Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: Besara håller dörrarna öppna

Expressen har intervjuat Nahir Besara om dennes framtidsplaner. Besara säger som de flesta i hans situation brukar göra. Han håller alla sina dörrar öppna.

Det verkar inte som om han börjat förhandla med någon än utan att han än så länge nöjer sig med att känna av hur stort intresset är från diverse håll.

Samtidigt får jag nog en känsla av att han verkar vara något positivare till en fortsättning i ÖSK. Det har gått väldigt bra för honom den här säsongen och han verkar att trivas bra i ÖSK och med Axel Kjäll.

Kanske att det kan bli en fortsättning om det inte dyker upp något som är betydligt bättre ekonomiskt sett. Ett problem är förstås att han har sin familj i Södertälje. Det måste väl vara rätt så jobbigt att pendla fram och tillbaka varje dag. Om han nu inte har en övernattningsmöjlighet i Örebro också.

Expressen: ”Jag vill inte hoppa på något och ångra mig”


Tillägg: Det verkar vara en artikel hos Fotbollskanalen som var grunden till Expressens artikel. Eller så sade han samma sak till båda. Fotbollskanalens artikel är lite fylligare.

Fotbollkanalen: Besara: ”Önskar att Real Madrid ringer men det är inte så enkelt”

Årets utmärkelser

ÖSK delade som brukligt är ut ett antal priser i samband med säsongsavslutningen, som det här året genomfördes digitalt.

Här kan du se hela ÖSK-Galan 2020 i efterhand.

För att göra det enkelt för mig själv och för att bevara utmärkelserna till eftervärlden har jag den här gången kopierat ÖSKs text rakt av. ÖSKs artiklar har ju en tendens att försvinna i samband med att de byter webbverktyg eller genomför andra förändringar på sin sajt.


Årets målskytt
Nahir Besara tilldelades priset som Årets målskytt med sina 12 mål under säsongen 2020.

Årets genombrott
David Seger tog hem kategorin Årets genombrott som utsågs av Nerikes Allehanda. På plats för att dela ut priset var journalisterna Elena Lövholm och Fredrik Carlsson.

Årets akademispelare
Anton Ingves utsågs till vinnare utav en jury bestående av akademitränarna och manager Axel Kjäll.

Årets supporter
Martin Eriksson utsågs genom omröstning av Kubanerna.

Årets Kuban
Oscar Jansson
Supportrarna hade röstat fram den spelare som de tycker bidragit lite extra under året och som de ville hylla under kvällen.

Årets lagkamrat
Martin Broberg
Alla spelare fick rösta på den lagkamrat som varit bäst utanför planen. Det var en jämn omröstning med flera nomineringar men spelarna hade sagt sitt och vinnaren blev Martin Broberg.

Årets mål
Nahir Besara (2-0 mot IK Sirius)
För att utse vinnaren hade vi en omröstning på sociala medier där supportrarna fick rösta på det mål de tycker var snyggast under 2020.
Med 48% av rösterna tog Nahir Besara hem Årets mål.

Årets damspelare
Matilda Wennberg
För första gången delade vi ut ett pris till Årets damspelare i ÖSK Fotboll. För att få fram en vinnare gjordes en omröstning bland spelarna och vinnaren blev Matilda Wennberg.

Årets herrspelare
Oscar Jansson
Priset gick till den spelaren som har utmärkt sig allra mest under året. Spelarnas och supportrarnas omröstning vägde lika tungt. Det har aldrig varit så jämnt mellan två spelare men efter att alla röster var räknade hade vi tillslut en vinnare. Oscar Jansson tog hem utmärkelsen som Årets ÖSK-spelare 2020.

Silly Winter 2020/21: Besara håller alla dörrar öppna

NA:s Lasse Wirström intervjuade Nahir Besara igår. Dels om vadskadan (som är sådär), dels om hans framtidsplaner (som är flytande).

Säsongen skyttekung hymlar inte direkt – om än något inlindat – då han förklarar att han kommer att byta till den klubb som kan erbjuda de bästa villkoren. Förra gången, då han hamnade i Saudiarabien var han helt inställd på en utländsk klubb. Den här gången kan han av allt att döma även tänka sig att gå till en svensk klubb.

