Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2023: Samuel Dahl gick till Djurgården

Lite sent på bollen men i semestertider är det bra att den här bloggen inte har för avsikt att vara först till pressarna utan har istället möjlighet att ta det lite långsammare mot målet.

Hursom så är du nu klart att det blev Djurgårdens IF även för Samuel Dahl. Noel Milleskog gick ju som bekant dit för några veckor sedan. Kontraktet med blåränderna sträcker sig till sista december 2027 och ryktet säger att ÖSK fick någonstans mellan 2 och 3 miljoner kronor och att det ska finnas någon typ av vidareförsäljningsklausul inskriven i köpet.

Bloggen kan tycka att det låter som en ganska rimlig summa om man jämfört med andra försäljningar som gjorts av lag som antingen spelat i Superettan eller varit i det närmaste klara för samma serie.

Tittar man exempelvis på siten Transfermarkt och avgränsar sökningarna till just Superettan och det senaste åren så kan man hitta att när ÖIS sålde sin skyttekung Ajdin Zeljkovic till Värnamo så fick man cirka 5mkr. När GAIS sålde den talangfulle Harun Ibrahim till norska Molde så fick man cirka 2mkr och när Mikael Marqués såldes från AFC till MLS-klubben Minnesota United FC så kostade det cirka 2,5mkr.

Dessa summor är såklart inget facit, men det ger en rätt tydlig fingervisning om att det är den här typen av summor det handlar om när klubbar i Superettan säljer spelare. Det hör också till det mer vanliga att anfallare kostar mer än försvarare.

Så att ÖSK får någonstans mellan 2 och 3 mkr för Samuel Dahl är helt i linje med tidigare affärer och bloggen tar det vid ganska troligt att ÖSK ser sig rätt nöja med den summan rent ekonomiskt.

Men det är något helt annat att diskutera ekonomi jämfört med det sportsliga. För tappet av både Noel Milleskog och Samuel Dahl samtidigt som Nasiru Moro bröt nyckelbenet och ÖSK placerar sig på negativ kvalplats måste ha medfört en hel del diskussioner i såväl styrelsen som i den sportsliga ledningen innan besluten togs.

Ska man tolka Christian Järdlers ord i NA så får bloggen en känsla av att han varken är nöjd som huvudtränare eller som tf sportchef. Han säger bland annat att ”truppen är sämre nu än i våras” och även om det må vara sant så brukar inte huvudtränare och sportchefer uttrycka sig så frankt utan kanske låta mer svävande på sina ord. Det gör att det ganska lätt går att tänka sig en situation där det är styrelsen som helt enkelt tagit det slutgiltiga beslutet över huvudet på den person som dem själva utsett till huvudtränare och tf sportchef.

NA: Järdler efter Dahl-affären: ”Truppen är sämre nu än i våras”

Men det går heller inte att säga att styrelsen gör fel när man säljer Dahl och Milleskog eftersom att det är precis den typen av försäljningar som ÖSK haft förtvivlat svårt med tidigare och styrelsen med Lars Larsen i spetsen verkar nu onekligen slå i på en tydlig väg om att det ska bli ändring på den saken. Man ska visa att man kan sälja spelare och man ska visa det gång på gång.

Bloggen tycker också att NAs Fredrik Carlsson och Lasse Wirström har ett intressant resonemang kring det senare i det senaste avsnittet av podden Hemmaborgen där det bland annat pratas om att en möjlighet är att ÖSK ville dra nytta av att sälja till just en klubb som deltog i europaspel och att om DIF senare lyckas sälja vidare Milleskog och Dahl ut i Europa så kommer ÖSKs namn att finnas med på de spelarnas CV och då kommer det i sin tur ge ringar på vattnet till ÖSKs fördel. Något åt det hållet iaf. Lyssna på senaste avsnittet av Hemmaborgen om du inte redan gjort det. Klart intressant och lyssningsvärt!

Vad som nu händer står fortsatt skrivet i stjärnorna men en sak kan vi nog slå fast och det är att ÖSK nu söker efter någon typ av förstärkning. Mantrat om ”en-ut-en-in” får sig en öppning nu när Dahl är såld.

