Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Swartling och Alperud får A-lagskontrakt

ÖSK meddelade igår, att de två akademispelarna Charlie Swartling och Linus Alperud får ta steget från akademin till A-laget.Klubben har kommit överens med båda om vad man kallar fleråriga kontrakt. Vad detta innebär lär vi inte få reda på förrän kontrakten avslutats. Man får väl utgå från att det i alla fall handlar om mer än ett år.

Promoveringen till A-truppspelare kom oväntat tidigt. Båda två har tillsammans med några andra akademispelare tränat med A-truppen under december månad. Dels för att ÖSK skall få en möjlighet att utvärdera spelarnas kapacitet under en längre period. dels för att (misstänker jag) öka på numerären i träningsgruppen, vilken ofta och av olika anledningar är reducerad efter det att seriespelet avslutats för året.

Eventuella A-lagskontrakt brukar dock inte delas ut så här pass tidigt. ÖSK väntar i allmänhet tills dess att man vet hur truppen kommer att se ut innan eventuella hål i träningstruppen tätas genom att man lyfter upp några egna talanger.

Nu kom de här kontrakten som sagt väldigt tidigt på den försäsong som på många sätt väl inte ens börjat än. Något som skulle kunna tydas på två olika sätt. Antingen anser ÖSK, att de här spelarna är så bra att de under alla omständigheter skall lyftas upp eller så vet man redan nu, att man på grund av de många avgångarna efter årets säsong inte kommer att kunna fylla hela truppen med spelare som rekryterats utifrån.

Lite förvånande är det väl på sätt och vis också, att ÖSK valde att gå vidare med dessa två spelare medan man avstod att lyfta upp de två ett år yngre spelarna som har vad man nu kallar akademikontrakt. Det rör sig om Ebbe Wingemark och Oli Melander, som dessutom spelar på ungefär samma positioner som Swartling och Alperud. Därmed inte sagt, att jag tycker att ÖSK gjort fel – snarare tvärtom.

Det är två mittfältare som ÖSK valt att ta in i A-truppen även om deras positioner skiljer sig en hel del. Charlie Swartling är en central mittfältare som väl närmast kan kallas playmaker. Han rör sig över stora ytor och fungerar bra i samspelet med sina lagkamrater. Utöver dessa kvaliteter är han dessutom en duktig målskytt. Under den förra säsongen då han som sjuttonåring spelade i PA19-laget gjorde han 20 mål på de 20 matcherna han spelade. Visserligen var väl motståndet i P19 Superettan inte alltid det skarpaste. Men ändå – en aktningsvärd prestation. Årets säsong förstördes väl mer eller mindre av en tidig knäskada som krävde en rätt lång rehabiliteringsperiod och sedan tog det tid att komma upp i matchform igen.

Linus Alperud har väl främst visat upp sina färdigheter som en traditionell ”kantspelare” som gärna utmanar en mot en eller en mot två. Han har en bra förmåga att få med sig bollen även ur besvärliga situationer och tar gärna avslut även om han också är generös i samspelet med sina lagkamrater. Han har även visat sig ha ett väldigt bra tillslag på liggande boll och är på väg att bli något av en frisparksspecialist – gärna på lite längre avstånd. Alperud kom till ÖSK från Karlslund som 16-åring. Han fick stora delar av sin 17-årssäsong söndertrasad av skadeproblem, men har i år som förstaårsjunior etablerat sig som en bärande spelare i det äldsta akademilaget. Något som gjorde att även A-lagstränarna fick upp ögonen för hans talang och utvecklingsmöjligheter.

Av de två spelarna är det väl troligast att det är Linus Alperud som först kommer att få göra debut i A-lagssammanhang. Han spelar ju på en position där man gärna gör byten medan det för Swartlings del gäller att övertyga om, att han även kan ta det ansvar och jobb som krävs av en central mittfältare.

ÖSK: Swartling och Alperud lyfts till herrlaget
NA: Talangerna får A-kontrakt
Lagstatistik: Charlie Swartling
Lagstatistik: Linus Alperud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.