Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Moro till Degerfors

ÖSKs tidigare mittback Nasiru Moro har nu fått klart med en ny klubb efter det att han lämnade klubben vid årsskiftet och det blir lite oväntat Degerfors IF som är nästa anhalt för den reslige ghananen.

Moro kom till ÖSK från kroatiska HNK Gorica under sommaren 2021 och var då en del i försöket att rädda klubben kvar i Allsvenskan. Moro tog omgående en startplats och många supportrar tyckte att det såg bra ut men kanske något oslipat och det var en känsla som förstärktes rätt rejält när Moro fick rött kort i en hemmamatch mot Varberg efter att ha skallat en motståndare. På många sätt blev just den matchen något av spiken i kistan för ÖSKs degradering då Varberg sedan vann med 3-0 och cementerade fast ÖSK på nedflyttningsplats. En vinst där och ÖSK hade haft fortsatt hopp om att lösa nytt kontrakt.

Alexander Axén, som var TV-expert vid den matchen sa ”– En idiotgrej säger jag. I det läget man är i och det har gått 25 minuter… Man har fått en jättebra start, man har ett skott i stolpen, och så gör man en sån här grej. Vad är det här för beslut? – Han sätter sina lagkamrater och ÖSK i en otroligt dålig sits. Så där får man inte göra. Man måste vara professionell spelare. Då kan man inte göra en sån där grej, det går inte.

Under vintern efter degraderingen blev det än struligare och under en period av försäsongen träningsvägrade Nasiru Moro i ett försök att bli såld till norska Odds BK. Av den övergången blev det dock intet och Moro fick krypa till korset, be sina lagkamrater om ursäkt och stanna kvar i ÖSK. I samband med Moros träningsvägran skrev vi här i bloggen att det var ett ”otroligt korkat” beslut av spelaren (eller om det var på inrådan från hans rådgivare) och att det i sig minskade hans attraktivitet och chanser på att faktiskt bli såld. Vem vill liksom ha en spelare som är strulig och som agerar uppenbart oprofessionellt?

När säsongen 2022 väl tog fart fick Moro dock gott om speltid och var helt ordinarie fram till sommaren då nästa huvudlösa röda kort kom. Denna gång i en bortamatch i augusti mot Östers IF där hans stenhårda, aggressiva och överilade satsning renderade i ett direkt rött kort följt av ytterligare en match avstängning och efter det hade Moro svårt att ta sig tillbaka in i startelvan för resten av säsongen.

Och det här är väl rätt synonymt med Nasiru Moros tid i ÖSK. Han har haft extremt höga toppar men varit väldigt ojämn och det som drabbat honom allra mest är hans egen förmåga att ställa till det för sig själv och laget.

Först till säsongen 2023 var Moro åter en startspelare för ÖSK och det är under föregående vår som han visar upp sin kanske allra bästa sida med bra aktioner, uppoffrande spelstil och kraftfullt försvarsspel där han många gånger täcker upp andras misstag med hjälp av sin snabbhet.

Och supportrarna älskar det. ”Moro-Moro-Moro” ekar över Vallen och kärleken tycktes ömsesidig. Det såg nästan ut som att Moro inte riktigt förstod varför han blir så uppskattad. Som att det är något helt oväntat för honom.

Och visst finns det väl något oväntat med de hyllningar han fick. En spelare som ett drygt år tidigare dragit på sig rött kort i en väldigt viktigt match följt av träningsvägran och sedan ytterligare ett rött kort till. Att samma spelare blir hyllad och stöttad så som han blev är ändå lite oväntat. Men det är väl något med Moro som gör honom likeable trots hans många gånger oslipade sätt.

Sen kommer nästa bakslag då han i en sommar-match hemma mot Trelleborgs FF skadar axeln och bryter nyckelbenet. Vid den här punkten är Moro en av lagets absolut bästa spelare.

