Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Deadline-day nostalgi – från Luan till Seaton

Såhär på transferfönstrets sista dag kan vad som helst hända när det gäller fotbollsövergångar. Bloggen spanar därför tillbaka på några av de mer minnesvärda deadline-day-värvningarna som ÖSK stått för de senaste åren och vi börjar i närtid:

Patrick Luan hämtas in under transferfönstrets sista skälvande sekunder, sommaren 2021. Affären blir till och med klar så sent att den inte presenteras förens dagen efter det att fönstret stängt. Den 22-årige anfallaren lånades in från FC Sion i den Schweiziska ligan men 6 inhopp och 138 minuters speltid senare lämnade den brasilianske anfallaren Eyravallen i ett rökmoln. Idag tillhör Luan FK Krumovgrad som just nu ligger femma (som nykomlingar) i den bulgariska högstaligan där han gjort 1 mål på 6 matcher.

Rasmus Karjalainen och Romain Gall anslöt båda på transferfönstrets sida dag, sommaren 2020. Karjalainen från nederländska Fortuna Sittard och Gall från norska Stabaeck dit han varit utlånad från Malmö FF. Både Karjalainen och Gall gjorde det bra (åtminstone periodvis) i ÖSK även om framförallt Gall inte nådde de höjder han hade då han var i GIF Sundsvall, men det var ju å andra sidan därför han inte heller tog nog någon plats i MFF och fick gå på lån i första hand. Karjalainen spelar idag i finska AC Oulu och Gall står utan klubb sedan han lämnade slovenska Mladost tidigare i somras.

Även om det inte var en sommarvärvning så är ÖSKs deadline-day-lån av Carlos Strandberg, vintern 2019, ett namn som måste med i en sådan här text. Strandberg kom på lån från Malmö FF och tog ÖSK med en storm som närmast måste beskrivas som orkanstyrka. Sällan har väl en enskild spelare gjort sådan stor skillnad som Strandberg gjorde under sin tid i ÖSK. Vem har till exempel glömt de tre målen borta mot Helsingborg eller för all del de tre målen borta mot Sirius? 19 matcher och 11 mål senare var han förlorad (för evigt?) för den svartvita publiken. Idag spelare Strandberg för turkiska Hatayspor efter att innan dess huserat en rad år i Mellanöstern.

Tro det eller ej, men när Nahir Besara kom till ÖSK för första gången, sommaren 2016, så var det just på deadline-day och historien säger att det var efter att han var så gott som klar för GIF Sundsvall och satt i en bil på väg upp till Medelpad som Alexander Axén ringde och övertalade honom om att vända och komma till Närke istället. Sagt och gjort och Besara blev därmed en av ÖSKs allra största stjärnor under de kommande åren. Det var för övrigt samma dag som Daniel ”DG” Gustavsson lämnade ÖSK för Elfsborg.

Året innan, det vill säga, sommaren 2015 var det en annan mittfältsvirtuos som hämtades in på deadline-day då Astrit Ajdarevic återvände till ÖSK efter en sejour i belgiska Standard Liege, Helsingborgs IF och dessförinnan IFK Norrköping. Det var Ajdarevics andra sväng i ÖSK – han var ju som de flesta säkert vet svartvit även under slutet av 2010.

Minns någon Brunet Hay Pino? Inte? Fråga fönsterrutorna ovanför Västra Stå så kanske dem minns. Den då 26-årige anfallaren från Panama värvades in på deadline-day 2011 som en ersättare till den skadade Andreas Haddad som, tillsammans med William Atashkadeh, annars var ÖSKs anfallskort den säsongen. Hay Pino kom från Sporting San Miguelito och var vid tiden landslagsman för sitt Panama men i ÖSK blev det inte särskilt lyckat. En match från start och 6 månader senare var Hay Pino ett minne blott. Om man inte räknar in den krossade fönsterruta som Hay Pino sköt sönder en av de första träningarna med klubben.

