Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Deadline-day nostalgi – från Luan till Seaton

Såhär på transferfönstrets sista dag kan vad som helst hända när det gäller fotbollsövergångar. Bloggen spanar därför tillbaka på några av de mer minnesvärda deadline-day-värvningarna som ÖSK stått för de senaste åren och vi börjar i närtid:

Patrick Luan hämtas in under transferfönstrets sista skälvande sekunder, sommaren 2021. Affären blir till och med klar så sent att den inte presenteras förens dagen efter det att fönstret stängt. Den 22-årige anfallaren lånades in från FC Sion i den Schweiziska ligan men 6 inhopp och 138 minuters speltid senare lämnade den brasilianske anfallaren Eyravallen i ett rökmoln. Idag tillhör Luan FK Krumovgrad som just nu ligger femma (som nykomlingar) i den bulgariska högstaligan där han gjort 1 mål på 6 matcher.

Rasmus Karjalainen och Romain Gall anslöt båda på transferfönstrets sida dag, sommaren 2020. Karjalainen från nederländska Fortuna Sittard och Gall från norska Stabaeck dit han varit utlånad från Malmö FF. Både Karjalainen och Gall gjorde det bra (åtminstone periodvis) i ÖSK även om framförallt Gall inte nådde de höjder han hade då han var i GIF Sundsvall, men det var ju å andra sidan därför han inte heller tog nog någon plats i MFF och fick gå på lån i första hand. Karjalainen spelar idag i finska AC Oulu och Gall står utan klubb sedan han lämnade slovenska Mladost tidigare i somras.

Även om det inte var en sommarvärvning så är ÖSKs deadline-day-lån av Carlos Strandberg, vintern 2019, ett namn som måste med i en sådan här text. Strandberg kom på lån från Malmö FF och tog ÖSK med en storm som närmast måste beskrivas som orkanstyrka. Sällan har väl en enskild spelare gjort sådan stor skillnad som Strandberg gjorde under sin tid i ÖSK. Vem har till exempel glömt de tre målen borta mot Helsingborg eller för all del de tre målen borta mot Sirius? 19 matcher och 11 mål senare var han förlorad (för evigt?) för den svartvita publiken. Idag spelare Strandberg för turkiska Hatayspor efter att innan dess huserat en rad år i Mellanöstern.

Tro det eller ej, men när Nahir Besara kom till ÖSK för första gången, sommaren 2016, så var det just på deadline-day och historien säger att det var efter att han var så gott som klar för GIF Sundsvall och satt i en bil på väg upp till Medelpad som Alexander Axén ringde och övertalade honom om att vända och komma till Närke istället. Sagt och gjort och Besara blev därmed en av ÖSKs allra största stjärnor under de kommande åren. Det var för övrigt samma dag som Daniel ”DG” Gustavsson lämnade ÖSK för Elfsborg.

Året innan, det vill säga, sommaren 2015 var det en annan mittfältsvirtuos som hämtades in på deadline-day då Astrit Ajdarevic återvände till ÖSK efter en sejour i belgiska Standard Liege, Helsingborgs IF och dessförinnan IFK Norrköping. Det var Ajdarevics andra sväng i ÖSK – han var ju som de flesta säkert vet svartvit även under slutet av 2010.

Minns någon Brunet Hay Pino? Inte? Fråga fönsterrutorna ovanför Västra Stå så kanske dem minns. Den då 26-årige anfallaren från Panama värvades in på deadline-day 2011 som en ersättare till den skadade Andreas Haddad som, tillsammans med William Atashkadeh, annars var ÖSKs anfallskort den säsongen. Hay Pino kom från Sporting San Miguelito och var vid tiden landslagsman för sitt Panama men i ÖSK blev det inte särskilt lyckat. En match från start och 6 månader senare var Hay Pino ett minne blott. Om man inte räknar in den krossade fönsterruta som Hay Pino sköt sönder en av de första träningarna med klubben.

På vinterfönstrets sista dag 2010 plockade ÖSK in den då 18-årige jamaikanske anfallaren Michael Seaton. Han var tänkt att ersätta Alhassan Crespo Kamara som gick skadad men Seaton blev aldrig riktigt det utan hans namn är snarare ett som av många förkroppsligar ”floppande sista-minuten-värvningar”. Inget ont om Seaton som person, han var trots allt bara 18 år när han kom till ÖSK och det blev inte ens en handfull matcher för ÖSK i tävlingssammanhang, men en lyckad värvning blev han verkligen inte. Michael Seaton har idag hunnit bli 27 år gammal och tillhör Rot-Wiess Erfurt i tyska Regionalliga nordöst där han gjort 4 mål på 4 matcher sedan dess att han anslöt från Berliner AK i juli.

