Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: Kjäll träffar Walker

FotbollDirekt var först med nyheten att Kevin Walker träffat Axel Kjäll för att stämma av läget. Kjäll å sin sida vill som brukligt varken säga bu eller bä.

ÖSKs intresse för halvgamla återvändare är ju välbekant. Så givetvis talar man med och träffar dessa om ett tillfälle skulle erbjudas. Likadant med Kevin Walker – givetvis hör efter med Sportklubben nu när han inte fortsätter hos Djurgården.

Därmed inte sagt, att det blir något avslut. ÖSK är – som de flesta andra klubbar – ekonomiskt hårt pressade på grund av Coronakrisen. Dessutom måste de väl komma till något slags avslut med Nordin Gerzic innan de tar in någon ny trettioplussare till truppen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: I hemligt möte med ny klubb
NA: Axel Kjäll bemöter Kevin Walker-uppgifterna
FotbollDirekt: Efter FD:s avslöjande – lägger locket på om Walker-möte
NA: ÖSK-ANALYSEN: Walker eller Gerzic men knappast båda

Spelarstatistik från Elitefootball.com

Kevin Wright lanslagsuttagen

För någon månad sedan gjorde Kevin Wright sin landslagsdebut, då Sierra Leone mötte Mauretanien i en vänskapslandskamp. Av någon anledning hade Sierra Leones landslagsledning tidigare inte identifierat Wright som en tänkbar landslagsspelare. Det var kanske tiden i Superettan med Degerfors som man ansåg vara på en för låg nivå för att han skulle vara intressant för landslaget. Eller så hade man inte hittat och identifierat honom som en godkänd representant för landet. Det handlar ju i allmänhet om släktskapsförhållanden, då spelare kvalificerar sig för ett annat lands landslag.

Efter det första besöket i sitt nya ”hemland” har Wright nu kvalificerat sig för fortsatta landslagsuppdrag. Sierra Leone har närmast ett dubbelmöte mot Nigeria i kvalserien inför Afrikanska Mästerskapen nästa år på programmet. Den 13 november möts lagen i Benin City i Nigeria och den 17 november spelas returen på hemmaplan i Freetown.

ÖSK: Kevin Wright uttagen till landslag
NA: ÖSK:aren uttagen till kvalet till Afrikanska mästerskapen
footballsierraleone.net: S/Leone squad: Skipper Bangura out, Kei Kamara, Rodney Strasser in

Walker till Djurgården

Den här veckan har det ryktats en del om att GIF Sundsvalls lagkapten Kevin Walker lämnar medelpadingarna för Djurgårdens IF. FotbollDirekt rapporterar nu, att övergången nu är klar och att det blir ett treårskontrakt för Kevin hos Djurgården.

Kevins fotbollskarriär inleddes i Håkan Juhlins Talangtrupp. Så småningom blev det en plats i A-truppen åcn om hans matchtid i A-laget begränsades till två matcher i Superettan under uppstigningsåret 2006 samt fyra allsvenska året därpå. I samma veva som hans far Patrick Walker fick lov att lämna tränarskapet för ÖSK gick Kevin till AIK, där han dock hade svårt att göra sig gällande. En allvarlig sjukdom (blodförgiftning med bieffekter) gjorde väl att han aldrig kunde göra sig själv rättvisa under de åren. Det var först i GIF Sundsvall dit han gick sommaren 2011, som han kunde realisera sin fulla potential som fotbollsspelare (och sångare).

Kevin Walker med lagkamrater i ÖSKs talangtrupp.

Kevin Walker med lagkamrater i ÖSKs talangtrupp.

Bloggen har tyvärr inga egna foton på Kevin från hans tid i ÖSK, men har ändå lyckats gräva upp ovanstående lagbild från år 2005. Rätt intressant faktiskt med tre spelare som så småningom i större eller mindre omfattning blev allsvenska.

Bakre raden: Ulf Emanuelsson (lagledare), Niklas Anttonen, Viktor Bengtsson, Kevin Walker, Iman Shams, Martin Bengtsson, Joakim Reithe, Philip Öhlund, James Frempong, Moses Reed, Håkan Juhlin.
Mittraden: Tommy Ohlsson (assisterande tränare), Mazdak Sarafsadeh, Gustav Gustavsson, Svante Dahlqvist, Stefan Ehn, Niklas Lönnqvist, Joakim Gren, JSimon Hartman, Mattias Norgren, Lars-Erik Anttonen (målvaktstränare).
Främre raden: Jacob Nilsson, Fedja Jelecak, Anton Ahlén, Jonas Persson, Jonas Olofsson, Daniel Lundberg, Daniel Andersson, Sandro Pavicevic, Pontus Brunzell

Kevin Walker på lån till Sundsvall

110831. Kevin Walker lånas till GIF Sundsvall.
Den förre ÖSK-spelaren har inte haft det lätt i AIK. Trots en förlängning av kontraktet i våras har det blivit ytterst sparsamt med speltid för Kevins del. Bara åtta inhopp har det blivit och han bad därför AIK om att få bli utlånad. Det har han nu blivit och under resten av året kommer han att hjälpa GIF Sundsvall i deras jakt på ett allsvenskt kontrakt.