På vinterfönstrets sista dag 2010 plockade ÖSK in den då 18-årige jamaikanske anfallaren Michael Seaton. Han var tänkt att ersätta Alhassan Crespo Kamara som gick skadad men Seaton blev aldrig riktigt det utan hans namn är snarare ett som av många förkroppsligar ”floppande sista-minuten-värvningar”. Inget ont om Seaton som person, han var trots allt bara 18 år när han kom till ÖSK och det blev inte ens en handfull matcher för ÖSK i tävlingssammanhang, men en lyckad värvning blev han verkligen inte. Michael Seaton har idag hunnit bli 27 år gammal och tillhör Rot-Wiess Erfurt i tyska Regionalliga nordöst där han gjort 4 mål på 4 matcher sedan dess att han anslöt från Berliner AK i juli.

Det här är såklart bara ett axplock av värvningar som ÖSK gjort på deadline-day och om du har någon spelare i minnet som inte finns med här så tveka inte att skriv en kommentar eller dela dina minnen i forumet på SvenskaFans, på twitter eller i Facebook-gruppen Kafé National.

Astrit till Akropolis

ÖSKs föredetting Astrit Ajdarevic har gjort klart med en ny klubb efter sommarens uppbrott från Djurgården. Det blir Akropolis i Superettan som i fortsättningen kommer att dra nytta av hans fotbollskunnande. Ansvarig tränare i Akropolis är Mirza Jelecak, en annan tidigare ÖSK-profil. Vi får väl se om de klarar av att dra åt samma håll.

Akropolis IF: Klart! Vi välkommnar Astrit Ajdarevic till Akropolis IF

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Klubblösa föredettingar

Viktor Prodell
NA skriver idag om Viktor Prodell, som rätt överraskande lämnade ÖSK i början av året för att i stället spela med vietnamesiska Ho Chi Minh City FC. Den såg man, som det brukar heta, inte komma. Tyvärr blev vistelsen i Vietnam kortavrig. Först en knäskada och sedan en COVID-19 epidemi gjorde att det bara blev en match för det nya laget innan parterna kom överens om att avsluta kontraktet i förtid.

Sedan dess har Prodell gått arbets- och klubblös. Nu finns faktiskt möjligheten för en klubb med ett akut behov av en anfallare att ta in honom även under september månad, men det verkar inte finnas så stort intresse av artikeln att döma. Jag tror faktiskt att Prodell fortfarande har en hel del han kan bidra med (om han är i matchform). Inte i allsvenskan men i rätt miljö i en klubb i Superettan skulle han nog kunna göra ett och annat mål.

Problemet är väl bara att det inte är så många matcher kvar av den här säsongen och om han inte är i matchform nu så blir det svårt att motivera även ett korttidskontrakt säsongen ut.

NA: Förre ÖSK-anfallaren fortfarande klubblös – öppnar för spel i allsvenskan


Astrit Ajdarevic.
Klubblös är nu även Astrit Ajdarevic. För några dagar sedan meddelade Djurgården att de kommit överens med den tunge mittfältaren att kontraktet skulle avslutas i förtid. Dessförinnan hade Ajdarevic lämnat klubben för en time-out från fotbollen.

Djurgården skriver att parterna kommit överens om ett avslutningskontrakt, vilket väl måste betyda att klubben fick lov att kompensera honom ekonomiskt för att man ville bli av med honom. I och med avslutet lämnar han klubben nästan ett och ett halvt år innan hans ursprungliga kontrakt löpte ut.

Djurgårdens IF: DIF och Astrit Ajdarevic går skilda vägar
Aftonbladet: Djurgården köpte ut Ajdarevic från kontraktet

Ajdarevic till Djurgården

Astrit Ajdarevic då ÖSK mötte GIF Sundsvall i U21-serien (september 2015).


Astrit Ajdarevic verkar ha haft en bra säsong – rent ekonomiskt sett i alla fall. Först såg han till att få sparken av sin grekiska klubb AEK Aten. Helt säkert inte utan en ekonomisk kompensation för det för tidigt avbrutna kontraktet.

Då sades det att han skulle flytta till Göteborg, eftersom det är därifrån hans fru kommer och paret väntar barn. Det är ju praktiskt för småbarnsföräldrar att ha svärföräldrar till hands. IFK Göteborg påstods vara favoritdestinationen. Ett problem dock. Det blåvita änglalaget har inga pengar. I alla fall inte så mycket att de kan förmå Ajdarevic att sätta sitt namn på ett spelarkontrakt. Och för det krävs det nog en hel del.

