till pengar den dagen spelaren skriver på för en annan klubb. Eller en spelare kan få köpa ut sig från ett avtal. Det är väl de två möjligheterna som finns.
AK. Jag tror att alla förstår att om man tittar på lönestrukturen så var det två spelare som låg absolut i toppen på vår lönestruktur. Så det är klart att det frigjorde ju möjligheter att ta in spelare som DG, Yasin och Mpindi, absolut.


Om Gamla fina Örebro (podden). Från GFÖ.
Crowdfundad och oberoende ÖSK-podd av Gamla Fina Örebro
Är du som oss? Sugen på mer ÖSK? Saknar du samtal om ÖSK där folk säger som det är. Eller hur det borde vara. Där klubbkärlek och kritik kan framföras utan censur. Där supportrar får chansen att ventilera Örebro Sportklubb. På riktigt. Då ska du bli en patron till GFÖ-podden. Initiativtagare är Erik Wärlegård och supportergruppen Gamla Fina Örebro. Vi släpper två avsnitt i månaden. Pengarna går till utrustning, omkostnader och ett glas rött till gästerna.

Bindningtid?
Nej. Man säger upp när man vill och stöttar projektet så länge man vill.

Minsta summa?
Nej, man betalar helt valfri summa och den dras i början av varje månad. Beloppet är i dollar – nån betalar 2, de flesta 5-10 och några hjältar mer än så. Vi är tacksamma för varje bidrag.


Jag har för mig att EW släpper inslagen även för icke-betalande efter ett tag. Men alla som är intresserade av att få direkt tillgång till en riktigt bra ÖSK-podd lägger givetvis en slant via Patreon så att podden kan blomstra och leva vidare.

Patreon: GFÖ-podden.

Föredettingar: Besara till Hammarby

Hammarby meddelar idag, att de kommit överens med Nahir Besara om ett tvåårskontrakt. Spelaren har anslutit till Hammarbys träningsläger i Spanien.

Det blev alltså bara ett tvåårskontrakt för Besara som hade tre år kvar när han lämnade ÖSK. Jag undrar om Hammarby kunde kompensera honom för det kontraktsår han tappade. Att det inte blev mer än två år är inte så konstigt sett med Hammarbyögon. Besara beskrivs nu som ”30-årig”, men det är han bara några veckor till. När Allsvenskan startar kommer han att vara 31.

Hammarby: Nahir Besara tillbaka i Bajen
NA: Nahir Besara tillbaka i Hammarby

Silly Winter 2021/22: Besara lämnar ÖSK

Där satt den! ÖSK bekräftar nu att man kommit överens med Nahir Besara att avsluta det kontrakt som sträckte sig fram till och med år 2024. Besara var i hög grad del av det ”projekt” som skulle föra ÖSK upp i de övre delarna av Allsvenskan. Av detta blev det bara pannkaka. ÖSK kommer det här året visserligen och förhoppningsvis vara inblandade i en toppstrid. Men inte den toppstrid som klubbledning och supportrar sett fram emot.

Det är tråkigt att se Besara lämna laget. Han har i mitt tycke varit ÖSKs bästa spelare under de perioder han spelat för klubben. Men när det blev klart att han inte ville vara kvar och spela i Superettan känns det bra att kunna riva bort plåstret så snabbt som möjligt. Vilket öppnar för bättre tidsmässiga och ekonomiska möjligheter att ta in ny(a) spelare till den plats som nu frigörs i truppen.

Från ÖSKs sida verkar man inte ha varit översvallande positiva till avslutet. Det var en efter omständigheterna mycket kärv notis på ÖSKs webbplats som noterar avhoppet.

ÖSK: ÖSK och Nahir Besara går skilda vägar
NA: Nahir Besara lämnar ÖSK
NA: Kjälls möjligheter när Besara lämnar ÖSK


Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2021/22: Besara på väg att lämna ÖSK

Det verkar som om ÖSKs försök att sälja Nahir Besara inte gått så bra. För på något annat sätt kan man väl inte tyda NA:s artikel idag om att spelaren är på väg att avsluta sitt kontrakt med ÖSK. Och vice versa skall väl tilläggas.