Kevin gjorde sig skyldig till det klassiska talangmisstaget då han lämnade ÖSK – han gick till en klubb som hellre köper färdiga spelare än utvecklar sina egna talanger.

GIF Sundsvall: GIF lånar Kevin Walker

110311.
Kevin Walker, som förra säsongen verkade att vara på väg att få lov att lämna AIK, har trots allt fått förnyat förtroende från AIKs sportsliga ledning. Den relativt korta förlängningen på 18 månader indikerar möjligen, att man trots allt inte är helt övertygade beträffande Kevins förmåga.

100826. Walker till Assyriska.
AIK lånar ut ÖSKs föredetting Kevin Walker till Assyriska. Det rör sig här om en utlåning utan övergångsanmälan, vilket i princip innebär att han kan representera båda föreningarna. Riktigt hur AIK tänker i detta fall är oklart. Kevin har ju redan sedan tidigare varit utlånad på samma premisser till AIKs samarbetsklubb Väsby United, som också spelar i Superettan. Det kan ju knappast vara så att bottenlaget Väsby har så många kvalificerade mittfältare att Kevin inte tar en startplats. Speciellt inte efter det att Fredrik Holster – i vintras testspelaren hos ÖSK – gått till Giffarna i Sundsvall. Hur som helst med det – för Kevins del blir det säkert mer inspirerande att vara inblandad i uppflyttningsstriden i Superettan än vad det skulle vara att försöka undvika nedflyttning med Väsby.

Länstidningen: Assyriska värvar från AIK

James hoppas på startplats

Bloggen känner starkt även för ÖSKs föredettingar och speciellt för de som kommit fram inom de egna leden. Det finns ju en hel del fd. ÖSK-talanger som spelar elitfotboll i andra föreningar, speciellt om man inkluderar div 1-klubbarna i begreppet elit. På rak arm kan bloggen komma på följande spelare som inte representerar ÖSK men som har en bakgrund i ÖSKs ungdomsverksamhet.

Allsvenskan: James Frempong, Gefle IF; Kevin Walker, AIK
Superettan: Niklas Klingberg, Degerfors; Jonathan Ring, IFK Värnamo, Robert Walker, Jönköpings Södra
Div 1: Joakim Gren, Robin Ingvarsson och Kristoffer Näfver, alla tre i BK Forward, vars unga tränare Axel Kjäll också också kom fram genom ÖSKs ungdomsverksamhet; Mirza Jelecak, Dalkurd.

Dessutom finns ju den evigt kringflyttande Emra Tahirovic någonstans i bakgrunden.

De två största talangerna i samlingen är nog James Frempong och Kevin Walker. Kevin lämnade ÖSK i samma veva som hans far Patrick fick ge upp tränaruppdraget för ÖSKs A-lag. James tillhörde ÖSKs A-trupp under några år och gjorde sin A-lagsdebut som 18-åring. Hård konkurrens till vänster i anfallet från Roni Porokara och Kristoffer Näfver kombinerat med återkommande skadeproblem gjorde, att han aldrig fick en rejäl möjlighet att visa utvecklas som allsvensk spelare.

När hans kontrakt efter säsongen år 2009 gick ut valde man från ÖSKs sida att inte förlänga – hans ständiga skadeproblem lär ha varit den huvudsakliga orsaken till att det inte blev någon fortsättning. James handplockades i stället av Urban Hammar till Gefle IF, där han nu efter en del ytterligare skadeproblem under sin första säsong verkar vara på väg att etablera sig på allvar. Gefle Dagblad har videointervjuat honom och han säger till tidningen att han i första hand siktar på att ta en plats i startelvan. Bloggen tycker, att han i stället skulle ha önskat sig att få vara fortsatt hel och frisk för är han det finns det ingen i Gefles trupp, som tar platsen på vänsterkanten ifrån honom.

Haginge till ÖSK?

110127. Övergång nära, enligt Sportbladet.
Enligt Aftonbladets sportbilaga, så är affären mellan ÖSK, Djurgården och Patrik Haginge snart i hamn. Ingen av de inblandade parterna vill egentligen uttala sig, men Djurgårdens manager Stefan Alvén kan i alla fall sträcka sig till ett
– Alla parter vill hitta en lösning. Vi håller på och diskuterar..
Inte så konstigt att han tycker så – Djurgården har ju snart i ett års tid försökt att bli av med Haginge.