Besara fyller 30 nästa år och detta göra väl att det blir trögare att hitta något bra erbjudande utomlandsifrån.

Möjligheten att stanna kvar i Örebro berörs inte, men det lär väl i första hand vara en ekonomisk fråga.

Om nedanstående statistik stämmer (och det gör den säkert) kommer Besaras nästa match för ÖSK vara hans hundrade för klubben. Till detta kommer sedan ett knippe cupmatcher.

Statistik för Nahir Besara från Flashscore.com

Sofascore: Tre ÖSKare i Veckans lag

Sofascore tar varje vecka ut omgångens bästa lag. Uttagningarna verkar helt baseras på de poäng som deras AI-system räknar fram för varje match och spelare. Inga mänskliga åsikter påverkar uttagningarna (tror jag).

I det senaste veckolaget hittar vi faktiskt tre spelare från ÖSK. (Det är förvisso lättare att få bra poäng mot en svag motståndare).

De tre är Nahir Besara (9.2), Oscar Jansson (8.7) och rookien David Seger (8.3).
Nahirs betyg 9,2 är det högsta som utdelades i den här omgången.


I Twelves poängsättning som inte tar fram fram ett genomsnittsbetyg utan värderar och poängsätter varje aktion under matchen och sedan räknar ihop en sammanlagd poäng placerade sig de tre ÖSKarna också väldigt bra.

Flest poäng av de 215 spelare som deltog under omgången fick IFK Norrköpings målnickande mittback Rasmus Lauritsen med 3.193. Nahir var 2:a av alla spelare i omgången med 3.085 poäng, David Seger 7:a med 2.474 poäng och Oscar Janssson tog placering 20 med 1650.

Det skall väl tilläggas att målvakter brukar ha väldigt stora problem att få bra poäng med Twelves beräkningsalgoritm. Dels eftersom de sällan får några offensiva poäng, dels därför att insläppta mål bestraffas hårt oberoende av om målvakten var ”skyldig” eller ej.

Bra jobbat alla tre!!!

Silly Summer 2020: Besara åter i ÖSK

ÖSK meddelade idag på eftermiddagen, att man kommit överens med Nahir Besara om ett korttidskontrakt som sträcker sig över det här spelåret. Beskedet kom väl inte helt överraskande – det har varit känt att båda parter varit intresserade av att återuppta kontakten. Frågan var väl främst hur förvärvet skulle finansieras. Nu har man nöjt sig med ett korttidskontrakt, men ställer samtidigt en förlängning i utsikt om/när situationen blivit mer förutsägbar.


200604. Fredrik Carlsson (NA): Besara till ÖSK är en topp 5-värvning i allsvenskan – ”Återstår att se om det är värt risken”

200603.
ÖSK: Nahir Besara återvänder till ÖSK Fotboll
NA: Publikfavoriten återvänder – Besara klar för ÖSK
NA: NA livesände från Tybble Centrum, där de intervjuade Besara och kommenterade värvningen.
NA: Beskedet efter värvningen – osäkert om Besara är spelklar till allsvenska premiären
Fotbollskanalen: Besara: ”Är inte bara här för att stanna – beror på vad som kommer”
ÖSK: Intervju med Nahir Besara (video)

Spelarstatistik från soccerway.com

Silly Winter 2020: Kjäll om Besara

NA följer upp gårdagens FD-rykte angående ÖSKs intresse för Nahir Besara. Axel Kjäll bekräftar, att han har kontakter med Besara och att man bland annat diskuterat vad denne tänker göra när det är färdigspelat på Cypen. Dessutom, vilket är något förvånande, säger Kjäll att han diskuterat taktiska detaljer i ÖSKs spel med Besara.
– Jag har lyft delar av vårt spel och bett om feedback eftersom han känner mig så pass bra efter åren vi har arbetat tillsammans, säger Axel Kjäll NA:s Fredrik Carlsson.

