Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Deadline Day: Erik Björndahl klar för Karlstad Fotboll

Såhär på transferfönstrets sista dag, den så kallade Deadline Day, meddelar Örebro SK att Erik Björndahl lämnar för spel i Ettan med Karlstad Fotboll.

På ett sätt kan bloggen tycka att övergången kom lite oväntat då det inte förekommit några reella rykten om saken och samtidigt är övergången i sig väldigt logisk.

Björdahl har ju inte fått till det i ÖSK.

Och just det där sista är kanske det mest underliga i hela kråksången, för det finns uppenbart krut i Björndahls dojjor. 2018 kom han delad tvåa i Superettans skytteliga, 2019 vann han densamma och dessutom räckte det med en kortare utlåning till VSK för att han under hösten 2021 skulle visa samma styrka då han gjorde 10 mål på 16 matcher i gurkstan. Björndahl kan det där med att göra mål.

Men inte i ÖSK.

Kanske har det att göra med på vilket sätt klubben spelat rent taktiskt eller så har det med det där om att det är svårt att vara Messias i sin egen hemstad. Oavsett orsak så har det det gått troll i Björndahls maskineri så fort de svartvita kläderna kommit på samtidigt som han alltid levererat om matchtröjan varit rödvit eller grönvit.

Nu lämnar han alltså ÖSK och har skrivit på för Svennis och Albert Bunjakis division-Ett-projekt. En klubb som bland annat värvat förre Degerfors och ÖSK-spelaren Johan Bertilsson. Tyvärr blev Bertilsson allvarligt skadad nyligen och kanske är det så att Björndahl är något av en ersättare till Bertilsson.

Till ÖSKs hemsida säger Björndahl:

”– Jag har valt att lämna ÖSK och gå vidare i min karriär för att hitta glädjen, förtroendet och speltiden. I Karlstad får jag ett stort förtroende och en tydlig roll i laget. Där kommer jag att bidra och njuta av mina sista år på planen.”

Vilket väl borde tolkas som en kommentar om att det nog inte hade blivit så om han valt att stanna i ÖSK.

ÖSK: Lycka till Erik Björndahl
Karlstad Fotboll: Erik Björndahl till Karlstad Fotboll
NA: KLART: Björndahl lämnar ÖSK – här är hans nya klubb
Lagstatistik: Erik Björndahl

Silly Winter 2021/22: Björndahl förlängde kontraktet

ÖSK meddelar ikväll, att de kommit överens med Erik Björndahl om en ettårig kontraktsförlängning. Det hittillsvarande kontraktet löpte ut efter det här året. Nu kommer det i stället att sträcka sig fram till slutet av 2023.

Genom att förlänga kontraktet hoppas väl ÖSK att ”få tyst på” alla som drar i och lockar skyttekungen. Speciellt som det efter halvårsskiftet skulle ha varit möjligt för andra klubbar att kontakta Björndahl direkt utan att gå via ÖSK. Något som klubben säkert vill förhindra om man till exempel är indragna i en tajt uppflyttningsstrid.

ÖSK: Erik Björndahl förlänger sitt avtal med ÖSK Fotboll


Silly Winter 2021/22: Björndahl mot förlängning

NA skriver, att ÖSK och Erik Björndahl är på väg att komma överens om en förlängning av det kontrakt som går ut i höst. Detta efter det att ÖSK tackat nej till några förfrågningar om en försäljning – bland annat från Degerfors.

Lite förvånande att Degerfors har försökt köpa tillbaka en spelare som de tidigare sålt till ÖSK. Betalade ÖSK så bra att de då inte tyckte att de kunde säga nej. OK, Degen var i Superettan då och de fick väl med Johan Bertilson så att säga ”på köpet”, men ändå.

ÖSKs intresse att förlänga kontraktet förvånar mig också. ÖSKs tränare lyckades ju under en och en halv säsong inte finna något vettigt sätt använda honom på. Det var så illa att han lånades ut till Västerås utan att ÖSK ens hade gjort klart med någon ersättare.

Joel Cedergren har i och för sig indikerat i GFÖ-podden att han uppskattar Björndahls unika kvaliteter som målgörare och att han nog kommer att kunna se till att dessa kvaliteter utnyttjas på rätt sätt.

NA: Efter Degerfors bud: Erik Björndahl slutförhandlar med ÖSK

Svartvita favoriter i Västerås

Den läsvärda bloggen Anno 1904 följer Västerås SKs fotbolls- och bandylag. Dess redaktionen har nu utsett fotbollslagets fem bästa spelarna under den gångna säsongen. Glädjande nog tog båda de inlånade ÖSKs-spelarna en plats på den listan. Dessutom finns det en liten intervju med spelarna.