Det här är såklart bara ett axplock av värvningar som ÖSK gjort på deadline-day och om du har någon spelare i minnet som inte finns med här så tveka inte att skriv en kommentar eller dela dina minnen i forumet på SvenskaFans, på twitter eller i Facebook-gruppen Kafé National.

Silly Winter 2022/23: DG lägger skorna på hyllan

Idag meddelandes det, lite oväntat, att ÖSKs ytter Daniel ”DG” Gustavsson väljer att avsluta sin fotbollskarriär och lägga skorna på hyllan till förmån för en civil karriär inom bilförsäljning.

DG återvände till ÖSK inför den nu avslutade säsongen som ett profilerat nyförvärv, tyvärr blev det väl inte riktigt som vare sig han eller klubben tänkt sig och nu uppger DG att motivationen saknas på grund av att hans kropp inte längre håller. Det senaste året har han främst besvärats av sina baksidor och därav inte kunnat träna på den nivå som han själv önskat vilket också lett till att insatserna på planen inte riktigt varit i den linje som man annars varit van att se DG.

DG sågs första gången i de svartvita färgerna under ett lån från AIK hösten 2013, ett lån som sedan omvandlades till en permanent övergång ett halvår senare. Totalt blev det tre år i ÖSK innan han gick vidare till IF Elfsborg och senare norska Lillestrøm innan han alltså återvände till ÖSK inför 2022.

DG avslutar nu sitt kontrakt med ÖSK i förtid och lämnar troligtvis en relativt stor lönepost i klubbens spelarbudget. Men han lämnar också ett stort tomrum av erfarenheter.

Örebro SK: Daniel Gustavsson lägger skorna på hyllan
NA: Slutar med fotbollen – börjar nytt jobb på måndag
NA: Axén minns ”DG”-affären: ”Vi hörs coach”
Lagstatistik: Daniel Gustafsson


Bloggens bästa minne från DGs tid i ÖSK måste nog ändå vara målet borta mot Kalmar FF 2016. Dels för Astrit Ajdarevic magiska passning men just idag kanske ännu mer för DGs kyla i avslutet. Det blir knappast bättre än såhär.

Lite DG-nostalgi från den första vändan

Daniel Gustavssons första match för ÖSK var i Superettan (utlånad från AIK) den 27 juli 2013.
ÖSK mötte JSödra på bortaplan och förlorade med 2-0.
För ÖSK startade: Oscar Jansson, Magnus Wikström (k), Tobias Nilsson, Ahmed Yasin, Peter Samuelsson, Marcus Pode (66), Daniel Björnkvist, Samuel Wowoah (90), Christoffer Viktorsson, Boris Lumbana och Daniel Gustafsson (66)
Ersättare var: Ludwig Bergström (mv), Ayanda Nkili (90), Mohammed Saeid, Shpëtim Hasani (66), Kalle Holmberg (66), Lukman Murad och Sebastian Ring.

Hans sista match innan han såldes till Elfsborg spelades den 7 augusti i Norrköping. Hemmalaget vann med 3-1,
För ÖSK startade: Oscar Jansson, Brendan Hines-Ike, Martin Broberg, Victor Sköld (84), Michael Almebäck, Martin Lorentzson (81), Daniel Nordmark, Sebastian Ring, Maic Sema (75), Nordin Gerzic (k) och Daniel Gustafsson.
Ersättare var: Anton Fagerström (mv), Ferhad Ayaz (81), Alfred Ajdarevic, Daniel Björnkvist, Jonathan Lundberg (84), Michael Omoh (75) och Carl Ekstrand Hamrén.

Tiden går.

Silly Winter 2021/22: Daniel Gustavsson åter i ÖSK

DG förra gången han kom till ÖSK. (Bilden tagen på Grenadjärvallen i juli 2013).


ÖSK bekräftar idag, att Daniel Gustavsson återvänder till Örebro. Han har skrivit ett tvåårskontrakt med Sportklubben. Det finns dessutom, skriver ÖSK, en option på ett tredje år. Som vanligt ett helt meningslöst påpekande eftersom det inte framgår vem det är som har optionen. De minnesgoda kommer kanske ihåg hur det var med Marcus Pode och hans option.