Nyckelbensbrottet gör att säsongen mer eller mindre är slut för Moros del. Han kommer visserligen tillbaka mot slutet av säsongen men är då inte i närheten av samma slag som under våren och sedan tar säsongen slut, kontraktet går ut och ÖSK låter meddela att ingen med utgående kontrakt får förlängt.

Förutom möjligen Nasiru Moro. När alla andra spelare vars kontrakt gått ut försvinner från ÖSKs hemsida förblir Moros ansikte kvar bland de andra i A-truppen och Christian Järdler upprepar gång efter annan att han har förhållandevis tät kontakt med Moro och checkar av läget. Järdler vill uppenbarligen ha kvar Moro trots allt.

Men Moro vill annat.

Han säger till Järdler att han inte är aktuell för ÖSK och det är då som klubben tar makten över situationen och plockar in Erik McCue och sedan också Jesper Modig.

Sagan är slut. Moro out.

Det ryktas redan här om att Degerfors IF är intresserade men det finns också berättelser bland supportar att Moro hittat kärleken i Örebro och flyttat ihop med någon och bor kvar i stan. Så det kanske finns ett hopp om att han blir kvar i ÖSK trots allt.

Sen kommer nya rykten om att det ändå blir Degerfors till slut.

Följt av ett inlägg på sociala medier där Moro tackar för allt, hyllar fansen och ger en kärleksförklaring till ÖSK och ett ”see you all in the future. ”.

Dagen efter blir Moro officiellt presenterad av Degerfors IF.

Orden ”otroligt korkat” kommer upp i den här bloggens minne ytterligare en gång.

För oavsett vilka val en spelare än väljer att göra så kan man sköta kommunikationen kring det på ett betydligt snyggare sätt. Att först ge en kärleksförklaring för att dagen efter gå till största lokalkonkurrenten som dessutom spelar i samma serie…

I maj vankas det derby mellan ÖSK och Degerfors. Det blir intressant att se hur de supportrar som stöttat och hyllat Moro då kommer att möta sin gamla favorit när han kommer tillbaka till Vallen. I fel färger.

Om det nu inte är så att Moro är avstängd efter något rött kort det vill säga. Det har ju hänt förr.

DIF: Nasiru Moro klar för Degerfors IF
NA: Klart: Moro byter ÖSK mot Degerfors
NA: Moro avslöjar spelet bakom rivalflytten: ”Jag hoppades ÖSK skulle komma med ett bud”
Lagstatistik: Nasiru Moro

Silly Vinter 2023/24: Alla på en gång

Under gårdagen skrev Kevin Walker i ett inlägg på sina sociala medier att han fått lämna ÖSK men han beskrev också att ”klubben har beslutat att inte förlänga några avtal som går ut efter denna säsongen”.

Det satte igång en snabbt eskalerande serie av händelser som den här bloggen inte riktigt tror var ÖSKs avsikt.

Bloggen tror istället att ÖSK hade planerat att pytsa ut dessa nyheter en-efter-en i ett mer kontrollerat tempo. Men på grund av Walkers inlägg på sociala medier blev det något helt annat som följde.


NA: Klart: ÖSK släpper åtta spelare
Fotbollskanalen: ÖSK rensar – åtta spelare lämnar: ”Inte så stor dramatik”


Förutom Kevin Walker rör det sig alltså om William Eskelinen, Nasiru Moro, Jake Larsson, Daniel Björnquist, Johannes Danho, Amar Dževlan och Rasmus Bonde som inte får förlängda avtal med ÖSK efter det att deras respektive kontrakt går ut efter den nu avslutade säsongen.

