Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Två tidigare ÖSK-talanger byter klubb

Bloggen har noterat att de två tidigare ÖSK-talangerna Oliver Kåhed och Anton Ingves har bytt sina respektive klubbar.

Oliver Kåhed.
Värmlänningen Kåhed (-98) kom till ÖSKs akademi 2014 från Säffle FF och mittfältaren representerade ÖSK i U17, U19 och U21 fram till dess att han lämnade klubben 2018. Han hade då också hunnit med att sitta på bänken i Allsvenskan vid tre tillfällen, även om han aldrig blev inbytt i någon av dessa matcher.

Kåhed lämnade ÖSK och fortsatte sin karriär i först IFK Kumla för att så småningom återvända till sin hemmahamn i Säffle där han under den senaste säsongen hjälpte Säffle SK att ta klivet upp till division två.

Nu står det klart att Kåhed byter klubb igen och denna gång bär det av till seriekonkurrenten FBK Karlstad.

Totalt sett har den nu 24-årige Kåhed hunnit samla på sig spel i samtliga divisioner från 3an upp till Ettan under dessa fyra år som gått sedan han lämnade ÖSK och om vi räknar in tiden i ÖSK så är det nu bara Superettan som saknas för att Kåhed ska kunna säga att han representerat klubbar på alla nivåer från 3an till Allsvenskan.

Säffle SK: Oliver Kåhed spelar för FBK 2023
Lagstatistik: Oliver Kåhed

Anton Ingves.
Även Anton Ingves (-01) kom till ÖSKs akademi från värmländska Säffle, i detta fall SK Sifhälla.

Ingves anslöt till ÖSK 2017 och också Ingves har representerat ÖSK på U17, U19 och U21-nivå innan det blev dags även för honom att sitta på bänken i Allsvenskan med ÖSK under, i hans fall, 2021. Ingves fick 8 matcher för ÖSK varav två som inbytt med totalt 10 minuters registrerad allsvensk speltid.

Efter ÖSKs degradering valde klubben att inte förlänga med Ingves som istället gick vidare till BK Forward där han varit ordinarie i Ettan under säsongen som nu avslutats.

Nu står det klart att den nu 21-årige mittfältaren fortsätter sin karriär i örebrofotbollen men nu i Örebro Syrianskas färger.

Ett Syrianska som för övrigt värvat ytterligare en annan tidigare ÖSK-talang i Josef Ibrahim från BK Forward. Ibrahim representerade ÖSK under åren 2011-2013 och har sedan dess gjort sig ett välkänt namn i örebrofotbollen.

Örebro Syrianska: Örebro Syrianska värvar Anton Ingves
Lagstatistik: Anton Ingves

Silly Winter 2021/22: Ingves valde BK Forward

Anton Ingves, som debuterade i Allsvenskan precis på sluttampen av sitt kontrakt med ÖSK, har nu gjort sitt val. Han stannar i Örebro för universitetsstudier och kommer att spela fotboll för BK Forward. Beskedet kommer en dag efter det att det blev definitivt att BK Forward kommer att spela div 1-fotboll igen efter det att Akropolis nedflyttning till div 2 slutgiltigt bekräftats.

Den här övergången har nog varit på gång en tid. Enligt NA har spelaren tränat med BK Forward sedan i början av januari. En tjuvstart i sin nya klubb fick han igår då han ingick i det lag som mötte Degerfors i årets första träningsmatch.


Att Forward nu definitivt säkrat platsen i div 1 får positiva effekter för ÖSKs akademiranking. Utöver Ingves finns det flera spelare i Forwards trupp som har fotbollsrätter hos ÖSK Ungdom och i ÖSKs akademi. Anton Ingves, Henrik Hultberg, Konrad Gustafsson, Linus Jansson och Marcus Kanto kommer tillsammans att bidra med 48 poäng till spelardelen av rankingen (om jag räknat rätt).

BK Forward: Anton Ingves – klar för Forward
NA: Lämnade ÖSK – nu klar för Forward
Lagstatistik: Spelade matcher

Silly Winter 2021/22: Ingves lämnar ÖSK

ÖSK meddelade nu på eftermiddagen, att man kommit överens med Anton Ingves om att denne lämnar klubben då hans kontrakt löper ut vid årsskiftet. Mittfältaren hade ett erbjudande att stanna kvar och träna med ÖSK under januari månad, men han har tackat nej till den möjligheten.

