Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Johan Mårtensson klar för Degerfors IF

Den förre ÖSK-mittfältaren Johan Mårtensson vänder hem till Sverige efter två år i den grekiska fotbollen och klubben Panetolikos FC. Idag meddelade Degerfors IF att man knutit upp ”Mårten” över den här och nästa säsong.

Mårtensson kom till ÖSK från Helsingborgs IF inför säsongen 2017 och blev rätt omgående en favorit med sitt slit, hårda arbete och en förmåga att ge allt tills dess att han formligen spydde (vilket hände vid ett flertalet tillfällen).

Det blev drygt 100 matcher för ÖSK innan Mårtensson lämnade klubben i samband med degraderingen till Superettan 2021.

Vill det sig illa riktigt kan Mårtensson hamna i en situation där han är med och spelar ner sin tredje raka klubb från Allsvenskan. Först Helsingborgs IF (2016) följt av ÖSK (2021) och nu möjligen också Degerfors med tanke på deras rätt prekära läge i tabellen i kombination med att bottenkonkurrenterna AIK och IFK Göteborg ser ut att ta stora ekonomiska risker för att undvika nedflyttning.

DIF: Johan Mårtensson klar för Degerfors IF
NA: Bekräftat – förre ÖSK-spelaren till Degerfors
Lagstatistik: Johan Mårtensson

Silly Winter 2021/22: Mårtensson till Grekland


Efter en veckas ovisshet blev det idag klart, att Johan Mårtensson efter sitt avslutade kontrakt med ÖSK kommer att spela för den grekiska klubben Panetolikos.

Enligt NA, som hämtat sin information från den grekiska klubbens webbplats, rör det sig om en kontraktslängd på två år. Lite opraktiskt för grekerna eftersom han då kommer att lämna mitt i säsongen. Praktiskt å andra sidan för Mårtensson som skulle kunna söka sig till en svensk klubb under det långa vinterfönstret om han vill fortsätta sin karriär på hemmaplan. Fotbolltransfers.com skriver i och för sig att kontraktet bara sträcker sig fram till sommaren 2023.

ÖSK: Johan Mårtensson lämnar ÖSK Fotboll
NA: Här blir ÖSK-mittfältaren presenterad av den grekiska klubben
Wikipedia: Panetolikos F.C.

Spelardata från fotbolltransfers.com

Silly Winter 2021/22: Mårtensson till Grekland?

Jag har väl i mitt stilla sinne räknat med en förlängning för Johan Mårtensson med ÖSK. För vem vill värva en allt mer skadebenägen trettiotreåring (som han blir i februari)? Kanske nyuppflyttade Skövde AIK som på så sätt sluter fotbollscirkeln för Mårtensson, men vem annars?

Men så verkar det inte att bli. I alla fall inte om man skall tro Aftonbladet/Sportbladet. De hävdar nämligen i en artikel, jag inte lyckats finna, att mittfältaren är klar för en den grekiska klubben Panetolikos. Inte något av de mer kända namnen (för mig) i den grekiska fotbollsvärlden, men de spelar i alla fall i den högsta ligan, fast inte speciellt framgångsrikt.

Mårtensson ser väl det här som en sista chans att tjäna lite pengar innan det blir dags att gå i fotbollspension. Det är honom väl unt. För ÖSK innebär detta en möjlighet att få in ungt friskt mittfältsblod – något som helt klart behövs.

NA: Uppgifter: Mittfältaren lämnar ÖSK – går utomlands
Wikipedia (engelska): Panetolikos F.C.

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Försäsong 2020: Skadeläget – Mårtensson och Fabio

Johan Mårtensson.
NA skriver idag om Johan Mårtensson, som av allt att döma har drabbats av en muskelskada. Riktigt vad det är och hur pass allvarlig skadan är gick det inte att avgöra på en gång, då skadan inträffade.
De första indikationerna är att han har någon typ av skada eller känning i ljumsken. Det vi gör nu är, precis som vi alltid gör vid en skada, att vi lägger tryck och ser till att det inte blir någon värre blödning. Vi kommer att undersöka det här mer noggrant när det har gått 24 timmar, sade Axel Kjäll till NA:s utsände.