Att klubben först tog in den amerikanske anfallaren Stephan Soghomonian och sedan den franske diton Abdou Condé i kombination med att ÖSKs assisterande tränare Paul Olausson lät undslippa sig rätt oväntad tydlighet när han sågade den senare med orden att klubben behöver ta in ”ett säkrare kort” och att ”det känns som att vi behöver lite mer speed” (sedan man tappat Milleskog) tyder på att klubben verkligen är på jakt efter att utöka truppen på anfallssidan. Det återstår att se hur det går med den jakten samt om siktet justerats något i samband med att Samuel Dahl nu sålts.

För bloggens tanke skulle kunna vara att det nu finns ett större hål att täppa till på vänster wing-back än vad det gör i anfallet. Måste bloggen prioritera så kanske det är där ÖSK nu har störst behov. Inte primärt i anfallet.

NA: ”Vi behöver ett säkrare kort”

Silly Summer 2023: Samuel Dahl till Al Jazira i UAE?

Bloggen har tidigare rapporterat om rykten som beskriver att Samuel Dahl finns på Djurgårdens radar, men nu tycks det komma in än fler intressenter från lite oväntat håll. Aftonbladets Daniel Kristoffersson skriver nämligen att klubben Al Jazira som finns hemmahörande i Förenade Arabemiraten, UAE. Kristoffersson skriver:

Klubben har riktat in sig på Skandinaviska marknaden och vill ha in en ung ytterback i laget, och har enligt Sportbladets uppgifter lagt ett bud på Samuel Dahl.
Örebro SK är medvetna om intresset kring spelaren och att spelaren kan lämna klubben redan i sommar och har börjat att sondera terrängen efter en ersättare.

Skulle detta visa sig vara sant öppnar det potentiellt upp för ÖSK kan få en lite större slant vid en försäljning jämfört med om en svensk klubb skulle köpa en spelare från ett bottenlag i Superettan. Under de senaste månaderna har klubbar i mellanöstern och då framförallt klubbar i gulfstater så som Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten varit väldigt aggressiva på transfermarknaden även om just den här specifika klubben Al Jazira varit lite mer modesta och ”bara” värvat spanjoren Alejandro Pozuelo från turkiska Konyaspor samt kongolesen Neeskens Kebano från engelska Fulham.

Al Jazira slutade på femteplats i ”UAE Leauge” föregående säsong och håller just nu på med förberedelserna inför den kommande säsongen.

Sportbladet: Djurgården får konkurrens om Dahl

Silly Summer 2023: Samuel Dahl och Noel Milleskog på väg bort?

När A-truppen igår återsamlades efter ledigheten så saknades flera spelare, däribland Noel Milleskog och Samuel Dahl.

Till NA berättar Christian Järdler att Milleskog saknades på grund av sjukdom och att Dahl fått ledigt då han varit iväg på landslagsuppdrag under ledigheten.

Men det finns andra möjligheter till deras frånvaro.

Noel Milleskog.
Under de senaste veckorna har det rapporterats om att det finns intresse för Milleskog från såväl svenskt som utländskt håll. Fler olika medier, däribland NA, har skrivit att IFK Norrköping, Brommapojkarna och Sirius i Sverige samt klubbar i den amerikanska MLS-ligan både uttryckt intresse men också lagt konkreta bud.

Fotbollskanalen: Uppgifter: Allsvenskt bud på Milleskog
NA: Uppgifter: Allsvensk klubb har lagt bud på Milleskog

Under gårdagen gjorde BP klart med en ny anfallare i Alexander Johansson som hämtats från Halmstad BK vilket i sin tur skulle kunna tyda på att BP kan strykas från listan över potentiella klubbar som jagar Milleskog.

Till NA säger också tränaren Christian Järlder att det just nu inte pågår några förhandlingar om kontraktsförlängning vilket är en förändring i uttryckssätt jämfört med hur det har låtit tidigare då samme Järdler sagt att det funnits en dialog. Det verkar det alltså inte göra i nuläget.

NA: Järdler: ”Inga pågående förhandlingar om förlängning”

Milleskogs kontrakt med ÖSK går ut efter den här säsongen och ska ÖSK får några slantar alls för sin unge anfallare så är det nu han ska säljas.

Milleskog har varit ordinarie i ÖSK under våren och gjort 4 mål.