Fast egentligen ville nog Ajdarevic ha ytterligare ett utlandskontrakt. Efter misslyckanden i Standard Liege och AEK trodde han kanske, att det skulle kunna bli tredje gången gillt. Någon lämplig utländsk kontraktspartner verkar dock inte ha uppenbarat sig utan det svenska sidospåret fick bli hans huvudspår. Under tiden hade väl de utblottade änglarna tvingats acceptera att ekonomin inte räckte till för att Ajdarevics barnvaktsplaner skulle kunna realiseras.

Jag hade nog trott att det skulle bli BK Häcken i stället för hans del. De har ju i alla fall pengar om än inte så mycket mer. Men så blev det inte av någon anledning. Han kanske inte passade in i Alms planer. Eller så var behovet av närhet till svärföräldrarna trots allt inte så stort.

Lösningen för Astrits del blev i stället en klubb som både – eller i alla fall för tillfället – har en hyfsad ekonomi och som dessutom mer eller mindre specialiserat sig på att erbjuda hemvändare som befinner sig på nedgång en sista möjlighet till ett bra spelarkontrakt. Djurgården alltså.

Så där är han nu. Igår gick klubben ut med nyheten att han skrivit ett treårskontrakt med dem. Vi får se hur länge han stannar kvar där. Med tanke på hur hans karriär sett ut blir det väl inte tre år.

Beträffande fotbollsspelare och pengar. Skördetiden för fotbollsspelare är kort (mätt med människolivsmått), så det gäller att skörda när kniven är vass. Därför inget ont sagt om Astrit och hans klubbval. Att ÖSK aldrig varit ett alternativ vid återkomsten har nog de flesta förstått och accepterat.

Djurgårdens IF: Astrit Ajdarevic klar för DIF
Ola Gustavsson (FotbollDirekt): ”Med Astrit kan Djurgården jämföras med AIK och Bajen”

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com.

Silly Winter 2018/19:IFK Göteborg vill ha Astrit

Expressens Göteborgsedition skriver idag, att ÖSKs föredetting Astrit Ajdarevic står överst på IFK Göteborgs önskelista inför den kommande säsongen. Intresset fanns redan i somras och då komenterade Astrits agent Miro Jaganjac Saken på följande sätt.
– IFK kom med ett jättefint erbjudande, både sportsligt och ekonomiskt. Klubben hade inte kunnat göra något mer, men alla pusselbitar föll inte på plats och det handlar om saker i Grekland. Vi pratade med Mats (Gren, sportchef) och Poya (Asbaghi, tränare) och Astrit hade kunnat tänka sig IFK, han gillar den fotbollen Poya vill spela.

Sedan dess har väl komplikationerna i Grekland försvunnit – jag antar att det handlade om den ersättning som AEK ville ha för att släppa honom. Enligt GT skall dessutom spelarens ekonomiska önskemål vara lägre nu än vad de var i somras. IFK Göteborg lär dock fortfarande brottas med sin ekonomi, så det är inte säkert att de anser sig ha råd att ta in honom i klubben.

Vad som tala för att det blir till Göteborg som Astrit flyttar den här gången är att hans nyblivna fru är från Göteborg och att paret skall bli föräldrar i sommar. Astrit har ju sin familj på Västkusten i Falkenberg så rent socialt finns det väl en hel del som talar för att hans val kommer att bli en Göteborgsklubb. Han är dock fortfarande mer intresserad av ett bra bud från utlandet, men verkar samtidigt inställd på att det nog inte kommer något sådant.

GT: Bröt sitt kontrakt – öppnar för Blåvitt

Lite lustigt är det väl att sportpressen alltid väljer att låta det se ut som om det var spelaren som bröt kontraktet. När det i själva verket i de allra flesta fallen var tvärtom. Spelare som själva bryter kontrakt förekommer väl egentligen bara när de inte får någon lön. Då har de ju inget att förlora.

Silly Winter 2018/19: Astrit har lämnat

Jag skrev igår om Astrit Ajdarevics framtidsplaner. Eller i alla fall om att han trodde att ett uppbrott från AEK Aten var nära förestående. Det stämde. Idag skriver klubben på sin webbplats: AEK FC officially announces the mutual termination of Albanian international attacking midfielder Astrit Ajdarevic contract .

