Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Deadline-day nostalgi – från Luan till Seaton

Såhär på transferfönstrets sista dag kan vad som helst hända när det gäller fotbollsövergångar. Bloggen spanar därför tillbaka på några av de mer minnesvärda deadline-day-värvningarna som ÖSK stått för de senaste åren och vi börjar i närtid:

Patrick Luan hämtas in under transferfönstrets sista skälvande sekunder, sommaren 2021. Affären blir till och med klar så sent att den inte presenteras förens dagen efter det att fönstret stängt. Den 22-årige anfallaren lånades in från FC Sion i den Schweiziska ligan men 6 inhopp och 138 minuters speltid senare lämnade den brasilianske anfallaren Eyravallen i ett rökmoln. Idag tillhör Luan FK Krumovgrad som just nu ligger femma (som nykomlingar) i den bulgariska högstaligan där han gjort 1 mål på 6 matcher.

Rasmus Karjalainen och Romain Gall anslöt båda på transferfönstrets sida dag, sommaren 2020. Karjalainen från nederländska Fortuna Sittard och Gall från norska Stabaeck dit han varit utlånad från Malmö FF. Både Karjalainen och Gall gjorde det bra (åtminstone periodvis) i ÖSK även om framförallt Gall inte nådde de höjder han hade då han var i GIF Sundsvall, men det var ju å andra sidan därför han inte heller tog nog någon plats i MFF och fick gå på lån i första hand. Karjalainen spelar idag i finska AC Oulu och Gall står utan klubb sedan han lämnade slovenska Mladost tidigare i somras.

Även om det inte var en sommarvärvning så är ÖSKs deadline-day-lån av Carlos Strandberg, vintern 2019, ett namn som måste med i en sådan här text. Strandberg kom på lån från Malmö FF och tog ÖSK med en storm som närmast måste beskrivas som orkanstyrka. Sällan har väl en enskild spelare gjort sådan stor skillnad som Strandberg gjorde under sin tid i ÖSK. Vem har till exempel glömt de tre målen borta mot Helsingborg eller för all del de tre målen borta mot Sirius? 19 matcher och 11 mål senare var han förlorad (för evigt?) för den svartvita publiken. Idag spelare Strandberg för turkiska Hatayspor efter att innan dess huserat en rad år i Mellanöstern.

Tro det eller ej, men när Nahir Besara kom till ÖSK för första gången, sommaren 2016, så var det just på deadline-day och historien säger att det var efter att han var så gott som klar för GIF Sundsvall och satt i en bil på väg upp till Medelpad som Alexander Axén ringde och övertalade honom om att vända och komma till Närke istället. Sagt och gjort och Besara blev därmed en av ÖSKs allra största stjärnor under de kommande åren. Det var för övrigt samma dag som Daniel ”DG” Gustavsson lämnade ÖSK för Elfsborg.

Året innan, det vill säga, sommaren 2015 var det en annan mittfältsvirtuos som hämtades in på deadline-day då Astrit Ajdarevic återvände till ÖSK efter en sejour i belgiska Standard Liege, Helsingborgs IF och dessförinnan IFK Norrköping. Det var Ajdarevics andra sväng i ÖSK – han var ju som de flesta säkert vet svartvit även under slutet av 2010.

Minns någon Brunet Hay Pino? Inte? Fråga fönsterrutorna ovanför Västra Stå så kanske dem minns. Den då 26-årige anfallaren från Panama värvades in på deadline-day 2011 som en ersättare till den skadade Andreas Haddad som, tillsammans med William Atashkadeh, annars var ÖSKs anfallskort den säsongen. Hay Pino kom från Sporting San Miguelito och var vid tiden landslagsman för sitt Panama men i ÖSK blev det inte särskilt lyckat. En match från start och 6 månader senare var Hay Pino ett minne blott. Om man inte räknar in den krossade fönsterruta som Hay Pino sköt sönder en av de första träningarna med klubben.

