Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Deadline-day nostalgi – från Luan till Seaton

Såhär på transferfönstrets sista dag kan vad som helst hända när det gäller fotbollsövergångar. Bloggen spanar därför tillbaka på några av de mer minnesvärda deadline-day-värvningarna som ÖSK stått för de senaste åren och vi börjar i närtid:

Patrick Luan hämtas in under transferfönstrets sista skälvande sekunder, sommaren 2021. Affären blir till och med klar så sent att den inte presenteras förens dagen efter det att fönstret stängt. Den 22-årige anfallaren lånades in från FC Sion i den Schweiziska ligan men 6 inhopp och 138 minuters speltid senare lämnade den brasilianske anfallaren Eyravallen i ett rökmoln. Idag tillhör Luan FK Krumovgrad som just nu ligger femma (som nykomlingar) i den bulgariska högstaligan där han gjort 1 mål på 6 matcher.

Rasmus Karjalainen och Romain Gall anslöt båda på transferfönstrets sida dag, sommaren 2020. Karjalainen från nederländska Fortuna Sittard och Gall från norska Stabaeck dit han varit utlånad från Malmö FF. Både Karjalainen och Gall gjorde det bra (åtminstone periodvis) i ÖSK även om framförallt Gall inte nådde de höjder han hade då han var i GIF Sundsvall, men det var ju å andra sidan därför han inte heller tog nog någon plats i MFF och fick gå på lån i första hand. Karjalainen spelar idag i finska AC Oulu och Gall står utan klubb sedan han lämnade slovenska Mladost tidigare i somras.

Även om det inte var en sommarvärvning så är ÖSKs deadline-day-lån av Carlos Strandberg, vintern 2019, ett namn som måste med i en sådan här text. Strandberg kom på lån från Malmö FF och tog ÖSK med en storm som närmast måste beskrivas som orkanstyrka. Sällan har väl en enskild spelare gjort sådan stor skillnad som Strandberg gjorde under sin tid i ÖSK. Vem har till exempel glömt de tre målen borta mot Helsingborg eller för all del de tre målen borta mot Sirius? 19 matcher och 11 mål senare var han förlorad (för evigt?) för den svartvita publiken. Idag spelare Strandberg för turkiska Hatayspor efter att innan dess huserat en rad år i Mellanöstern.

Tro det eller ej, men när Nahir Besara kom till ÖSK för första gången, sommaren 2016, så var det just på deadline-day och historien säger att det var efter att han var så gott som klar för GIF Sundsvall och satt i en bil på väg upp till Medelpad som Alexander Axén ringde och övertalade honom om att vända och komma till Närke istället. Sagt och gjort och Besara blev därmed en av ÖSKs allra största stjärnor under de kommande åren. Det var för övrigt samma dag som Daniel ”DG” Gustavsson lämnade ÖSK för Elfsborg.

Året innan, det vill säga, sommaren 2015 var det en annan mittfältsvirtuos som hämtades in på deadline-day då Astrit Ajdarevic återvände till ÖSK efter en sejour i belgiska Standard Liege, Helsingborgs IF och dessförinnan IFK Norrköping. Det var Ajdarevics andra sväng i ÖSK – han var ju som de flesta säkert vet svartvit även under slutet av 2010.

Minns någon Brunet Hay Pino? Inte? Fråga fönsterrutorna ovanför Västra Stå så kanske dem minns. Den då 26-årige anfallaren från Panama värvades in på deadline-day 2011 som en ersättare till den skadade Andreas Haddad som, tillsammans med William Atashkadeh, annars var ÖSKs anfallskort den säsongen. Hay Pino kom från Sporting San Miguelito och var vid tiden landslagsman för sitt Panama men i ÖSK blev det inte särskilt lyckat. En match från start och 6 månader senare var Hay Pino ett minne blott. Om man inte räknar in den krossade fönsterruta som Hay Pino sköt sönder en av de första träningarna med klubben.

På vinterfönstrets sista dag 2010 plockade ÖSK in den då 18-årige jamaikanske anfallaren Michael Seaton. Han var tänkt att ersätta Alhassan Crespo Kamara som gick skadad men Seaton blev aldrig riktigt det utan hans namn är snarare ett som av många förkroppsligar ”floppande sista-minuten-värvningar”. Inget ont om Seaton som person, han var trots allt bara 18 år när han kom till ÖSK och det blev inte ens en handfull matcher för ÖSK i tävlingssammanhang, men en lyckad värvning blev han verkligen inte. Michael Seaton har idag hunnit bli 27 år gammal och tillhör Rot-Wiess Erfurt i tyska Regionalliga nordöst där han gjort 4 mål på 4 matcher sedan dess att han anslöt från Berliner AK i juli.

Det här är såklart bara ett axplock av värvningar som ÖSK gjort på deadline-day och om du har någon spelare i minnet som inte finns med här så tveka inte att skriv en kommentar eller dela dina minnen i forumet på SvenskaFans, på twitter eller i Facebook-gruppen Kafé National.

