Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Season 2016: Alfred Ajdarevic får kontrakt med ÖSK

Alfred Ajdarevic på Trängen i U21-matchen mot Hammarby.

Alfred Ajdarevic på Trängen i U21-matchen mot Hammarby.


ÖSK meddelade idag, att man skrivit kontrakt med Astrit Ajdarevics bror Alfred. Kontraktet är på fem och ett halvt år och löper således ända fram till slutet av år 2021.

Det här – måste jag nog erkänna – såg jag inte komma. När ÖSK tog hit Alfred för att provträna med A-truppen, trodde jag att det mest av allt var ett sätt vara hygglig mot storebror Astrit, som ville ge sin lillebror en chans. Så var det kanske också. Det fanns ju egentligen ingenting i vad Alfred hittills presterat som tydde på att han var en exceptionellt talangfull spelare.

I Falkenberg har han varit ordinarie i U19-laget, spelat ungefär hälften av U21-matcherna, men inte ens fått träna med A-laget. Några försäsongsmatcher gjorde han förvisso, men övertygade tydligen inte tillräckligt mycket för att få fortsätta i A-lagsmiljön.

På pojklandslagsnivå har han vid fyra tillfällen varit uttagen till 98:ornas breda sammandragningar med mellan 60 och 70 deltagare, men aldrig kallats till en ”riktig” landslagstrupp för sin åldersklass. En hyfsat duktig och talangfull ungdomsspelare, men inte så mycket mer, tyckte man uppenbarligen i Falkenberg, som inte skrivit något kontrakt med honom.

Kontraktstidens längd förvånar. I normala fall brukar varken klubb eller spelare ha intresse av så här långa kontrakt för unga spelare. Klubben för att man inte långsiktigt vill binda upp sig för en spelare vars potential ännu inte utvecklats fullt ut. Spelaren därför att man i den åldern i de flesta fall vill hålla dörren öppen för ytterligare karriärsteg utan ”onödig” inblandning från klubbens sida. Det mesta kan ju i och för sig regleras med hjälp av klausuler, men ändå.

En av ÖSKs utmaningar bli väl nu att se till att Alfred får meningsfull speltid. A-lagsaktuell lär han knappast bli i år även om det kanske kan bli något kortare inhopp från bänken. Så det kommer at bli spel i U21 för hans del samt när spel- och träningsschema tillåter även i U19.

Jag såg honom spela i U21-matchen mot Hammarby och tyckte att det var en hyfsad insats, men inte så mycket mer. Han gillar, ja rent av sökte upp en-mot-en situationer och kom i allmänhet även förbi sin motståndare. Men det var ju på andra sidan även det en junior, så situationerna säger inte så mycket om det går lika bra då han möter en mer erfaren och utvuxen försvarare. Hans tillslag på bollen verkade bra, vilket bland annat resulterade i ett distinkt passningsspel – inga fjuttar där inte. Han fick slå lagens hörnor både från vänster och höger. Hyfsade, om än lite väl mycket snö på dem, tycker jag. Definitivt inte Astrit-klass (hårda, skruvade).

Sammanfattningsvis var intrycket från matchen att det var en spelare som jag gärna skulle se i ÖSKs U19-trupp för vidare utveckling, men inte som aktuell för ett kontrakt som är fem och ett halvt år långt.

I och för sig skall man ha i åtanke, att vad vi ser nu är resultatet av en förhandling med olika förutsättningar och förväntningar. Det kan mycket väl ha varit så att vad ÖSK ursprunglien erbjöd var något slags lärlingskontrakt, men att omfattningen eskalerade under förhandlingarnas gång.


Alfred Ajdarevics sista match för Falkenberg spelades så sent som igår (4 juli) då han var med i det U21-lag som besegrades av Helsingborgs IF med 2-0.


Hallands Nyheter: Lillebror Ajdarevic kontraktslös – tränar med konkurrent
ÖSK: Alfred Ajdarevic skriver långtidskontrakt med ÖSK
NA: Näste Ajdarevic skriver på för ÖSK
NA: Hoppas debutera mot Malmö: ”Är A-lagsspelare nu”
Hallands Nyheter: Ajdarevic lämnar FFF: ”De vill satsa på mig”

2 kommentarer – kommentera

Joel

Fram till slutet av 2021 är det 4,5 år. Kontraktslängden är alltså 4,5 år.

Ficedula hypoleuca

Jag kan hålla med om att det låter som ett väldigt långt kontrakt. Men jag räknade på fingrarna för säkerhets skull och det blir fortfarande fem och ett halvt år fram till slutet av 2021.

Det kan vara så att det är ÖSK som räknat fel och lagt på ett år för mycket i sitt pressmeddelande. Till slutet av år 2020 vore rimligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.