Det är väl inte alls ovanligt, att spelare som kommer tillbaka från en längre tids frånvaro drabbas av nya skador. Den ursprungliga skadan kan mycket väl vara läkt och försvunnen. Men risken finns alltid att andra kroppsdelar inte klarar av den ökande belastningen som fotbollen för med sig.

NA: Mårtensson tvingades bryta ÖSK-träningen


Fabio De Sousa Silva.
Igår skrev NA om Fabios långa väg tillbaka. Tidningen har tidigare rapporterat om bakslag. Den rehabiliteringsprocess som ursprungligen uppskattades ta 6-8 månader i anspråk har nu pågått i ca. ett år.

Fabios problem är att trots att knäet nu egentligen borde vara ok så uppstår en svullnad efter en fotbollsbelastning.

Jag har inga problem med varken styrkan, smärta eller stabilitet. Det enda problemet är att knäet svullnar upp och vi vet inte varför, säger Fabio till NA:s Fredrik Carlsson.

ÖSKs försök att lösa detta problem verkar vara att fortsätta med en långsam och successiv upptrappning av hans belastning samt att hoppas att allt går bra. Vad svullnaden beror på verkar man inte ha någon förklaring till.

Lyckas man med få honom i spelbart skick igen så kommer nästa problem. Vad skall man ha honom till? Gott om potentiella mittbackar finns det redan i truppen – både redan etablerade och spelare under utveckling. Så möjligheten att spela in Fabio, som ju har en mycket begränsad allsvensk erfarenhet är inte så stora. Det mesta lutar väl mot att man försöker att låna ut honom om och när man bedömer att han är helt återställd från sin skada och dess efterföljande komplikationer. Något som knappast lär inträffa innan vinterfönstret stänger.

NA: ÖSK-backen kämpar fortfarande för att komma tillbaka

Snart dags för Mårtensson?

Positiva rapporter om Johan Mårtenssons status. Han går nu för fullt på träningarna, även om han får träningsvärk och bli väldigt trött efteråt, skriver NA. Planen skall vara att successivt öka belastningen tills hans kropp säger att det räcker. Förhoppningen verkar vara att han kanske kan vara spelbar innan säsongen är över.

Mårtensson själv verkar ju vara väldigt sugen och motiverad på att komma igång igen. Under det kommande två veckor långa landslagsuppehållet har ÖSK två U21-matcher inplanerade. Det vore väl lämpligt att ge Mårtensson speltid i den senare av dessa två. ÖSK möter Syrianska FC den 15 oktober, vilket väl borde vara ett bra datum att sikta in sig mot.

Annars tycker väl *jag*, att det inte finns någon större anledning att skynda på med Mårtensson. Nu när resultaten inte längre betyder så mycket borde ÖSKs fokus i första hand ligga på att ge juniorerna lite speltid, samt låta Yaser Kasim spela så mycket som möjligt. Detta för att man skall få ett så bra beslutsunderlag som möjligt innan man bestämmer sig för om man skall utnyttja den option ÖSKs sägs ha.

NA: Så ska ÖSK-mittfältaren komma tillbaka

Silly Winter 2019/20: Förlängt för Mårtensson

Efter sommarfönstret nu är stängt klassas i fortsättningen rörelserna i transferfönstret som vintriga.

ÖSK meddelar idag, att man kommit överens med Johan Mårtensson om en tvåårig kontraktsförlängning. Spelaren, som under de senaste två åren varit en mer eller mindre given mitftältskollega till Nordin Gerzic, har det här året mest siktats i diverse skade- och rehabiliteringsrapporter.

Årets sista match gjorde han redan i den tredje omgången då han i Eskilstuna fick lov att lämna planen på grund av skada. Det visade sig så småningom handla om en höftskada. Mårtensson opererades under sommaren, sägs ha kommit långt i sin rehabilitering, men lär väl knappast vara spelbar redan i höst.

ÖSK: Johan Mårtensson förlänger med ÖSK Fotboll
ÖSK: Intervju med Johan Mårtensson (video)

Mårtensson ser förbättring

NA lämnade igår fortsatta positiva besked om Johan Mårtenssons rehabilitering. Mittfältaren har nu kommit så långt efter sin höftoperation att han delvis kan vara med i den gemensamma träningen. I slutade av förra veckan tränade han med truppen under 45 minuter för att känna av hur kroppen svarade på en högre träningsdos. Vad svaret blev är dock höljt i dunkel, eftersom han var sjuk i måndags efter två dagars ledighet över helgen.