Jag är normalt rätt tveksam till återvändare i allmänhet och till de som passerat 30-årsstrecket i synnerhet. Ofta ligger det sentimentala skäl bakom en sådan rekrytering och inte spelarens faktiska nivå i nuläget. DG fyller 32 i år och kan rimligen inte ha så värst många fotbollsår kvar i kroppen. Han har dock spelat regelbundet i Lílleström, som kom fyra i den norska ligan förra året, så det verkar väl som om han fortfarande har en del han kan bidra med. Definitivt i Superettan.

Om man ser DG som en utpräglad vänsterkantspelare – för det gör man väl – så frågar man sig vad ÖSK tänker beträffande Taha Ali. Värvningen av DG skulle möjligen kunna ses som en indikation från ÖSKs sida, att man kommer att ge Ali en mer central roll det här året. Det fungerade ju väldigt bra i Västerås för Alis (och Västerås) del.

Positivt hur som helst. Värvningen, som väl ändå kan anses som en prestigevärvning på Superettans nivå, bör väl kunna bidra till att höja humör och framtidstro i truppen som helt.

ÖSK: Daniel Gustavsson tillbaka i ÖSK Fotboll
NA: Bekräftat: ÖSK värvar tillbaka förre stjärnan
ÖSK: Intervju med Daniel Gustavsson (video)
NA: Från norska topplaget till superettan med ÖSK: ”Spelar igen roll – jag ville tillbaka”

Silly Winter 2021/22: Återkomst för DG?

ÖSKs föredetting Daniel Gustavsson har av allt att döma valt att avluta sin tid i Norge för att återvända till Sverige. Han har i det sammanhanget uttryck ett intresse av att återförenas med ÖSK, som han spelade för under åren 2013 – 2016. Det första året som lån från AIK och sedan som riktig ÖSKare. Därefter gick karriären vidare västerut. Först som sommarförsäljning till Elfsborg och därefter till Lilleström.

Axel Kjäll bekräftar, att han haft kontakt med honom, men kontakten verkar inte ha utvecklats till några regelmässiga förhandlingar. Degraderingen till Superettan gjorde väl sitt till att eventuella förhandlingar lades på is.

Även om Kjäll gärna vill ha in DG igen måste han nog även sälja in idén (och spelaren) till Joel Cedergren. Av NA:s artikel att döma har han och den nye tränaren ännu inte gått i mål beträffande truppens struktur och bemanning.

NA: ÖSK-chefen bekräftar kontakten med ex-stjärnan

Statistik Daniel Gustavsson från Fotbolltransfers.com

DG till Norge

DG lämnar Elfsborg för Lilleström. (Bilden tagen på Grenadjärvallen i juli 2013).


Igår kom ryktet och idag beskedet. Elfsborg låter Daniel Gustavsson skriva på för Lilleström och förklarar sig nöjda med den ekonomiska ersättningen.

Jag får väl närmast intrycket att man inte är väldigt olyckliga i Elfsborg över klubbytet.

IF Elfsborg: Daniel Gustavsson lämnar IF Elfsborg
Lilleström SK: Daniel Gustavsson er klar for LSK

Statistik från Fotbolltransfers.com

DG drar västerut?

ÖSKs föredetting Daniel Gustavsson har ibland förekommit i diskussionerna om tänkbara ÖSK-förstärkningar inför den kommande säsongen. Detta eftersom han inte verkar ha varit helt kompatibel med den nya tränaren Jimmy Thelins spelidéer.

Så kan det nog vara. Nu skriver nämligen FotbollDirekt att han kan vara på väg att lämna Elfsborg trots att han har ett år kvar på kontraktet. Men det är inte ÖSK som nämns som destination utan norska Lilleström.

Lilleström, som tränas av Jörgen Lennartsson, påstås förhandla med Elfsborg om övergångssumman. Vilket väl i och för sig indikerar att ÖSK inte hade varit en tänkbar destination, eftersom Sportklubben inte har råd att köpa loss spelare från andra klubbar. I alla fall inte för några större summor.

FotbollDirekt: Elfsborgsstjärnan på väg att säljas
(Tänk att han blivit en stjärna först nu då han är på väg att säljas).

Sommarfönstret 2016

Allmänt.

160429. Kontraktsläget inför sommarfönstret
160528. Det kan bli förändringar i spelartruppen


Rykten och spekulationer.


