Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Alla på en gång

Under gårdagen skrev Kevin Walker i ett inlägg på sina sociala medier att han fått lämna ÖSK men han beskrev också att ”klubben har beslutat att inte förlänga några avtal som går ut efter denna säsongen”.

Det satte igång en snabbt eskalerande serie av händelser som den här bloggen inte riktigt tror var ÖSKs avsikt.

Bloggen tror istället att ÖSK hade planerat att pytsa ut dessa nyheter en-efter-en i ett mer kontrollerat tempo. Men på grund av Walkers inlägg på sociala medier blev det något helt annat som följde.


NA: Klart: ÖSK släpper åtta spelare
Fotbollskanalen: ÖSK rensar – åtta spelare lämnar: ”Inte så stor dramatik”


Förutom Kevin Walker rör det sig alltså om William Eskelinen, Nasiru Moro, Jake Larsson, Daniel Björnquist, Johannes Danho, Amar Dževlan och Rasmus Bonde som inte får förlängda avtal med ÖSK efter det att deras respektive kontrakt går ut efter den nu avslutade säsongen.

William Eskelinen.
Eskelinen kom till ÖSK som en prestigevärvning för dåvarande tränaren Joel Cedergren som haft honom tidigare i GIF Sundsvall. Nu kom han från frysboxen i danska AGF Århus vilket gjorde Bobby Allain så rosenrasande att han valde att lämna ÖSK med orden ”allt är förstört och det är omöjligt för mig att stanna” och lämnade för Dalkurd FF. Eskelinen i sin tur klev in som given förstemålvakt och höll den positionen i två säsonger trots en hel del kritik på grund av missar som gav förluster och missade poäng, men också med tio hållna nollor bara den senaste säsongen. Till NA säger Christian Järlder att ”sen har han gjort några några svagare ingripanden som tyvärr har kostat poäng. Det får man räkna med från alla målvakter. Nu känner vi att vi vill byta på den posten”.
ÖSK: Tack William Eskelinen

Nasiru Moro.
Moro kom till ÖSK under sommaren 2021 från kroatiska HNK Gorica (samma klubb som Jiloan Hamad en gång representerade) och ryktet sa att ÖSK och dåvarande tränaren Axel Kjäll betalade så mycket som 3 miljoner kronor för den ghananske mittbacken. Efter både höga toppar och djupa dalar lämnar nu Moro ÖSK och till NA säger Christian Järlder ”Nasiru Moro vill vidare. Han vill spela i en förstaliga, vill tjäna mer pengar. Det har jag förståelse för och räknade med”. Nasiru Moro är en sån där spelare som bloggen inte riktigt vet hur eftermälet kommer att se ut om ett par år. Kommer man att minnas det huvudlösa röda kortet hemma mot Varberg 2021 eller kommer man att minnas den höga kvalitet han visade kanske främst under våren 2023 då han med stor sannolikhet var Superettans kanske bästa mittback?
ÖSK: Tack Nasiru Moro

Jake Larsson.
Larsson är talangen som kom till ÖSK 2019 efter att först ha kommit fram i Karlslund och sedan spelat för Hammarbys U19 och U21-lag. Väl i ÖSK tog det snabbt fart och det blev hela 8 mål hans första säsong i svartvitt. Livet lekte och det ryktades om att italienska Inter ville köpa Jake Larsson för 18 miljoner. Men något år senare drabbades Larsson av en personlig tragedi då hans bror gick bort alldeles för tidigt vilket naturligtvis kom att påverka Larssons karriär men kanske ännu mer honom som människa vilket han själv berättat om i bland annat NA. Jake Larsson är en enorm publikfavorit bland många ÖSK-supportrar och efter det som hände har han tagit sig tillbaka och visade bland annat under årets säsong på en spännande formkurva. Nu väntar nya äventyr för Larsson och till NA säger Christian Järlder att ”det var ett ganska enkelt samtal med Jake där var vi helt överens. Både vi och Jake känner att det kan vara bra för honom att testa en ny miljö nu. Han har varit här länge. När jag satt med Jake så hade han ett leende på läpparna och att han har andra grejer på gång. Jag tror att om hade jag erbjudit Jake att vara kvar så hade han inte tagit det. Han känner nog att det är dags, både som människa och som spelare, att testa något nytt”.
ÖSK: Tack Jake Larsson

Daniel ”Dajje” Björnquist.
Björnquist är spelaren som kanske tagit den längst vägen in i ÖSKs historieböcker. Först som talang i ÖSK Ungdom, men när han inte fick A-lagskontrakt med ÖSK 2011 valde Dajje att ta vägen till BK Forward i Ettan innan han två år senare återvände till ÖSK 2013. Dajje debuterade i en sommar-bortamatch mot Jönköpings Södra (förlust med 0-2) och har sedan dess spelat med ÖSK under tio säsonger (2013-2016 och 2018-2023) samt en säsong med AFC Eskilstuna (2017). Daniel ”Dajje” Björnquist är på många sett en klubblegendar i ÖSK och den här bloggen tycker att han borde avtackats på ett betydligt tydligare sett än vad ÖSK hittills mäktat med. Det senare är också något som Dajje själv beskriver väldigt tydligt för NA efter beskedet att han inte får nytt kontrakt. Det ”känns det lite som att man åker ut med diskvattnet, och det är ingen rolig känsla. Jag har ändå varit i ÖSK i 13 år, och kan tycka att ett tack varit på sin plats, säger han”.
ÖSK: Tack för allt Daniel Björnquist
NA: ”Dajjes” trista avsked: ”Det har ÖSK skött dåligt”