Det verkar dock inte som om han räknar med att komma till något ytterligare spel i år. Planen är fortfarande att bygga upp kroppen grundligt för att vara tillbaka i full kraft under förberedelserna inför säsongen 2020, skriver tidningen.

Helt säkert att det blir i ÖSK som återkomsten kommer att ske är det dock inte. Mårtenssons kontrakt går ut efter det här året och någon överenskommelse om en fortsättning hos ÖSK har man ännu inte kommit överens om. Jag antar att klubben vill avvakta för att se hur det går med hans rehabträning.

Dessutom verkar man väl inte vara helt överens om villkoren för en eventuell förlängning.
Axel Kjäll sammanfattar: Vi har ganska klart med vart vi har varandra. Skadan kom emellan men jag hoppas och tror att det kan landa in i något ganska snart. Johan är en spelare som jag väldigt gärna vill se i ÖSK 2020 och det vet han om. Och min bild är att han själv vill det också, om det är bra förutsättningar.

NA: ÖSK-mittfältaren tillbaka efter 150 dagar – om utgående kontraktet, skadan och längtan tillbaka

Det här med att någon säger att man vet var man har varandra brukar samtidigt innebära, att man inte är överens. Det brukar ju vara något som spelare säger när de vill utomlands, men ändå kan tänka sig att stanna om inget bättre skulle dyka upp.

Samtidigt har ÖSK en hel del att fundera över när det gäller mittfältet nästa år.

 • Att Filip Rogic inte kommer att vara tillgänglig är redan klart.
 • Nordin Gerzic har utan tvekan varit en av ÖSKs bästa spelare under det här året. Man kommer han att kunna behålla formen och hålla sig skadefri även nästa år – han fyller trots allt snart 36 år (i mitten av november).
 • Kommer Simon Amin att kunna etablera sig som ett förstahandsval? Han är på god väg att göra det, verkar det som.
 • Kommer Yaser Kasim att kunna etablera sig? Än finns det väl inget som tyder på det. Hans spelstil med ett snabbt kortpassningsspel verkar inte riktigt kugga så bra med hur ÖSK spelar i övrigt på mittfältet.
 • Av de yngre spelarna är det väl bara Dennis Collander förutom Simon Amin som aspirerar på en central placering på mittfältet, men Collander har ju i princip gått skadad hela säsongen. Ingen vet väl egentligen om han kommer att kunna spela nästa år och vilken nivå han i så fall kommer att hålla efter ett besvärligt och skadedrabbat år.
 • Rent åldersmässigt vill ÖSK förmodligen se en viss föryngring. Förutom Gerzic, som som sagt fyller 37 nästa år, blir Mårtensson 31 och Kasim 29.
 • Det är för övrigt oklart för utomstående hur Kasims kontrakt ser ut. När ÖSK gick ut med att man skrivit kontrakt med honom talades det om två och ett halvt år. Men det har senare dykt upp uppgifter som indikerar, att det i själva verket rör sig om ett halvt år med en option för ytterligare två år.
 • Skaderapport

  NA:s Fredrik Carlsson har gått igenom skadeläget i ÖSK-truppen. Här en kortsammanfattning av Fredriks artikel.

  Albin Granlund (knä).
  Han har haft knäproblem/-känningar under hela säsongen. Ibland mer och ibland mindre. Var uttagen till truppen mot Sirius, men efter en inför-matchen-test bestämde man sig för att ställa honom utanför. Efter tisdagsträningen kändes det rätt bra. Avgörande för deltagandet i matchen mot AFC Eskilstuna blir hur det går med träningen på torsdag-fredag.

  En svår situation för Granlund som ju även har en landslagsuttagning att tänka på. Skall han chansa att allt går bra mot AFC eller skall ha ge sin kropp ännu längre tid att läka.


  Simon Amin (fot).
  Fick en smäll på foten under tisdagsträningen och gick av i förtid. Men det är förmodligen inte så allvarligt.