Astrit Ajdarevic.
160803. Silly Summer 2016: Ajdarevic kan lämna redan i sommar.


Robert Åhman Persson.
160711. Silly Summer 2016: RÅP till Japan (eller Danmark)?


Nya i ÖSK.


Alfred Ajdarevic.
160706. Silly Summer 2016: Hur långt är Ajdarevics kontrakt?
160705. Silly Season 2016: Alfred Ajdarevic får kontrakt med ÖSK


Ferhad Ayaz.
160704. Silly Summer 2016: Ferhad Ayaz ansluter till truppen
160629. Silly Summer 2016: Snart klart med Ayaz
160620. ÖSK vill ha Ayaz?
160620. Ayaz säger inte nej


Nahir Besara.
160811. Silly Summer 2016: Besara hann in innan fönstret stängde


Anton Fagerström.
160719. Silly Summer 2016: Fagerström klar som målvakt
160718. Silly Summer 2016: Snart klart med ny målvakt
160707. Silly Summer 2016: Fagerström får besked nästa vecka
160706. Silly Summer 2016: Fagerström – målvaktsnamn för ÖSK?


Martin Lorentzson.
160801. Silly Summer 2016: Lorentzson påskriven och klar
160731. Silly Summer 2016: Lorentzson (så gott som) klar
160725. Silly Summer 2016: Lorentzson tränar med ÖSK


Michel Omoh.
160715. Silly Summer 2016: Omoh klar för ÖSK
160715. Silly Summer 2016: Omoh till ÖSK?


Viktor Sköld.
160727. Silly Summer 2016: Sköld klar för ÖSK
160726. Silly Summer 2016: Sköld ersätter Holmberg?


Lämnat ÖSK.


Daniel Gustavsson.
160811. Silly Summer 2016: Gustavsson nu klar för Elfsborg
160706. Silly Summer 2016: Elfsborg vill ha DG


Karl Holmberg.
160728. Silly Summer 2016: Kalle Holmberg klar för IFK Norrköping
160725. Silly Summer 2016: Holmberg nära flytt
160722. Silly Summer 2016: Holmberg till Peking?


Alhassan Kamara.
160717. Silly Summer 2016: Kamara klar för Häcken
160713. Silly Summer 2016: Kamara klar för Häcken, skriver NA
160619. Kamara till Häcken?
160618. Inga förhandlingar med Kamara
160618. Kamara på väg bort?


Jacob Rinne.
160701. Silly Summer 2016: Jacob Rinne klar för KAA Gent
160630. Silly Summer 2016: Rinne-klart i morgon
160629. Silly Summer 2016: Rinneflytt kommer allt närmare
160628. Rinneflytt kommer närmare?
160604. Rinne till Belgien?


Ogrundade rykten/spekulationer.


Ismael Diawara.
160714. Silly Summer 2016: Ismael Diawara till ÖSK?


Pär Ericsson.
160728. Pärlan till J-Södra
160722. Silly Summer 2016: Pärlan till J-Södra?
160714. En pärla för Degen?
160409. Kalmar släpper ”Pärlan”


Dejan Garaca.
160705. Uppgifter: Han blir Rinnes ersättare
160703. Silly Season 2016: Garaca till ÖSK?


Silly Summer 2016: Gustavsson nu klar för Elfsborg

Efter några dagar med rätt envis ryktesspridning eller vi kanske skall kalla det förhandsspekulationer blev det idag helt klart, att Daniel Gustavsson lämnar ÖSK. I stället kommer han att under de närmaste tre och en halv åren att spela för IF Elfsborg. I Borås presenterades han idag med en matchtröja med nummer 7 – ett stort steg för grabben från Kungsör som hos ÖSK envisades med att bära hockeynumret 90.

DG verkar redan tidigare ha varit överens med Elfsborg om en övergång efter året säsong då hans kontrakt med ÖSK löpt ut. Nu släppte ÖSK honom ett halvt år i förtid och kan väl förhoppningsvis inkassera en mindre slant för detta.

IF Elfsborg: Daniel Gustavsson klar för Elfsborg
ÖSK: Daniel Gustavsson till IF Elfsborg
Borås Tidning: ”Blev klart i går kväll”
NA: ”DG” till Elfsborg: ”Finns mer att ge”
Borås Tidning: ”Presskonferensen och en intervju med Daniel Gustavsson (video)