Johannes Danho.
Danho kom till ÖSKs akademi inför säsongen 2021. Innan dess hade han representerat både Örebro Syrianska och BK Forward. Under sommaren 2022 flyttades Danho upp till A-truppen där han som bäst har fått sitta på bänken i Superettan även om han varit ordinarie för ÖSKs PA19-lag och till NA säger Christian Järdler att ”han är för gammal för att spel P19 nästa säsong. Han fattade ju själv också att han måste spela matcher någonstans. Jag önskade honom lycka till och sa till honom att om han behöver min hjälp som referens eller om han vill att jag ska prata med någon tränare så är det bara att säga till”.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Amar Dževlan.
Dževlan kom in till ÖSK i mars 2023 som en nödlösning då den ordinarie reservmålvakten Daniel Strindholm skadat axeln. Dževlans kontrakt var inledningsvis skrivet fram till sommaren, men det förlängdes senare så att det kom att gälla över hela säsongen. När Strindholm kom åter i skick att sitta på bänken i Superettan lånades Dževlan ut till Örebro Syrianska i ett så kallat ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” där han omgående fick plats i startelvan och var med och räddade Örebro Syrianska kvar i Ettan. När nu kontraktet med ÖSK går ut har det kommit fram att Dževlan under hela det här året varit inlånad från sin tidigare klubb Qviding något som varken dem eller ÖSK själva varit tydliga med. Nu förlängs ändå inte avtalet och Dževlan återvänder till sin tidigare klubb.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Rasmus Bonde.
Bonde kom till ÖSK under sommaren 2023 och var tänkt som en möjlig ersättare för den då nyss sålde Samuel Dahl. Någon succé i ÖSK blev det inte för Bonde som bara fick speltid i fyra matcher under hösten och nu återvänder Bonde till sin klubb AIK. Någon förlängning med ÖSK blir det inte trots att det uppgavs finnas en köpeklausul inbakad i låneavtalet.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Silly Summer 2023: Rasmus Bonde blev sista pusselbiten

Sedan dess att ÖSK sålde Samuel Dahl till Djurgården har man varit på jakt efter en vänsterfotad spelare som kan spela på vänsterkanten. Först värvade man Samuel Kroon till den rollen, men när han visade sig vara ett bättre komplement längre fram i planen gick sökandet vidare och på transferfönstrets sista dag löste ÖSK ett lån av den 20-årige vänsterbacken Rasmus Bonde från AIK.

Bonde har under våren varit utlånad till IL Hødd i den norska motsvarigheten till Superettan, men där har han mest gått skadad och det var först i den senaste omgången som han fick debutera i deras startelva.

Nu avslutades alltså det lånet, spelaren kallades tillbaka till Solna och lånades ut till ÖSK istället. Lånet gäller säsongen ut.

Båda klubbarna skriver också i sina respektive kanaler att det även finns en köpeklausul inbakat i avtalet. Något som man i vanligaste fallen inte brukar vara sådär tydliga med som man är i det här fallet. Vilket kan tyda på att den där klausulen kanske är tänkt att nyttjas efter säsongens slut lite beroende av i vilken serie som de olika klubbarna huserar nästkommande säsong.

Rasmus Bonde är en stockholmare med Ulriksdal SK som moderklubb, men relativt tidigt tog han klivet till AIKs akademi där han spelat från P14 och upp till A-laget som han fick kontrakt med i december 2021. Till saken hör att det var Bonde som konkurrerade ut en viss Samuel Dahl som i sin tur alltså inte fick det där A-lagskontraktet med AIK och istället sökte sig vidare och till slut hamnade i ÖSK. På så sätt kan man säga att cirkeln på något vis är sluten då Dahl ersätts med Bonde som ersatte Dahl som… Ja, du fattar…

Men även om Bonde fick A-lagskontrakt så har speltiden med AIK till största delen uteblivit och Bonde har istället blivit utlånad till först Vasalunds IF i Ettan och därefter norska IL Hødd.

Tiden i Norge präglades mest av en tre månader lång skadefrånvaro. Till NA säger Christian Järlder ”– Han har haft någon enkel muskelskada, inga större grejer”. Men bloggen kan väl ändå höja ett ögonbryn eller två av en sådan kommentar. Att vara borta tre månader pga en ”enkel muskelskada” rimmar inte riktigt i bloggens öron. Det återstår alltså att se hur Bondes fysiska status ter sig när han kommer till ÖSK på måndag i nästa vecka. Bonde är alltså inte aktuell för fredagens match mot ÖIS.

I Bonde får hursomhelst ÖSK nu sin vänsterfotade vänsterkanspelare och med den pusselbiten på plats stängde sommarfönstret för den här gången. Nu återstår det bara att se om pusslet går ihop och håller som helhet i förhållande till övriga konkurrenters truppbyggen.

Det återstår nu 10 matcher för ÖSK av den här säsongen och man ligger på negativ kvalplats inför bottenmötet med ÖIS senare ikväll. Samtidigt ska man hålla i tanken att det är en oerhört jämn tabell. Det skiljer endast 6 poäng mellan femman Gefle IF och ÖSK på 13e plats. ÖSK möter nu ÖIS (14e plats i tabellen) borta följt av Skövde (16e) hemma och Brage (10e) borta. Skulle ÖSK ta tre segrar där så tar man enorma kliv i tabellen.

Det är nu det gäller.

ÖSK: Välkommen Rasmus Bonde!
AIK: Rasmus Bonde lånas ut till Örebro SK
Lagstatistik: Rasmus Bonde
FotbollDirekt: Rasmus Bonde klar för spel i Örebro SK
Fotbolltransfers: Berntsen om Rasmus Bonde: ”Ett lån till Örebro SK med en option om köp”
Fotbollskanalen: Officiellt: AIK lånar ut Bonde
NA: ”Så nära den nya Samuel Dahl man kan komma”