Besara är en av de spelare som inte velat följa med ÖSK till Superettan. Klubben har försökt att sälja honom – enligt uppgift för några hundratusen kronor. Att beloppet är så lågt beror på att Besara har en hög lön som dessutom även inkluderar den bonus han fick när han skrev det senaste kontraktet. Få klubbar lär vara villiga att dels köpa loss honom för ett högre belopp samt matcha de lönevillkor han fått hos ÖSK.

För ÖSKs del handlar det nu mest om att få bort honom från lönelistan. Då kan klubben spara in en hel del pengar som istället kan användas på spelare som verkligen vill spela för ÖSK.

Något definitivt besked om separationen föreligger inte än, men det lär komma i närtid.
– Nej, jag har inget mer att säga just nu än att inget är klart. Det lär komma ett besked inom kort, säger han till NA.

NA: Avslöjar: Nahir Besara bryter ÖSK-kontraktet

Silly Winter 2021/22: Frågetecken för Besara

Fotbollskanalen uppger idag, att det finns en möjlighet att Nabil Besara kommer att lämna ÖSK. Enligt websajten finns det en ”överenskommelse” mellan Besara och Örebro om att 30-åringen kan lämna billigt i vinter. Det här skulle alltså inte (om jag tyder Fotbollskanalen rätt) vara en del av kontraktet mellan spelare och klubb.

Enligt sajten kommer det inte att krävas några större belopp för att köpa loss Besara – några hundratusen kronor lär det röra sig om. För ÖSKs del handlar det väl inte så mycket om att tjäna pengar på försäljningen som att spara in på framtida lönekostnader, vilka säkert är betydande.

– Vi har pratat om allt möjligt men inte landat i något ännu. Just nu har jag kontrakt med ÖSK och förhåller mig till det. Du får ursäkta mig, men jag gillar ÖSK och respekterar fansen, säger Besara om samtalen med ÖSK om läget.

Enligt Besara har det funnits en del intresse från bland annat allsvenska klubbar. Om Besara även fortsättningsvis väljer att bilpendla från Södertälje lär det väl bara vara IK Sirius som ligger inom pendlingsavstånd. För Stockholmsklubbarna och för IFK Norrköping anses han nog vara ”för gammal”. Troligare är väl att det blir en ny utflykt till något av Arabemiraten.

Fotbollskanalen: Allsvenska klubbar jagar Besara – ÖSK kan tvingas sälja billigt

Jag vet inte om jag håller med om att ÖSK kan tvingas att sälja. Visst, det kan finnas en klausul i kontraktet, men det verkar väl ändå snarast vara resultatet av en diskussion mellan spelare och klubb som ligger till grund för detta. I så fall handlar det inte om att tvingas utan om en ekonomisk avvägning från ÖSKs sida.


Tillägg: Fredrik Carlsson förklarar vad som skiljer situationen för Nahir Besara och Jiloan Hamad åt.
NA: Därför kan Besara lämna men Hamad blir kvar i ÖSK

Silly Summer 2021: Lennart Larsson namnet bakom värvningarna

NA kunde igår ge lite klarhet i hur det var möjligt att knyta både Nahir Besara och Jiloan Hamad (och tidigare även Andreas Skovgaard) till klubben på överraskande långa kontrakt. ÖSK har tidigare hintat om att det var tack vare ett externt initiativ som värvningarna möjliggjorts.

Det visar sig nu, att bakom värvningarna ligger den tidigare styrelsemedlemmen Lennart Larsson. Larsson, som under en femårsperiod fram till år 2017 ingick i styrelsen, var tidigare ägare till Oppboga bruk utanför Fellingsbro. Det innehavet avvecklades genom en försäljning år 2019 och då blev det väl efter affärens genomförande en del ”pengar över” .

Av NA:s artikel att döma är Larsson inte ensam finansiär bakom affärerna, men han har stått för huvuddelen av pengarna.