William Eskelinen.
Eskelinen kom till ÖSK som en prestigevärvning för dåvarande tränaren Joel Cedergren som haft honom tidigare i GIF Sundsvall. Nu kom han från frysboxen i danska AGF Århus vilket gjorde Bobby Allain så rosenrasande att han valde att lämna ÖSK med orden ”allt är förstört och det är omöjligt för mig att stanna” och lämnade för Dalkurd FF. Eskelinen i sin tur klev in som given förstemålvakt och höll den positionen i två säsonger trots en hel del kritik på grund av missar som gav förluster och missade poäng, men också med tio hållna nollor bara den senaste säsongen. Till NA säger Christian Järlder att ”sen har han gjort några några svagare ingripanden som tyvärr har kostat poäng. Det får man räkna med från alla målvakter. Nu känner vi att vi vill byta på den posten”.
ÖSK: Tack William Eskelinen

Nasiru Moro.
Moro kom till ÖSK under sommaren 2021 från kroatiska HNK Gorica (samma klubb som Jiloan Hamad en gång representerade) och ryktet sa att ÖSK och dåvarande tränaren Axel Kjäll betalade så mycket som 3 miljoner kronor för den ghananske mittbacken. Efter både höga toppar och djupa dalar lämnar nu Moro ÖSK och till NA säger Christian Järlder ”Nasiru Moro vill vidare. Han vill spela i en förstaliga, vill tjäna mer pengar. Det har jag förståelse för och räknade med”. Nasiru Moro är en sån där spelare som bloggen inte riktigt vet hur eftermälet kommer att se ut om ett par år. Kommer man att minnas det huvudlösa röda kortet hemma mot Varberg 2021 eller kommer man att minnas den höga kvalitet han visade kanske främst under våren 2023 då han med stor sannolikhet var Superettans kanske bästa mittback?
ÖSK: Tack Nasiru Moro

Jake Larsson.
Larsson är talangen som kom till ÖSK 2019 efter att först ha kommit fram i Karlslund och sedan spelat för Hammarbys U19 och U21-lag. Väl i ÖSK tog det snabbt fart och det blev hela 8 mål hans första säsong i svartvitt. Livet lekte och det ryktades om att italienska Inter ville köpa Jake Larsson för 18 miljoner. Men något år senare drabbades Larsson av en personlig tragedi då hans bror gick bort alldeles för tidigt vilket naturligtvis kom att påverka Larssons karriär men kanske ännu mer honom som människa vilket han själv berättat om i bland annat NA. Jake Larsson är en enorm publikfavorit bland många ÖSK-supportrar och efter det som hände har han tagit sig tillbaka och visade bland annat under årets säsong på en spännande formkurva. Nu väntar nya äventyr för Larsson och till NA säger Christian Järlder att ”det var ett ganska enkelt samtal med Jake där var vi helt överens. Både vi och Jake känner att det kan vara bra för honom att testa en ny miljö nu. Han har varit här länge. När jag satt med Jake så hade han ett leende på läpparna och att han har andra grejer på gång. Jag tror att om hade jag erbjudit Jake att vara kvar så hade han inte tagit det. Han känner nog att det är dags, både som människa och som spelare, att testa något nytt”.
ÖSK: Tack Jake Larsson

Daniel ”Dajje” Björnquist.
Björnquist är spelaren som kanske tagit den längst vägen in i ÖSKs historieböcker. Först som talang i ÖSK Ungdom, men när han inte fick A-lagskontrakt med ÖSK 2011 valde Dajje att ta vägen till BK Forward i Ettan innan han två år senare återvände till ÖSK 2013. Dajje debuterade i en sommar-bortamatch mot Jönköpings Södra (förlust med 0-2) och har sedan dess spelat med ÖSK under tio säsonger (2013-2016 och 2018-2023) samt en säsong med AFC Eskilstuna (2017). Daniel ”Dajje” Björnquist är på många sett en klubblegendar i ÖSK och den här bloggen tycker att han borde avtackats på ett betydligt tydligare sett än vad ÖSK hittills mäktat med. Det senare är också något som Dajje själv beskriver väldigt tydligt för NA efter beskedet att han inte får nytt kontrakt. Det ”känns det lite som att man åker ut med diskvattnet, och det är ingen rolig känsla. Jag har ändå varit i ÖSK i 13 år, och kan tycka att ett tack varit på sin plats, säger han”.
ÖSK: Tack för allt Daniel Björnquist
NA: ”Dajjes” trista avsked: ”Det har ÖSK skött dåligt”