Onekligen lite förvånande. Det har tidigare framkommit att den typen av diskussioner ägde rum ibland då Besara fortfarande spelade med ÖSK, så det är på så sätt ingen direkt nyhet, men ändå. Hur som helst vittnar det om en bra personkemi, vilket väl borde underlätta att Besara väljer ÖSK om villkoren i övrigt är likvärdiga med vad han erbjuds från andra klubbar då han flyttar hem igen.

Någon sådan flytt verkar dock inte ligga nära i tiden. Besara verkar ha ett mycket bra grepp om sin plats i Pafos startelvor. Han är en av två spelare som spelat flest ligamatcher (16) den här säsongen. Det har visserligen bara blivit två poäng (1 mål och 1 assist), men han verkar onekligen ha sin tränares förtroende.

Att hoppas på en återkomst redan till säsongsstarten i början av april är därför nog att hoppas på för mycket.

NA: ÖSK-managern om Besara-kontakten

Silly Winter 2020: Besara?

FotbollDirekt AVSLÖJAR i kväll att ÖSK är intresserade av att få tillbaka Nahir Besara. Svårt att från deras inlägg komma fram till vad det egentligen är som de avslöjar. Intresserade av att få tillbaka Besara har ju ÖSK varit ända sedan han lämnade för saudiska Al-Fayha för ett år sedan.

Efter ett halvår i Al Feiha i den saudiarabiska ligan där han gjorde tre mål på elva matcher så lämnade han för Cypern och Pafos. Det har blivit en hel del speltid där borta, men endast ett mål på femton matcher – och med det uppges nu alltså Örebro visa intresse för den forne Hammarbyspelaren, skriver FD.

Inte så mycket att hänga upp en Besara-övergång på.

NA:s ÖSK-bevakare Fredrik Carlsson är inte heller speciellt imponerad.

Men för fullständighetens skull.
FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Vill ha Besara – kan göra allsvensk comeback

Silly Winter 2019/20: Besara öppnar dörren

Frågan är bara vilken dörr det är han öppnat för Fotbollskanalen. Denna kanal som på något sätt verkar ha någon slags ensamrätt på nyheter om och med Nahir Besara. De kanske känner någon som känner Besara eller något åt det hållet.

I alla fall så har ÖSKs föredetting ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut. Och eftersom man på Cypern spelar höst/vår är han nu ungefär halvvägs genom spelåret. Lite tidigt kanske för att redan nu börja fundera på vad han skall göra sedan. Fast det gör han ändå.

Till Fotbollskanalen förklarar han på ett lagom svävande sätt att visserligen har han kontrakt men att allt eller i alla fall det mesta kan hända. Och skulle det göra det så är allsvenskan nog inte så dum ändå. Eller för att vara mera exakt.

Fotbollskanalen: Besara har kontrakt med Pafos över den här säsongen, men utesluter ändå inte en flytt i vinter.
Besara: Man måste självklart hålla alla dörrar öppna, även om jag respekterar mitt kontrakt. Det svänger fort inom fotbollen, men jag har kontrakt över säsongen och förhåller mig till det.
Fotbollskanalen: Är allsvenskan aktuellt?
Besara: Det beror ju på. Jag gillar allsvenskan och det är hemma, men det beror på vad det är och sådär.

Det verkar ju nästan som klubbledningen i Pafos talat med Besara och förklarat att de inte skulle bli jättebesvikna om han hittade en annan arbetsgivare. För om man velat ha honom kvar hade han givetvis inte uttalat sig på det viset.

Vad som sedan sker är det ingen som vet. Han kan ju hamna i Saudiarabien igen. Eller i Örebro. Han fyller 29 år nästa år och har nog passerat den ålder då de allsvenska toppklubbarna (om uttrycket förlåtes) är intresserade. Återstår då resten och i sådana fall borde väl ÖSK ligga bra till om man tar hänsyn till trivselfaktorn – han verkar ju ha trivts riktigt bra i Örebro och med ÖSK. Dessutom tror jag att han och Axel Kjäll hade ett givande utbyte av åsikter. En kontakt som borde vara intressant för Besara om han siktar på att fortsätta inom fotbollen efter det att hans aktiva karriär är över. Fast det vet jag ju inte om han planerar.