Exakt hur finansieringen gått till framgår inte, men det verkar i alla fall inte vara fråga om ett traditionellt ”sponsorskap” eller en nyemission i ÖSK Elitfotboll.

NA skriver.
Exakt hur upplägget ser ut mellan finansiär och klubb vill han ogärna gå in på.
– Inte hur det ser ut i detalj. Men som jag sa, det handlar inte om allmosor, du får ingen att gå in med miljontals kronor utan en affärsmässighet. Och jag tycker att vi löst det här på ett sätt som är bra för alla parter.

Det mesta lutar väl åt att det handlar om någon slags lösning där investerarna hoppas på en framtida återbetalning. Eftersom ingen av de tre spelare man varit med och finansierat lär generera några övergångssummor (att tala om) så måste det väl handla om andelar i eventuella försäljningar av andra spelare.

ÖSK Elitfotboll är ett publikt aktiebolag och lär väl vara tvungna att till sina aktieägare lämna någon form av information om hur avtalet mellan bolaget och investerarna ser ut.

NA: Han är mannen bakom ÖSK:s supervärvningar

Silly Summer 2021: Det kommer mera/(flera)

Trots att Nahir Besara tagits in och knutits till ÖSK fram till och med år 2024 är det inte slut på Axel Kjälls sommaruppgifter.

Närmast handlar det väl i första hand om Jiloan Hamad. Hamad har ju även han varit föremål för spekulationer om en återkomst till Örebro för spel i ÖSK. Nahir Besara har vid flera tillfällen droppat hintar om att han gärna skull spela tillsammans med Hamad. Något han väl knappast skulle göra om han inte trodde att det är en rätt god chans att han kommer att få spela med Hamad.

Ryktesspridningen förstärks nu av Expressens Daniel Kristoffersson. Kristoffersson är ofta(st) välinformerad, men inte alltid. Nu skriver han i alla fall att även ett kontrakt för Jiloan Hamad är nära förestående.
Enligt SportExpressens uppgifter slutförhandlar klubben med Jiloan Hamad och är muntligt överens om ett kontrakt. Går allt som planerat hoppas Örebro SK presentera mittfältaren inom den närmsta veckan skriver Kristoffersson.

Hur det går med den saken återstår att se, men en sak är i alla fall säker. ÖSK verkar faktiskt ha de ekonomiska förutsättningarna att även knyta Hamad till sig. I en intervju med NA berättar ÖSK:s vd Simon Åström att man den här gången får ekonomisk draghjälp från ett antal personer och företag.
För att lyckas med det måste vi få vår ekonomi att växa och utvecklas på olika områden. Ett av dom är att knyta kapitalstarka personer, företag och entreprenörer närmare klubben på olika sätt och göra dom involverade och delaktiga i den resa vi vill göra. Utifrån vårt ekonomiska läge har deras tillskott till den här värvningen varit avgörande för att vi ska få det i mål på det här sättet, säger ÖSK:s vd Simon Åström till NA.

Men sommarens värvningskampanj slutar inte där. Dessutom lär en efterlängtad förstärkning på mittbackssidan vara på ingång.

Och kanske någon mer. För egentligen skulle det väl behövas en ordentlig skadefri målgörare. Fast man skall kanske inte bara skylla ÖSKs skrala målskörd på anfallarna. Om mittfältet inte klarar av sina offensiva uppgifter så spelar det liten roll vilka anfallare man har (nästan).

Dessutom rapporteras Martin Broberg vara nära en återkomst. Ytterligare en förstärkning av den tillgängliga truppen (om han håller).

Expressen: Jiloan Hamad är detaljer från ÖSK
NA: Spelet bakom Besara – öppnar för fler värvningar
NA: Nahir Besara om nya tröjnumret • Hamad-flörten • ÖSK:s stora framtidsprojekt: ”Jag kanske är först i raden”

Silly Summer 2021: Hemma igen

Att Örebro och ÖSK har blivit Nahir Besaras svenska favoritklubb råder det väl vid det här laget ingen tvekan om. När nu ÖSK tack vare hjälp av externa sponsorer har kunnat presentera att tillräckligt intressant ”paket” hamnade namnteckningen där den skulle sitta.