Strandberg byter klubb


Att lånas ut är något som ÖSKs föredetting Carlos Strandberg är rätt van vid. Det var till exempel tack vare ett halvsäsongslån som örebropubliken fick en möjlighet att bekanta sig med spelaren.

I Örebro gick det väl nästan lite för bra för honom. Tillräckligt bra för att Malmö FF skulle kalla hem honom igen för att sedan låna ut honom till saudiska Al-Hazm. En klubb som sedemera köpte loss honom från Malmö.

Trots att Strandbergs målform förblev intakt (13 fullträffar på 27 matcher) räckte det inte till för att Al-Hazm skulle klara sig kvar i den högsta ligan.

Idag kan man dock läsa hos Fotbollskanalen, att anfallaren även under den kommande säsongen får spela i den högsta divisionen. Al-Hazm har nämligen lånat ut honom till Abha Club, som spelar i den högsta ligan. Det här lär väl vara första gången i hans karriär som han lånas ut för att han är ”för bra”. Annars har det varit så att han inte ansetts platsa i den utlånande föreningen.

Fotbollskanalen: Carlos Strandberg byter klubb – lånas ut till högstaligan

Statistik från Soccerway.com

Malmö FF säljer Strandberg

MFF meddelar idag, att de sålt Carlos Strandberg till den saudiska klubben Al-Hazem FC. I låneavtalet mellan MFF och Al-Hazem fanns det även en köpoption och det är den som saudierna nu utlöst.

Det här var väl både positivt och negativt för MFF. Positivt för dem att de lyckades göra sig av med en spelare som de helt uppenbart inte ansåg sig ha någon plats för. Negativt att deras tränare inte lyckades använda honom på ett vettigt sätt.

Malmö FF: Tack för din tid i Malmö FF, Carlos Strandberg!
FotbollDirekt: JUST NU: Tack och farväl ikväll – nu säljs han från MFF

Silly Summer 2019: Carlos till Saudiarabien

MFF har nu på sin hemsida bekräftat Carlos Strandbergs utlåning till Al-Hazem FC i Saudiarabien. Det rör sig om ett lån som sträcker sig fram till den 30 juni nästa år. Dessutom finns det en köpoption om den saudiska klubben vill ta över honom ”på riktigt”.

Malmö FF: Carlos Strandberg lånas ut till ny klubb

Silly Summer 2019: ÖSK väntar på Malmö FF

Halva dagen har gått och ännu har Malmö FF varken sagt bu eller bä (eller något annat) beträffande den spelarövergång som nattens nyhetsflöde sköljde upp på NA:s webbsidor.

För att vara konkret. Vad händer med Carlos Strandberg? ÖSK vet inte eller om de vet kan de i alla fall inte kommentera detta innan Malmö FF bekräftat eller förnekat övergången. Spelaren själv tränade som vanligt med ÖSK dagen före hemmamatchen mot AFC Eskilstuna. Vilket skulle kunna tas som ett tecken på att ÖSK i alla fall inte har fått något definitivt besked än.

För Malmö har väl informationsdetaljen inte lika hög prioritet. Carlos kommer hur som helst inte att spela för dem. Klubben sägs dessutom ha säkrat upp ytterligare 80 mkr tack vare att de igår tog sig vidare till gruppspelet i Europa League. Så rent ekonomiskt är utlåningen som tidigare sagts ge MFF 4 mkr inte heller så intressant.

Eftersom gruppspelet i Europa League skall lottas i eftermiddag får man förmoda att det är på detta som MFFs intresse fokuseras.

NA: Stjärnan bekräftades klar för annan klubb men tränade med ÖSK – Kjäll utesluter inte att han spelar.

Silly Summer 2019: Strandberg till Saudi trots allt

Precis när det började verka som om Carlos Strandberg trots allt skulle bli kvar i ÖSK säsongen ut så blir han inte det. Enligt NA har den saudiska klubben al-Hazem nu via Twitter och Youtube uppgivit att de kommer att ta in honom under ett låneavtal. Därefter har de en option att köpa honom. Det här är samma klubb som förra säsongen hade Kennedy Igboananike i sin spelartrupp.

Någon bekräftelse på övergången finns ännu inte från vare sig Malmö FF eller Örebro SK. Men det kommer väl vad det lider.

NA: Avslöjar: Carlos Strandberg presenterad av annan klubb – förlorad för ÖSK


Tillägg: Hög träningsmoral?
Trots uppgifterna om att en övergång till al-Hazem är klar fortsätter Strandberg att träna med ÖSK. Det rapporterade NA just i sin direktrapportering från Behrn Arena.