Beskedet kom inte direkt överraskande. Efter ett år i A-truppen under vilket 20-åringen inte lyckades etablera sig ens som en bänkspelare på allvar var väl hans framtidsutsikter i klubben mycket begränsade. ÖSK ville inte förlänga och själv vill han väl spela fotboll regelbundet (om det är fotboll han vill satsa på).

ÖSK: Vi tackar Anton Ingves för hans tid i klubben
NA: ÖSK släpper talangen

Beträffande Helmer Andersson, som också erbjudits att fortsätta och träna med ÖSK i januari, nämns ingenting i NA:s artikel.

Silly Winter 2021/22: Fem som väntar på besked

Avvecklingen av spelare med utgående kontrakt pågår för fullt. Än så länge har ingen av de spelare som inte längre har något kontrakt fått se sitt kontrakt förlängt. Antingen för att ÖSK inte ville eller för att de aktuella spelarna (Mårtensson och Yasin) väljer att gå vidare. Med frågetecken får jag tillägga.

Kvar återstår nu Niclas Bergmark som klubben vill behålla, Martin Broberg som man inte vet vad man skall göra med, samt trion Helmer Andersson, Anton Ingves och Gustav Leijon.

Axel Kjäll lade igår ut texten beträffande dessa fem spelare i NA.

Niclas Bergmark.
ÖSK vill behålla Bergmark och förhandlar av allt att döma med honom och hans agent. Man verkar dock inte ha kommit så långt än. Delvis beroende på att båda parter väl avvaktar att tränarfrågan skall lösas först.

Statistik från Fotbolltransfers.com.


Martin Broberg.
NA skriver att han nyligen opererats, vilket var en nyhet för mig. ÖSK och möjligen Broberg själv avvaktar resultatet av operationen innan man bestämmer sig för hur man skall gå vidare. En möjlighet skulle kunna vara något slags rehabiliteringskontrakt av den typ som Ahmed Yasin hade.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Helmer Andersson och Anton Ingves.
Det verkar inte som om ÖSK för närvarande har för avsikt att förlänga deras kontrakt. Men de har i alla fall fått ett erbjudande att träna med klubben under januari (om de vill). För ÖSK ger detta (om man vill vara cynisk) en möjlighet att ha en lite större trupp i träning innan ”alla” kommande nyförvärv är på plats. För spelarna finns möjligheten att en god insats skulle kunna motivera en förlängning. Detta gäller väl i första hand för Helmer Andersson, som ju varit Karlslundare hela den gångna säsongen.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Gustav Leijon.
ÖSKs unga målvakt befinner sig väl i ungefär samma situation som Andersson och Ingves. Med tillägget att en del kan bero på hur ÖSK väljer att gå vidare med målvaktsfrågan (enligt Kjäll).

Statistik från Fotbolltransfers.com


NA: Beskedet om framtiden för fem ÖSK:are med utgående kontrakt

Silly Winter 2020/21: Ingves får ett lyft


I skarven mellan långfredag och påskafton sipprade det från ÖSK ut att den numera överårige talangen Anton Ingves fått en plats i ÖSKs A-lagstrupp. Ingves, med ett år kvar på sitt ungdomskontrakt, drabbades alltså inte av samma öde som de flesta 19-åriga talangerna i akademins äldsta årskull. Han fick fortsätta träningen med A-truppsspelarna och resultatet blev så positivt att det till slut blev en plats i A-truppen i stället för en talangutlåning till någon klubb längre ner i seriehierarkin.

Från ÖSK har man inte gjort något större väsen av promoveringen. Det fick räcka med meddelanden i sociala medier (Twitter, Instagram och Facebook). Men inget på klubbens webbplats eller emailutskick. Men det kan ju bero på att det var Påsk. Någon förlängning av det nuvarande kontraktet, som går ut efter det här året, verkar det inte heller ha blivit. Man får väl hoppas att han i alla fall fick en löneförhöjning till en nivå, som det går att leva på.

Oklart hur ÖSK ser på Ingves framtid i klubben. Förtroende visade Kjäll i alla fall direkt genom att placera honom på mittfältet tillsammans med Dennis Collander i generalrepetitionen mot Vasalund . Men antagligen mer på grund av skade- och sjukdomsfrånvaron för de mer ordinarie mittfältarna än på att han slog ut någon från mittfältsplatsen. (Mer än den frysboxplacerade Alfred Ajdarevic, som väl normalt borde ha haft platsen som en lite mer senior bänkspelare).