Det var det det. Nu återstår för Astrit och hans agent Miro Jaganjac att försöka finna en ny arbetsgivare.

FotbollDirekt: Stjärnan bryter med AEK Aten – ”Jag ska hem får se vad som händer sen”
(Man blir aldrig en så stor stjärna som när man hamnar i en rubrik).

AEK Aten: AEK FC terminates Astrit Ajdarevic contract

Silly Winter 2018/19: Ajdarevic på väg lämna Grekland

Astrit Ajdarevic då ÖSK mötte GIF Sundsvall i U21-serien (september 2015).


Under de senaste dagarna har det skrivits en del om ÖSKs föredetting Astrit Ajdarevic. Av allt att döma kommer hans kontrakt med den grekiska storklubben AEK att avslutas i förtid. Hans kontrakt går ut i månadsskiftet juni/juli nästa år, men det mesta tyder på att han redan kommer att lämna klubben redan före det kommande årsskiftet.

– Vi pratar och vi är nära. Vi är mycket närmre än vad vi var för några dagar sedan. Vi får se de närmaste två, tre dagarna om hur det ser ut. Om vi avbryter eller inte. Men det ser positivt ut, säger han till Fotbollskanalen.

Ett lite mer krasst sätt att uttrycka saken är väl att säga, att han är på väg att få sparken, eftersom klubben inte anser att de har någon större användning för honom. De diskussioner som nu pågår handlar väl i första hand om hur mycket AEK skall betala för att få tillåtelse att avsluta kontraktet i förtid. Astrit förlorar ju en hel del pengar på att lämna klubben redan nu och vill säkert ha en viss kompensation för detta.

På frågan om Sverige lockade eller om han vill vara kvar utomlands svarade han:
– Känns det rätt så absolut. Då ska det vara rätt för familjen för min familjesituation har förändrats, jag ska bli farsa så det är många bitar som ska falla på plats. Sedan om det är Sverige eller någon annat, det får vi se.

Astrit är väl inte riktigt säker på hur pass attraktiv han är i dagsläget och om hans status räcker för att få ett ”vettigt” kontrakt utomlands. Nu har han ju trots allt spelat en hel del för AEK, vilket borde lyfta hans CV. Men Sverige finns ju alltid som ett sistahandsalternativ för utlandsproffs, som mer eller mindre oplanerat blivit laglösa.

Hos en del ÖSK-supportrar har detta väckt ett hopp om att Astrit för tredje gången skall dra på sig den svartvita klubbdressen. Sannolikheten för att detta skall ske nu är nog inte så stor. För att en återkomst till ÖSK skall bli verklighet krävs dels att det inte blir någon fortsättning utomlands, samt att ÖSK kan erbjuda bättre villkor än vad andra intresserade klubbar kan. ÖSK kan knappast konkurrera lönemässigt, men kan erbjuda en bra fotbollsmiljö, bra stämning (i laget) och ett hyfsat kompetent tränarteam. Men frågan är hur långt det räcker i en svensk konkurrens.

Mitt tips är att om han återvänder till Sverige så kommer det att bli till BK Häcken. De brukar ju göra den typen av affärer. Eller Norrköping.

För egen del är jag inte speciellt lockad av att se Astrit i ÖSK igen. Visst, han kan vara fruktansvärt bra då han är bra. Men han drar samtidigt ner lagets prestation då han är ur form. Något som man såg tydligt då han återvände till ÖSK efter OS-deltagandet. Den hösten bidrog han inte med särskilt mycket. Dessutom är det inte bra för ÖSKs utveckling att göra sig beroende av en enda spelare. Det var ju samma sak med Besara. Då han var ur form var det inte mycket i lagets spel som stämde.

Fotbollskanalen: Ajdarevic detaljer från att bryta kontraktet med AEK

En mer rättvisande rubrik hade säkert varit: ”AEK detaljer från att bryta kontraktet med Ajdarevic”. För det är väl ingen tvekan om vem det är som vill bryta kontraktet.

Statistik från Fotbolltransfers.com.

Astrit har onekligen redan hunnit med en hel del under sin karriär.

Silly Winter 2016/17: Ajdarevic klar för AEK Aten

astrit

Astrit Ajdarevic är klar för AEK Aten. (Skärmdump från klubbens webbsida).