På vinterfönstrets sista dag 2010 plockade ÖSK in den då 18-årige jamaikanske anfallaren Michael Seaton. Han var tänkt att ersätta Alhassan Crespo Kamara som gick skadad men Seaton blev aldrig riktigt det utan hans namn är snarare ett som av många förkroppsligar ”floppande sista-minuten-värvningar”. Inget ont om Seaton som person, han var trots allt bara 18 år när han kom till ÖSK och det blev inte ens en handfull matcher för ÖSK i tävlingssammanhang, men en lyckad värvning blev han verkligen inte. Michael Seaton har idag hunnit bli 27 år gammal och tillhör Rot-Wiess Erfurt i tyska Regionalliga nordöst där han gjort 4 mål på 4 matcher sedan dess att han anslöt från Berliner AK i juli.

Det här är såklart bara ett axplock av värvningar som ÖSK gjort på deadline-day och om du har någon spelare i minnet som inte finns med här så tveka inte att skriv en kommentar eller dela dina minnen i forumet på SvenskaFans, på twitter eller i Facebook-gruppen Kafé National.

Upphittad på nätet: Michael Seaton

Michael Seaton.

Michael Seaton var ett mindre lyckat sista-minuten-lån våren 2015. Det blev bara en halvsäsong för hans del hos ÖSK. När sommaren kom återvände Seaton till USA.

Sedan dess har hans karriär fortsatt på ett liknande sätt. Än spelar han här och än där. För tillfället håller han till i Israel, där han redan hunnit med att representera tre olika lag. Fast just nu är han i Saudiarabien med vad som verkar vara ett jamaicanskt B-landslag.

Jamaica Observer har en artikel om hans karriär (eller brist på en sådan): Chance at redemption

Michael Seaton: Statistik från SvFF.

Seaton utan klubb

Ett år har gått och det är bara Daniel Nordmark som är kvar av spelarna på den här bilden. Seaton längst till vänster.

Ett år har gått och det är bara Daniel Nordmark som är kvar av spelarna på den här bilden. Seaton längst till vänster.


Michael Seaton, som misslyckades med att motivera sin närvaro i Örebro för ett år sedan, är klubblös igen. Efter den halva säsongen i Örebro återvände han till sin amerikanska klubb D.C. United. Dessa trejdade honom sedan till förra säsongens MLS-mästare Portland Timbers. En plats i deras förstalag tog han aldrig utan han hamnade i reservlaget Portland Timbers 2. För dem spelade han fyra matcher och gjorde ett mål med sammanlagt 182 minuters speltid. T2, som laget kallas, deltar i United Soccer League som är en amerikansk tredjenivåliga.

Nu skriver Portland Timbers på sin hemsida, att man friställt honom.

Ny klubb för Seaton

Michael Seatonhar bytt klubb till Portland Timbers.

Michael Seaton har bytt klubb och spelar nu för Portland Timbers.

Michael Seaton, som under våren visade att han inte var lösningen på ÖSKs anfallsproblem, har en ny klubbadress. Precis innan MLS:s sommarfönster stängdes blev övergången från D.C. United till Portland Timers klar. Ersättningen för övergången sägs bestå av ”some of the team’s Targeted Allocation Money and an international roster slot”.

SB Nation: Portland Timbers Pick Up Forward Michael Seaton from D.C. United

Ingen plats för Seaton 2.0

På väg bort - ÖSK har valt att avbryta låneavtalet med Michael Seaton i förtid.

På väg bort – ÖSK har valt att avbryta låneavtalet med Michael Seaton i förtid.

Häromdagen blev det klart att ÖSKs inlånade anfallare Michael Seaton inte får någon plats i Jamaicas landslagstrupp till Copa Americana. Idag meddelar så ÖSK, att han inte heller får någon plats i ÖSKs trupp efter juniuppehållet.