Samuel Dahl.
Ganska snabbt efter att gårdagens träning var slut dök det upp en nyhet hos Sportbladet och senare i NA om att Samuel Dahl är nära att byta klubb till allsvenska Djurgårdens IF.

Sportbladet: Djurgårdens IF silly: Deras drömvärvning i sommar
NA: Uppgifter: ÖSK-spelaren nära Djurgården

Sportbladet beskrev det som att DIF utvärderar Dahl och kommer att titta närmare på honom och NA skrev vidare att deras källor stärker det ryktet.

NAs Fredrik Carlsson (som just nu har semester) skriver också i en tråd på Twitter:

Samuel Dahl har, sedan han kom från AIKs ungdomsakademi inför förra säsongen, varit en av ÖSKs bästa spelare och den här säsongen har han varit helt ordinarie på vänster wing-back.

Skulle ÖSK tappa Dahl vore det ett stort sportsligt tapp som behöver ersättas på något vis. Möjligen att man kan ersätta honom på kort varsel genom att låta Daniel Björnquist, Valgeir Valgeirsson eller Malïk Mokédé vikariera, men på längre sikt behöver klubben hitta en ersättare som är mer naturlig på vänsterkanten.

Samuel Dahl har 1,5 år kvar på sitt kontrakt med ÖSK vilket ändå sätter klubben i en bättre position än i fallet med Milleskog. Samtidigt har klubben haft förtvivlat svårt att bli en säljande klubb vilket behövs för att få en bättre ekonomi.

Ska ÖSK lyckas med en försäljning så kanske det är dags nu? Dahl är 20 år gammal, har hög potential, har redan tagit en ordinarie tröja och är u20-landslagsspelare.

Lyckas ÖSK då med en försäljning tappar klubben möjligen på kort sikt en mycket bra spelare, men man vinner samtidigt ekonomiskt och (kanske ännu viktigare) visar ÖSK för andra unga spelare att man är en klubb dit man kan gå för att få speltid, utvecklas, kanske bli landslagsspelare och sedan säljas vidare.

Vilket bloggen sammantaget måste tycka är win-win.

GFÖ-podden #52: Intervju med Samuel Dahl

GFÖ-podden har fått upp ångan rätt rejält och redan igår kunde den som är prenumerant (patron) få tillgång till den senaste intervjun där Erik Wärlegård intervjuar ÖSKs vänter-winge Samuel Dahl.

Och som vanligt håller det inspelade materialet hög klass.

GFÖ-podden: #52: Samuel Dahl

Örebro SK Herr: Årets spelare 2022

I omröstningen för årets spelare på herr-sidan röstades Samuel Dahl fram till Årets Spelare. Ett betydligt mer givet val än det för damerna. 19-årige Dahl har av många ansetts vara kanske den enda herr-spelare som i match efter match levererat under året.

Dahl kom till ÖSK inför säsongen från AIKs akademi efter att först ha varit på provspel i klubben tidigt under försäsongen. Han har tidigare även spelat för Västerås SK i Superettan.

Motivering.
Samuels första säsong i ÖSK blev en succé där han direkt blev en given startspelare och publikfavorit. Nu röstas han fram som årets spelare av lagkamrater och supportrar.


Även Jiloan Hamad uppmärksammades som årets bästa målskytt (6 mål) och David Seger fick priset för årets mål efter sitt långskott hemma mot Landskrona Bois mot slutet av säsongen.

U21 Herr: Samuel Dahl till landslagssammandragning

En ny landslagsgeneration för det kommande U21 EM-kvalet skall nu tas ut och spelas ihop. I ett första svep har spelare födda 2002-2003 kallats till en landslagssammandragning. Samlingen äger rum mellan den 14 och 21 november i Turkiet, dit en förhållandevis stor trupp på 26 spelare kallats.

Utöver träning kommer även två landskamper att spelas. Den 17 november möter man Danmark och den 20:e Azerbajdzjan. Båda matcherna spelas i Belek. Med 26 spelare i truppen och med förhoppningen att kunna testa alla i matchspel är det inte säkert att det blir så mycket speltid för en del av deltagarna.