En faktor som kan försvåra en återkomst till Sverige är att Besara är kontraktsbunden. Är hans nuvarande klubb villig att släppa honom utan ersättning? Kanske det, om det inte dykt upp någon som är villig att köpa loss honom. Därför lär de nog avvakta ett bra tag in i januarifönstret innan de släpper honom till vem som helst, typ ÖSK”.

Fotbollskanalen: Besara blev lockad av satsning – nu bottenstrid

Besara till Cypen

Nahir Besara valde Pafos FC som sin nästa klubb. (Fast inte ser han väl jätteglad över det).


Nahir Besara kommer under den kommande säsongen att representera den cypriotiska klubben Pafos FC. Inte någon av de bättre eller mer kända klubbarna från ön. ÖSKs föredetting har skrivit på ett ettårskontrakt i den serie som inleder sitt spel i slutet av den här månaden.

Alla vi som hade hoppats att få återse Besara i den svartvita matchdressen är givetvis besvikna. Cypriotiska klubbar är dock kända för sin något svajiga personalpolitik. Besara kan mycket väl ha fått sparken innan jul om hans prestationer inte lever upp till förväntningarna eller om klubbens ägare vaknar på fel sida någon morgon.

Av det här och Ji-loan Hamads övergång nyligen till en klubb i Kroatien kan man väl dra två två slutsatser.
– Riktigt bra svenska spelare på väg mot trettioårsstrecket har redan missat möjligheten att ta en plats i någon av de bättre europeiska ligorna. Där vill man ha ungdom och talang, inte rutin kombinerat med lite mindre ungdom.
– De svenska ”stor”klubbarna (allting är relativt) är inte heller intresserade av att ta in dessa spelare då de återvänder. Djurgården möjligen ett undantag. Jag hade tänkt mig att antingen Hammarby eller Malmö FF borde ha varit intresserade av Hamad, som ju spelat i båda klubbarna. Men så verkar inte ha varit fallet. Att Hammarby var kallsinnig till Besara ha vi ju vetat ända sedan han kom tillbaka från Turkiet.

Mindre klubbar, som till exempel ÖSK, borde vara intresserade av spelare som Hamad och Besara. Men de har uppenbarligen inte de ekonomiska muskler som behövs för att hålla emot om de konkurrerar med klubbar från även lite uddare länder. Cypern är trots allt ett litet land med en befolkning som inte är större än strax över en miljonen. Svårt att säga vad som lockar. Kanske är det beskattningen som gör spelarkontrakt med de cypriotiska klubbarna attraktivt.

NA: Nahir Besara klar för ny klubb – byter Saudiarabien mot Cypern
Fredrik Carlsson (NA): Rogic är kaptenen som aldrig blev ÖSK-kapten – 2019 är året då drömvärvningarna var utom räckhåll

Glädje för Besara – tufft för Sköld

Medan Nahir Besara hade en riktigt bra dag i Saudiarabien var det betydligt tuffare för Victor Sköld. Besara bidrog i hög grad till att hans klubb Feiha i den allra sista serieomgången tog steget från kvalplats till den sista säkra platsen i ligan. De bytte plats med Kennedy Igboananikes Al-Hazm som nu får lov att kvala för att hålla sig kvar.

Besara svarade för ett riktigt vacker solomål redan i matchens första minut och gav sitt lag en bra grund att bygga vidare på. Dessutom gjorde han sitt lags femte mål till 5-1 då det återstod en minut av den första halvleken. Matchen slutade så småningom 5-2.

NA (Betalvägg): Nahir Besara räddade kvar Al Feiha


Tungt var det däremot för Victor Sköld. Han blev utbytt i slutet av den första halvleken i bortamatchen mot serieledarna Varberg och nu har man konstaterat att ett korsband är av. Färdigspelat för det här året för Sköld som fått en riktigt bra start i sin nya klubb (3+3).

Fotbollskanalen: Tungt besked för ÖIS – anfallarens säsong över.