110123. Pågår det diskussioner?
FotbollDirekt har försökt att bringa klarhet i vad Djurgården tänker sig beträffande Haginge efter det att IFK Norrköping uppenbarligen valt två andra mittbackar. En ”källa” (som väl måste vara från DIF) säger till FD, att diskussioner nu pågår mellan ÖSK och Djurgården.

Stockholmarna är intresserade av att knyta en amerikansk ytterback till sitt lag, men behöver Haginges lön för att kunna göra det. Samtidigt vill de nog gärna få en slant medskickad, eftersom Haginge har ett år kvar på sitt kontrakt. ÖSK å sin sida har inget dragtvång utan försöker nog pressa Djurgården i den längsta. Att betala något för en spelare som Djurgården så tydligt deklarerat att man vill bli av med tycker man nog inte borde vara nödvändigt. Det slutar väl med en symbolisk summa eller kanske något slags lånearrangemang, skulle jag kunna tänka mig.

Lennart Sjögren väljer att inte kommentera, vilket brukar vara en indikation på att ryktet inte är helt gripet ur luften.

Läs mer

Rosendal i målet

Peter Rosendal, som efter en hel del letande fick en plats i Väsby United i våras, vaktar deras mål då laget på hemmaplan i kväll möter jumbolaget FC Trollhättan. Väsby ligger ju själva näst sist så detta är i alla avseenden en riktig jumbofinal. För båda lagen gäller i det här läget att ta sig upp på halvfast mark, alltså till någon av placeringarna 13 (Falkenberg f.n.) eller 14 (Öster f.n.). Upp till riktigt fast mark där man får stanna kvar i Superettan utan att kvala är det riktigt långt för Väsbys del. De har nämligen i dagsläget 10 poäng upp till Brage som ligger på 12:e plats.

Peter hade en del otur när säsongen drog igång. Han var nog tilltänkt som Väsbys förstemålvakt och stod också några matcher i seriens inledning (4 stycken). Men när sedan Peter Westman skadade sig och Peter Rosendal började pendla till ÖSKs matcher för att sitta på ÖSKs bänk verkar man ha ansett att det blev lite för rörigt och man ställde i stället sin målvaktstränare Thomas Thudin mellan stolparna. Så för Peter blev det bänk i Väsby också.

Under sommarfönstret värvade så Väsby den meriterade målvakten Kristoffer ”Poppen” Björklund med ett förflutet som målvakt i både Hammarby och Brommapojkarna. Så Peter fick snällt finna sig i att fortsätta på bänken trots att Simon Nurmes ankomst till ÖSK innebar att pendlingarna kunde upphöra.

Men i kväll står han alltså i mål igen, den gode Peter. Målvaktstränaren Thudin sitter på bänken och Poppen är som försvunnen. Vi får väl hoppas att Peter kan hålla sitt mål rent från påhälsningar så att han kan få förnyat förtroende. Men på planen har Väsby för övrigt ytterligare en föredetting. Det är Kevin Walker som opererar på det inre mittfältet.

Resultat: Det blev 2-2 – något som inget av lagen lär vara speciellt nöjda med. Peter verkar ha gjort en godkänd match trots de två insläppta. Kevin Walker gjorde Väsbys andra.

Dubbelarbete för Rosendal

När Peter Westman skadade sig fick ÖSK lov att kalla tillbaka den utlånade (visade det sig) Peter Rosendal från Väsby United. Peter håller Peters plats på bänken varm, så att säga. Men överenskommelsen klubbarna emellan innebär också att Peter Rosendal tränar och spelar med Väsby. Något han gjorde idag, då han vaktade målet i Superettan då Väsby mötte Falkenberg (förlust 0-1). För Väsby spelade för övrigt även Kevin Walker, utlånad från AIK.

Kevin Walker – tillbaka efter ett helvetesår

100108
Svenska Dagbladet följer upp hur det gått för den förre ÖSK-spelaren Kevin Walker.

090915 Ännu ingen fotboll för Kevin
Det verkar inte blir någon fotboll alls denna säsong för den före detta ÖSKaren Kevin Walker.

FotbollDirekt: Talangen ger upp säsongen – men inte karriären ”Det finns inte i min hjärna”

NA om Kevin Walker

Lokaltidningen har faktiskt gjort sig besväret att kolla av hur läget är för Kevin Walker. ÖSK-produkten, som numera representerar AIK, åkte ju på en allvarlig blodförgiftning när han var på träningsläger med U21-landslaget i Belgien. Landslagsledningen får väl inte direkt pluspoäng efter det att man låtit Kevin försöka klara sig tillbaka till Sverige på egen hand utan någon hjälp. Hjälp behövde och fick han på flygplatsen i Belgien av helt okända personer, som såg till att han och hans grejor kom med på rätt plan.

NA: Kevin Walker om den svåra blodförgiftningen