Det kommer inte längre som en överraskning, men innan allt är klart är så inget klart. Idag blev allt klart. Astrit Ajdarevic har avslutat kontraktsförhandlingarna, genomgått en läkarundersökning och därefter skrivit på för AEK Aten.

Ett besked som säkert Magnus Sköldmark & Co. tar emot med en viss lättnad. Astrit har hela tiden känts som en fyrkantig kloss som på något sätt behövde tvingas ner i ett alldeles för runt hål. När han var i form och levererade målgivande passningar och ett och annat eget mål kunde man ha överseende med det. Men när han var ur form som under hösten drog det nog ner hela lagets prestation en hel del.

ÖSK har ännu inte tagit in någon ny spelare till sin spelartrupp trots att det finns ett antal lediga platser som skall fyllas. I dagsläget har de bara 15 kontrakterade spelare. Jag tror att ÖSK har varit tvungna att vänta ut beskedet beträffande Astrits framtid. Nu när han inte längre finns med i bilden och låser en av de två anfallsplatserna kommer det att finnas mer utrymme både spelmässigt och ekonomiskt, när man väljer nya spelare.

Expressen: Ajdarevic: ”Jag har inte tid att leka längre”

Ajdarevic till Rosenborg?

Färdigtrollat på Behrn Arena för den här gången?

Färdigtrollat på Behrn Arena för den här gången?


Aftonbladet var (väl) först med nyheten om att Astrit Ajdarevic kan vara på väg till norska Rosenborg. Att Astrit ser sig om kommer inte som någon överraskning. Han har under höstens lopp varit tillräckligt svävande på målet beträffande var han kommer att spela nästa år att det varit klart att han avser att undersöka hur marknaden ser ut för hans del.

Rosenborg som vinner Tippeligan i år borde vara en intressant klubbadress, både ekonomiskt och spelmässigt. Om han får spela som han vill. I ÖSK har Astrit haft en väldigt fri roll. På laguppställningen uppsatt som anfallare har rört sig över mycket stora ytor. Frågan är om han i en klubb som Rosenberg kommer att få samma friheter eller om han måste underordna sig tränarens uppfattning om var han skall vara och vad han skall göra.

Jag tror inte att vi skall räkna med Astrit för nästa år. Han har faktiskt gjort vad han lite kaxigt hävdade i somras – hjälpt till att fixa så att ÖSK klarade sig kvar i allsvenskan. Så mycket mer kan man knappast begära. (Att önska sig är en annan sak). Nu drar han vidare mot nya utmaningar övertygad om sin egen förträfflighet.

Aftonbladet: ÖSK-stjärnan nära Rosenborg
NA: Astrit på väg till storklubb: ”Inga kommentarer”

Silly Summer 2015: Astrit sluter cirkeln

På sommarfönstrets sista dag levererar Magnus Sköldmark ytterligare ett nyförvärv. Sköldmark var för en gångs skull ute i god tid. Det blev inga nervösa sena kvällstimmar på Arlanda den här gången utan redan vid niotaget (på kvällen visserligen) kunde ÖSK meddela, att Astrit Ajdarevic för andra gången i sitt fotbollsliv kommer att representera den svartvita Sportklubben.

Det var i Örebro som hans karriär tog fart igen efter några skadefyllda och mindre lyckade år i England. Bekantskapen blev dock kort. Efter det att Astrit kysst klubbmärket i den sista matchen så skrev han på för IFK Norrköping. Taggarna efter den övergången sitter nog kvar hos en del . Men nu handlar det om allsvensk överlevnad och om Astrit kan bidra positivt till denna lär hans tidigare försyndelser snabbt bli förlåtna och begravda.

Enligt ÖSKs pressmeddelande handlar det den här gången redan från börja bara om ett kortare höstgästspel. Ingen av parterna vet ju i vilken serie ÖSK kommer att spela nästa år, vilket nog gör att ingen av parterna tycker att det är läge att komma överens om en längre kontraktsperiod.

Enligt ÖSK kommer han att finnas med på träningen redan i morgon (onsdag) och han kommer att vara spelklar till lördagens möte med GIF Sundsvall.

ÖSK: Astrit Ajdarević återvänder till ÖSK
NA: Ajdarevic klar för ÖSK