I det här sammanhanget bör man sända en tacksamhetens tanke till Alexander Axén som då det begav sig övertalade Besara att komma till ÖSK, trots att spelaren lär ha varit muntligt överens med GIF Sundsvall om en flytt till Medelpad.

Vad som under de senaste dagarna på grund av en allt intensivare ryktesspridning blivit allt troligare nådde idag sin logiska slutpunkt. ÖSK och Besara bekräftade ett kontrakt som sträcker sig fram till och med år 2024. Under tre och ett halvt år kommer ÖSK således att kunna dra nytta av Besaras fotbollskunskaper. Tillgänglig för spel kommer han att vara från och med hemmamatchen mot AIK den 26 juli.

Det här är en verklig prestigevärvning som nog kommer att visa sig vara viktig för ÖSK på mer än ett sätt.

ÖSK: Nahir Besara tillbaka i Örebro
ÖSK: Nahir Besara: ”ÖSK är mitt lag”. (video)
NA: Profilen återvänder till ÖSK. Med Fredrik Carlssons inbäddade videokommentar.
NA: Nahir Besara om nya tröjnumret • Hamad-flörten • ÖSK:s stora framtidsprojekt
Svartvitt: Nahir Besara återvänder till Örebro SK
Fredrik Carlsson (NA): Fem punkter om Nahir Besara och ÖSK:s silly season

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Summer 2021: Besara nära ÖSK (?)

Enligt FotbollDirekt är Nahir Besara nära en överenskommelse med ÖSK. Fotbollssajten skriver att Besara endast är detaljer från att skriva på för ÖSK. Om inget oförutsett inträffar ska mittfältaren vara redo för en comeback i klubben.

Intresse för Besara har även funnits från bland annat Elfsborg.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Budkrig om Besara – ser ut att vinna honom

Silly Summer 2021: Besara: Kommer/kommer inte?

Nu är det nog dags att dra igång spekulationerna kring sommarens transferfönster. För att ÖSK kommer att behöva genomföra en del förändringar i spelartruppen är nog klart efter den tveksamma starten av årets säsong. Det är under perioden från den 15 juli till den 11 augusti som övergångarna kan göras. Den 15 juli har allsvenskan kört igång igen efter EM-uppehållet och omgångarna 9 och 10 har avverkats.

Det första ryktet handlar givetvis om Nahir Besara, som avslutade sitt kontrakt med Al Hatta efter det att de åkt ur Arabemiratens högsta serie. Nu är han tillgänglig på spelarmarknaden och tränar för närvarande med Södertälje FF – ett div 4-lag i vilket hans bror tydligen medverkar som tränare.

Någon ställning till vilken nästa klubbadress skall bli har Besara inte tagit än.
– Jag tror att alla som känner mig vet hur lugn jag är när det gäller sånt här. Det kommer när det kommer, och gör det inte det så finns det annat här i livet. Det ska passa med allt innan någonting blir klart, säger Besara till NA.

En avslappad attityd som han givetvis kan kosta på sig eftersom han vet att ÖSK under alla omständigheter (utan möjligen efter en knäskada) gärna ser honom i laget igen.

Jag skulle tro, att ÖSK ligger rätt bra till. De ”stora” klubbarna är knappast intresserade av honom trots hans kvaliteter med tanke på hans ålder. (Han har hunnit bli 30). Gentemot de mellanstora klubbarna bör ÖSK ha ett försteg med tanke på hans personliga kontakter och framgångsrika sejourer i klubben. ÖSK lär väl heller inte ha något emot att ta in honom på liknande villkor som förra gången – alltså på ett halvårskontrakt, vilket skulle ge honom möjligheten att spela under vintern för något välbetalande lag på den arabiska halvön.

NA: Nahir Besara tillbaka i Sverige

Spelarstatistik från fotbolltransfers.com