Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Upphittad på nätet: Michael Seaton

Michael Seaton.

Michael Seaton var ett mindre lyckat sista-minuten-lån våren 2015. Det blev bara en halvsäsong för hans del hos ÖSK. När sommaren kom återvände Seaton till USA.

Sedan dess har hans karriär fortsatt på ett liknande sätt. Än spelar han här och än där. För tillfället håller han till i Israel, där han redan hunnit med att representera tre olika lag. Fast just nu är han i Saudiarabien med vad som verkar vara ett jamaicanskt B-landslag.

Jamaica Observer har en artikel om hans karriär (eller brist på en sådan): Chance at redemption

Michael Seaton: Statistik från SvFF.

Seaton utan klubb

Ett år har gått och det är bara Daniel Nordmark som är kvar av spelarna på den här bilden. Seaton längst till vänster.

Ett år har gått och det är bara Daniel Nordmark som är kvar av spelarna på den här bilden. Seaton längst till vänster.


Michael Seaton, som misslyckades med att motivera sin närvaro i Örebro för ett år sedan, är klubblös igen. Efter den halva säsongen i Örebro återvände han till sin amerikanska klubb D.C. United. Dessa trejdade honom sedan till förra säsongens MLS-mästare Portland Timbers. En plats i deras förstalag tog han aldrig utan han hamnade i reservlaget Portland Timbers 2. För dem spelade han fyra matcher och gjorde ett mål med sammanlagt 182 minuters speltid. T2, som laget kallas, deltar i United Soccer League som är en amerikansk tredjenivåliga.

Nu skriver Portland Timbers på sin hemsida, att man friställt honom.

Ny klubb för Seaton

Michael Seatonhar bytt klubb till Portland Timbers.

Michael Seaton har bytt klubb och spelar nu för Portland Timbers.

Michael Seaton, som under våren visade att han inte var lösningen på ÖSKs anfallsproblem, har en ny klubbadress. Precis innan MLS:s sommarfönster stängdes blev övergången från D.C. United till Portland Timers klar. Ersättningen för övergången sägs bestå av ”some of the team’s Targeted Allocation Money and an international roster slot”.

SB Nation: Portland Timbers Pick Up Forward Michael Seaton from D.C. United

Ingen plats för Seaton 2.0

På väg bort - ÖSK har valt att avbryta låneavtalet med Michael Seaton i förtid.

På väg bort – ÖSK har valt att avbryta låneavtalet med Michael Seaton i förtid.

Häromdagen blev det klart att ÖSKs inlånade anfallare Michael Seaton inte får någon plats i Jamaicas landslagstrupp till Copa Americana. Idag meddelar så ÖSK, att han inte heller får någon plats i ÖSKs trupp efter juniuppehållet.

Beskedet är inte så överraskande. Att ta in Seaton medan transferfönstret var på väg att stängas var en chansning. Förmodligen förorsakad av att man misslyckats att värva någon annan spelare som skulle kunna fylla luckan efter den skadade Alhassan Kamara. Nu visade det sig att 19-åringen inte hade kommit så långt i sin utveckling att han kunde ta det ansvaret. Rätt misslyckad de få gånger han fick chansen i A-laget. I U21 och den match han spelade med U19 tyckte jag, att han visade att det finns en god utvecklingspotential. Men det är ju inte det som ÖSK behöver just nu.

ÖSK: Michael Seaton lämnar ÖSK
NA: ÖSK bryter med landslagsman
NA: Axén om Seaton: ”Vi måste tänka på oss”

Ingen plats för Seaton

Michael Seaton gjorde ÖSKs mål och borde nog ha gjort något till.

Det blir inget spel i Copa American för Michael Seaton det här året.

När Jamaicas tyska förbundskapten Winfried Schäfer tillkännagav hur hans landslagstrupp till Copa America ser ut så saknas ÖSKs anfallare Michael Seaton. Denne fanns med i den bruttotrupp på 30 spelare som togs ut, men nu när truppens storlek strukits ner till 23 spelare saknas hans namn.

Goal.com: The Reggae Boyz coach has put the finishing touches to his roster for the tournament

Michael Seaton i preliminär trupp för Copa Americana

Michael Seaton är med i Jamaicas preliminära trupp inför årets Copa Americana.

Michael Seaton är med i Jamaicas preliminära trupp inför årets Copa Americana.


ÖSKs inlånade anfallare Michael Seaton är en av 30 spelare som blivit uttagna till Jamaicas preliminära landslagstrupp inför årets Copa Americana. Meningen är sedan att truppen kommer att reduceras till 23 spelare per den 1 juni.

Den här uttagningen lär väl innebära, att Seaton måste lämna rätt snart för att ansluta till det jamaicanska tränings- och förberedelselägret. Själva turneringen börjar den 11 juni och avslutas med final den 4 juli.

Jamaica kommer i gruppspelet att få möta Argentina, Paraguay och Uruguay, så det är väl knappast troligt att laget kommer att kunna gå vidare från gruppspelet som för Jamicas del avslutas den 20 juni.

ESPN: Estreante na Copa América, Jamaica anuncia 30 pré-convocados

Jamaikansk anfallare förstärker (?) ÖSK

Michael Seaton (Foto: D.C. United)

Michael Seaton (Foto: D.C. United)

ÖSK skriver på sin hemsida, att man gjort klart (som det brukar heta) med den 19-årige anfallaren Michael Seaton. Enligt klubben har han landslagsmeriter. Han tillhör MLS-klubben D.C. United men har under de senaste säsongerna varit utlånad till Richmond Kickers. Han kommer till ÖSK på lån under den kommande säsongen.

Spelardata från Eliteprospects.

Statistik för Michael Seaton.

Statistik för Michael Seaton.

Det här känns väl inte direkt som en ersättare för den kraftfulle Alhassan Kamara utan mer som en talang som kanske så småningom kan blomma ut.

Jamaicas FIFA-rankning.
Eftersom Seaton redan har spelat en del matcher för Jamaicas landslag kan det vara intressant att se hur FIFA rankar det landslaget. De ligger för närvarande på 76:e plats i världsrankningen. Som en jämförelse kan nämnas att Sverige rankas som nr 45, Norge som nr 70 och Finland som nr 70.

Seaton, som ännu inte fyllt 19 (men han gör det snart), har redan spelat 11 A-landskamper för Jamaica. Det är imponerande.

NA: Seaton: ”Jag hoppas att skina i Örebro”

Youtube: Michael Seaton GOALS

NA: Axén: ”Samma spelartyp som Crespo”

NA: Här är ÖSK:s sista minuten-lån (video)