Plats nr 4. Bästa spelarna i VSK 2021: Nummer 4, Erik Björndahl
Plats nr 2. Bästa spelarna i VSK 2021: Nummer 2, Taha Ali

Truppbygget 2022: Bud på Taha Ali?

NA skrev igår, att de ”erfarit” att ÖSK fått ett bud på Taha Ali, som tillbringat sin fotbollshöst utlånad till Västerås SK. Hos VSK, som kämpar för att behålla sin plats i Superettan, har det gått riktigt bra för Ali som bokat in ett mål och sju målgivande passningar under de 14 matcher han spelat.

Inte för att man blir så mycket klokare på vad NA skriver.
– Nej, ingenting som har blivit konkret. Det är ingen klubb som ställt en förfrågan kring honom, säger ÖSK:s fotbollschef Axel Kjäll till tidningen.

Det fanns alltså något som inte hunnit bli konkret då NA talade med Kjäll, men tydligen har det i alla fall har det funnits något slags intresse. Det är väl så man får tyda det. Sedan kan det mycket väl vara så att nu ett bud är på väg in till ÖSK.

Om man skall försöka sammanfatta ÖSKs hantering av Taha Ali till dags dato skulle det väl kunna bli så här.

 • Det var bra gjort att ”hitta” honom i Sollentuna och knyta honom till klubben.
 • Det var dåligt av dem att inte låta honom spela mer under den första delen av säsongen. Möjligen för att man enbart såg honom som en rätt begränsad kantspelare, medan han i VSK visat upp ett betydligt större register.
 • Det var ett bra beslut att låna ut honom till VSK för att ge honom en möjlighet att visa upp sin potential.

  I övrigt hävdar Kjäll att det inte förekommit några kontakter beträffande Erik Björndahl – det andra VSK-lånet.
  – Ingenting. Det är ingen som hört av sig till oss. Han har ett avtal med oss, vilket betyder att om någon klubb är intresserad av honom, så måste de höra av sig till oss innan de kontaktar spelare och agent, är beskedet till tidningen.


  Beträffande de två inlånade anfallarna Richard Friday och Patrick Luan finns det inte så mycket att berätta. Kjäll säger att man skall göra en utvärdering om man vill ta över spelarna efter säsongen. Det finns dock inte något som tyder på att de skulle kunna tillföra laget något av värde.


  NA: ÖSK har mottagit miljonbud på utlånade yttern

 • Silly Winter 2021/22: Stort intresse för Björndahl?

  Erik Björndahls agent Daniel Rönnberg uppger för NA, att det finns ett stort intresse för Erik Björndahl efter dennes framgångsrika utlåning till Västerås SK. Enligt agenten är två allsvenska klubbar intresserade samt dessutom två stycken utländska.

  Samtidigt respekterar vi att han har kontrakt med ÖSK och det förhåller han sig till. Vi har också respekt för VSK, säger han medan han läcker som ett såll.

  Björndahl har ju inte alls lyckats i ÖSK och det är väl inte omöjligt att de släpper honom om man bedömer att ett bud ligger på en acceptabel nivå. Spelaren har ett år kvar på sitt kontrakt så det är ÖSK som har beslutanderätten beträffande övergångar fram till sommaren.

  Fast med hans dokumenterade förmåga att göra mål på den lägre nivån vore det väl konstigt om man inte behöll honom.

  NA: Efter ÖSK-lånets superettansuccé – Björndahl lockar utländska klubbar
  Anm. Utländska klubbar låter ju alltid bra, men det kan ju röra sig om några norska lag som spelar i andraligan.

  Spelarprofil från Soccerway.com

  Silly Summer 2021: Björndahl till Västerås

  Jag satte ett frågetecken i rubriken. Inte för att jag tror att det behövs den här gången. Men innan klubbarna gått ut med övergången officiellt så är det trots allt bara ett rykte.

  Erik Björndahl har förvisso fått speltid i samtliga matcher den här säsongen. Men det har oftast handlat om kortare inhopp i slutet av matcherna. Spel från start har det bara blivit vid två tillfällen (Halmstad och Djurgården) och i matchen mot Djurgården blev han utbytt efter dryga timmen.

  Sammanlagt har han – enligt mina noteringar – noterats för 389 minuter, vilket ger ett snitt strax över halvtimmen. Inte så illa, men inte tillräckligt bra för att motivera vare sig Björndahl eller klubben.

  Västerås ligger precis ovanför det nedre kvalstrecket och skulle onekligen må bra av att få in en målgörare. Laget har bara gjort 10 mål på 13 matcher. Bästa målskytt är ÖSKs föredetting Viktor Prodell som gjort tre av dem.

  Enligt NA handlar det inte om en regelrätt övergång utan om en utlåning för resten av säsongen.