Johannes Danho.
Danho kom till ÖSKs akademi inför säsongen 2021. Innan dess hade han representerat både Örebro Syrianska och BK Forward. Under sommaren 2022 flyttades Danho upp till A-truppen där han som bäst har fått sitta på bänken i Superettan även om han varit ordinarie för ÖSKs PA19-lag och till NA säger Christian Järdler att ”han är för gammal för att spel P19 nästa säsong. Han fattade ju själv också att han måste spela matcher någonstans. Jag önskade honom lycka till och sa till honom att om han behöver min hjälp som referens eller om han vill att jag ska prata med någon tränare så är det bara att säga till”.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Amar Dževlan.
Dževlan kom in till ÖSK i mars 2023 som en nödlösning då den ordinarie reservmålvakten Daniel Strindholm skadat axeln. Dževlans kontrakt var inledningsvis skrivet fram till sommaren, men det förlängdes senare så att det kom att gälla över hela säsongen. När Strindholm kom åter i skick att sitta på bänken i Superettan lånades Dževlan ut till Örebro Syrianska i ett så kallat ”fotbollsutvecklande föreningssamarbete” där han omgående fick plats i startelvan och var med och räddade Örebro Syrianska kvar i Ettan. När nu kontraktet med ÖSK går ut har det kommit fram att Dževlan under hela det här året varit inlånad från sin tidigare klubb Qviding något som varken dem eller ÖSK själva varit tydliga med. Nu förlängs ändå inte avtalet och Dževlan återvänder till sin tidigare klubb.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Rasmus Bonde.
Bonde kom till ÖSK under sommaren 2023 och var tänkt som en möjlig ersättare för den då nyss sålde Samuel Dahl. Någon succé i ÖSK blev det inte för Bonde som bara fick speltid i fyra matcher under hösten och nu återvänder Bonde till sin klubb AIK. Någon förlängning med ÖSK blir det inte trots att det uppgavs finnas en köpeklausul inbakad i låneavtalet.
ÖSK: Danho, Dzevlan och Bonde lämnar ÖSK

Omgång 3: Norrby IF – Örebro SK 0-2 (0-1)

Plats: Borås Arena
Tid: Måndagen den 18 april kl. 15:00
Domare: Adi Aganovic, Kristianstad
På TV: Ja, om man har köpt Discovery via Telia eller Comhem/Tele2
Web-TV: Discovery Plus
Publik: 714


Matchfakta.
14. Varning: Gustav Berggren
45. 0-1 Jiloan Mohamed Hamad (nickmål) (Daniel Gustafsson)
49. Varning: Abbas Mohamad
59. Spelarbyte: Christian Rubio Sivodedov (ut), Anton Wede (in)
64. Spelarbyte: Victor Ekani Mpindi (ut), David Seger (in)
65. Varning: Axel Oskar Andrésson /1)
66. Varning: Kevin Walker (2)
69. Varning: Viktor Bergh
71. Spelarbyte: Ekin Bulut (ut), Melvin Andersson (in)
77. Spelarbyte:Jake Larsson (ut), Noel Milleskog (in)
86. Spelarbyte: Johan Brannefalk (ut), Nino Osmanagic (in)
87. Spelarbyte: Daniel Gustafsson (ut), Daniel Björnkvist (in)
87. Spelarbyte: Hussein Ali (ut), Lucas Shlimon (in)
90. 0-2 Noel Milleskog (David Seger)
690 Varning: David Seger (1)
90+7. Missad straff: Perparim Beqaj
90+8. Slut


Norrby IF – Örebro SK Liveresultat


Ersättare: Radu Mîțu (mv), David Seger (64), Noel Milleskog (77), Daniel Björnquist (87), Lucas Shlimon (87), Niclas Bergmark och Vincent Thill

Spelare som saknades: Gustav Leijon (skadad), Elias Barsoum (hjärnskakning), Samuel Dahl (har varit sjuk), Erik Björndahl (barnfödsel), Malïk Mokédé (ej uttagen), Jonathan Johnsson (ej uttagen), Joel Andersson Segerlind (ej uttagen) och Fabio (ej uttagen).