Årets utmärkelser

ÖSK delade som brukligt är ut ett antal priser i samband med säsongsavslutningen, som det här året genomfördes digitalt.

Här kan du se hela ÖSK-Galan 2020 i efterhand.

För att göra det enkelt för mig själv och för att bevara utmärkelserna till eftervärlden har jag den här gången kopierat ÖSKs text rakt av. ÖSKs artiklar har ju en tendens att försvinna i samband med att de byter webbverktyg eller genomför andra förändringar på sin sajt.


Årets målskytt
Nahir Besara tilldelades priset som Årets målskytt med sina 12 mål under säsongen 2020.

Årets genombrott
David Seger tog hem kategorin Årets genombrott som utsågs av Nerikes Allehanda. På plats för att dela ut priset var journalisterna Elena Lövholm och Fredrik Carlsson.

Årets akademispelare
Anton Ingves utsågs till vinnare utav en jury bestående av akademitränarna och manager Axel Kjäll.

Årets supporter
Martin Eriksson utsågs genom omröstning av Kubanerna.

Årets Kuban
Oscar Jansson
Supportrarna hade röstat fram den spelare som de tycker bidragit lite extra under året och som de ville hylla under kvällen.

Årets lagkamrat
Martin Broberg
Alla spelare fick rösta på den lagkamrat som varit bäst utanför planen. Det var en jämn omröstning med flera nomineringar men spelarna hade sagt sitt och vinnaren blev Martin Broberg.

Årets mål
Nahir Besara (2-0 mot IK Sirius)
För att utse vinnaren hade vi en omröstning på sociala medier där supportrarna fick rösta på det mål de tycker var snyggast under 2020.
Med 48% av rösterna tog Nahir Besara hem Årets mål.

Årets damspelare
Matilda Wennberg
För första gången delade vi ut ett pris till Årets damspelare i ÖSK Fotboll. För att få fram en vinnare gjordes en omröstning bland spelarna och vinnaren blev Matilda Wennberg.

Årets herrspelare
Oscar Jansson
Priset gick till den spelaren som har utmärkt sig allra mest under året. Spelarnas och supportrarnas omröstning vägde lika tungt. Det har aldrig varit så jämnt mellan två spelare men efter att alla röster var räknade hade vi tillslut en vinnare. Oscar Jansson tog hem utmärkelsen som Årets ÖSK-spelare 2020.

Ungdomskontrakt till Ingves

Anton Ingves var lagkapten i ÖSK U17.


ÖSK meddelar idag, att de skrivit ett ungdomskontrakt med Anton Ingves. Den värmländske mittfältaren, som man rätt ofta även har sett i rollen som släpande anfallare, har kommit överens med ÖSK om att förbli klubben trogen fram till och med utgången av år 2021. Detta innebär alltså att han utöver under de kommande två junioråren även kommer att vara kontraktsbunden under sitt första seniorår (då han fyllt 20). Att ÖSK sträcker sig så långt i kontraktsskrivningen kan nog tas som en indikation på att man så småningom ser honom som en medlem av A-truppen.

ÖSK: Anton Ingves skriver kontrakt med ÖSK


Jag tycker att det verkar som om att ÖSK blivit betydligt aggressivare i sitt kontrakterande av yngre spelare. För närvarande har följande under-20 spelare antingen ett ungdomskontrakt eller ett A-lagskontrakt. (Jag kan ha missat någon. ÖSK har inte alltid talat om vilka som har kontrakt). Vi får se om vi snart även kan lägga till Skiljebos Dennis Collander till den här gruppen.


A-lagskontrakt
Adam Bark 2019 2000 Från Akademin 18/12
Helmer Andersson 2020 2001 Från Akademin 18/12
Ungdomskontrakt
Martin Trinh 2019 2000 Från Akademin 16/12
Simon Gustavsson, mv 2019 2000 Från Akademin 18/08
Nadir Ayéva 2020 2001 Från Akademin 18/05
Niclas Bergmark 2021 2002 Från Akademin 18/09
Anton Ingves 2021 2001 Från Akademin 19/01