  NA: Björndahl lämnar ÖSK – presenteras för superettanklubb inom kort  Jag har tagit bort frågetecknet i rubriken för nu är det klart. VSK (men egendomligt nog inte ÖSK) meddelar nu att lånet av Erik Björndahl är klart. Mellan raderna får man väl intrycket att det kan bli fråga om en definitiv övergång om Björndahl får fart på målfabrikationen igen.

  Västerås SK: Klart: Anfallaren Erik Björndahl ansluter till VSK Fotboll på lån

  VLT (Mittmedia): KLART: Anfallare från allsvenskan klar för VSK
  Nu så – även ÖSK: Erik Björndahl lånas ut till Västerås SK (men det var inte många ord lånet fick från ÖSK).
  NA: Björndahl till VSK på lån för speltiden

  Silly Winter 2020/21: Björndahl till Västerås?

  Kvällens Silly-rykte lanseras av NA:s Fredric Karlsson, som säger sig ha fått höra att det finns intresse för Björndahls fotbollstjänster från flera håll. Bäst till i det racet lär Västerås SK ligga. Om det rör sig om et lån eller en värvning framgår inte.

  På sätt och vis låter det väl inte helt omöjligt sett till vad Björndahl hittills presterat, dvs. just ingenting. Delvis förlåten på grund av ett struligt och skadefyllt fjolår. Men ändå, han har inte gjort något större avtryck hittills i år heller.

  Frågan är bara vad som motiverar Kjäll i det här fallet. Gäller det att lätta på den ekonomiska belastningen för att på så sätt skapa utrymme för någon annan (lite spetsigare) anfallare eller handlar det bara om att göra sig av med någon som inte presterar bra nog för att motivera sina driftskostnader.

  Björndahl har ett kontrakt med ÖSK som sträcker sig fram till och med år 2022. Hans ankomst till ÖSK var något av en prestigevärvning för Axel Kjäll som kände honom sedan tidigare. Som ersättning fick Degerfors både en återvändande Johan Bertilsson och en summa i storleksordningen en halvmiljon kronor (sägs det). Det vore lite väl bittert att redan nu kasta in handduken för den värvningen, men mycket beror givetvis på om det finns något bra alternativ att ersätta honom med.

  Onsdagen den 31 mars stänger det svenska vinterfönstret. Så Axel Kjäll har lite drygt en vecka på sig att göra klart med eventuella spelaraffärer.

  NA: Uppgifter till NA: Erik Björndahl nära lämna ÖSK för rivalklubben

  Sedan kan jag inte underlåta att fråga mig hur Västerås SK i NA:s värld har blivit en ”rivalklubb” till ÖSK. Det har de inte varit sedan möjligen år 2005, då ÖSK spelade i Superettan efter tvångsnedflyttningen. VSK åkte för övrigt ur serien det året.

  Omgång 10: Helsingborgs IF – Örebro SK 1-1 (0-1)

  Gräs: Olympias
  Tid: Torsdagen den 23 juli kl. 19:00
  Domare: Glenn Nyberg
  På TV: Ja, om man köpt sitt TV-paket via Telia
  Web-TV: DPlay
  Twitter: @oskfotboll, @HelsingborgsIF
  Publik: Nej  2011 2012 2014 2015 2016 2017 2018 Cupen 2019 2020
  ÖSK – Helsingborgs IF 1-1 0-0 1-1 0-0 0-0 1-1 0-1
  Helsingborgs IF – ÖSK 2-0 1-1 1-1 0-2 1-3 1-4

  Matchfakta.
  03. 0-1 Erik Björndahl (Jack Lahne)
  06. Varning Ravy Tsouka-Dozi
  46. Spelarbyte: Jack Lahne (ut) David Seger (in)
  49. Varning Anders Lindegaard
  59. Varning Erik Björndahl
  68. Varning Assad Al Hamlawi
  69. Spelarbyte: Jake Larsson (ut) Nordin Gerzic (in)
  74. Spelarbyte: Assad Al Hamlawi (ut) Alex Timossi Andersson (in)
  79. Spelarbyte: Ravy Tsouka-Dozi (ut) Alhaji Gero (in)
  80. Varning Alhaji Gero
  82. Varning Mohammed Abubakari
  85. Spelarbyte: Dennis Collander (ut) Andreas Skovgaard Larsen (in)
  90+5. 1-1 Brandur Hendriksson Olsen (Alhaji Gero)
  90+5 slut.


  Laguppställningar och spelarbetyg (SofaScore).