220419. NA: Moro om försäsongen
220419. Discovery Plus: Höjdpunkter(inloggning krävs)
220418. NA: Spelarbetyg
220418. NA: DG om matchen och om sin roll
220418. ÖSK: Segerintervjuer efter vinsten mot Norrby (video)
220418. NA: Jätteinsatsen i luftrummet: ”Älskar det”
220418. Fredrik Carlsson (NA): Fotboll kan visst vara något annat än väntan på nästa elände
220418. Norrby IF: Norrby föll hemma mot Örebro
220418. ÖSK: Tre ÖSK-poäng i Borås


220417. NA: Axel Kjäll inför matchen mot Norrby.
220417. Norrby IF: Matchsnack med Marcus Översjö (video)

Silly Winter 2021/22: Odd värvar inte Moro

Kristian Holtan, som är en journalist på Telemarksavisa, meddelar idag att Odd inte kommer att värva Nasiru Moro. Dels tyckte man att han var för dyr, dels gillade man inte hans inställning (träningsvägran). Som sagt – den gjorde inte Moros framtidsutsikter bättre.

Silly Winter 2021/22: Moro åter i träning

Nasiru Moro är åter i träning. Han var på plats idag och höll av allt att döma ett litet anförande för sina klubbkamrater. Joel Cedergren bekräftar, att han kommer att vara i ordinarie träning från och med i morgon.
– Han kommer att vara här, han är tillgänglig och kommer att träna i morgon. Till helgens match (mot AIK borta på måndag) vet jag inte om han kommer att spela eftersom han har tränat så lite den senaste tiden, sade ÖSK-tränaren Joel Cedergren till NA.

Dessutom bekräftar Cedergren att ÖSK fortfarande är på jakt efter ytterligare en försvarare. Helst en mittback som dessutom är snabb och passningssäker.

NA: Efter strejken: Moro tillbaka i ÖSK

Bra att han tagit sitt förnuft till fånga. Det gynnar både honom ock ÖSK. Vill han byta klubb är det hur som helst en bättre tidpunkt i sommar då de europeiska ligorna förnyar sina spelartrupper

Silly Winter 2021/22: Moro vill inte träna

NA skriver idag, att mittbacken Nasiru Moro träningsvägrar. Han har tidigare anfört ljumskproblem men nu kommer han inte ens till Behrn Arena då laget tränar. Enligt uppgifter till NA har detta resulterat i att ÖSK inte betalar någon lön till honom. Eller något åt det hållet.

Från ÖSKs sida (Axel Kjäll) vill man inte använda ordet träningsvägran utan nöjer sig med att konstatera att Moro inte är tillgänglig för träning. Vilka åtgärder ÖSK vidtagit på grund av den uppkomna situationen föredrar Kjäll att hålla för sig själv.

Det har tidigare ryktats om intresse för Moro från den norska klubben Odd BK. Kjäll bekräftar att det finns intresse, men att ingen ännu kommit i närheten av de nivåer som ÖSK anser som acceptabla för att sälja spelaren.

Otroligt korkat av Moro att träningsvägra, tycker jag. Det minskar hans attraktivitet och därmed hans möjligheter att komma loss från ÖSK. Det bästa för hans del borde väl vara att göra en bra första del av säsongen så att han sedan kan säljas till acceptabla villkor (för ÖSK och för honom själv) under sommaren.

NA: Moro träningsvägrar och vill bort

Silly Winter 2021/22: Moro till Norge?