  Johan Mårtensson (opererad höft).
  Hans rehab går av allt att döma enligt plan. Har börjat delta i fotbollsövningarna (kvadraten). Nu får man se hur hans kropp svarar på detta.


  Daniel Björkman.
  Är ”hel”, men inte i matchform än. Kan nog göra inhopp som i cupmatchen.


  Yaser Kasim (känning baksida).
  Fick en känning i baksida lår under cupmatchen mot Nyköping. Kunde bara göra ett kortare inhopp mot Sirius. Avgörande för hans eventuella deltagande mot AFC är hur han svarar på träningen torsdag-fredag.


  Filip Rogic.
  Han har varit småskadad och/eller haft känningar under hela säsongen. Därför tränar han inte lika hårt som sina lagkamrater utan står ibland över den kollektiva träningen.


  Fabio de Sousa (knä).
  Hans rehab går bra, men han är inte aktuell för spel i år.


  Dennis Collander.
  Collander med sina symfysproblem omnämndes inte i artikeln. Han lär väl ändå inte vara aktuell för A-laget – speciellt som han inte tränat på i princip hela säsongen.

  NA: NA om skadeläget i ÖSK-truppen

  Mårtensson hoppas på spel i höst

  Johan Mårtensson opererades i veckan som just är på väg att ta slut. Av allt att döma gick allt bra. Spelaren själv tycker att det känns bra, vilket så klart är positivt, men ändå inte säger något om hur väl man lyckades åtgärda vad det nu var för problem som Mårtensson drabbats av. Höfter kan vara problematiska.

  – Jag hoppas såklart vara tillbaka denna säsongen, men vi får ta det vecka för vecka och vi har inte satt någon deadline kring när jag ska vara redo. Men mitt mål är att vara med innan säsongens slut, säger ÖSK-mittfältaren till NA.

  Naturligtvis gör han det. Men inte heller ÖSKs läkare Ulf Nordström kan komma med någon precisare prognos hur snabbt Mårtensson kan vara i spel igen.

  – Operationen gick som planerat vilket var positivt. Nu kommer han rehabilitera skadan samtidigt som vi följer hans utveckling successivt. Efter det får vi se vad som händer, säger lagläkaren Ulf Nordström till tidningen.

  NA: Lyckad operation för Mårtensson – siktar på comeback i höst

  Mårtensson opererad


  Johan Mårtensson opererades igår, antar jag. NA skrev i alla fall, att planen var att han skulle opereras under onsdagen.

  Problemet för Mårtensson var att han inte blev bättre. Skadan identifierades (i alla fall i media) först som ett problem med ljumskarna. Men senare visade det sig att det var höften (eller möjligen höfterna) han hade problem med. Ett problem som trots en drygt två månader lång rehabiliteringsperiod. Han gick av i halvtid i bortamatchen mot AFC Eskilstuna den 12 april.

  Sedan dess har man väntat på att problemet skulle försvinna, vilket det inte gjort. När jag läser NA:s beskrivning av skadeproblematiken får jag närmast intrycket att man inte riktigt vet vad skadan beror på. Man har försökt vänta ut den och när det inte ledde till önskat resultat så bestämde man sig för att operera.

  Hur lång tid rehabiliteringen efter operationen kommer att ta är än så länge oklart. Det verkar bero på hur pass omfattande skadan var (och att man lyckades åtgärda den).
  – Vi får se lite vad dom hittar, och det får styra hans konvalescens. Vi vet ungefär vad det handlar om men vi vet inte omfattningen på skadan. Förhoppningsvis har vi mer information i eftermiddag eller imorgon. Det är någon form av problematik i höften, så mycket vet vi, men de får se vad de hittar, säger Axel Kjäll till NA.

  Det är nog tveksamt om vi kommer att få se något mer av Mårtensson i år. Man får väl räkna med några månaders rehabilitering efter operationen och därefter skall han komma i matchform igen. Samt ta tillbaka sin plats i startelvan. Det kan nog ta sin rundliga tid.

  En komplicerande faktor för Mårtensson (och ÖSK) är att hans kontrakt går ut efter den här säsongen. Kommer ÖSK vara villiga att chansa på en förlängning innan han är fullt återställd? Knappast.

  NA (Betalvägg): Efter långa skadeperioden – ÖSK:s Johan Mårtensson opereras idag.