Beskedet är inte så överraskande. Att ta in Seaton medan transferfönstret var på väg att stängas var en chansning. Förmodligen förorsakad av att man misslyckats att värva någon annan spelare som skulle kunna fylla luckan efter den skadade Alhassan Kamara. Nu visade det sig att 19-åringen inte hade kommit så långt i sin utveckling att han kunde ta det ansvaret. Rätt misslyckad de få gånger han fick chansen i A-laget. I U21 och den match han spelade med U19 tyckte jag, att han visade att det finns en god utvecklingspotential. Men det är ju inte det som ÖSK behöver just nu.

ÖSK: Michael Seaton lämnar ÖSK
NA: ÖSK bryter med landslagsman
NA: Axén om Seaton: ”Vi måste tänka på oss”

Ingen plats för Seaton

Michael Seaton gjorde ÖSKs mål och borde nog ha gjort något till.

Det blir inget spel i Copa American för Michael Seaton det här året.

När Jamaicas tyska förbundskapten Winfried Schäfer tillkännagav hur hans landslagstrupp till Copa America ser ut så saknas ÖSKs anfallare Michael Seaton. Denne fanns med i den bruttotrupp på 30 spelare som togs ut, men nu när truppens storlek strukits ner till 23 spelare saknas hans namn.

Goal.com: The Reggae Boyz coach has put the finishing touches to his roster for the tournament

Michael Seaton i preliminär trupp för Copa Americana

Michael Seaton är med i Jamaicas preliminära trupp inför årets Copa Americana.

Michael Seaton är med i Jamaicas preliminära trupp inför årets Copa Americana.


ÖSKs inlånade anfallare Michael Seaton är en av 30 spelare som blivit uttagna till Jamaicas preliminära landslagstrupp inför årets Copa Americana. Meningen är sedan att truppen kommer att reduceras till 23 spelare per den 1 juni.

Den här uttagningen lär väl innebära, att Seaton måste lämna rätt snart för att ansluta till det jamaicanska tränings- och förberedelselägret. Själva turneringen börjar den 11 juni och avslutas med final den 4 juli.

Jamaica kommer i gruppspelet att få möta Argentina, Paraguay och Uruguay, så det är väl knappast troligt att laget kommer att kunna gå vidare från gruppspelet som för Jamicas del avslutas den 20 juni.

ESPN: Estreante na Copa América, Jamaica anuncia 30 pré-convocados

Jamaikansk anfallare förstärker (?) ÖSK

Michael Seaton (Foto: D.C. United)

Michael Seaton (Foto: D.C. United)

ÖSK skriver på sin hemsida, att man gjort klart (som det brukar heta) med den 19-årige anfallaren Michael Seaton. Enligt klubben har han landslagsmeriter. Han tillhör MLS-klubben D.C. United men har under de senaste säsongerna varit utlånad till Richmond Kickers. Han kommer till ÖSK på lån under den kommande säsongen.

Spelardata från Eliteprospects.

Statistik för Michael Seaton.

Statistik för Michael Seaton.

Det här känns väl inte direkt som en ersättare för den kraftfulle Alhassan Kamara utan mer som en talang som kanske så småningom kan blomma ut.

Jamaicas FIFA-rankning.
Eftersom Seaton redan har spelat en del matcher för Jamaicas landslag kan det vara intressant att se hur FIFA rankar det landslaget. De ligger för närvarande på 76:e plats i världsrankningen. Som en jämförelse kan nämnas att Sverige rankas som nr 45, Norge som nr 70 och Finland som nr 70.

Seaton, som ännu inte fyllt 19 (men han gör det snart), har redan spelat 11 A-landskamper för Jamaica. Det är imponerande.

NA: Seaton: ”Jag hoppas att skina i Örebro”

Youtube: Michael Seaton GOALS

NA: Axén: ”Samma spelartyp som Crespo”

NA: Här är ÖSK:s sista minuten-lån (video)