Norska tidningar har spekulerat i om ÖSKs mittback Nasiru Moro skulle kunna vara på väg till den Odds BK från Skien. Varken den norska klubbens huvudtränare Pål Arne Johansen eller ÖSKs Axel Kjäll vill kommentera saken närmare. Även om norrmannen medger att man söker spelare för flera olika positioner utan att gå närmare in på några detaljer.
Nej, det är inget som jag kan kommentera. Han har ett avtal med oss och det är det som vi förhåller oss till, säger Kjäll till NA, vilket väl är ungefär så långt han kan gå utan att bekräfta att det ligger något i ryktena.

Moro som knappt har varit med på ÖSKs utomhusträningar och inte i någon av de tre träningsmatcherna sägs ha drabbats av ljumskproblem. Förmodligen inte värre än att han kan klara sig igenom en norsk läkarundersökning om en sådan skulle bli aktuell.

Var ÖSK står i ersättningsfrågan är oklart. Till NA säger Kjäll att man jobbat på den frågan efter det att Skovgard lämnade. Klubben har alltså haft rätt så bra tid på sig att finna en lämplig ersättare. Möjligen kan det till och med vara så att en sådan finns leveransfärdig så fort man rensat ut Moro från truppen. Moro sägs ju inte vilja vara kvar och på den punkten har klubben vid upprepade tillfällen varit klar. Spelare som inte vill vara kvar skall man göra sig av med.

Fast om Moro lämnar så är det väl egentligen två mittbackar som man skulle behöva ta in. En vänsterfotad som ersättning efter Skovgaard och en högerfot efter Moro.

NA: Avslöjar: Backjätten vill lämna ÖSK – placeras i norsk klubb

Silly Summer 2021: ÖSK värvar mittback

Idag kom så den sommarvärvning som många väntat på. Ytterligare en mittback var på sätt och vis ÖSKs högsta prioritet inför sommarens värvningsaktioner. Sedan när Nahir Besara och Jiloan Hamad blev en ekonomiskt realistisk möjlighet skiftade fokus givetvis mot dessa två spelare.

Men nu är även en mittback införskaffad. Nasiru Moro kommer närmast från den kroatiska klubben HNK Gorica. Om namnet låter bekant så beror det på att det är den klubb som Jiloan Hamad spelade i under de två senaste säsongerna. En bra referens för ÖSK med andra ord.

Moro är född i september 1996 och blir således om någon månad 25 år. Han är född och spelade sin juniorfotboll i Ghana. År 2018 lånades han ut till Gorica och när lånet året därpå avslutats köpte den kroatiska klubben loss honom. Den första säsongen i Kroatien (19/20) lånades han ut till NK Sesvete, som spelar i andraligan. Åter i Gorica året därpå fick han en plats i klubbens A-trupp. Det var inte på en given startplats, men han har spelat tillräckligt ofta för att inte behöva klassas som bänkvärmare.

Fysiken verkar vara något som utmärker ÖSKs senaste nyförvärv. Han är 190 cm lång och säger själv att han är en bra huvudspelare (alla långa spelare är inte det) och dessutom snabb. En bra framspelsfot har han också (rapporteras det). Att Moro är snabb var nog en viktig faktor när valet föll på honom. Andreas Skovgaard har många företräden, men snabbheten är definitivt inte en av dem.

Efter att ha sett Benjamin Hjerstrand ta platsen till höger av mittbackarna i den senaste matchen, så verkar det nu som om Michael Almebäcks sejour i klubben börjar närma sig sitt slut.

ÖSK: Nasiru Moro klar för Örebro SK
ÖSK: Intervju med Nasiru Moro. (Video)
NA: Nytt nyförvärv till ÖSK – presenterar ghanansk back: ”Kvalitet och potential”
NA: Axel Kjäll om värvningen av Moro.
NA: Nya mittbacken är här – därför blev det ÖSK


Spelarprofil från fotbolltransfers.com