  Ersättare: Jake McGuire, David Seger (46 6.7), Nordin Gerzic (69 6.5), Andreas Skovgaard (85 6.2), Arvid Brorsson, Fabio De Sousa Silva och Hussein Ali.
  Spelare som saknades.
  På grund av rehab/skada/sjukdom: Martin Broberg (rehab), Daniel Björnquist (rehab), Daniel Björkman (rehab), Agon Mehmeti (vadskada), Johan Mårtensson (muskelbristning), Simon Amin (muskelbristning).
  Ej uttagna: Niclas Bergmark och Alfred Ajdarevic

  I farozonen: Ingen av ÖSKs spelare riskerade avstängning om de varnades i matchen. Kevin Wright, Albin Granlund och David Seger har alla två varningar, men i år blir man inte avstängd förrän efter fyra. I nästa omgång blir trion en kvartett då Erik Björndahl ansluter.


  Matchstatistik från SofaScore.com

  Helsingborgs IF – Örebro SK Liveresultat och stream

  Spelarpoäng enligt Twelve.football
  Benjamin Hjertstrand 3.126!, Oscar Jansson 1.538, Albin Granlund 1.412, Erik Björndahl 1.366, Michael Almebäck 1.136, Dennis Collander 998, Nahir Besara 813, Jake Larsson 700, Kevin Wright 606, Robin Book 581, Nordin Gerzic 516, Jack Lahne 375, David Seger 246, Andreas Skovgaard -24.

  Anmärkningsvärt. Benjamin Hjertstrands 3.126 poäng är den näst högsta poängen som Twelves AI-system räknat fram i den här omgången. Elfsborgs Gustav Henriksson har fått fler (3.492), men av Henrikssons poäng kommer 2.000 från de två mål han gjorde på Mjällby.


  200724. Svenska Fans (Helsingborg): Lundblads fem intryck från HIF-ÖSK
  200724. Svenska Fans (Helsingborg): HIF-ÖSK 1-1: Referat och spelarbetyg
  200724. Svartvitt: Helsingborgs IF – Örebro SK 1-1: När orken tryter
  200724. NA: Spelarbetyg
  200724. Bill Hammer (NA): Ett knytnävsslag som kan få luften att gå ur – nu behövs nytt mod för ny Stockholmssuccé
  200723. Helsingborgs IF: En poäng på Olympia efter ännu en sen upphämtning
  200723. Dplay Sport: Höjdpunkter. Registrering nödvändig.
  200723. Allsvenskan.se: Matchklipp
  200723. Allt om HIF: HIF-Örebro ”HIF fick med sig en pinne men var värda en seger”
  200723. Fotboll Skåne: Olof Mellberg: “Allsvenskan är allt annat än logisk”
  200723. NA: Mittbacken kritisk till insatsen – trots det snöpliga målet
  200723. NA: Utsatta stopptiden redan passerad när HIF kvitterade – ÖSK-managern kritisk
  200723. NA: ÖSK tappade ledningen på övertid – kryssade borta mot Helsingborg
  200723. ÖSK: Tappad ledning i slutsekunderna mot Helsingborg


  200723. SR P4 Örebro: Intervju med Oscar Jansson
  200723. FotbollDirekt: Allsvenskt premiärmål som 30-åring – nu vill han mer
  200723. Allt om HIF: Inför HIF-Örebro med Adil Kizil
  200723. Allt om HIF: Inför HIF-Örebro
  200723. FotbollSkåne: Mellberg vill se ett HIF som varierar: “Inte bara banka långbollar”
  200723. FotbollSkåne: HIF:s extrema skade- och sjukdomssituation fortsätter
  200723. Svenska Fans (Helsingborg): Guide inför HIF-Örebro: Så kan HIF starta ikväll
  200722. Svartvitt: Inför Helsingborgs IF – Örebro SK: Rotation
  200722. Helsingborgs IF: Olof Mellberg inför hemmamatchen mot Örebro SK (video)
  200722. ÖSK: Axel Kjäll inför matchen mot Helsingborg (video)
  200722. FotbollDirekt: HIF:s stortalang kan missa Örebro

  Försäsong 2020: Marbellaintervjuer

  Med FotbollDirekt och Fotbollskanalen på plats i Marbella för att bevaka lag som inte heter ÖSK är det dock oundvikligt att även spelare från Sportklubben blir intervjuobjekt. Intressantast för dem är väl Jake Larsson med flyttryktena hängande över sig. Erik Björndal berättar om turerna innan allt blev klart med ÖSK. Agon Mhmeti berättar om problemen han haft med sina hälsenor.

  Fotbollskanalen: Jake Larsson om flyttryktena
  FotbollDirekt: ÖSK-stjärnan – ”Jag vet vad som hänt och inte hänt”
  Fotbollskanalen: Superettans skyttekung om havererade flytten
  Fotbollskanalen: Mehmeti tvingades till operation – i båda hälsenorna