Silly Summer 2019: Kjäll räknar med Strandberg, men inte med Rogic

NA har intervjuat Axel Kjäll om ”läget”. ÖSKs manager bekräftar att Filip Rogic, som inte var med på dagens träning, befann sig på resande fot. Vart etc ville han dock inte gå in på. Även om Kjäll lägger till det nödvändiga ”ingenting är klart förrän allting är klart” får jag definitivt intrycket att han inte längre räknar med Rogic under hösten. Detta kan ju i och för sig bero på hur Fredrik Carlsson styrde intervjun, men det tror jag inte var fallet.

Beträffande Carlos Strandberg är tongångarna mer positiva.
– Carlos Strandberg tränade idag och det är egentligen inget nytt på bordet, säger han till tidningens utsände. MFF har väl insett, att med den målform Strandberg befinner sig i så kan det vara bättre att hoppas på att formen håller i sig. I så fall kommer han efter säsongen att kunna säljas till ett bättre pris än vad som erbjudits från Saudiarabien. Dessutom är nog risken rätt stor att han inte finner sig tillrätta i ökenlandet och i så fall kommer han tillbaka till Malmö.

NA: Axel Kjäll hyllar ÖSK-stjärnan inför Ryssland-flytten
NA: Filip Rogic på väg till Ryssland – Axel Kjäll om det senaste i affären (video)

Silly Summer 2019: Strandberg till Saudiarabien?

Sportbladet uppger idag, att det finns en allvarlig spekulant på att ta över Carlos Strandbergs fotbollstjänster. Det rör sig om den saudiska klubben Al-Hazm, som fick en plats i det svenska fotbollsmedvetandet genom att värva Kennedy Igboananike. Den senare gjorde väl rätt bra ifrån sig med fyra mål på 12 matcher, men det räckte inte för saudierna som gjort honom klubblös. (Eller om det var tvärtom).

Nu sägs den saudiska klubben, som avslutade den senaste säsongen med att via kvalstraffar skjuta sig kvar i den högsta ligan, vara intresserade av att ta in Strandberg som ersättare. Man kan ju fråga sig varför, men så sägs det vara.

Enligt Sportbladet, som ligger bakom uppgiften, skall det röra sig om ett låneavtal för vilket Al-Hazm betalar 4 mkr. Dessutom finns en köpa-loss klausul enligt vilken Strandberg kan bli deras på riktigt för lite drygt 10 mkr. Som hittat alltså – för Malmö FF.

Återstår nu att se om spelaren är intresserad av att ge sig ut på ett nytt förmodligen utsiktslöst fotbollsäventyr. Han har ju redan hunnit med ett antal sådana.

Sanningshalten i ryktet är något förhöjt av det faktum att Strandberg var uppsatt i matchtruppen för cupmatchen i Nyköping, men uteblev av oklar och okommenterad anledning.

NA:Strandberg lämnar ÖSK och allsvenskan efter storbudet
Sportbladet: Avslöjar: Stjärnan nära att lämna – miljoner till MFF


Tillägg/komplettering.
Det saudiska övergångsfönstret stänger den 31 augusti.

Silly Summer 2019: Strandberg till Portugal

Ett orosmoln på ÖSKs sommarhimmel. Enligt Kvällsposten (som är Expressens Malmöedition) skall den portugisiska ligafyran Sporting Braga vara så pass intresserade att de kontaktat Malmö för en diskussion/förhandling.

Eftersom Malmö FF helt klart inte vill ha något med Strandberg att göra säljer de säkert gärna förutsatt att priset är någorlunda rätt. Annars måste de ju låna ut honom även nästa år.

Vad Strandberg vill är mer oklart. Han verkar ju trivas bra i Örebro där han får både förtroende och matchtid. Inget av hans försök att etablera sig utomlands har slutat speciellt bra. Han kanske lärt sig något under den resans gång. Vill han utomlands efter den här säsongen har han knappast några problem att finna en ny klubb förutsatt att han fortsätter att producera i Örebro.

Kvälls-Posten: Portugisisk klubb vill ha Strandberg

Strandberg: Positivt skadebesked

Carlos Strandberg vilar vaden och hoppas på bättring.


Fredrik Carlsson, NA:s utsände med Behrn Arena som bevakningsområde, har idag kollat läget med Carlos Strandberg. På det hela positiv information. Positivt är det att han av allt att döma inte drabbats av någon muskelbristning i vaden eller av någon annan allvarligare skada. Negativt är att han fortfarande får ont i vaden och att ingen riktigt verkar veta varför.

Inför matchen mot Helsingborg genomförde han två träningspass och lämnade sedan klartecken för spel. Men i matchen blev det sedan bara en dryg halvtimme innan han tvingades (eller valde) att gå av.

– Det kan handla om trötthet eller något sånt. Just nu känns det okej, det är när jag gör en aktion som det känns. Efter en timme känns det inte någonting. Jag hade säkert kunnat träna lite idag utan att känna av det men nu gäller det att få rätt belastning, säger han till den utsände.

NA: Carlos besked om skadan