ÖSKs Samuel Dahl är en av de spelare som tagits ut. För hans del blir det första gången som han deltar i en landslagssamling för det nästa högsta landslaget. Tidigare har han representerat Sverige i U17-landslaget vid 17 tillfällen och i U19 8 gånger. Sällskap på sammandragningen får han bland annat av ÖSKs föredetting Hussein Ali, som numera värmer avbytarbänkar i Holland

SvFF: U21-truppen till novembersamlingen

P19/03: Svensk förlust i avslutningsmatchen

Sverige förlorade även den sista matchen i EM-kvalificeringen Elite Round. I mötet med Tjeckien blev det en förlust med 1-3.

Båda de två ÖSKare som var uttagna till matchtruppen fick speltid. Samuel Dahl som fått starta i båda de två inledande matcherna fick den här gången vänta till minut 67. innan han blev inbytt.

Lucas Shimon har på ”gamla dagar” fått något av ett genombrott i landslagssammanhang. I den första matchen blev han inbytt efter halvtidsvilan. Men både i den andra och i den avslutande matcher spelade han från start och fick sedan spela hela matchen.

Det här blev väl förmodligen den sista matchen för spelare födda 2003. I matchprogrammet hos SvFF finns dock följande kanske-matcher noterade: Borta, 14-22 november prel, P20-landskamper

SvFF: Avslutande förlust mot Tjeckien

P19/03:Sverige missade EM-chansen

Sverige fortsatte igår spelet i P19-klassens Elite Round. Tyvärr blev det en förlust även i den andra matchen i kvalgruppen. Mötet med Bosnien-Hercegovina slutade med en 3-2 förlust efter det att svenskarna två gånger lyckats kvittera en motståndarledning.

Samuel Dahl och Lucas Shlimon från ÖSK fick båda en plats i startelvan. Dahl spelade sedan fram till den 79:e minuten då han blev utbytt. Shlimon som blev inbytt inför den andra halvleken i den första matchen fick den här gången spela hela matchen. Säkert väldigt roligt att ha fått det förtroendet för Shlimon som kom till turneringen utan någon som helst tidigare erfarenhet av landslagsspel.

För det svenska laget återstår nu bara en betydelselös mot Tjeckien.
SvFF: Sverige utslaget i EM-kvalet

P19/03: Storförlust i EM-kvalet

EM-kvalet för det svenska P19-landslaget började inte speciellt bra. Det blev förlust mot Frankrike med hela 5-0 i den första kvalmatchen.

ÖSKs Samuel Dahl spelade från start. Lucas Shlimon byttes in i den 76:e minuten. I den 77:e blev han varnad, så han var väl klart ”motiverad”. Även Dahl blev för övrigt varnad.

SvFF: 0-5 mot Frankrike
SvFF: Matchfakta

P19/03: Dahl och Shlimon till EM-kval

ÖSKarna Samuel Dahl och Lucas Shlimon har blivit kallade till det svenska P19-landslaget. I slutet av månaden kommer laget att försöka kvalificera Sverige till EM-turneringen i Slovakien i slutet av juni. Vägen till EM ser dock rätt så svår ut. Det är bara gruppsegraren i kvalturneringen som går till EM-slutspelet. I Sveriges grupp deltar även Frankrike, Bosnien Hercegovina och Tjeckien – alla tre normalt starka fotbollsnationer.

Att Samuel Dahl kallas kommer inte som någon större överraskning. Han har varit mer eller mindre bofast i pojk- och juniorlandslagen.

För Lucas Shlimon är det precis tvärt om. Han har vad jag kunnat se aldrig varit kallad till någon av SvFF:s arrangemang. Inte ens till någon av årsklassens elitsammandragningar med ett drygt 60-tal deltagare. Det hör väl inte till vanligheterna att man får en plats i P19-truppen utan några tidigare ungdomsmeriter. Att nu få representera Sverige i en landslagsturnering var väl knappast något han ens drömde om då förra året slutade med att hans lag (Assyriska i Jönköping) åkte ur div 1.

Att JSödra släppte honom från sin akademi till Assyriska för två år sedan och dessutom inte tog tillbaka honom då Assyriska åkte ur Ettan är svårt att förstå.

ÖSK: Lucas Shlimon och Samuel Dahl kallade till P19-landslaget

NA: ÖSK-talangerna får chansen i P19-landslagets EM-kval

SvFF har inte publicerat truppen än så jag kan inte redovisa hur hela truppsammansättningen ser ut.

Spelschema.